Ste milovníci tradičnej talianskej kuchyne?
Tak ste tu správne!
Predstavíme si 5 receptov na tagliatelle a to pre milovníkov mäsa, ale aj vegetariánske varianty.
Tagliatelle ala carbonara s cuketou a pancettou
Vyskúšajte tieto krémové cestoviny v štýle Carbonara, ktoré v sebe skrývajú kontrast cukety, smotany a pancetty.
Ingrediencie
- 150g nakrájanej pancetty (môže byť aj údená slanina)
- 4 ks hrubo nastrúhané cukety
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik nadrveného cesnaku
- 200ml smotany na šľahanie
- 300g cestovín tagliatelle
- Nastrúhaný parmezán
- Petržlen
Postup
- Na panvici osmažte na olivovom oleji nakrájanú pancettu do chrumkava.
- Potom pridajte nastrúhanú cuketu a smažte asi 5 minút, kým cuketa zhnedne.
- Do zmesi nakoniec pridajte cesnak a ešte minútu smažte.
- Vedľa v hrnci si uvarte cestoviny v osolenej vode.
- Trochu vody z cestovín si nechajte do omáčky (cca 1 naberačka), pokiaľ chcete omáčku redšiu.
- Uvarené tagliatelle pridajte do panvice s pancettou a cuketou.
- Na miernom ohni všetko premiešajte a pridajte smotanu s parmezánom.
- Všetko premiešajte a pridajte naberačku vody z cestovín.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte a cestoviny podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.
Tagliatelle s kuracím mäsom a paradajkami
Tento osvedčený recept je často podávaný v reštauráciách. Dnes si ho môžete vyskúšať aj u seba doma a prekvapiť tým svojich stravníkov. Navyše má nízky obsah tuku a je dobrým zdrojom vitamínu C.
Ingrediencie
- 500g kuracích prsníkov
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- Šťava z 1 ks citróna (môže byť aj kvalitná citrónka)
- 8 malých rozpolených paradajok
- 300g cestovín tagliatelle
- Soľ a korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C, najlepšie na režim grilovania.
- Kuracie mäso pripravte tak, že ho pokvapkáte citrónovou šťavou, posypete soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Kurča dajte na malý plech alebo do zapekacej misy a zľahka potrite olivovým olejom.
- Pečte 6 minút.
- Potom kura otočte, pridajte k nemu rozpolené paradajky a to rezom hore a zľahka potrite olivovým olejom.
- Pečte ďalších 6-8 minút, kým mäso nie je „uvarené“ a paradajky mäkké.
- Medzitým si v hrnci v osolenej vode uvarte tagliatelle.
- Po uvarení si vedľa odmerajte 150ml vody z cestovín.
- Upečené kura nakrájajte na kúsky a spoločne s paradajkami pridajte k cestovinám.
- Zalejte vodou z cestovín a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Nakoniec všetko premiešajte a môžete podávať.
Objavte podobné tipy
Tagliatelle so zeleninovým ragú
Tento variant cestovín je veľmi podobný „bolonským“ a keďže nie je zahrnuté mäso, je vhodný práve pre vegetariánov.
Ingrediencie
- 2 ks mrkvy nakrájané na kocky
- 2 ks celetra nasekaného na jemno
- 1 ks jemne nasekanej cibule
- 4 strúčiky drveného cesnaku
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL balzamikového octu
- 250g zeleniny nakrájanej na kocky (cuketa, paprika, huby)
- 50g červené šošovky
- Zeleninový vývar (kocka bujónu)
- 800g červených paradajok v plechovke
- Vetvička bazalky
- 250g cestovín tagliatelle
- Nastrúhaný parmezán (podľa chuti)
Postup
- Cibuľu, zeler a mrkvu vložte do veľkého hrnca a pridajte 2-3 lyžice vody alebo vývaru.
- Na miernom ohni varte pokiaľ zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, a balzamikový ocot a na silnom ohni varte asi 1 minútu.
- Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, šošovku, paradajky a všetko duste aspoň 20 minút.
- Medzitým si v hrnci s osolenou vodou uvarte tagliatelle.
- Hotové ragú dochuťte podľa vlastného gusta.
- Cestoviny podávajte poliate ragú a posypané parmezánom a čerstvou bazalkou podľa chuti.
TIP: Máte chuť na skutočnú boloňskú omáčku? Inšpirujte sa a vyskúšajte niektorý z týchto receptov na najlepšiu bolonskú omáčku s talianskymi koreňmi.
Hubové tagliatelle so špenátom
Ďalšie vegetariánske krémové cestoviny sú jedinečné tým, že ich obohatíte čerstvým baby španátom a hubami.
Ingrediencie
- 1 PL olivového oleja
- Zväzok jarnej cibuľky nakrájanej na plátky
- 2 strúčiky drveného cesnaku
- 10 ks jemne nakrájaných menších húb (môžu byť aj sušené)
- 200g čerstvého baby špenátu
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a korenie
- 300g cestovín tagliatelle
Postup
- Na panvici smažte na olivovom oleji cibuľku s cesnakom po dobu niekoľkých minút alebo dozlatista.
- Pridajte huby a na silnom ohni smažte po dobu 8-10 minút alebo kým sa voda neodparí.
- Pridajte špenát a miešajte kým nezvädne.
- Všetko smažte pokiaľ sa väčšina vody neodparí.
- Do zmesi prilejte smotanu a niekoľko minút duste dovtedy, kým omáčka zhustne.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakoniec si uvarte cestoviny podľa pokynov na balení, potom sceďte a premiešajte s hubovo-špenátovou omáčkou.
Tagliatelle ala 4 druhy syra
Talianske jedlá sú známe svojou krémovosťou a prítomnosťou rôznych druhov syra. Dnes môžete vyskúšať tieto talianske cestoviny so štyrmi druhmi syra, ktoré sú síce kaloricky náročnejšie, ale zato neodolateľne chutné!
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- 5 strúčikov drveného cesnaku
- 1 kocka kuracieho bujónu (môže byť zeleninový)
- 250ml smotany na šľahanie
- 100g syra cheddar
- 100g nivy
- 100g hermelínu
- 100g syra gouda
- Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 300g cestovín tagliatelle
- 1 šálka vody z uvarených cestovín
Postup
- Na stredne silnom ohni osmažte na olivovom oleji s maslom cesnak asi 1 minútu.
- Vedľa v hrnci uvarte cestoviny.
- Po ich uvarení odoberte šálku vody z cestovín a rozpustite v nej kocku bujónu.
- Vodu s rozpusteným bujónom nalejte do panvice s osmaženým cesnakom.
- Ďalej pridajte smotanu, uvarené cestoviny a priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, ihneď pridajte syr a za stáleho miešania varte asi 2 minúty.
- Po rozpustení syra varte ešte asi minútu, kým omáčka nezhustne.
- Podávajte s jemne nasekanou petržlenovou vňaťou alebo zelenou cibuľkou.
Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. Práve tagliatelle sú cestoviny, ktoré sa tradične vyrábajú v oblastiach Emilia-Romagna a Marche.
Pre zaujímavosť: V sídle Bolonskej Obchodnej komory je jedna replika cestoviny tagliatelle vyrobená z masívneho zlata s ideálnym prierezom 1x6mm.
Tieto cestoviny sa pripravujú spravidla čerstvé a majú po uvarení hrubú štruktúru. Preto sa hodí k hustejším a krémovejším omáčkam.
Pozrite sa tiež na 4 najlepšie talianske recepty , ktoré stoja za vyskúšanie!