Patizón je príbuzný tekvice obyčajnej a je veľmi blízky tekvicu. Pravidelne okupuje slovenskej záhradky a pri úrodou si kuchárky s obľubou vymieňajú svoje recepty.
Z patizónu využívame plody, ktoré sú smotanovo bielej farby a plochého tvaru podobného disku. V letnom a jesennom období môže obohatiť náš jedálniček veľmi chutnými a súčasne aj zdravými jedlami .
Patizón má tuhšie bielu šupku, ktorú musíme olúpať. Semená sú jedlá, takže sa nemusí odstraňovať a ich vykrojenie je úplne na našej úvahe. Potom ho podľa vybraného receptu nakrájame na slabšie plátky, na kocky alebo nastrúhame na rezance.
Teraz už poďme na 5 skvelých receptov z patizón.
vyprážaný patizón
Falošný rezeň, ktorý omámi vaše chuťové bunky.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 plátky patizónu (šírka približne 1,5 cm)
- hladká múka
- 1 vajce
- strúhanka
- repkový olej na vyprážanie
POSTUP
- Olúpaný patizón obalíme v trojobale.
- V panvici rozpálime olej.
- Vyprážame dozlatista.
- Podávame s uvarenými zemiakmi.

plnený patizón
Zdravá a diétne večere, ktorá zasýti aj poteší.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 patizón
- 1/2 cibule
- 2 paradajky
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 300 g mletého mäsa
- 100 g strúhaného syra
- soľ
- korenie
- provensálske bylinky
- repkový olej
POSTUP
- Patizón nelúpeme, iba odkrojíme vršok a vydlabeme.
- Vydlabanú dužinu si uschováme.
- Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
- V panvici rozpálime olej.
- Cibuľku orestujeme dozlata.
- Pridáme cesnak, mäso, dužinu a pokrájané paradajky.
- Restujeme ďalších 5 minút.
- Osolíme. Okoreníme. Posypeme provensálskymi bylinkami.
- Náplň vložíme do patizónu.
- Pečieme približne 25 minút.
- Posypeme syrom a pečieme ďalších 5 minút.
- Podávame s uvarenými zemiakmi.

Objavte podobné tipy
nakladaný patizón
Naložte si patizón a užívajte si lahodnú chuť po celý rok.
INGREDIENCIE na 3 poháre
- 1/2 patizónu
- 2 cibule
- 3 guličky čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky horčičného semienkami
- 1 l vody
- 100 g cukru
- 300 ml octu
- 30 g soli
POSTUP
- Patizón ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Zvarením vody s cukrom, octom a soľou pripravíme nálev.
- Na dno každého pohára dáme korenie, cibuľu a naplníme patizón.
- Zalejeme horúcim nálevom.
- Zavárame 30 minút pri teplote 90 ° C.

grilovaný patizón
Nesmie chýbať na žiadnej letnej grilovačke.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 patizón
- 4 paradajky
- olivový olej
- morská soľ
- drvené chilli papričky
- šalvia
- strúhaný syr na posypanie
POSTUP
- Patizón ošúpeme a nakrájame na plátky široké približne 1,5 cm.
- Olivový olej zmiešame so soľou, papričkami, šalviou a patizóny potrieme.
- Na každý plátok vložíme koliesko paradajky.
- Grilujeme 5 až 10 minút.
- Podávame posypané syrom.

Polievka z patizónu
Zahreje a pohladí vaše chuťové bunky.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 patizón
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 plátkov čerstvého zázvoru
- 1 liter zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na masle.
- Patizón a mrkvu olúpeme a nakrájame na kocky.
- Pridáme mrkvu, patizón, cesnak a zázvor a restujeme spolu s cibuľou.
- Zalejeme vývarom a varíme domäkka.
- Rozmixujeme dohladka.
- Vmiešame smotanu.
- Osolíme. Okoreníme.
- Podávame posypané opraženými semienkami.

Predstavili sme vám päť ozkoušených receptov, ako možno v kuchyni využiť patizón.
Tekvicovitá zelenina sa skvele doplňuje s rôzne upravenými zemiakmi a zeleninovými šalátmi.
Medzi vhodné prípravy patizónu patrí tiež varenie či dusenie. Patizón je veľmi podobný cuketě, čiže z neho môžete pripravovať recepty na podobný spôsob .