Radi by ste doplnili svoj jedálniček o zaujímavú potravinu?
Potom vyskúšajte naše recepty s cícerom.
Nebude chýbať tradičný hummus, úžasne chrumkavý falafel ani karí.
Dobrú chuť!
Cícer s pikantnou paradajkovou omáčkou
Tento recept je jednoduchý, nabitý španielskymi chuťami a ku všetkému hotový do 20 minút! Pokrm môžete podávať ako prílohu, predjedlo či hlavný chod s chrumkavou bagetou.
Ingrediencie
- 1 pohár konzervovaného cíceru (cca 500 g)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky sladkej údené španielskej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej údené španielskej papriky
- 1 šálka paradajkového pyré
- 1/4 šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- štipka morskej soli
- štipka čierneho korenia
Postup
- Sceďte cícer cez sito a opláchnite ho pod tečúcou studenou vodou.
- Potom zotrite všetku prebytočnú tekutinu a cícer odložte, nakrájajte na tenké plátky 3 strúčiky cesnaku, na kocky nakrájajte 1/2 cibule a nasekajte hrsť čerstvej petržlenovej vňate.
- Zahrejte panvicu na strednom plameni a pridajte 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
- Po 2 minútach pridajte nakrájaný cesnak a cibuľu, premiešajte s olejom a restujte 3 minúty.
- Potom pridajte 1/2 lyžičky sladkej údenej papriky a 1/2 čajovej lyžičky pálivej údenej papriky, premiešajte, pridajte 1 šálku paradajkového pretlaku, asi 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a dochuťte morskou soľou a čiernym korením.
- Premiešajte a duste 3 minúty.
- Po 3 minútach pridajte do omáčky cícer, dochuťte ju znova morskou soľou a korením a premiešajte.
- Duste ďalšie 3 minúty, potom preložte do veľkej plytkej misky a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Nechajte si chutiť!

Hummus
Málokto túto nátierku z cíceru a pasty tahini nepozná. Vyskúšajte náš recept na domáci hummus, ktorý je rýchly a jednoduchý, krémový a chutí tak skvele a sviežo!
Ingrediencie
- 1/3 šálky kvalitného tahini
- 2–4 lyžice studenej vody alebo viac, ak je treba
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rímskej rasce
- 3/4 čajovej lyžičky morskej soli
- 2 stredné strúčiky cesnaku, olúpané a lisované
- šťava z 1 citróna (2–3 lyžice)
- 1 plechovka cíceru (cca 420 g), prepláchnuté a scedené
- voliteľné toppingy: olivový olej, nasekaná čerstvá petržlenová vňať, mletá paprika, opražené píniové oriešky
Postup
- Dajte do mixéra tahini, studenú vodu, olivový olej, rímsku rascu, soľ, cesnak a citrónovú šťavu.
- Rozmixujte na hladké pyré.
- Pridajte cícer.
- Rozmixujte opäť do hladka.
- Pokiaľ sa vám bude zdať pyré príliš husté, pridajte ďalšiu lyžicu alebo dve vody.
- Ochutnajte a dochuťte podľa potreby soľou, rímskou rascou alebo citrónovou šťavou.
- Ihneď podávajte ozdobené ľubovoľným toppingom.

