Recepty na kelové polievky môžu byť vegeriánske, vegánske alebo s mäsom či s údeninou.
My si dnes ukážeme tie najlepšie z nich vo všetkých variantoch a vyberie si opravu každý.
Výhodou je aj to, že všetky tieto polievky sú nielen veľmi chutné, ale aj jednoduché na prípravu.
Načerpajte inšpiráciu a poďte vyskúšať niečo nové!
Detoxikačná kelová polievka
Na tejto polievke si pochutnajú nielen vegáni. Táto detoxikačná polievka s kelom nielen skvele chutí, ale je tiež veľmi jednoduchá a rýchla.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 šálok kelu
- 4 šálky karfiolu
- 1 zemiaka
- šťava z jedného citróna
- 3 šálky zeleninového vývaru
- soľ a korenie
Postup
- Cibuľu, kel, zemiaky i karfiol nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
- Do hrnca nalejeme olej a zahrejeme.
- Až sa olej dostatočne rozpáli tak pridáme všetku zeleninu a krátko orestujeme.
- Restovanú zeleninu zalejeme vývarom a varíme asi 8 minút kým zemiaky nezmäknú.
- Akonáhle je všetka zelenina uvarená tak môžeme celý obsah hrnca preliať do mixéra alebo môžeme polievku rozmixovať tyčovým mixérom priamo v hrnci.
- Hotovú polievku dochutíme čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Polievka z kelu s mrkvou a syrom
Do tejto kelovej polievky sa zamilujete. Je to perfektná desiata nielen v chladnej zimnej dni kedy vás skvele zahreje.
Ingrediencie
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 800g mrkvy
- 5 šálok vývaru
- 2 šálky kelu
- 1 šálka strúhaného syra (výborný je treba čedar)
- soľ, korenie
Postup
- Mrkvy očistíme a nakrájame na drobné kocky.
- Vo veľkom hrnci si rozpálime olej, pridáme na drobné kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mrkvu. Zeleninu orestujeme asi 5 minút a pridáme soľ a korenie.
- Prilejeme vývar, zmiernime plameň a varíme kým mrkvy nebudú mäkké, a to asi 25 minút
- Akonáhle sú mrkvy mäkké tak polievku rozmixujeme. Môžeme ju preliať do mixéra alebo môžeme použiť tyčový mixér.
- Do rozmixovanej polievky pridáme kel a nastrúhaný syr a varíme na miernom plameni kým sa syr nerozpustí a kel nezmäkne.
- Pred podávaním polievku posypeme syrom. Táto kaputová polievka je výborná s chlebom.
TIP: Ak máte radi syr tak odporúčame vyskúšať niektorý z týchto výborných receptov na syrové polievky .
Polievka s kelom a klobásou
Tento rýchly recept na polievku skvele chutí, ale budete ho mať na stole počas pätnástich minút.
Ingrediencie
- 1 lyžica oleja
- 1 cibuľa
- 1 klobása
- 4 šálky kelu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička sladkej údené papriky
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu si nakrájame na drobné kocky a klobásu na kolieska.
- V stredne veľkom hrnci rozpálime olej a pridáme cibuľu a krátko na to aj klobásu. Za stáleho miešania restujeme dve minúty.
- Pridáme papriku, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a orestujeme asi pol minúty až sa nám korenie rozvonia.
- Pridáme scedené fazule a kel nakrájaný na kocky a zalejeme vývarom.
- Varíme kým nám kel nezmäkne, a to asi 5-7 minút. Polievku ihneď podávame.
Objavte podobné tipy
Talianska kelová polievka
Táto výborná polievka má pôvod v Taliansku a sme si istí že si ju obľúbite aj vy. Polievka je vegánska, bezlepková a navyše plná chuťou a veľmi výdatná.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 malá cibuľa
- 4 šálky kelu
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 šálky húb
- 2 strúčiku cesnaku
- 6 šálok vývaru
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 balenie gnocchi
- 1 lyžička talianskych byliniek
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu si nakrájame na drobné kocky av hrnci rozpálime olej.
- Pridáme cibuľu, mrkvy a opekáme asi tri minúty. Potom pridáme nakrájané huby, prelisovaný cesnak a miešame ďalšie 4 minúty.
- Pridáme soľ, korenie, bylinky a zalejeme vývarom.
- Akonáhle sa nám polievka začne variť tak pridáme plechovku paradajok a nakrájaný kel a varíme kým nám všetka zelenina nezmäkne.
- Medzitým si na panvici rozpálime trochu oleja a opekáme gnocchi pokiaľ nebudú mať zlatistú farbu. Takto pripravené gnocchi pridáme do hotovej polievky tesne pred podávaním. Gnocchi môžete kúpiť hotové alebo si môžete pripraviť vlastné zo zemiakov.
Kuracia polievka so kelom
Pokiaľ máte radi v polievke kuracie mäso tak je tento recept na chutnú a zdravú polievku priamo pre vás.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 malá cibuľa
- 1 kuracie prsia bez kosti
- 1 veľká mrkva
- 4 šálky kelu
- 4 šálky vývaru
- kúsok zázvoru
- ¼ lyžičky mletej rasce
- ¼ lyžičky mletého čiže
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu nakrájame na drobné kocky a kuracie prsia a mrkvu nakrájame na kocky.
- V hrnci si rozpálime olej, pridáme cibuľu a restujeme kým nám cibuľa zosklovatí.
- Pridáme kuracie prsia a orestujeme asi tri minúty až sa nám mäso zatiahne.
- Zázvor olúpeme a nastrúhame a spolu s mrkvou a korením ho pridáme do hrnca.
- Pridáme vývar a varíme na miernom plameni kým nám kura a zelenina nezmäknú.
- Nakoniec pridáme nakrájaný kel a varíme už asi len asi 3 minúty aby nám kel zmäkol.
Prečo jesť kelovej polievky?
- Kel obsahuje množstvo vitamínov a minerálov
- Obsahuje len veľmi málo tuku, ale veľká časť tuku v keli obsahuje zdraviu prospešné omega3 mastné kyseliny
- Je výborná pokiaľ si strážite váhu, obsahuje totiž len veľmi málo kalórií
- V keli je vysoký obsah vlákniny
- Kel je bohatý na vitamín A, K, C a B6
- V keli tiež nájdeme veľa magnézia, draslíka a vápnika
- Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov
- Kel pomáha znižovať cholesterol a tiež znižuje riziko infarktu
Skvelým spôsobom ako kel spracovať sú práve kelové polievky. Ktorú z týchto výborných polievok vyskúšate ako prvú? Nezabudnite nám napísať ktorý z receptov vás ohromil najviac.