Lahodné cícerové recepty v 9 variantoch. Inšpirujte sa!

Radi by ste doplnili svoj jedálniček o zaujímavú potravinu?

Potom vyskúšajte naše recepty s cícerom.

Nebude chýbať tradičný hummus, úžasne chrumkavý falafel ani karí.

Dobrú chuť!

Cícer s pikantnou paradajkovou omáčkou

Tento recept je jednoduchý, nabitý španielskymi chuťami a ku všetkému hotový do 20 minút! Pokrm môžete podávať ako prílohu, predjedlo či hlavný chod s chrumkavou bagetou.

Ingrediencie

  • 1 pohár konzervovaného cíceru (cca 500 g)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 cibule
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sladkej údené španielskej papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej údené španielskej papriky
  • 1 šálka paradajkového pyré
  • 1/4 šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • štipka morskej soli
  • štipka čierneho korenia

Postup

  1. Sceďte cícer cez sito a opláchnite ho pod tečúcou studenou vodou.
  2. Potom zotrite všetku prebytočnú tekutinu a cícer odložte, nakrájajte na tenké plátky 3 strúčiky cesnaku, na kocky nakrájajte 1/2 cibule a nasekajte hrsť čerstvej petržlenovej vňate.
  3. Zahrejte panvicu na strednom plameni a pridajte 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
  4. Po 2 minútach pridajte nakrájaný cesnak a cibuľu, premiešajte s olejom a restujte 3 minúty.
  5. Potom pridajte 1/2 lyžičky sladkej údenej papriky a 1/2 čajovej lyžičky pálivej údenej papriky, premiešajte, pridajte 1 šálku paradajkového pretlaku, asi 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a dochuťte morskou soľou a čiernym korením.
  6. Premiešajte a duste 3 minúty.
  7. Po 3 minútach pridajte do omáčky cícer, dochuťte ju znova morskou soľou a korením a premiešajte.
  8. Duste ďalšie 3 minúty, potom preložte do veľkej plytkej misky a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
  9. Nechajte si chutiť!
Omáčka z paradajok a papriky s cícerom posypaná bylinkami na tanieri.
www.spainonafork.com

Hummus

Málokto túto nátierku z cíceru a pasty tahini nepozná. Vyskúšajte náš recept na domáci hummus, ktorý je rýchly a jednoduchý, krémový a chutí tak skvele a sviežo!

Ingrediencie

  • 1/3 šálky kvalitného tahini
  • 2–4 lyžice studenej vody alebo viac, ak je treba
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rímskej rasce
  • 3/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • 2 stredné strúčiky cesnaku, olúpané a lisované
  • šťava z 1 citróna (2–3 lyžice)
  • 1 plechovka cíceru (cca 420 g), prepláchnuté a scedené
  • voliteľné toppingy: olivový olej, nasekaná čerstvá petržlenová vňať, mletá paprika, opražené píniové oriešky

Postup

  1. Dajte do mixéra tahini, studenú vodu, olivový olej, rímsku rascu, soľ, cesnak a citrónovú šťavu.
  2. Rozmixujte na hladké pyré.
  3. Pridajte cícer.
  4. Rozmixujte opäť do hladka.
  5. Pokiaľ sa vám bude zdať pyré príliš husté, pridajte ďalšiu lyžicu alebo dve vody.
  6. Ochutnajte a dochuťte podľa potreby soľou, rímskou rascou alebo citrónovou šťavou.
  7. Ihneď podávajte ozdobené ľubovoľným toppingom.
Strukovinová nátierka s citrónom a tahini pastou v mištičke obložená čerstvou zeleninou.
www.gimmesomeoven.com

Dusené kuracie s cícerom v pomalom hrnci

Skvelý recept pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nechtejšie stráviť v kuchyni celé dni. Pritom sa jedná o zdravý a lahodný pokrm, ktorý zachutí celej rodine.