Dusené kuracie s cícerom v pomalom hrnci
Skvelý recept pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nechtejšie stráviť v kuchyni celé dni. Pritom sa jedná o zdravý a lahodný pokrm, ktorý zachutí celej rodine.
Ingrediencie
- 1 veľká cibuľa, nasekaná najemno
- 3 veľké drvené strúčiky cesnaku
- 900 g paprík, bez semienok a nasekaných nahrubo
- 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na kocky
- avokádový olej na vyprážanie
- 500 g paradajok, nakrájaných na kocky
- 1 šálka nevarené quinoy
- 2 x 400 g plechovka cíceru, prepláchnutá
- 2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 bobkové listy
- 1/2 šálky tahini pasty
- 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate alebo bazalky, jemne nasekané
Postup
- Rozpáľte na miernom ohni avokádový olej v panvici, pridajte cibuľu a cesnak a chvíľu restujte.
- Zvýšte plameň, pridajte korenie a ešte chvíľu za občasného miešania restujte.
- Preložte zmes do veľkého pomalého hrnca spolu s kuracím mäsom, paradajkami, quinoou, cícerom, vývarom, soľou, čiernym korením a bobkovými listami a premiešajte.
- Zakryte a varte 4 hodiny na vysokú tepotu alebo 8 hodín na nízku.
- Vypnite hrniec, pridajte tahini a bylinky, premiešajte a nechajte pár minút odstáť.
- Podávajte.

Cícerové placky s citrónovou omáčkou s tahini
Vegánske placky z cíceru a čerstvých byliniek, podávané s pikantnou citrónovou omáčkou s tahini pastou, príjemne podráždia vaše chuťové bunky a na mäso si ani nespomeniete!
Ingrediencie
Na placky:
- 2 plechovky cíceru po 540 ml
- 1 šálka cícerovej múky alebo pšeničnej hladkej múky
- 1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky nasekanej pažítky
- 1/4 šálky olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1/4 šálky vody
- 1 lyžička mletého oregana
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 šálky olivového oleja na vyprážanie
Na omáčku:
- 1/2 lyžice sezamových semienok
- 1/3 šálky tahini
- šťava z 1 a 1/2 citróna
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 3 lyžice vody
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do mixéra vložte všetky prísady na placky, okrem olivového oleja, ktorý použijete na vyprážanie.
- Rozmixujte ingrediencie dohladka.
- Na nepriľnavej panvici zohrejte približne 1,5 cm vrstvu olivového oleja.
- Naberte 1 lyžicu zmesi cíceru a rukami vytvorte guľu, ktorú potom dlaňami sploštíte na disk.
- Všimnite si, že cesto je celkom lepivé.
- Vytvarovanú placku opatrne preneste do rozpáleného oleja a týmto spôsobom naplňte panvicu.
- Zmažte približne 2 – 3 minúty a potom placky opatrne otočte a smažte ďalšie 2 – 3 minúty z druhej strany.
- Akonáhle budú placky z oboch strán krásne hnedé, preložte ich na tanier vystlaný papierovým obrúskom.
- Pripravte si omáčku.
- Za pravidelného miešania opečte sezamové semienka v neprilhavej panvici.
- Opečené semienka preložte do misky a zmiešajte ich so zvyškom surovín na omáčku.
- Pomocou šľahača všetko premiešajte a podávajte s placičkami.

Objavte podobné tipy
Jednoduché cícerové karí
Ak chcete pripraviť rýchle, jednoduché a cenovo dostupné jedlo, nikdy nemôžete prehrať s týmto skvelým cícerovým karí. Výživný pokrm plný bielkovín servírujte s ryžou alebo naanom.
Ingrediencie
Na placky:
- 1 lyžica olivového alebo kokosového oleja
- 1 žltá cibuľa, nasekaná
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
- 800 g pečených paradajok
- 1 lyžica kari korenia (alebo viac podľa chuti)
- 1 čajová lyžička garam masaly
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- štipka kajenského korenia (alebo viac, ak chcete pokrm pikantný)
- 850 g cíceru z plechovky, prepláchnuté a scedené
- 1 šálka kokosového mlieka
- 2 šálky čerstvého špenátu
- ryža alebo chlieb naan, na podávanie
Postup
- Na veľkej panvici zohrejte olivový alebo kokosový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a čerstvý zázvor a restujte jednu minútu.
- Pridajte paradajky, karí, garam masalu, kurkumu, soľ, korenie a kajenské korenie.
- Pridajte cícer a kokosové mlieko a poriadne premiešajte
- Duste na nízkom plameni asi 10 minút a občas premiešajte.
- Pridajte špenátové listy a varte, kým nezvädnú, len pár minút.
- Pokiaľ chcete, dochuťte podľa ľubovôle.
- Podávajte teplé s ryžou alebo chlebom naan.

