Najlepšie recepty na jedlá z tofu na jednom mieste: inšpirujte sa!

Zaujímate sa o zdravý životný štýl?

Skúšate radi nové recepty ?

Pripravte si naše najlepšie recepty s tofu!

Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.

Dúhové špízy s tofu a teriyaki omáčkou

Domovom tofu je Ázie, a preto aj najčastejšie recepty z tofu patrí práve do čínskej, japonskej alebo vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte lahodné sladko-slanej špízy s tofu a ananásom okorenené čerstvým zázvorom.

INGREDIENCIE

Na teriyaki omáčku:

  • 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
  • 1/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka ananásovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica škrobu
  • 1 polievková lyžica vody

Na tofu špízy:

  • 250 g tofu
  • 1/2 veľké červené cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • 1/2 zelenej papriky
  • 1/2 žltej papriky
  • 250 g ananásu (môžete použiť i konzervovaný)

POSTUP:

  1. Najprv si pripravte teriyaki omáčku: všetky suroviny zmiešajte v hrnci na miernom ohni a nechajte cca 2 minúty povariť za stáleho miešania. Potom odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  2. Tofu nakrájame na kocky cca 1 × 1 cm a zalejte teriyaki omáčkou. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
  3. Rúru predhrejte na 200 ° C.
  4. Na špajli napichujte striedavo nakrájané tofu, papriku, ananás a cibuľu a vytvorte cca 8 špízov.
  5. Špízy pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte cca 30 minút a počas pečenia niekoľkokrát otočte.
  6. Po upečení vyberte z rúry, potrite zvyšnou marinádou a ihneď podávajte napr. S ryžou.
Recept na zeleninové špízy s tofu
Zdroj: pinterest.com

Chrumkavé pečené nugetky z tofu

Tofu recepty často nahrádzajú recepty mäsové, avšak tieto nugetky si obľúbia aj masožrouti. Vyskúšajte je s pálivým dipom alebo sweet chilli omáčkou.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie tofu
  • 75 g zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 75 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 150 g strúhanky
  • 2 lyžičky papriky
  • 1/2 lyžičky cesnaku
  • 1/2 lyžičky cibule
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 200 ° C.
  2. Tofu nakrájame na kocky a jemne osušte papierovou utierkou.
  3. Zmiešajte vývar a sójovú omáčku a do zmesi vložte tofu tak, aby bolo obalené zo všetkých strán. Marinujte aspoň 10 minút.
  4. Marinované kocky tofu obalujte postupne v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečte cca 15 minút, potom obráťte a pečte ďalších 15 minút. Vyberte z rúry a podávajte so svojim obľúbeným dipom.

Neviete si rady s prípravou dipu? Vyskúšajte naše osvedčené recepty na dipy.

Recept na pečené tofu nugetky.
Zdroj: cozypeachkitchen.com

Nátierka z údeného tofu a cícera

Vedeli ste, že tofu nepatria len do teplej kuchyne? Vyskúšajte skvelé recepty na jedlá s tofu na studeno! Čo treba zdravými proteíny nabitú nátierku voňajúcej po údení tofu?

INGREDIENCIE

  • 1 plechovka cícera
  • 175 g údeného tofu
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievková lyžica majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 malá mrkva
  • pol červenej papriky
  • 2 jarné cibuľky

POSTUP:

  1. Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú kašu. Pokiaľ máte radšej hrubšie textúru, nekrájajte zeleninu ručne.
  2. Dajte vychladiť a podávajte s pečivom.
Recept na tofu pomazáku s cícerom.
Zdroj: valisesetgourmandises.com

Cícer patrí medzi najzdravšie potraviny, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie skvelé cizrnové recepty!

Nátierka s tofu a sušenými paradajkami (vegan)

Premýšľate, ako pripraviť tofu na iný spôsob ako ázijský? Vyskúšajte túto stredomorskú nátierku so sušenými paradajkami a olivovým olejom, ktorá vás dostane!

INGREDIENCIE

  • 300 g tofu
  • 50 g sušených paradajok bez oleja
  • 15 g kvasníc
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP:

  1. Olúpte cesnak a vložte do mixéra spolu so sušenými paradajkami a rozmixujte.
  2. Pridajte tofu nakrájané na kocky, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a kvasnice a ešte trochu pomixujte.
  3. Dajte do chladničky, kde vám nátierka vydrží až týždeň.
Recept na tofu nátierku so sušenými paradajkami.
Zdroj: letsbrightenup.com

Chcete vyskúšať aj ďalšie vynikajúce nátierky? Pozrite sa na naše osvedčené recepty na nátierky < / a>.

Jednoduché pečené tofu so zeleninou

Tofu je Algo a omegou modernej vegetariánskej kuchyne, preto nesmieme zabudnúť na úžasné recepty z tofu so zeleninou. Pečené tofu sa výborne hodí k typicky ázijským přílohám- ryžu, cestovinám alebo napríklad kuskusu.

INGREDIENCIE

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 ° C.
  2. V miske zmiešajte všetky ingrediencie (okrem tofu) a vytvorte marinádu.
  3. Tofu nakrájame na kocky a dôkladne ponorte do marinády. Nechajte aspoň 30 minút marinovať.
  4. Tofu naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 10-15 minút, potom otočte a pečte ďalších 10 minút.
  5. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
  6. Podávajte so zeleninou dusenou na pare a ryžovými rezancami.