Ingrediencie

  • 1 veľká cibuľa, nasekaná najemno
  • 3 veľké drvené strúčiky cesnaku
  • 900 g paprík, bez semienok a nasekaných nahrubo
  • 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na kocky
  • avokádový olej na vyprážanie
  • 500 g paradajok, nakrájaných na kocky
  • 1 šálka nevarené quinoy
  • 2 x 400 g plechovka cíceru, prepláchnutá
  • 2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 šálky tahini pasty
  • 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate alebo bazalky, jemne nasekané

Postup

  1. Rozpáľte na miernom ohni avokádový olej v panvici, pridajte cibuľu a cesnak a chvíľu restujte.
  2. Zvýšte plameň, pridajte korenie a ešte chvíľu za občasného miešania restujte.
  3. Preložte zmes do veľkého pomalého hrnca spolu s kuracím mäsom, paradajkami, quinoou, cícerom, vývarom, soľou, čiernym korením a bobkovými listami a premiešajte.
  4. Zakryte a varte 4 hodiny na vysokú tepotu alebo 8 hodín na nízku.
  5. Vypnite hrniec, pridajte tahini a bylinky, premiešajte a nechajte pár minút odstáť.
  6. Podávajte.
Dusené mäso so zeleninou a strukovinou v hrnci.
www.ifoodreal.com

Cícerové placky s citrónovou omáčkou s tahini

Vegánske placky z cíceru a čerstvých byliniek, podávané s pikantnou citrónovou omáčkou s tahini pastou, príjemne podráždia vaše chuťové bunky a na mäso si ani nespomeniete!

Ingrediencie

Na placky:

  • 2 plechovky cíceru po 540 ml
  • 1 šálka cícerovej múky alebo pšeničnej hladkej múky
  • 1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky nasekanej pažítky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 1/4 šálky vody
  • 1 lyžička mletého oregana
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 šálky olivového oleja na vyprážanie

Na omáčku:

  • 1/2 lyžice sezamových semienok
  • 1/3 šálky tahini
  • šťava z 1 a 1/2 citróna
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 3 lyžice vody
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Do mixéra vložte všetky prísady na placky, okrem olivového oleja, ktorý použijete na vyprážanie.
  2. Rozmixujte ingrediencie dohladka.
  3. Na nepriľnavej panvici zohrejte približne 1,5 cm vrstvu olivového oleja.
  4. Naberte 1 lyžicu zmesi cíceru a rukami vytvorte guľu, ktorú potom dlaňami sploštíte na disk.
  5. Všimnite si, že cesto je celkom lepivé.
  6. Vytvarovanú placku opatrne preneste do rozpáleného oleja a týmto spôsobom naplňte panvicu.
  7. Zmažte približne 2 – 3 minúty a potom placky opatrne otočte a smažte ďalšie 2 – 3 minúty z druhej strany.
  8. Akonáhle budú placky z oboch strán krásne hnedé, preložte ich na tanier vystlaný papierovým obrúskom.
  9. Pripravte si omáčku.
  10. Za pravidelného miešania opečte sezamové semienka v neprilhavej panvici.
  11. Opečené semienka preložte do misky a zmiešajte ich so zvyškom surovín na omáčku.
  12. Pomocou šľahača všetko premiešajte a podávajte s placičkami.
Strukovinové placky na tanieri servírované s dipom.
www.miakouppa.com

Jednoduché cícerové karí

Ak chcete pripraviť rýchle, jednoduché a cenovo dostupné jedlo, nikdy nemôžete prehrať s týmto skvelým cícerovým karí. Výživný pokrm plný bielkovín servírujte s ryžou alebo naanom.

Ingrediencie

Na placky:

  • 1 lyžica olivového alebo kokosového oleja
  • 1 žltá cibuľa, nasekaná
  • 3 drvené strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
  • 800 g pečených paradajok
  • 1 lyžica kari korenia (alebo viac podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička garam masaly
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • štipka kajenského korenia (alebo viac, ak chcete pokrm pikantný)
  • 850 g cíceru z plechovky, prepláchnuté a scedené
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • ryža alebo chlieb naan, na podávanie

Postup

  1. Na veľkej panvici zohrejte olivový alebo kokosový olej.
  2. Pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí, asi 5 minút.
  3. Pridajte cesnak a čerstvý zázvor a restujte jednu minútu.
  4. Pridajte paradajky, karí, garam masalu, kurkumu, soľ, korenie a kajenské korenie.
  5. Pridajte cícer a kokosové mlieko a poriadne premiešajte
  6. Duste na nízkom plameni asi 10 minút a občas premiešajte.
  7. Pridajte špenátové listy a varte, kým nezvädnú, len pár minút.
  8. Pokiaľ chcete, dochuťte podľa ľubovôle.
  9. Podávajte teplé s ryžou alebo chlebom naan.
Strukovinové karí so zeleninou posypané bylinkami v mištičke, podávané s čerstvým naanom.
www.twopeasandtheirpod.com

Ak vám jedlo chutilo, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cícerové karí .

