Typická letná zelenina, ktorá má okrem kuchyne rozmanité použitie aj kozmetike.
Šalátová uhorka je tvorená takmer výhradne z vody, vďaka čomu nás vždy skvele osvieži.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na uhorkový šalát.
Dá sa pripraviť v mnohých variantoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
Oceníte ho nielen ako skvelú prílohu k letnému grilovaniu.
Ktorý vyskúšate ako prvý?
Jednoduchý uhorkový šalát
Veľmi jednoduchý recept iba z niekoľkých málo ingrediencií. Ich chuť sa následne skvele snúbi a robí z tohto šalátu skvelú osviežujúcu pochúťku.
Ingrediencie:
- 2 šalátové uhorky
- 1 červená cibuľa
- 1 šálka bieleho octu
- 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 2 PL čerstvého kôpru
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
- Uhorky umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Cibuľu olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky.
- Plátky uhorky vo veľkej mise osoľte a nechajte hodinu vypotiť.
- Následne tekutinu zlejte a uhorky premiešajte s plátkami cibule.
- V malom hrnci zmiešajte cukor, ocot a vodu a miešajte, kým sa nerozpustí a tekutina nezíska číry nádych, približne 3-5 minút.
- Zálievku nalejte na uhorky a cibuľu.
- Vmiešajte nadrobno pokrájaný kôpor.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a dajte na hodinu do chladničky.
Takto pripravený uhorkový šalát chutí skvele ako príloha ku grilovanému mäsu.

Grécky uhorkový šalát Tzatziki
Tradičná grécka pochúťka, v ktorej sa snúbi chuť uhorky, gréckeho jogurtu a byliniek. Pripravte si ju aj u vás doma!
Ingrediencie:
- 2 šálky nahrubo nastrúhané uhorky
- 1 a 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 1 PL nasekanej čerstvej mäty
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- soľ
Postup:
- Nastrúhanú uhorku stlačte medzi dlaňami alebo pomocou lisu na zemiaky, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
- Vytlačenú uhorku preložte do misy.
- Pridajte jogurt, olivový olej, čerstvé bylinky, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a soľ.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Zmes nechajte 5 minút odpočívať, aby sa chute spojili.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšie nasekané čerstvé bylinky, citrónovú šťavu alebo soľ.
- Tzatziki podávajte ihneď alebo ich dajte vychladnúť do chladničky.
Tzatziki skvele chutia s grilovanou zeleninou, slaným pečivom aj mäsom.

Šalátové uhorky nie sú obľúbeným druhom uhoriek. Milujete nakladačky? Pripravte si z nich skvelú uhorkovú omáčku .
Letný šalát z uhoriek, paradajok, cíceru a byliniek
Skvelá varianta šalátu, ktorá vás dokonale zasýti. Vyskúšajte ju ako letný obed.
Ingrediencie:
- 3 šalátové uhorky
- 300 g cherry paradajok
- 1 šálka cíceru z konzervy
- 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
- 1/4 šálky nadrobno nakrájanej červenej cibule
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 PL nasekanej čerstvej mäty
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- soľ
Postup:
- Uhorku a paradajky umyte, uhorku nakrájajte na kúsky, cherry paradajky rozpoľte.
- Dajte do veľkej misy a pridajte prepláchnutý cícer, nakrájanú červenú cibuľu, rozdrobený syr feta, polovicu množstva kôpru, petržlenu a mäty.
- Všetko premiešajte a pridajte citrónovú šťavu, olivový olej a soľ.
- Opäť premiešajte.
- Šalát preložte na servírovací tanier alebo do šalátovej misy, posypte ho zvyšnou fetou a bylinkami.
Uhorkový šalát s cícerom, paradajkami, fetou a bylinkami chutí skvele predovšetkým s celozrnným pečivom.

K rozmanitým uhorkovým šalátom sa skvele hodí aj vlastnoručne upečené pečivo. Vyskúšajte naše chrumkavé domáce bagety .
Objavte podobné tipy
Uhorkový šalát so smotanou a kôprom
Veľmi jednoduchý a rýchly šalát, ktorý oceníte ako skvelú prílohu na záhradné párty.
Ingrediencie:
- 3 šálky olúpané uhorky nakrájané na tenké plátky
- 1 šálka červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 PL bieleho octu
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku alebo malé množstvo čerstvého prelisovaného cesnaku
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte kyslú smotanu, ocot, kôpor, cukor, soľ a cesnak.
- Pridajte uhorky a červenú cibuľu a premiešajte.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte aspoň 2 hodiny v chladničke.
Uhorkový šalát so smotanou a kôprom servírujte ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsu.

