5 najlepších receptov na tagliatelle: jednoduché, s mäsom aj bezmäsité

Ste milovníci tradičnej talianskej kuchyne?

Tak ste tu správne!

Predstavíme si 5 receptov na tagliatelle a to pre milovníkov mäsa, ale aj vegetariánske varianty.

Tagliatelle ala carbonara s cuketou a pancettou

Vyskúšajte tieto krémové cestoviny v štýle Carbonara, ktoré v sebe skrývajú kontrast cukety, smotany a pancetty.

Ingrediencie

  • 150g nakrájanej pancetty (môže byť aj údená slanina)
  • 4 ks hrubo nastrúhané cukety
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik nadrveného cesnaku
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 300g cestovín tagliatelle
  • Nastrúhaný parmezán
  • Petržlen

Postup

  • Na panvici osmažte na olivovom oleji nakrájanú pancettu do chrumkava.
  • Potom pridajte nastrúhanú cuketu a smažte asi 5 minút, kým cuketa zhnedne.
  • Do zmesi nakoniec pridajte cesnak a ešte minútu smažte.
  • Vedľa v hrnci si uvarte cestoviny v osolenej vode.
  • Trochu vody z cestovín si nechajte do omáčky (cca 1 naberačka), pokiaľ chcete omáčku redšiu.
  • Uvarené tagliatelle pridajte do panvice s pancettou a cuketou.
  • Na miernom ohni všetko premiešajte a pridajte smotanu s parmezánom.
  • Všetko premiešajte a pridajte naberačku vody z cestovín.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a cestoviny podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.
Cuketové cestoviny
Zdroj: pixabay.com

Tagliatelle s kuracím mäsom a paradajkami

Tento osvedčený recept je často podávaný v reštauráciách. Dnes si ho môžete vyskúšať aj u seba doma a prekvapiť tým svojich stravníkov. Navyše má nízky obsah tuku a je dobrým zdrojom vitamínu C.

Ingrediencie

  • 500g kuracích prsníkov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • Šťava z 1 ks citróna (môže byť aj kvalitná citrónka)
  • 8 malých rozpolených paradajok
  • 300g cestovín tagliatelle
  • Soľ a korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C, najlepšie na režim grilovania.
  • Kuracie mäso pripravte tak, že ho pokvapkáte citrónovou šťavou, posypete soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  • Kurča dajte na malý plech alebo do zapekacej misy a zľahka potrite olivovým olejom.
  • Pečte 6 minút.
  • Potom kura otočte, pridajte k nemu rozpolené paradajky a to rezom hore a zľahka potrite olivovým olejom.
  • Pečte ďalších 6-8 minút, kým mäso nie je „uvarené“ a paradajky mäkké.
  • Medzitým si v hrnci v osolenej vode uvarte tagliatelle.
  • Po uvarení si vedľa odmerajte 150ml vody z cestovín.
  • Upečené kura nakrájajte na kúsky a spoločne s paradajkami pridajte k cestovinám.
  • Zalejte vodou z cestovín a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Nakoniec všetko premiešajte a môžete podávať.
Cestoviny s paradajkami
Zdroj: pixabay.com

Tagliatelle so zeleninovým ragú

Tento variant cestovín je veľmi podobný „bolonským“ a keďže nie je zahrnuté mäso, je vhodný práve pre vegetariánov.

Ingrediencie

  • 2 ks mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 ks celetra nasekaného na jemno
  • 1 ks jemne nasekanej cibule
  • 4 strúčiky drveného cesnaku
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL balzamikového octu
  • 250g zeleniny nakrájanej na kocky (cuketa, paprika, huby)
  • 50g červené šošovky
  • Zeleninový vývar (kocka bujónu)
  • 800g červených paradajok v plechovke
  • Vetvička bazalky
  • 250g cestovín tagliatelle
  • Nastrúhaný parmezán (podľa chuti)