Cícerový šalát s paradajkami a uhorkou

Zdravý letný šalát s cícerom, uhorkami a paradajkami je skvelý ako ľahký obed či príloha ku grilovanému mäsu. Jeho príprava zaberie iba pár minút a pretože používame konzervovaný cícer, nemusíte nič variť.

Ingrediencie

  • 2 a 1/4 šálky uhoriek nakrájaných na kocky, čiastočne olúpaných
  • 1 šálka paradajok nakrájaných na kocky
  • 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky soli a korenia, podľa chuti
  • 400 g konzervovaného cíceru, prepláchnuté a scedené

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady a dobre premiešajte.
  2. Podávajte!
Šalát s čerstvou zeleninou a strukovinami v miske.
www.skinnytaste.com

Inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami na cícerové šaláty plné vitamínov.

Dokonale chrumkavý falafel

Pripravte si lahodný falafel, ktorý bude smelo konkurovať vašim obľúbeným reštauráciám. Recept je jednoduchý, rastlinný a výsledok je neuveriteľný dobrý!

Ingrediencie

  • 225 gramov cíceru (nie konzervované!)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, pokrájané
  • 2 až 4 stredné strúčiky cesnaku
  • 2 šálky nasekaných čerstvých lístkov koriandra, petržlenovej vňate alebo mäty, ideálne použite zmes všetkých troch
  • 1 čajová lyžička morskej soli a ďalšie na podávanie
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 1/8 až 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia, voliteľne
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva, voliteľne
  • 2 až 3 šálky rastlinného oleja na vyprážanie

Postup

  1. Prepláchnite cícer, potom ho vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou, aby bola úplne ponorená a ešte tam bolo navyše o 10 cm vody.
  2. Zakryte a nechajte takto namočené cez noc alebo kým cícer neztrojnásobí.
  3. Cícer sceďte, opláchnite a potom osušte.
  4. Dajte do mixéra cícer, cibuľu, cesnak, bylinky, soľ, rascu, koriander, kardamóm, kajenské korenie, čierne korenie a prášok do pečiva.
  5. Zmes rozmixujte tak, aby bola veľmi namletá, ale nie pyré.
  6. Zmes by mala držať tvar, keď ju pritlačíte k sebe.
  7. Preložte zmes falafelu do misky a prikryte.
  8. Nechajte odležať aspoň 15 minút.
  9. Pomocou lyžice alebo malej odmerky na sušienky vydlabajte 1 a 1/2 polievkovej lyžice zmesi falafelu, potom ju jemne vytvarujte do gule a položte na čistý tanier.
  10. Opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
  11. Pred vyprážaním nechajte falafel odpočinúť v chladničke 30 až 60 minút (pomáha to zabrániť tomu, aby sa guličky pri náraze do oleja rozpadli).
  12. Zmes nebude pôsobiť ako cesto, ale udrží svoj tvar.
  13. Pridajte cca 1 cm vysokú vrstvu oleja do hlbokej panvice.
  14. Čím menšia panvica, tým menej oleja budete potrebovať.
  15. Čím je panvica širšia, tým viac falafelu môžete naraz smažiť).
  16. Zahrejte olej na na cca 180 stupňov Celzia.
  17. Vymažte falafel v dávkach tak, že ho jemne vložíte do oleja a nebudete s ním na panvici hýbať, kým nebude zospodu hnedý.
  18. Pomocou dvoch vidličiek opatrne otočte falafel, aby zhnedol aj z druhej strany, zaberie to celkom 3 a 1/2 až 4 minúty.
  19. Hotový falafel preneste na tanier vyložený papierovou utierkou, posypte trochou soli a potom postup opakujte so zvyšnými falafelovými guličkami.
  20. Ihneď podávajte.
Vyprážané cícerové guličky podávané na čerstvom šaláte.
www.inspiredtaste.net

Pre názornejšiu ukážku sa pozrite na nasledujúce video:

How to Make Perfectly Crispy Falafel - Homemade Falafel Recipe
www.inspiredtaste.net

Uvítali by ste tipy, ako as čím túto tradičnú arabskú pochúťku jesť? Pozrite sa na naše recepty s falafelom !

