Konzumácia rýb je veľmi dôležitá pre zdravie.
Jednou z najdostupnejších rýb je treska, ktorá obsahuje látky potrebné na správne fungovanie ľudského organizmu.
Preto sme si pre vás tentoraz pripravili 7 skvelých receptov s treskou v hlavnej úlohe.
Vyskúšajte ju vyprážanú, pečenú či v šaláte.
Zapečená treska so syrom
Hoci spojenie ryby a syra pre niekoho nemusí znieť práve najlahodnejšie, nenechajte sa odradiť. Je to totiž delikatesa! Presvedčte sa sami a nebudete ľutovať.
INGREDIENCIA
- 1,5 kg filet z čerstvej tresky
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- soľ a korenie podľa chuti
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžička kôpru alebo estragónu
- 1 a ½ šálky strúhaného čedaru
- 1 šálka rozomletých krekrov
- 1 lyžica olivového oleja
POSTUP
- Mlieko varte v mikrovlnnej rúre asi 4-5 minút, kým nebude tesne pod bodom varu.
- Medzitým do stredného hrnca pridajte maslo a múku a spoločne 2 minúty opekajte.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte mlieko.
- Varte, kým omáčka nezačne hustnúť.
- Pridajte citrónovú kôru, dijonskú horčicu, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakoniec pridajte parmezán.
- Usporiadajte ryby na dno vymastenej zapekacej misy s rozmermi 23 x 23 cm alebo do jednotlivých gratinovacích misiek.
- Rybu prelejte omáčkou.
- Navrch dajte syr čedar.
- Zmiešajte rozomleté krekry s olivovým olejom a nasypte na čedar.
- Ak chcete, môžete do strúhanky pridať niečo trochu pikantné, asi ½ lyžičky.
- Pečte 45 minút až hodinu pri 175 stupňoch Celzia, kým pokrm nebude bublať a povrch rovnomerne nezhnedne.
- Jednotlivé gratinované pokrmy by mali trvať asi 25 – 30 minút, stačí skontrolovať stred, aby ste videli, že ryba je plne prepečená.

Grécke rybie koláčiky s ochutenou majonézou
Zaručujeme vám, že toto sú tie najchutnejšie rybie koláčiky, aké ste kedy ochutnali! Podávajte ich s majonézou s citrónom a kaparmi, ktorá im dodá perfektný šmrnc. Aj deti si ich zamilujú!
INGREDIENCIA
- 700 g filiet z čerstvej tresky
- 2 stredné zemiaky
- ⅔ šálky mlieka
- ¾ šálky vody
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky nasekaných lístkov čerstvého tymiánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého kôpru
- 1 lyžica vločiek červeného chilli
- 2 jarné cibuľky, nasekané
- 2 vajcia
- 2 a ¼ šálky strúhanky
- 1 habanero nakrájaná na malé kocky
- 2 šálky olivového oleja na vyprážanie
- 1 lyžička morskej soli
- čerstvo mleté korenie
Na majonézu:
- 4 lyžice majonézy
- 1 lyžica kaparov
- šťava z 2 citrónov
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- morská soľ, voliteľne
POSTUP
- Zemiaky dobre umyte a nakrájajte na štvorčeky.
- Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a varte 20 minút.
- Sceďte a zemiaky v miske roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo vidličkou.
- Filety z tresky vložte do hrnca a zalejte mliekom.
- Rybu varte 5 minút.
- Nechajte vychladnúť a potom prsty natrhajte na kúsky.
- Rybu pridajte do rovnakej misky ako zemiaky.
- Pridajte na kocky nakrájanú papričku habanero, jarnú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, tymian, chilli, jednu lyžičku morskej soli a namleté veľké množstvo čerstvo mletého korenia.
- Všetko dobre premiešajte a zo zmesi tvarujte placky – asi 18 kusov.
- Rozložte ich na plech alebo taniere, zakryte potravinárskou fóliou a dajte na 30 minút do chladničky, aby stuhli.
- Do misy dajte trochu múky a ochuťte morskou soľou a korením.
- V inej miske rozšľahajte vajcia.
- Do tretej misky pridajte strúhanku.
- Placky namáčajte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Vymažte ich na panvici s rozpáleným olivovým olejom celkom 4 minúty do zlatista.
- Umiestnite koláčiky na mriežku alebo papierové uteráky, aby absorbovali prebytočný olej.
- Zatiaľ čo sú koláčiky z tresky v chladničke, zmiešajte všetky ingrediencie na ochutenú majonézu dohromady.
- Dochuťte podľa svojich preferencií.
- Koláčiky servírujte s ochutenou majonézou!