Pečený cheesecake z hodvábneho tofu

Príprava tofu Cheesecake nie je o nič dlhšie, než klasický pečený koláč a jeho chuť vás jednoducho dostane. Vyskúšajte tento proteíny nabitý sladký dezert, ktorý môžete vyšperkovať kopcom domácej šľahačky alebo napríklad horúcim ovocným prelivom z lesných plodov.

INGREDIENCIE

Na korpus:

Na náplň:

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 ° C.
  2. Zmiešajte suroviny na korpus a vtlačte na dno formy na pečenie vyloženej papierom na pečenie tak, aby nikde neboli medzery.
  3. Pečte 10-15 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na náplň, môžete rozmixovať mixérom dohladka.
  5. Nalejte na upečený korpus a celú formu vložte na plech, do ktorého nalejte po okraj vodu.
  6. Pečte cca 60 minút. Potom vyberte z vodného kúpeľa a nechajte úplne vychladnúť.

Milujete americký cheesecake? Vyskúšajte napríklad tekvicový cheesecake alebo ďalšie luxusné dezerty z tekvice !

Čo je to tofu

Tofu je tradičná ázijská pochúťka, ktorá vznikla v Číne zhruba dve storočia pred naším letopočtom. K nám sa tofu dostalo až v 20. storočí a doslova si podmanilo celú Európu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánskej aj vegánskej, bezlepkové, bohaté na proteíny , naopak chudobné na sacharidy aj tuky, takže vlastne takmer ideálna potravina . A z čoho je teda tofu vyrobené?

Základ tofu tvorí mlieko vytvorené zo sójových bôbov, ktoré sa zmieša so zrážadlo a výsledkom je v podstate rastlinný syr. Ak sa dodrží správny postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickú strukovinové pachuť a v prírodnej podobe je pripravené na dochutenie a ďalšiu úpravu.

Prírodné tofu môžete jesť aj surové, avšak jeho hubovitá štruktúra je ideálny na marinovanie a korenenie . Dáky tomu má takmer univerzálne použitie v kuchyni ako náhrada Masa- skvele vstrebáva všetky chute korenia, ktoré mu dodáte. Navyše sa s ním dobre pracuje.

druhy

V našich obchodoch je už tofu bežne k dostaniu, pretože tvorí súčasť zdravého jedálnička, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárne. Existujú dva základné druhy tofu- tvrdé a hodvábne .

Hodvábne tofu má konzistenciu krémového syra a najmä vo vegánskej kuchyni má porovnateľné využití- používa sa do sladkých dezertov, ale vytvoriť z neho môžete aj guľôčky na smaženie.

Klasické „tvrdé“ tofu môžete kúpiť buď v prírodnej variante, alebo rôzne marinované, napr. Bylinkové, chilli, lahôdkové … Najobľúbenejšie a pravdepodobne najchutnejšie je potom údené tofu, ktoré je chuťovo porovnateľné napr. S údeným syrom.

Prínosy tofu pre zdravie

Ako už bolo povedané, tofu je v mnohých ohľadoch zdravú potravinou. Nič však nie je čiernobiele, poďme si teda prejsť základné klady i zápory tofu s ohľadom na naše zdravie. Ako všade aj tu platí, že nič sa nemá preháňať, a preto je tofu prospešné len pri konzumácii v rozumnej miere.

V čom je teda tofu prospešné?

  • sójový proteín pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL)
  • denná konzumácia sóje (vrátane tofu) môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, vrátane hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti (BMI)
  • je vynikajúcim zdrojom železa a vápnika
  • ďalej obsahuje malé množstvo tiamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu B-6, cholínu, mangánu a selénu
  • je dôležitým zdrojom bielkovín, najmä pre vegánov a vegetariánov
  • obsahuje fytoestrogeny- potenciálne znižuje riziko rakoviny prsníka
  • pomáha znižovať negatívne prejavy menopauzy (najmä návaly horúčavy)
  • znižuje riziko aterosklerózy a vysokého krvného tlaku
  • má pozitívny vplyv pri chronickom ochorení obličiek
  • sójové izoflavóny môžu pomôcť znižovať úbytky kostí (osteoporóza) a zvyšovať hustotu minerálov v kostiach
  • môže pomôcť zabrániť poškodeniu pečene spôsobenému voľnými radikálmi

Na čo si dať pri konzumácii tofu naopak pozor:

  • tofu a všetky sójové výrobky obsahujú veľké množstvo oxalátu- nevhodné pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi obsahujúce oxalát
  • niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia sóje môže súvisieť s vyššou mierou rakoviny prsníka, súvislosť ane nebola celkom preukázaná
  • fytoestrogén v sójových produktoch môže mať mierne feminizačný účinok (vývoj prsníka u mužov), alebo mať vplyv na plodnosť
  • sójové produkty pochádzajúce z USA sú často geneticky modifikované (GMO) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
  • sójové produkty môžu byť spracované hexánom (rozpúšťadlo) – riešením je kupovať tofu v biokvalite

Sója nemusí byť je vo forme tofu- vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty zo sóje .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.