Ako chutí najlepší pečený králik s kapustou?
To sa dozviete v našich receptoch, ktoré sme si pre vás pripravili.
Ochutnajte tie najlahodnejšie kombinácie vôbec spoločne s vybranými vínami.
Aké sú tie najlepšie? To sa dozviete na konci článku!
Pečený králik s kapustou
Tento recept na králika pečeného v rúre obsahuje veľa kapusty a slaniny. Je to naozaj veľmi ľahké. Všetku prácu za vás urobí čas a trocha bieleho vína. Alebo si pripravte delikátne recepty s králikom na 10 spôsobov !
Čo budeme potrebovať
- 1 malá kapusta
- 30 ml olivového oleja
- 1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
- 1 kvaka (na kocky)
- 3 cibuľa (nakrájané)
- 250 g slaniny (nakrájané na prúžky)
- 1 králik (nakrájaný na 6 až 8 kusov)
- 80 ml suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 165 °C.
- Umiestnite veľký hrniec s vodou na vysokú teplotu. Prikryte a priveďte do varu.
- Medzitým z kapusty odstráňte krajné listy. Kapustu nakrájajte na prúžky kapusty.
- Kapustu vložíme do vriacej vody. Po piatich minútach ho stiahnite z platne a sceďte.
- Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu.
- Pridajte mrkva, kvaka, cibuľu a slaninu. Varte na strednú teplotu za občasného miešania, kým cibuľa nezmäkne a slanina sa neopečie asi 10 minút.
- Vyberte zeleninu a slaninu z panvice a dajte bokom.
- Na panvici na strednú teplotu rozohrejte ďalšie 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte kúsky králika a opekajte zo všetkých strán asi 5 minút.
- Umiestnite vrstvu kapustových listov na dno 4 litrovej holandskej rúry.
- Pridajte dva kúsky králika a bohato posypte soľou a korením.
- Pridajte časť zmesi zeleniny a slaniny.
- Pokračujte vrstvením kapusty, králika a zeleniny a zakončite vrstvou kapusty.
- Kapustu zalejte vínom a vložte holandskú rúru do predhriatej rúry. Pečte 1 hodinu a 20 minút.

Králik na červenej kapuste pečený v rúre
nie je nič lepšie ako krehké králičie mäso upečené s sladkastou červenou kapustou. Recept na túto dobrotu si môžete vďaka nám pripraviť aj u vás doma! Podávajte ho s lahodným domácim chlpatými knedľami a po celej hostine sa v okamihu zľahne zem!
Čo budeme potrebovať
- 1 králik (nakrájaný na 6 kusov)
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička
- korenie
- 1 lyžička nového korenia
- 750 ml suchého bieleho vína
- soľ
- čerstvo mleté paprika
- 3 lyžice prepusteného masla
- 100 g údenej slaniny (nakrájaná)
- 3 klinčeky
- 150 g hlivy ustricovej
- 1 malá červená kapusta
- 1 kyslé jablko
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica vínneho octu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica džemu z červených ríbezlí
Postup
- Králika umyte, osušte a dajte do misy. Olúpte a nakrájajte mrkvu, cibuľu a cesnak. Pridajte ku králikovi spolu s guličkami korenia, novým korením a bielym vínom. Marinujte, zakryté, cez noc.
- Druhý deň mäso vyberte z marinády.
- Preceďte cez sito a mäso osušte. Mäso osoľte, okoreňte a orestujte na 2 lyžiciach masla.
- Vyberte z panvice a potrite trochou marinády.
- Vo veľkej holandskej rúre orestujte slaninu a klinčeky.
- Pridajte 250 ml marinády. Pridajte králika, prikryte a na miernom ohni duste asi 30 minút.
- Hlivu nakrájajte na rezančeky.
- Kapustu nakrájajte nadrobno. Jablko nakrájajte na kocky.
- Kapustu a jablko podusíme na masle 2–3 minúty.
- Pridajte 150 ml marinády, ocot, cukor a džem.
- Na miernej teplote prikrytej duste asi 45 minút do zmäknutia. Dochuťte soľou a korením.
- Na zvyšnom masle poduste huby, dochuťte soľou a korením a na posledných 15 minút varenia vmiešajte do králičej zmesi.
- Králika vyberiete z panvice, omáčku preceďte do čistej rajnice a nechajte prevariť.
- Dochuťte soľou a korením. Králika podávajte na kapustovom lôžku s omáčkou.
Viete že nekrehkejšie králičie mäso si môžete vychutnať vďaka pomalým hrncom? Aký je ten najlepší sa dozviete v našejrecenzii na elektrické hrnce .

Objavte podobné tipy
Pečený plnený králik s kapustou
Nič nepríde nazmar v tomto elegantnom recepte na pečeného králika s kapustou. Celý vykostený králik sa naplní mäsom z stehna, obalí sa v kapustových listoch a slanine a pečie sa. Ochutnajte pôjde vám hlava okolo rovnako ako z týchto receptov na králika pečeného v rúre .
Čo budeme potrebovať
- 560 g vykosteného králika
- 12 plátkov slaniny (nakrájané)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1/2 bielej kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 10 čerstvých lístkov šalvie
- soľ
- korenie
Na plnku
- strúhaná kôra ½ malého citróna
- ½ lyžice tymiánu
- 1 lyžica petržlenu
- 175 g bravčovej klobásy
- 1 lyžička strúhanky
- ½ cibule
- 50 g jablká
- soľ
- korenie
- 150 ml suchého bieleho vína
Postup
- Najprv rozložte kolieska cibule a plátky kapusty po celom pekáči v jednej vrstve a potom na ne rozotrite pretlačený cesnak a tymián.
- Teraz okoreňte králičie mäso a naaranžujte ich na cibuli. Potom na kúsky králika dajte plátky slaniny.
- Ďalej si pripravte plnku zmiešaním všetkých ingrediencií (okrem vína) dohromady a vytvarovaním zmesi do 12 malých guličiek.
- Umiestnite ich medzi králičie mäso a sem tam zastrčte vetvičky tymiánu a šalvie.
- Pekáč vložte do rúry a pečte 20 minút.
- Opekajte ďalších 15–20 minút, alebo kým slanina a šalvia nie sú chrumkavé a králik uvarený.
- Mäso vyberte a pekáč so šťavou umiestnite na platňu a pridajte suché víno.
- Priveďte do varu a prebubľujte asi 5 minút, kým sa nezredukuje asi na tretinu.
- Skontrolujte korenie a omáčkou prelejte králika a plnku.

Aké víno servírovať s králikom?
Králičie mäso si opäť získava obľubu ako pochúťka. Ako jemné a chudé mäso získava väčšinu chutí v závislosti od spôsobu prípravy, omáčke, s ktorou sa podáva, a tak ďalej.
Najlepšie červené víno na pitie s králikom
Králik je chudé mäso jemnej chuti, takže žiadne víno s ním spárované by nemalo prebiť jeho chuť, ale naopak mäso zjemniť a ešte viac vyzdvihnúť. Odporúčame zvoliť Pinot Noir, Syrah alebo Gama.
Najlepšie biele víno na pitie s králikom
Rôznorodosť spôsobov, akými sa králičie mäso pripravuje, z neho robí skvelú prílohu k radu bielych vín vrátane vzácneho, ale veľmi odporúčaného bieleho Viognier. Ďalej by ste nemali zabudnúť ani na Veltlínske zelené alebo Chardonnay.