Postup

  • Cibuľu, zeler a mrkvu vložte do veľkého hrnca a pridajte 2-3 lyžice vody alebo vývaru.
  • Na miernom ohni varte pokiaľ zelenina nezmäkne.
  • Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, a balzamikový ocot a na silnom ohni varte asi 1 minútu.
  • Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, šošovku, paradajky a všetko duste aspoň 20 minút.
  • Medzitým si v hrnci s osolenou vodou uvarte tagliatelle.
  • Hotové ragú dochuťte podľa vlastného gusta.
  • Cestoviny podávajte poliate ragú a posypané parmezánom a čerstvou bazalkou podľa chuti.
Zeleninové ragú v cestovinách
Zdroj: ricardocuisine.com

TIP: Máte chuť na skutočnú boloňskú omáčku? Inšpirujte sa a vyskúšajte niektorý z týchto receptov na najlepšiu bolonskú omáčku s talianskymi koreňmi.

Hubové tagliatelle so špenátom

Ďalšie vegetariánske krémové cestoviny sú jedinečné tým, že ich obohatíte čerstvým baby španátom a hubami.

Ingrediencie

  • 1 PL olivového oleja
  • Zväzok jarnej cibuľky nakrájanej na plátky
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 10 ks jemne nakrájaných menších húb (môžu byť aj sušené)
  • 200g čerstvého baby špenátu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Soľ a korenie
  • 300g cestovín tagliatelle

Postup

  • Na panvici smažte na olivovom oleji cibuľku s cesnakom po dobu niekoľkých minút alebo dozlatista.
  • Pridajte huby a na silnom ohni smažte po dobu 8-10 minút alebo kým sa voda neodparí.
  • Pridajte špenát a miešajte kým nezvädne.
  • Všetko smažte pokiaľ sa väčšina vody neodparí.
  • Do zmesi prilejte smotanu a niekoľko minút duste dovtedy, kým omáčka zhustne.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Nakoniec si uvarte cestoviny podľa pokynov na balení, potom sceďte a premiešajte s hubovo-špenátovou omáčkou.
Špenátovo-hubové tagliatelle
Zdroj: hillstreetgrocer.com

Tagliatelle ala 4 druhy syra

Talianske jedlá sú známe svojou krémovosťou a prítomnosťou rôznych druhov syra. Dnes môžete vyskúšať tieto talianske cestoviny so štyrmi druhmi syra, ktoré sú síce kaloricky náročnejšie, ale zato neodolateľne chutné!

Ingrediencie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • 5 strúčikov drveného cesnaku
  • 1 kocka kuracieho bujónu (môže byť zeleninový)
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 100g syra cheddar
  • 100g nivy
  • 100g hermelínu
  • 100g syra gouda
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 300g cestovín tagliatelle
  • 1 šálka vody z uvarených cestovín

Postup

  • Na stredne silnom ohni osmažte na olivovom oleji s maslom cesnak asi 1 minútu.
  • Vedľa v hrnci uvarte cestoviny.
  • Po ich uvarení odoberte šálku vody z cestovín a rozpustite v nej kocku bujónu.
  • Vodu s rozpusteným bujónom nalejte do panvice s osmaženým cesnakom.
  • Ďalej pridajte smotanu, uvarené cestoviny a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa zmes začne variť, ihneď pridajte syr a za stáleho miešania varte asi 2 minúty.
  • Po rozpustení syra varte ešte asi minútu, kým omáčka nezhustne.
  • Podávajte s jemne nasekanou petržlenovou vňaťou alebo zelenou cibuľkou.
Krémové cestoviny so syrom
Zdroj: delallo.com

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. Práve tagliatelle sú cestoviny, ktoré sa tradične vyrábajú v oblastiach Emilia-Romagna a Marche.

Pre zaujímavosť: V sídle Bolonskej Obchodnej komory je jedna replika cestoviny tagliatelle vyrobená z masívneho zlata s ideálnym prierezom 1x6mm.

Tieto cestoviny sa pripravujú spravidla čerstvé a majú po uvarení hrubú štruktúru. Preto sa hodí k hustejším a krémovejším omáčkam.

Pozrite sa tiež na 4 najlepšie talianske recepty , ktoré stoja za vyskúšanie!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.