Ak vám jedlo chutilo, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cícerové karí .
Cícerový šalát s paradajkami a uhorkou
Zdravý letný šalát s cícerom, uhorkami a paradajkami je skvelý ako ľahký obed či príloha ku grilovanému mäsu. Jeho príprava zaberie iba pár minút a pretože používame konzervovaný cícer, nemusíte nič variť.
Ingrediencie
- 2 a 1/4 šálky uhoriek nakrájaných na kocky, čiastočne olúpaných
- 1 šálka paradajok nakrájaných na kocky
- 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli a korenia, podľa chuti
- 400 g konzervovaného cíceru, prepláchnuté a scedené
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady a dobre premiešajte.
- Podávajte!

Inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami na cícerové šaláty plné vitamínov.
Dokonale chrumkavý falafel
Pripravte si lahodný falafel, ktorý bude smelo konkurovať vašim obľúbeným reštauráciám. Recept je jednoduchý, rastlinný a výsledok je neuveriteľný dobrý!
Ingrediencie
- 225 gramov cíceru (nie konzervované!)
- 1 zväzok jarnej cibuľky, pokrájané
- 2 až 4 stredné strúčiky cesnaku
- 2 šálky nasekaných čerstvých lístkov koriandra, petržlenovej vňate alebo mäty, ideálne použite zmes všetkých troch
- 1 čajová lyžička morskej soli a ďalšie na podávanie
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 1/8 až 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia, voliteľne
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva, voliteľne
- 2 až 3 šálky rastlinného oleja na vyprážanie
Postup
- Prepláchnite cícer, potom ho vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou, aby bola úplne ponorená a ešte tam bolo navyše o 10 cm vody.
- Zakryte a nechajte takto namočené cez noc alebo kým cícer neztrojnásobí.
- Cícer sceďte, opláchnite a potom osušte.
- Dajte do mixéra cícer, cibuľu, cesnak, bylinky, soľ, rascu, koriander, kardamóm, kajenské korenie, čierne korenie a prášok do pečiva.
- Zmes rozmixujte tak, aby bola veľmi namletá, ale nie pyré.
- Zmes by mala držať tvar, keď ju pritlačíte k sebe.
- Preložte zmes falafelu do misky a prikryte.
- Nechajte odležať aspoň 15 minút.
- Pomocou lyžice alebo malej odmerky na sušienky vydlabajte 1 a 1/2 polievkovej lyžice zmesi falafelu, potom ju jemne vytvarujte do gule a položte na čistý tanier.
- Opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
- Pred vyprážaním nechajte falafel odpočinúť v chladničke 30 až 60 minút (pomáha to zabrániť tomu, aby sa guličky pri náraze do oleja rozpadli).
- Zmes nebude pôsobiť ako cesto, ale udrží svoj tvar.
- Pridajte cca 1 cm vysokú vrstvu oleja do hlbokej panvice.
- Čím menšia panvica, tým menej oleja budete potrebovať.
- Čím je panvica širšia, tým viac falafelu môžete naraz smažiť).
- Zahrejte olej na na cca 180 stupňov Celzia.
- Vymažte falafel v dávkach tak, že ho jemne vložíte do oleja a nebudete s ním na panvici hýbať, kým nebude zospodu hnedý.
- Pomocou dvoch vidličiek opatrne otočte falafel, aby zhnedol aj z druhej strany, zaberie to celkom 3 a 1/2 až 4 minúty.
- Hotový falafel preneste na tanier vyložený papierovou utierkou, posypte trochou soli a potom postup opakujte so zvyšnými falafelovými guličkami.
- Ihneď podávajte.