Recepty na uhorkový šalát predstavujú najčastejšiu možnosť, ako šalátové uhorky konzumovať. Viete ale, že sa dajú aj zavariť? Inšpirujte sa našimi receptami na zavárané šaláty !
Jarný šalát s uhorkou a reďkovkami
Veľmi chutný a ľahký šalát, ktorý môžete podávať ako nevšednú prílohu k pečenému či grilovanému mäsu.
Ingrediencie:
- 1 šalátová uhorka
- 6-7 reďkoviek
- 1/4 červenej cibule
- soľ
Zálievka
- 2-3 PL olivového oleja
- 1-2 PL bieleho octu
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1/4 čajovej lyžičky cukru
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
- soľ
Postup:
- Uhorku, reďkovky a cibuľu môžete nakrájať na tenké plátky alebo je možné použiť spiralizér.
- Zmiešajte ich dohromady vo väčšej mise či na servírovacom tanieri a podľa chuti ich osoľte.
- Do misky dajte všetky ingrediencie na zálievku a dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Zeleninu pokvapkajte zálievkou.
Tento uhorkový šalát s reďkovkami je veľmi vhodnou prílohou k rybe či kuraciemu mäsu.

Recepty na uhorkové šaláty nie sú jedinou možnosťou, ako do svojho jedálnička zaradiť reďkovky. Pripraviť z nich ide aj skvelá nátierka alebo polievka. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov s reďkovkami .
Stredomorský uhorkovo-paradajkový šalát
Kombinácia uhorky a paradajok chutí vždy skvele. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 1 šalátová uhorka
- 2 paradajky
- 1 malá biela cibuľa
- 1/2 šálky bieleho octu
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej mäty
- 1 šálka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu olúpte a nakrájajte cibuľu na kocky.
- Následne ju nechajte aspoň 5 minút namočenú v bielom octe.
- Sceďte a dajte bokom.
- Umytú uhorku a paradajky nakrájajte na kocky.
- Nasekajte mätu a petržlenovú vňať.
- Všetky ingrediencie zmiešajte v stredne veľkej mise.
- V malej miske našľahajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Šalát prelejte zálievkou a uložte do chladničky.
- Pred podávaním nechajte aspoň hodinu v chladničke.
Uhorkový šalát s paradajkami servírujte napríklad s čerstvým pečivom a syrom.

Máte pre paradajky slabosť? Vyskúšajte aj ďalšie varianty paradajkových šalátov !
Čínsky šalát z uhorky a chilli papričkami
Uhorky sú obľúbenou ingredienciou aj v ázijskej kuchyni. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu.
Ingrediencie
- 4 šalátové uhorky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 chilli papričky
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup
- Uhorky umyte, odrežte konce uhoriek.
- Zvyšok uhoriek nakrájajte na kolíky s dĺžkou približne 4 centimetrov.
- Prelisujte cesnak, čili papričky nakrájajte nadrobno a spoločne s ostatnými ingredienciami ich pridajte do misky so klátikmi uhoriek.
- Premiešajte, aby sa uhorky v koreni a cesnaku dobre obalili.
- Vložte na aspoň hodinu do chladničky, aby sa chuť šalátu viac rozvinula.

Prečo do svojho jedálnička zaradiť šalátovú uhorku?
Šalátová uhorka patrí medzi typickú českú zeleninu, ktorú mnoho z nás pestuje v skleníku na záhrade. Vzhľadom na svoje jedinečné zloženie sú tiež veľmi zdravou potravinou. Nájdeme v nej množstvo rôznych zdraviu prospešných látok. Vyniká predovšetkým vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vitamínu A, ale obsahuje aj vitamín C, PP, E či kyselinu listovú. Z minerálov v sebe ukrýva najmä horčík, železo, vápnik, sodík a jód.
Ďalšou cenou látkou, ktorú v uhorkách nájdeme vo veľkom množstve, je voda. Viac ako 90% uhorky je tvorených vodou, ďalších 5% tvorí vláknina. To je tiež dôvodom, prečo uhorka obsahuje iba veľmi málo kalórií, na 100 gramov pripadá iba 15 kcal. Kvôli tomu sú uhorky veľmi často kontumované ako súčasť rozmanitých diét.
Šalátové uhorky je možné do nášho jedálnička zaradiť mnohými rôznymi spôsobmi. Okrem receptov na uhorkový šalát si z nich môžete pripraviť aj veľmi chutné polievky, nátierky, smoothie či malinovky. Konzumácia uhoriek má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, predovšetkým pečeň, žlčník a črevá. Prospešný je aj ich močopudný, a teda detoxikačný účinok. V neposlednom rade sú uhorky využívané aj v kozmetike, pomáhajú predovšetkým s hydratáciou pokožky či proti unaveným viečkam.