Recepty na omáčky plné sliviek, ktoré vám nesmú uniknúť! Vyskúšajte naše varianty

Sladko kyslá chuť týchto receptov na slivkovú omáčku, dodá chuť nejednému mäsu!

Nie je totiž nič lepšie ako doma pripravená glazúra zo sliviek.

Pripravte si ju samotnú alebo s jemným a krehkým mäskom.

Je na čo sa tešiť!

Domáca slivková omáčka

Vyskúšajte túto chutnú omáčku ako prílohu ku krehkému mäsu alebo ju majte po ruke pri letnej grilovačke na spestrenie servírovaných jedál. Tento recept na omáčku za sliviek bude chcieť mať doma každý!

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg vykôstkovaných sliviek (rozpolených)
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru (jemne nastrúhaného)
  • 100 g hnedého cukru
  • 30 ml jablčného octu
  • 125 ml vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čínskeho korenia
  • 1/2 lyžičky chilli vločiek

Postup

  • Všetky ingrediencie dajte do veľkého hrnca a zahrievajte na vysokú teplotu.
  • Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku a za stáleho miešania varte 30 minút alebo pokiaľ sa slivky nerozvaria.
  • Pomocou tyčového mixéra rozmixujte slivkovú omáčku do hladka.

Horúcu omáčku môžete potom naliať do sterilizovaných pohárov. Zapečaťte, označte a nezabudnite na dátum. Pre ďalšie tipy a triky, ako zavariť najrôznejšie suroviny sa pozrite na naše recepty so zaváraním ! S nami zakonzervujete všetko!

Mistička plná červenej, lahodnej, ľahko pikantnej omáčky.
Zdroj: themailifiles.blogspot.com

Bravčová bábika so slivkovou omáčkou

Bravčová bábika so sladkou omáčkou zo sliviek. Na kompletný recept vám postačí iba 6 ingrediencií! Lepkavá zredukovaná omáčka je tak chutná, že budete chcieť zdvojnásobiť jej množstvo. Ale existuje oveľa viac spôsobov, ako si ju vychutnať. Skúste ich s našimi luxusnými receptami s bravčovou bábikou!

Čo budeme potrebovať

Na bábiku

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg bravčovej bábiky
  • 1 polievková lyžica korenia na steak (alebo len soľ a korenie)

Na omáčku

  • 5 sliviek (nakrájaných na veľmi malé plátky)
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 4 lyžice medu

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Celú bábiku potrite olivovým olejom a pridajte zvolené korenie.
  • Korenie rozotrite tak, aby pokrylo celé mäso zo všetkých strán.
  • Vložte bravčovú bábiku do pekáča, voľne prikryte hliníkovou fóliou a pečte 30–40 minút v predhriatej rúre na 200 stupňov, kým nebude bábika prepečená a uprostred svetlo ružová.
  • Vyberte bravčovú bábiku z rúry a nakrájajte ju. Pokiaľ je pre vás príliš ružová, zakryte pekáč alobalom a nechajte ju 10-15 minút odležať na linke (bravčové mäso sa bude ďalej variť vlastnou teplotou).
  • V stredne veľkej panvici zmiešajte nakrájané slivky, balzamikový ocot a med a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a za občasného miešania varte 10-15 minút odkryté, aby sa omáčka zredukovala. Slivky by mali zmäknúť a pustiť šťavu.
  • Odstavte z platne, prikryte a pred podávaním nechajte prikryté ešte 10 minút odležať. To pomôže omáčke zhustnúť.
  • Nakrájanú bravčovú bábiku prelejte lyžicou slivkovej omáčky.
Doštička s kúskami mäsa pokrytá hustou slivkovou omáčkou.
Zdroj: imalwayshungry.net

Omáčka zo slivkového lekváru

Toto je najjednoduchšia lekvárová omáčka k mäsu. Stačí len pár ingrediencií a máte skvelú sladkú prílohu na každú večeru. Jednoduchý, 10-minútový recept na slivkovú omáčku z lekváru vhodný pre každú príležitosť!

