Najlepšie recepty s patizón: chutná & zdravé jedlá

Patizón je príbuzný tekvice obyčajnej a je veľmi blízky tekvicu. Pravidelne okupuje slovenskej záhradky a pri úrodou si kuchárky s obľubou vymieňajú svoje recepty.

Z patizónu využívame plody, ktoré sú smotanovo bielej farby a plochého tvaru podobného disku. V letnom a jesennom období môže obohatiť náš jedálniček veľmi chutnými a súčasne aj zdravými jedlami .

Patizón má tuhšie bielu šupku, ktorú musíme olúpať. Semená sú jedlá, takže sa nemusí odstraňovať a ich vykrojenie je úplne na našej úvahe. Potom ho podľa vybraného receptu nakrájame na slabšie plátky, na kocky alebo nastrúhame na rezance.

Teraz už poďme na 5 skvelých receptov z patizón.

vyprážaný patizón

Falošný rezeň, ktorý omámi vaše chuťové bunky.

INGREDIENCIE pre 2 osoby

  • 2 plátky patizónu (šírka približne 1,5 cm)
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • repkový olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Olúpaný patizón obalíme v trojobale.
  2. V panvici rozpálime olej.
  3. Vyprážame dozlatista.
  4. Podávame s uvarenými zemiakmi.

Hotový recept na skvelý vyprážaný patizón.

Tip: pro uchování nízké kalorické hodnoty patisonu lze péct i v troubě.

plnený patizón

Zdravá a diétne večere, ktorá zasýti aj poteší.

INGREDIENCIE pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 1/2 cibule
  • 2 paradajky
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 300 g mletého mäsa
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ
  • korenie
  • provensálske bylinky
  • repkový olej

POSTUP

  1. Patizón nelúpeme, iba odkrojíme vršok a vydlabeme.
  2. Vydlabanú dužinu si uschováme.
  3. Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
  4. V panvici rozpálime olej.
  5. Cibuľku orestujeme dozlata.
  6. Pridáme cesnak, mäso, dužinu a pokrájané paradajky.
  7. Restujeme ďalších 5 minút.
  8. Osolíme. Okoreníme. Posypeme provensálskymi bylinkami.
  9. Náplň vložíme do patizónu.
  10. Pečieme približne 25 minút.
  11. Posypeme syrom a pečieme ďalších 5 minút.
  12. Podávame s uvarenými zemiakmi.

Hotový chutný recept na plnený patizón.

nakladaný patizón

Naložte si patizón a užívajte si lahodnú chuť po celý rok.

INGREDIENCIE na 3 poháre

  • 1/2 patizónu
  • 2 cibule
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky horčičného semienkami
  • 1 l vody
  • 100 g cukru
  • 300 ml octu
  • 30 g soli

POSTUP

  1. Patizón ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Zvarením vody s cukrom, octom a soľou pripravíme nálev.
  3. Na dno každého pohára dáme korenie, cibuľu a naplníme patizón.
  4. Zalejeme horúcim nálevom.
  5. Zavárame 30 minút pri teplote 90 ° C.

Vynikajúci recept na nakladaný patizón.

grilovaný patizón

Nesmie chýbať na žiadnej letnej grilovačke.

INGREDIENCIE pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 4 paradajky
  • olivový olej
  • morská soľ
  • drvené chilli papričky
  • šalvia
  • strúhaný syr na posypanie

POSTUP

  1. Patizón ošúpeme a nakrájame na plátky široké približne 1,5 cm.
  2. Olivový olej zmiešame so soľou, papričkami, šalviou a patizóny potrieme.
  3. Na každý plátok vložíme koliesko paradajky.
  4. Grilujeme 5 až 10 minút.
  5. Podávame posypané syrom.

Hotový skvelý recept na grilovaný patizón.

Polievka z patizónu

Zahreje a pohladí vaše chuťové bunky.

INGREDIENCIE pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 plátkov čerstvého zázvoru
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na masle.
  2. Patizón a mrkvu olúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Pridáme mrkvu, patizón, cesnak a zázvor a restujeme spolu s cibuľou.
  4. Zalejeme vývarom a varíme domäkka.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Vmiešame smotanu.
  7. Osolíme. Okoreníme.
  8. Podávame posypané opraženými semienkami.

Hotový recept na výbornú polievku z patizónu.

Predstavili sme vám päť ozkoušených receptov, ako možno v kuchyni využiť patizón.

Tekvicovitá zelenina sa skvele doplňuje s rôzne upravenými zemiakmi a zeleninovými šalátmi.

Medzi vhodné prípravy patizónu patrí tiež varenie či dusenie. Patizón je veľmi podobný cuketě, čiže z neho môžete pripravovať recepty na podobný spôsob .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.