Cícerová nátierka s avokádom

Táto nátierka je veľmi jednoduchá a tiež strašne univerzálna. Môžete si ju natrieť na pečivo alebo napríklad využiť šalát ako bezlepkový variant. Tak ako tak si pochutnáte!

Ingrediencie

  • 2 šálky alebo 1 plechovka cíceru
  • 1 avokádo
  • 2 nasekané jarné cibuľky
  • 1–2 drvené strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 stonky řapíkatého zeleru nakrájaného na jemno
  • 1-2 lyžice lahôdkového drožčia
  • 1–2 lyžice citrónovej šťavy podľa chuti
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. V stredne veľkej miske cícer mierne rozotrite vidličkou.
  2. Pridajte zvyšné ingrediencie a dobre premiešajte.
  3. Podávajte s pečivom či inou alternatívou.
  4. Dobrú chuť!
Strukovino-avokádová nátierka na plátku chleba.
mywholefoodlife.com

Stredomorská cícerová polievka

Táto výdatná polievka je plná chuti, pripravíte ju za menej ako 30 minút a hravo tak vykúzlite rýchlu, ale lahodnú večeru, ktorá v chladnejších mesiacoch krásne zahreje.

Ingrediencie

  • 2 plechovky cíceru, scedené (800 gramov)
  • 1 konzervované paradajky nakrájané na kocky (400 gramov)
  • 2 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka mrazeného špenátu
  • 1 veľká stonka řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky (1 veľká stonka zeleru)
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 stredné mrkvy nakrájané na kocky
  • 1 veľký strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2-3 bobkové listy (voliteľne)
  • 1/2 lyžice múky
  • 1/2 lyžičky soli a ďalšie podľa chuti
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia a ďalšie podľa chuti
  • šťava z 1 citróna (voliteľne)

Postup

  1. Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
  3. Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí, asi 5 minút.
  4. Pridajte cesnak, papriku, oregano a bobkové listy.
  5. Za častého miešania varte asi 1 minútu.
  6. Pridajte cícer a za častého miešania varte ďalšiu minútu.
  7. Pridajte nakrájané paradajky, mrazený špenát, vývar a 1/2 lyžičky soli.
  8. Zvýšte plameň a priveďte zmes do varu, potom hrniec zakryte, znížte teplotu a varte 10 minút.
  9. Medzitým rozpustite 1/2 lyžice múky v 1/2 šálke studenej vody, premiešajte do hladkej konzistencie a vmiešajte do polievky.
  10. Dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút.
  11. Hrniec odstavte z ohňa a potom odstráňte bobkové listy.
  12. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, čiernym korením či citrónovou šťavou.
  13. Rozdeľte do misiek, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a zasypte chilli vločkami.
Zeleninová polievka so strukovinami podávané v miske s citrónom a lyžicou.
www.theclevermeal.com

Aby sa nám cícer dobre domäkka uvaril, treba ho vopred máčať vo vode, a to minimálne 10 – 12 hodín . Najlepšie je teda namočiť ju cez noc a potom dať ešte len variť. Cícer solíme až nakoniec.

Pretože na zmäknutie potrebuje cícer var trvajúci aspoň 1 a pol hodiny , je lepšie ju variť v tlakovom hrnci.

Využitie v kuchyni

Cícer používame predovšetkým do polievok alebo ako prílohu k mäsovým alebo iným jedlám. Môžeme ju samostatne podávať spolu so zeleninou, vajcami alebo mäsom. Z rozomletej cíceru môžeme pripravovať rôzne fašírky alebo placky .

Cícer sa dá využiť aj v studenej kuchyni , pretože aj po uvarení si uchováva chrumkavosť. Hodí sa preto do šalátov , kde môže tvoriť základnú surovinu alebo doplnok. Rozomletá sa využíva aj do nátierok .

Ak ste si nátierku z cíceru (tzv. hummus) zamilovali, vyskúšajte aj naše ďalšie tipy na strukovinové nátierky .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.