Čo budeme potrebovať

  • 150 g slivkového lekváru
  • 3 slivky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 60 ml červeného vína
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 1 badián

Postup

  • Slivkový lekvár dajte do malého hrnca spolu so slivkami, hnedým cukrom, hovädzím vývarom, červeným vínom a badiánom.
  • Šľahajte, aby sa rýchlo rozpustil cukor.
  • Na strednej teplote priveďte omáčku do varu a potom ju znížte na miernu.
  • Nechajte variť 5 -10 minút, kým slivky nezmäknú.
  • Badián vyberte z omáčky.
  • Mäkké slivky opatrne roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo zadnou stranou lyžice.
  • Omáčka tak získa hustejšiu konzistenciu.
  • Slivkovú omáčku ihneď podávajte, alebo ju nechajte ešte pár minút zredukovať.
  • Omáčka bude postupne hustnúť, čím dlhšie ju budete variť.
Mističky plné hustej omáčky z hotových lekvárov.
Zdroj: loveandoliveoil.com

Omáčka zo sliviek k mäsu

Túto obľúbenú a všestrannú slivkovú omáčku použite ku všetkému od vaječných roliek, našich receptov na jarné závitky , knedle, pečené kačice, v luxusných receptoch s rybami , kuracieho mäsa, kreviet alebo s čínskymi rezancami a ryžou. Použite ju na potretie mäsa pred grilovaním alebo ako glazúru na pečené hydinové a bravčové mäso.

Čo budeme potrebovať

  • 900 g sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných)
  • 75 g dužiny z batátov
  • 80 g nakrájanej žltej cibule
  • 100 ml jablčného octu
  • 165 g hnedého cukru
  • 55 ml sójovej omáčky alebo tamari
  • 30 g medu
  • 30 g strúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • tyčinka škorice
  • 2 celé badiány
  • 4 celé klinčeky
  • 0,5 lyžičky korenia
  • 0,25 lyžičky celých semien feniklu

Postup

  • Všetky ingrediencie okrem zmesi korenia dajte do stredne veľkého hrnca a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na stredne nízku a varte bez pokrievky 30 minút.
  • Použite ponorný mixér, aby ste všetko v hrnci mohli rozmixovať do hladka.
  • Vložte korenie na malú panvicu a opekajte na stredne vysokej teplote, kým sa nerozvonia.
  • Dávajte pozor, aby sa korenie nepripálilo, inak bude chutiť horko. Nechajte korenie vychladnúť a potom vložte celé korenie do kúska gázy zviazanej špagátom alebo do čajového vrecka.
  • Balíček korenia vložte do hrnca so slivkovou omáčkou a varte bez pokrievky 25–45 minút, kým omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu.
  • Vyhoďte balíček korenia. Nechajte omáčku vychladnúť.
  • Uchovávajte v chladničke, kde vydrží až 2 týždne.

Aby vaša omáčka so slivkami a korením bola super hladká je nutné mať po ruke výkonný tyčový mixér , ktorý si môžete vybrať z našej recenzie!

Lyžička namočená do pohára so slivkovou omáčkou.
Zdroj: leppfarmmarket.com

Ďalšie tipy na recepty so slivkami

Pokiaľ ide o letné suroviny, prakticky najlepšou voľbou sú slivky. Sladké, kyslé, šťavnaté slivky sú ideálnou desiatou, lahodné nakrájané do jogurtu a samozrejme zapečené do koláčov a buchiet.

Zatiaľ čo normálne zjete slivku priamo z chladničky, môžu pridať toľko chutí našim obľúbeným večerám, raňajkám a dezertom. Možno už nikdy neurobíte ananásový koláč, keď namiesto neho môžete urobiť náš slivkový posýpkový koláč .

Zvážte pridanie sliviek na začiatok vášho grilovacieho zoznamu na tohtoročné leto. Teplo a dym prepožičiavajú slivkám zaujímavý dymový nádych, ktorý v kombinácii s ich mäkkým vnútrom a kyslou chuťou budú ideálne, ako poleva na zmrzlinu, kúsok torty a dokonca aj do slivkovej salsy.

Vedľa slivkového džemu sú slivkové lekváre jedným z našich najobľúbenejších spôsobov, ako si uchovať všetku tú letnú sladkosť po celý rok. Natrite si ich na toasty natreté maslom, použite ich na ovsenú kašu alebo ich pridajte ako vrstvu do koláča pre jemnú kyslosť.

Ale okrem sladkej dobroty dodávajú slivky super chuť aj slaným pokrmom. Potrebujete dôkaz? Vyskúšajte našerecepty na pečenú tresku s vyššie spomínanou slivkovou omáčkou, alebo grilované bravčové kotlety so slivkami, červenou cibuľou a rukolou. Slivky tiež oživujú klasické caprese šaláty, cuketové a slivkové šaláty s burratou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.