Najlepšie recepty z patizónu: chutné & zdravé jedlá s vôňou jesene

Objavila sa vám doma jesenná zelenina patriaca medzi tekvice, ktorá sa podobá tekvici?

Ale čo s ňou? Ako ju v kuchyni využiť?

Snáď prídu šik tieto recepty na patizóny a ich spracovanie, ktoré nie sú nijak ťažké.

Navyše sú zdravé a veľmi chutné.

Dúfame, že v tomto článku nájdete množstvo inšpirácie.

Vyprážaný patizón s parmezánom

Vyprážaný variant patizónu možno tiež vykonať v podobe placiek.

INGREDIENCIA

  • 1 veľké vajcia
  • ⅔ najemno nasekané šalotky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 2 hrnčeky nastrúhaného patizónu
  • ½ hrnčeka najemno nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica olivového oleja

POSTUP

  • Z patizónu si vytlačíme prebytočnú šťavu.
  • Do misy si dáme vajcia zmiešané so soľou, korením, petržlenovou vňaťou a šalotkou.
  • Pridáme vylisovaný patizón, parmezán az cesta následne tvoríme placky, ktoré vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany 3-4 minúty.
  • Potom ich všetky premiestnime do rúry a dopečieme pri 200 ° C ešte 10 minút.
Recept na placky z tekvice s parmezánom.
onceuponachef.com

K jesennej úrode sa určite pridá aj cuketa. Ochutnajte aj naše recepty s cuketou naslano .

Rezne z patizónu v kukuričnom cestíčku

Klasikou, ktorá rozhodne neomrzí, je rozhodne rezeň. Či už sa na tanieri objavia v akejkoľvek podobe, rozhodne nesklame.

INGREDIENCIA

  • na kolieska nakrájaný patizón (s hrúbkou asi 1 cm)
  • soľ
  • korenie
  • cesnak
  • vajcia
  • hladká múka
  • drvené kukuričné lupienky

POSTUP

  • Patizón si osolíme, okoreníme.
  • Nachystáme si trojobal.
  • Vajcia si rozmiešame, pridáme soľ a pretlačený cesnak.
  • Rezne obaľujeme v múke, potom vo vajci a nakoniec v kukuričnej strúhanke.
  • Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
  • Podávame so zemiakovou kašou a obľúbený dipom.
Vyprážané patizónové rezne.
delishbly.com

Zapečený patizón

Zdravá a diétna večera, ktorá zasýti aj poteší. Už ste niekedy ochutnali plnený patizón?

INGREDIENCIA pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 1/2 cibule
  • 2 paradajky
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 300 g mletého mäsa
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ
  • korenie
  • provensálske bylinky
  • repkový olej

POSTUP

  1. Patison nelúpeme, iba odkrojíme vršok a vydlabeme.
  2. Vydlabanú dužinu si uschováme.
  3. Rozohrejeme rúru na 180 °C.
  4. V panvici rozpálime olej.
  5. Cibuľku orestujeme dozlatista.
  6. Pridáme cesnak, mäso, dužinu a pokrájané paradajky.
  7. Restujeme ďalších 5 minút.
  8. Osolíme. Okoreníme. Posypeme provensálskymi bylinkami.
  9. Náplň vložíme do patizónu.
  10. Pečieme približne 25 minút.
  11. Posypeme syrom a pečieme ďalších 5 minút.
  12. Podávame s uvarenými zemiakmi.
Hotový chutný recept na plnený patizón.
contryliving.com

Nakladaný patizón

Naložte si patizón a užívajte si lahodnú chuť po celý rok.

INGREDIENCIA na 3 poháre

  • 1/2 patizónu
  • 2 cibuľa
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky horčičného semienka
  • 1 l vody
  • 100 g cukru krupica
  • 300 ml octu
  • 30 g soli

POSTUP

  1. Patison ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Zvarením vody s cukrom, octom a soľou pripravíme nálev.
  3. Na dno každého pohára dáme korenie, cibuľu a naplníme patizónom.
  4. Zalejeme horúcim nálevom.
  5. Zavárame 30 minút pri teplote 90 °C.
Vynikajúci recept na nakladaný patizón.

Patizón je možné použiť podobne ako tekvicu v sladkých dezertoch . Môžete sa inšpirovať tu!

Grilovaný patizón s paradajkami

Tento recept s patizónom nesmie chýbať na žiadnej letnej grilovačke.

INGREDIENCIA pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 4 paradajky
  • olivový olej
  • morská soľ
  • drvené chilli papričky
  • šalvia
  • strúhaný syr na posypanie

POSTUP

  1. Patison ošúpeme a nakrájame na plátky široké približne 1,5 cm.
  2. Olivový olej zmiešame so soľou, papričkami, šalviou a patizónmi potrieme.
  3. Na každý plátok vložíme koliesko rajčiaka.
  4. Grilujeme 5 až 10 minút.
  5. Podávame posypané syrom.
Hotový skvelý recept na grilovanú tekvicu.
kitchenlaughter.com

Tip: Grilovať by sa vám mohlo ľahko a rýchlo aj pomocou grilovacej panvice Lamart . Viac sa dočítate v recenzii.

Smotanová polievka z patizónu

Patizónová polievka zahreje a pohladí vaše chuťové bunky.

INGREDIENCIA pre 2 osoby

  • 1 patizón
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 plátkov čerstvého zázvoru
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na masle.
  2. Patison a mrkva olúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Pridáme mrkvu, patizón, cesnak a zázvor a restujeme spolu s cibuľou.
  4. Zalejeme vývarom a varíme domäkka.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Vmiešame smotanu.
  7. Osolíme. Okoreníme.
  8. Podávame posypané opraženými semienkami.
Hotový recept na výbornú patisonovú polievku.
vigyaan.com

Predstavili sme vám šesť skúšaných receptov na patizón, takže už si jeho zužitkovaním hlavu lámať rozhodne nemusíte.

Spracovanie je tiež dosť jednoduché. Konzumovať môžete všetky jeho časti s výnimkou tuhej šupky, ktorú treba olúpať. Semená nechať pokojne môžete, tie sú jedlé, takže ich vykrojenie je úplne na našej úvahe.

Tekvicovitá zelenina sa skvele dopĺňa s rôzne upravenými zemiakmi a zeleninovými šalátmi.

Medzi vhodné prípravy patizónu patrí aj varenie či dusenie. Patizon je veľmi podobný cukete, čiže z neho môžete pripraviť niektorý z cuketových receptov .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.