Pre názornejšiu ukážku sa pozrite na nasledujúce video:
Uvítali by ste tipy, ako as čím túto tradičnú arabskú pochúťku jesť? Pozrite sa na naše recepty s falafelom !
Cícerová nátierka s avokádom
Táto nátierka je veľmi jednoduchá a tiež strašne univerzálna. Môžete si ju natrieť na pečivo alebo napríklad využiť šalát ako bezlepkový variant. Tak ako tak si pochutnáte!
Ingrediencie
- 2 šálky alebo 1 plechovka cíceru
- 1 avokádo
- 2 nasekané jarné cibuľky
- 1–2 drvené strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 stonky řapíkatého zeleru nakrájaného na jemno
- 1-2 lyžice lahôdkového drožčia
- 1–2 lyžice citrónovej šťavy podľa chuti
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- V stredne veľkej miske cícer mierne rozotrite vidličkou.
- Pridajte zvyšné ingrediencie a dobre premiešajte.
- Podávajte s pečivom či inou alternatívou.
- Dobrú chuť!

Stredomorská cícerová polievka
Táto výdatná polievka je plná chuti, pripravíte ju za menej ako 30 minút a hravo tak vykúzlite rýchlu, ale lahodnú večeru, ktorá v chladnejších mesiacoch krásne zahreje.
Ingrediencie
- 2 plechovky cíceru, scedené (800 gramov)
- 1 konzervované paradajky nakrájané na kocky (400 gramov)
- 2 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka mrazeného špenátu
- 1 veľká stonka řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky (1 veľká stonka zeleru)
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 stredné mrkvy nakrájané na kocky
- 1 veľký strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2-3 bobkové listy (voliteľne)
- 1/2 lyžice múky
- 1/2 lyžičky soli a ďalšie podľa chuti
- 1/8 lyžičky čierneho korenia a ďalšie podľa chuti
- šťava z 1 citróna (voliteľne)
Postup
- Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak, papriku, oregano a bobkové listy.
- Za častého miešania varte asi 1 minútu.
- Pridajte cícer a za častého miešania varte ďalšiu minútu.
- Pridajte nakrájané paradajky, mrazený špenát, vývar a 1/2 lyžičky soli.
- Zvýšte plameň a priveďte zmes do varu, potom hrniec zakryte, znížte teplotu a varte 10 minút.
- Medzitým rozpustite 1/2 lyžice múky v 1/2 šálke studenej vody, premiešajte do hladkej konzistencie a vmiešajte do polievky.
- Dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút.
- Hrniec odstavte z ohňa a potom odstráňte bobkové listy.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, čiernym korením či citrónovou šťavou.
- Rozdeľte do misiek, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a zasypte chilli vločkami.

Aby sa nám cícer dobre domäkka uvaril, treba ho vopred máčať vo vode, a to minimálne 10 – 12 hodín . Najlepšie je teda namočiť ju cez noc a potom dať ešte len variť. Cícer solíme až nakoniec.
Pretože na zmäknutie potrebuje cícer var trvajúci aspoň 1 a pol hodiny , je lepšie ju variť v tlakovom hrnci.
Využitie v kuchyni
Cícer používame predovšetkým do polievok alebo ako prílohu k mäsovým alebo iným jedlám. Môžeme ju samostatne podávať spolu so zeleninou, vajcami alebo mäsom. Z rozomletej cíceru môžeme pripravovať rôzne fašírky alebo placky .
Cícer sa dá využiť aj v studenej kuchyni , pretože aj po uvarení si uchováva chrumkavosť. Hodí sa preto do šalátov , kde môže tvoriť základnú surovinu alebo doplnok. Rozomletá sa využíva aj do nátierok .
Ak ste si nátierku z cíceru (tzv. hummus) zamilovali, vyskúšajte aj naše ďalšie tipy na strukovinové nátierky .