Recepty na tvarohové nátierky môžeme pripravovať ako slané, tak sladké.
Nátierky, ktorých základom je väčší alebo menší podiel ochuteného tvarohu, majú množstvo výhod.
Sú rýchle, zdravé, chutné a pestré, pretože tvaroh môžeme doplniť takmer akoukoľvek prísadou.
Od každého niečo sme pre vás pripravili v nasledujúcich receptoch.
Tvarohová nátierka s pažítkou
Môžeme podávať ako zdravé raňajky či desiatu pre dospelých aj pre deti.
Čo budeme potrebovať
- 250 g jemného tvarohu
- 1 ks vareného vajcia
- 4 lyžice bieleho jogurtu
- štipka soli a korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice nasekanej pažítky
Postup
- Do tvarohu zamiešame nadrobno rozsekané varené vajcia a podľa potreby biely jogurt.
- Nátierku osolíme, okorením, pridáme pretlačený cesnak s nasekanou pažítkou a riadne premiešame.
- Natrieme na chlieb, kde podľa chuti presypeme ešte ďalšou pažítkou. Podávame ako zdravé raňajky či desiatu pre dospelých aj pre deti.
Ak milujete zdravie životný štýl, potom musíte vyskúšať tieto perfektné cuketové nátierky ! Sú nielen zdravé, ale aj chutné!

Nátierka z tvarohu s vajcami
Príjemná zmena oproti bežnej nátierke. V tomto recepte na tvarohovú nátierku jej vajcia krásne zjemnia a dochutia. Najlepšie je s plátkom rajčiaka a slaninou alebo šunkou pre lahodné a rýchle raňajky s nízkym obsahom sacharidov.
Čo budeme potrebovať
- 1 tvaroh vo vaničke
- hrsť červenej nakladanej papriky
- 2 kyslé uhorky
- 1 až 2 natvrdo varené vajcia
- sladká paprika a soľ na dochutenie
- bylinky podľa chuti (petržlen, pažítka)
Postup
- Papriku, kyslé uhorky aj vajcia nasekáme na malé kúsky.
- Suroviny zmiešame s tvarohom.
- Dochutíme soľou a červenou paprikou.
- Môžeme pridať nasekané bylinky
Pokiaľ máte radi červenú cibuľu, môžete ju do nátierky pridať. Táto nátierka sa hodí nielen na chlieb, ale aj k zemiakom na lúpačku.

Tvarohová nátierka s zelerom
Zeler nikdy nestratí svoju chrumkavosť ani výraznú chuť. Vlašské orechy a orechový olej dodajú nátierke ďalší chuťový rozmer. Môžete tiež skúsiť niečo nové a použiť lieskové orechy a lieskový olej.
Čo budeme potrebovať
- 2 šálky zeleru nakrájaného na veľmi tenké plátky
- Soľ
- 1 stredný strúčik cesnaku (alebo viac podľa chuti)
- 1 ¼ šálky jemného tvarohu (viac podľa chuti)
- ⅓ šálky jemne nasekaných vlašských alebo lieskových orechov
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov alebo oleja z pražených lieskových orechov
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Nasekaný čerstvý kôpor (voliteľne)
Postup
- Zeler dajte do sitka, osoľte a nechajte 15 až 30 minút odležať v dreze.
- Z zeleru vytlačte vodu a preložte ho do misky.
- V mažiari rozdrvte cesnak na kašu.
- Zmiešajte ho s tvarohom, orechmi a orechovým olejom a vmiešajte do zeleru.
- Pridáme mleté čierne korenie, ochutnáme a dosolíme.
- Podľa potreby ozdobte nasekaným čerstvým kôprom a podávajte.
Nátierky môžeme doplniť nadrobno nakrájanou cibuľou alebo prelisovaným cesnakom, chrenom alebo kôprom a korením. Pridávame tiež rôzne korenie, horčicu, kečup.
Ku všetkým nátierkam je najlepšie domáce pečivo a kde inde si ho upiecť ako v domácej pekárni ! Vďaka našej recenzii si vyberiete tú najlepšiu!

