Musaka z Grécka na niekoľko rôznych spôsobov

Musaka patrí medzi tradičné Zapekané jedlá, ktoré majú v obľube predovšetkým balkánske krajiny.

Jedná sa o sýty masový pokrm s dostatkom zeleniny, niekedy zapekaný aj so zemiakmi.

Na musaku potrebujeme predovšetkým mleté ​​mäso, zeleninu, najlepšie v niekoľkých druhoch, soľ a korenie a zapekaciu omáčku.

Smelo teda do toho a nebojte sa, Musaka nie je na prípravu zložitá.

grécka musaka

INGREDIENCIE:

  • 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
  • 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
  • 420 g drvených paradajok z plechovky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlen, bazalka, majorán, pažítka …)
  • soľ a korenie podľa chuti

biela omáčka bešamel:

  • 75 g masla
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli a bieleho korenia
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti

POSTUP:

  1. Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke
  2. Plátky baklažánu opečieme po dobu 2-3 minúty z každej strany alebo kým nezhnedne. Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
  3. Osmažíme dozlata na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  4. Pridáme mleté ​​mäso, ktoré spojíme s cibuľkou. Po opraženie mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
  5. Privedieme k varu a znížime teplotu.
  6. Dusíme približne 30 minút do odparení prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
  7. Medzitým si pripravíme bešamel. V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1-2 minútky varíme, aby omáčka nechutila po múke.
  8. Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
  9. Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
  10. Osolíme, okoreníme a nastrúhame trošku muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
  11. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  12. Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
  13. Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista. Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovanie.
grécka musaka
Zdroj: lidovky.cz

Musaka zo zemiakov

INGREDIENCIE:

pre 4 osoby

  • 1 väčší baklažán
  • 1 cuketa
  • 500 g uvarených zemiakov so šupkou
  • 1 plechovka paradajok
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľké mäsité paradajka zbavené šupky a pokrájané
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • škorica
  • bobkový list
  • nové korenie
  • sušené oregano
  • mletá rasca
  • soľ, korenie
  • kávová lyžička cukru
  • olivový olej
  • 300 ml mlieka
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • muškátový oriešok

POSTUP:

  1. Cuketu a baklažán nakrájame na plátky, z oboch strán dobre opečieme na olivovom oleji.
  2. Dáme bokom a osolíme.
  3. Na olivovom olej opečieme na drobno nakrájanú cibuľu, prihodíme strúčik cesnaku nakrájaného na plátky, potom pridáme mäso, ktoré vareškou od seba oddelíme a tiež dobre opečieme.
  4. Mäso okoreníme, pridáme do neho štipku škorice, oregano, mletú rascu, bobkový list a nové korenie.
  5. K mäsu pridáme pokrájané paradajka a plechovku sterilizovaných paradajok, osladíme lyžičkou cukru a pomaly necháme variť asi hodinu.
  6. Zemiaky nakrájame na plátky a poukladáme ich na dno zapekacej misy, na ne navrstvíme jednu polovicu mäsovej zmesi.
  7. Na mäso poukladáme vrstvu z baklažánu a cukety, na ňu príde znova mäsová zmes, a potom baklažány s cuketami.
  8. Pripravíme si bešamel. Rozohrejeme maslo, na ňom opečieme dozlata múku. Postupne začneme prilievať mlieko a metličkou všetko miešame v redšej kašu.
  9. Omáčku osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom.
  10. Nakoniec nalejeme navrch, pečieme v rúre predhriatej na 190 ° C asi 40 minút.
Musaka zo zemiakov
Zdroj: geniuskitechen.com

Musaka z mletého mäsa

INGREDIENCIE:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g zemiakov
  • 2 baklažány
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 ks zeleru
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • maslo
  • mlieko,
  • hladká múka
  • 4 bobkové listy
  • soľ, korenie, škorica, olivový olej

POSTUP:

  1. Cibuľu a zeler nakrájame najemno, cesnak na plátky.
  2. V hrnci zeleninu orestujeme na oleji.
  3. Potom pridáme mleté ​​mäso a ďalej restujeme.
  4. Pridáme 2 bobkové listy, pretlak, podlejeme vínom a necháme alkohol vyvariť.
  5. Potom prilejeme vývar.
  6. Dusíme domäkka, osolíme, okoreníme.
  7. Baklažány nakrájame na plátky a z oboch strán restujeme.
  8. Osolíme, okoreníme a posypeme škoricou.
  9. V menšom hrnci si pripravíme bešamel ochutený 2 bobkovými listami.
  10. Olúpané zemiaky nakrájame na plátky.
  11. Časť poukladáme na dno zapekacej misy a zalejeme trochou bešamelu.
  12. Potom do misy rozprestrieme vrstvu ragú a poukladáme baklažánom.
  13. Postup opakujeme, kým nepoužijeme všetky prísady.
  14. Zakončíme mäsom a bešamelom.
  15. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 ° C asi 40 až 45 minút.
Musaka z mletého mäsa
Zdroj: foodnetwork

Brokolicová musaka

INGREDIENCIE:

  • 1 väčšiu okrúhlice (možno nahradiť i kalerábom)
  • 1 malá cuketa
  • 1 a 1/2 hlávky brokolice (záleží na veľkosti)
  • 1 lyžička soli (rozdelené na pol)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 vajcia
  • cca 150 ml mandľového mlieka
  • 1 lyžička tuniského korenia (červená paprika, rasca, trocha kurkumy, klinček)
  • 1/2 lyžičky červenej papriky
  • 1/2 lyžičky drveného tymiánu

POSTUP:

  1. Brokolicu umyjeme a dáme na cca 10 minút do pary, aby krásne zmäkla.
  2. Po uvarení ju dáme do misky a roztlačíme.
  3. Pridáme 1/2 lyžičky soli a lyžičku mletej rasce, môžeme pridať trochu mletého čierneho korenia.
  4. Okrúhlica olúpeme, nakrájame na tenké plátky a rozdelíme na dve časti (pol pôjde naspodok, pol na povrch).
  5. Cuketu nakrájame na kolieska.
  6. Na plech položíme plátky okrúhlica, natlačíme brokolicu, poukladáme nakrájanú cuketou.
  7. V miske si zmiešame vajcia s mandľovým mliekom, pridáme zvyšné korenie (pol lyžičky soli, tymián, tuniské korenie, papriku) a polku tejto zmesi nalejeme na cuketu.
  8. Poukladáme zvyšnou okrúhlice a zalejeme zvyšnou zmesou.
  9. Plech pokryjeme alobalom a pečieme zakryté cca 25 minút pri 180 ° C.
  10. Potom zložíme alobal a pečieme ďalších 20 minút pri 180 ° C.
Brokolicová musaka
Zdroj: gurmanija.com

Do klasickej Musaka sa používajú uvedené suroviny predovšetkým baklažán, ktorý môžu nahradiť cukety alebo patizóny. Okrem týchto základných druhov zeleniny však môžeme použiť aj ďalšie zeleninu.

Čo sa týka výberu mäsa, prevažuje jahňacie a hovädzie, ale možno ho aj nahradiť kvalitným mletým bravčovým mäsom.

Zaujala vás Grécka musaka? Ak áno, nezostáva nám než odporučiť ďalšie recepty na grécke jedlá , o ktorých na webe píšeme.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.