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na zdravé fašírky z rýb 5x inak. Inšpirujte sa!
Aljašská treska v pivnom cestíčku
Ľahká a chrumkavá ryba v cestíčku pripravená tradičným britským spôsobom! Aby bolo cesto ultra chrumkavé, je voda nahradená pivom pre lepšiu textúru a chuť. Podávajte s hranolkami a tatárskou omáčkou ako praví Briti.
INGREDIENCIA
- 650 g filiet z aljašskej tresky
- olej na vyprážanie
- 60 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Na cestíčko:
- 120 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 250 ml studeného piva
Na podávanie:
- tatárska omáčka
- hranolky
- plátky citróna
POSTUP
- Ak používate mrazené ryby, nechajte ich úplne rozmraziť.
- Rybu osoľte a nechajte aspoň 20–30 minút (až 1 hodinu) odležať na mriežke alebo papierovej utierke v chladničke.
- To pomôže z ryby odstrániť vlhkosť, bude potom viac chrumkavá.
- Zmiešajte múku so soľou a korením.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku s práškom do pečiva, soľou, čiernym korením a studeným pivom.
- Konzistencia cesta musí byť rovnaká smotana na šľahanie (ak je potreba, pridajte viac tekutiny alebo múky).
- Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali.
- Tresku obaľte v ochutenej múke a straste prebytočnú múku.
- Je dôležité zbaviť sa všetkej prebytočnej múky, aby ste získali správnu štruktúru.
- Zahrejte olej v liatinovej panvici alebo vo fritéze, kým jeho teplota nedosiahne 150 °C.
- Rybu namáčajte v cestíčku, vyberte ju a straste prebytočné cesto.
- A spúšťajte do oleja veľmi pomaly.
- Vymažte dozlatista po dobu 6–7 minút av polovici otočte.
- Vyberte z oleja a položte na mriežku, aby prebytočný olej odkvapkal a ryba zostala chrumkavá (zostane chrumkavá 15–20 minút, takže najlepšie podávajte horúce).
- Podávajte s hranolkami, tatárskou omáčkou a plátkami citróna.

Vyskúšajte aj naše ďalšie obľúbené recepty na fish and chips alebo rybu a hranolky. Rýchly obed alebo jednoduchá večera!
Rybí šalát so zeleninou a hrozno
Tento šalát z tresky, ktorý sa perfektne hodí na letné dni, je plný odvážnej a osviežujúcej chuti. Je preliaty ľahkou balzamikovou zálievkou a okrem tresky obsahuje aj čerstvú cuketu, nakrájaný hlávkový kel, sladké hrozno a veľa korenia. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a preto skvele poslúži ako ľahký obed.
INGREDIENCIA
- 2 filety z tresky
- 1 cuketa
- 1/4 hlávkového kelu
- 1 strúčik cesnaku
- koriander (podľa chuti)
- soľ
- balzamikový ocot
- olivový olej
- sezamové semienka
- korenie
- oregano
- 1/2 zväzku hrozna
POSTUP
- Filety opečte so štipkou soli.
- Odstráňte kosti a kožu.
- Dajte bokom.
- Kel a cuketu nakrájajte na tenké plátky a podľa chuti pridajte k treske spolu s cesnakom a koriandrom.
- Pripravte si zálievku z balzamika, olivového oleja, sezamových semienok, korenia a oregana.
- Tresku a zeleninu dochuťte zálievkou a podľa potreby dosoľte.
- Pred podávaním pridajte nakrájané hrozno.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Treska pečená so zeleninou v alobale
Zdravá a chutná dobrota z ryby a zeleniny! Čo viac si priať? Pripravte si ju kedykoľvek sa vám zachce s naším jednoduchým receptom.
INGREDIENCIA
- 4 tresky (každá s hmotnosťou asi 140 g)
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- 1 malá brokolica
- 4 mrkvy
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 150 g šampiňónov
- 1 hrsť plocholistej petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 50 ml suchého bieleho vína
POSTUP
- Rybu opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- Z oboch strán dochuťte soľou a korením.
- Brokolicu umyte a rozdeľte na ružičky.
- Mrkva olúpte a nakrájajte na tyčinky.
- Jarnú cibuľku opláchnite, olúpejme a pozdĺžne rozpolte.
- Šampiňóny umyte a nakrájajte na štvrtky.
- Petržlenovú vňať opláchnite, osušte a nasekajte listy.
- Citrón opláchnite v horúcej vode, osušte a olúpte škrabkou na zeleninu.
- Citrónovú kôru nakrájajte na tenké prúžky a potom polovicu citróna odšťavnite.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na pracovnú plochu rozložte 4 veľké kusy alobalu a na ne naaranžujte zeleninu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Na zeleninu položte rybu, posypte citrónovou kôrou, pokvapkajte bielym vínom a citrónovou šťavou a posypte petržlenovou vňaťou.
- Alobal uzavrite okolo rýb a zeleniny, položte na plech a pečte asi 35 minút.
- Ihneď podávajte.