Objavte podobné tipy
Tvarohová nátierka s chrenom, repou a kôprom
Ľahko pikantná, ale úplne fantastická nátierka z tvarohu zafarbená do krásnej ružovej farby červenou repou.
Čo budeme potrebovať
- 2 stredné repy (očistené a nakrájané)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 45 gramov vlašských orechov
- 1 veľmi veľký strúčik cesnaku (nasekaný)
- 3 gramy soli
- 250 g tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky nasekaného kôpru
- 1½ lyžičky chrenu
Postup
- Ak chcete upiecť repu, zohrejte rúru na 180 stupňov.
- Vložte červenú repu do malého pekáča a pokvapkajte olivovým olejom.
- Na dno misky pridajte 3 lyžice vody a pevne zakryte fóliou.
- Pečte do mäkka, asi 1 až 1½ hodiny, repu otočte po 45 minútach.
- Necháme vychladnúť, potom ju olúpeme.
- Pomocou kuchynského robota rozdrvte vlašské orechy, cesnak a soľ.
- Pridajte olúpanú repu, olej, tvaroh, citrónovú šťavu, kôpor a chren a rozdrvte, kým nebude nátierka hladká.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac citrónu alebo soli.

Nátierka z tvarohu s kapie
Lahodný recept na tvarohovú nátierku na báze tvarohu ochutnajte chute, ktoré ste doteraz nepoznali.
Čo budeme potrebovať
- ½ zelenej kapie
- ½ čajovej lyžičky Jalapeños (nakrájané)
- soľ podľa chuti
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička rascového prášku
- 125 g tvarohu
- 1 lyžica vody na úpravu konzistencie
Postup
- Najprv si opečte kapiu. Rozpáľte panvicu a na strednú teplotu a opečte ju.
- Po niekoľkých minútach si všimnete, že sa šupka paprík začala odlupovať.
- Odstráňte šupku a rozmixujte ju, potom ju nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vezmite misku a pridajte rozmixovanú papriku, jogurt, soľ, jalapeños, rascu a cukor.
- Dobre to premiešajte.
- Ihneď podávajte alebo dajte na hodinu do chladničky.

Jednoduchá nátierka s tvarohom a jarnou cibuľkou
Výroba tvarohovej nátierky je skvelou pochúťkou, keď vás prepadne neočakávaný návšteva.
Čo budeme potrebovať
- 250 g tvarohu
- 3-4 jarné cibuľky nakrájané nadrobno
- 60 g kukurice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička chilli korenia
- 1 lyžička červenej sladkej papriky
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ a korenie
Postup
- Do tvarohu pridajte oregano, chilli, olivový olej, cesnak a zeleninu a dobre premiešajte.

Zdravotné benefity tvarohu
Možno si kladiete otázku prečo by sme si mali pripravovať nátierky z tvarohu? Je to jednoduché, tvaroh obsahuje množstvo telu prospešných látok, ktoré ho posilňujú. Nižšie sme vám uviedli niektoré základné zdravotné výhody!
Zdravé zažívanie
Tvaroh pôsobí ako skvelé probiotikum. Dobré baktérie prítomné v tvarohu pomáhajú vyčistiť tráviaci systém.
Zlepšuje imunitu
Prítomnosť baktérií pomáha zlepšiť vaše celkové zdravie a vytvoriť silnú imunitu proti chorobám prenášaným vzduchom.
Silnejšie kosti a zuby
Syrenina bohatá na vápnik a fosfor pomáha pri vývoji silných kostí a zubov.
Pomáha schudnúť
Tvaroh zabraňuje hromadeniu kortizolu v našom tele, čo inak vedie k obezite a hypertenzii. Každodenná konzumácia tvarohu vám môže pomôcť zhodiť pár kíl.