Filety z tresky s cesnakovým maslom
Treska v lahodnej omáčke z cesnaku a masla je neuveriteľne jednoduchá na prípravu a navyše si na nej všetci pochutnajú. Pripravte si ju hneď teraz!
INGREDIENCIA
- 4 filety z tresky (každý s hmotnosťou asi 170 g každý a hrúbkou 2,5 cm)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 4 lyžice masla, nakrájaného na centimetrové kúsky
- 4 strúčiky nasekaného cesnaku
- nasekaná petržlenová vňať
- 2 lyžice citrónovej šťavy na podávanie
POSTUP
- Tresku osušte papierovou utierkou a dobre osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote.
- Znížte teplotu na strednej a vložte filety do panvice kožou dole.
- Jemne zatlačte na každý filet stierkou po dobu 5 sekúnd, aby ste zaistili dobrý kontakt s panvicou.
- Filety smažte, kým nie je spodná strana zlatisto hnedá, asi 4 minúty.
- Tresku otočte a pridajte maslo.
- Vymažte ďalšie 3-4 minúty a podlievajte maslom (maslo zhnedne).
- Keď je ryba plne prepečená a dosiahne vnútornú teplotu 62 ° C, vyberte ju z panvice a dajte bokom.
- K maslu v panvici pridajte cesnak a varte asi 30 sekúnd.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu.
- Ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
- Tresku podávajte zaliatu bylinkovo-cesnakovým maslom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Vyprážaná treska v karí cestíčku
Ľahko chrumkavá treska ochutená karí, kurkúrou, zázvorom a cesnakom je príjemne pikantná a je to skvelý spôsob, ako si jednoducho pripraviť rybu na večeru. Navyše celý proces trvá iba 30 minút!
INGREDIENCIA
- 400 g filiet z tresky, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 6 plátkov zázvoru so šupkou
- 1 nasekaná jarná cibuľka
- ½ lyžičky trstinového cukru
- 1 lyžička kari
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica ryžového vína Shaoxing
- ⅓ šálky avokádového oleja na vyprážanie
Na cestíčko:
- 1 lyžica ryžového vína Shaoxing
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička kari
- 1 lyžička sušenej kurkumy
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
POSTUP
- Rybu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
- Dobre osušte papierovou utierkou.
- Do veľkej misy pridajte rybu spolu s prísadami na cestíčko.
- Dobre premiešajte, pokiaľ nebude každý kúsok obalený.
- Pripravte si zvyšok ingrediencií.
- Do veľkej nepriľnavej panvice alebo woku na strednej teplote pridajte ⅓ šálku avokádového oleja.
- Opatrne pridajte tresku v cestíčku a opekajte z každej strany do zlatista do chrumkava, asi 7-8 minút.
- Premiestnite rybu na chladiaci rošt.
- Zvyšný olej vylejte a do naolejovanej panvice nastavenej na strednú teplotu pridajte cesnak, zázvor, jarnú cibuľku, trstinový cukor, soľ, korenie a karí.
- Premiešajte a smažte 20 sekúnd.
- Pridajte rybu späť do panvice a prilejte ryžové víno.
- Všetko zmiešajte dohromady.
- Okamžite podávajte a užívajte!

Ak ste milovníci karí korenia, potom si nenechajte ujsť aj naše recepty na karí s cícerom 5x inak alebo skvelé tipy na rýchly obed či večeru!
Ako si vybrať v obchode tú najlepšiu tresku?
- Pri nákupe čerstvej tresky hľadajte filety s pevnou dužinou, ktorá je priesvitná až svetloružová. Nemala by byť cítiť.
- Čerstvé ryby nie sú vždy lepšie, pretože môžu byť uložené v ľadovej morskej vode niekoľko dní potom, čo boli ulovené. Pre vnútrozemské oblasti môžu byť mrazené ryby čerstvejšou možnosťou , pretože ryby sú na lodi bleskovo zmrazené.
- Pri nákupe mrazených filiet z tresky sa vyhnite baleniam so známkami ľadových kryštálov či spálenín z mrazu. To môže znamenať, že ryba bola v mrazničke dlhú dobu alebo bola rozmrazená a znovu zmrazená.
- Mrazené ryby sa ľahko rozmrazujú v chladničke . Jednoducho vložte filety do vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a dajte ich cez noc do chladničky.
- Alebo pre rýchle rozmrazenie rybu vložte do vrecka na zips (odstráňte z vrecka čo najviac vzduchu) a umiestnite ho na 30 minút do veľkej misy so studenou vodou.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!