Chystáte večierok a neviete, čím svojich hostí očariť?
Alebo len chcete potešiť svoju rodinu niečím novým, na čom si všetci pochutnajú?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás 5 receptov na plnené šampiňóny mletým mäsom, ktoré sú ľahké, rýchle a pritom chutia ako z luxusnej reštaurácie.
Vyskúšajte ich všetky!
Pečené portobello na grécky spôsob
Užite si chuť Stredomoria s luxusnými plnenými portobello šampiňónmi! Dokonalá náplň z mletého hovädzieho mäsa, gréckeho korenia, špenátu, fety, paradajok a olív povýši šampiňóny na úplne novú úroveň. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 4 veľké klobúky šampiňónov portobello (nožičky odstránené a nakrájané)
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 2 lyžice gréckeho korenia
- 1 a 1/2 lyžičky lisovaného cesnaku
- 1/8 lyžičky korenia
- 280 g mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vyžmýkaného do sucha
- 3/4 šálky rozdrobené fety
- 1 šálka nakrájaných paradajok
- 1/4 šálky najemno nakrájaných vykôstkovaných olív kalamata
Na topping:
- tzatziki omáčka, balzamiková glazúra, grécky šalátový dresing, hummus, pečená paprika nakrájaná na rezančeky, nakrájané uhorky…
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Nastriekajte každý klobúčik olejom v spreji a položte na pekáč vyložený alobalom.
- Pečte 15 až 17 minút, alebo kým huby nezmäknú.
- Medzitým zahrejte veľkú nepriľnavú panvicu na strednom ohni, kým nebude horúca.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a restujte 5 až 7 minút, počas ktorých mäso nalámajte na cca centimetrové kúsočky a občas premiešajte.
- Pridajte nožičky zo šampiňónov, cibuľu, grécke korenie, cesnak a korenie a varte 3 až 5 minút alebo kým nie je hovädzie mäso dôkladne prepečené a cibuľa priesvitná.
- Vmiešajte špenát a 1/2 šálky fety.
- Udržujte v teple.
- Hovädziu zmes rovnomerne rozdeľte na klobúčiky húb (asi 1 šálka na každú), podľa potreby navŕšte.
- Navrch dajte paradajky, zostávajúce 1/4 šálky fety a olivy.
- Doplňte tzatziki, balzamikovou polevou, šalátovým dresingom, červenú papriku alebo uhorkami podľa chuti a chuti.
- Servírujte!

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na plnené šampiňóny . S mäsom, nivou či šunkou!
Šampiňóny plnené hovädzím mäsom a modrým syrom
Naozajstný kulinársky poklad veľkosti sústa! Šampiňóny plnené bohatou zmesou z mletého hovädzieho mäsa, modrého syra a pažítky a pečené dozlatista uspokoja všetky vaše chuťové bunky.
Čo budete potrebovať
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 36 až 40 malých šampiňónov (s priemerom 3 až 5 cm)
- 1/4 lyžičky soli
- 1/3 šálky rozdrobeného modrého syra
- 1/4 šálky celozrnnej strúhanky
- 3 lyžice nasekanej pažítky
- 1/2 lyžičky steakového korenia
- nasekaná čerstvá pažítka (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Odstráňte a dajte bokom nožičky zo šampiňónov.
- Klobúčiky zo šampiňónov osoľte a dajte bokom.
- Nasekajte nožičky a nechajte si cca 1/2 šálky, zvyšok vyhoďte.
- Zmiešajte mleté hovädzie mäso, nasekané nožičky, modrý syr, strúhanku, 3 lyžice pažítky a steakové korenie.
- Hovädziu zmes rovnomerne naneste do klobúčikov.
- Dajte plnené šampiňóny na grilovací pekáč do rúry a pečte 15 – 20 minút.
- V prípade potreby posypte ďalšou pažítkou.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr , v ktorých vám ukážeme, ako si správne vybrať. Kto vyhral v našom porovnaní?
Portobello plnené mäsom, kukuricou a fazuľami
Ak ste milovníci tacos, tento recept si užijete! Obsahuje totiž všetky jeho príchute a ani nepotrebujete tortillu. Mäsité šampiňóny portobello plnené mletým mäsom, tacos korením, fazuľami, kukuricou, cibuľou a paprikou a zapečené s čedarom si navyše môžete pripraviť takmer kedykoľvek, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá.
Čo budete potrebovať
- 6 šampiňónov portobello, bez nožičiek
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 červená paprika nakrájaná na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 lyžice taco korenia
- 425 ml paradajkovej omáčky
- 1 šálka mrazenej kukurice
- 1 šálka uvarených čiernych fazule
- 230 g strúhaného čedaru
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Odstráňte zo šampiňónov nožičky a lyžicou vyškrabnite žiabre.
- Klobúčiky rozložte na plech, potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Dajte bokom.
- V panvici na strednom plameni osmažte mleté hovädzie mäso.
- Keď je hovädzie mäso uvarené, vyberte ho z panvice a zlejte tuk.
- Pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte cibuľu a papriku a dochuťte soľou a korením.
- Restujte, kým zelenina nepustí vodu a voda sa neodparí, potom zmäkne a začne zlátnuť, 5-7 minút.
- Pridajte cesnak a taco korenie a restujte 30 sekúnd.
- Ďalej pridajte do panvice kukuricu, čierne fazule, paradajkovú omáčku a orestované mleté mäso a premiešajte.
- Varte 2–3 minúty alebo pokiaľ sa hovädzie mäso neprehreje.
- Ochutnajte av prípade potreby dochuťte ešte soľou a čiernym korením.
- Klobúčiky naplňte mäsovou zmesou a vršky posypte strúhaným čedarom.
- Pečte 15 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a šampiňóny nezmäknú.
- V prípade potreby dokončite pod grilom na 1-2 minúty, aby sa syr zhnedol.
- Nakoniec ozdobte čerstvými bylinkami, ako je tymian a oregano, a servírujte.

Inšpirujte sa aj tými najlepšími a pritom jednoduchými receptami na tacos , či už s mäsom alebo vegetariánskym variantom. Navyše vám poradíme, ako si vytvoriť svoju vlastnú domácu tacos placku!
Objavte podobné tipy
Šampiňóny pečené s hovädzím mäsom, slaninou a 3 druhy syrov
Tieto plnené šampiňóny sú úplne luxusné! Mleté hovädzie mäso, slanina a 3 rôzne druhy syrov robia z tohto pokrmu dokonalé predjedlo či perfektnú desiatu, ktorú si zamilujú úplne všetci.
Čo budete potrebovať
- 200 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- ½ cibule nakrájané nadrobno
- ¼ lyžičky cesnakového prášku
- 4 lyžice smotanového syra
- 2 lyžičky kečupu
- ½ lyžičky horčice
- 3 plátky slaniny
- trochu worcestrovej omáčky
- 15 stredných až veľkých šampiňónov
- ¼ šálky strúhaného čedaru
- ¼ šálky strúhanej mozzarelly
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Slaninu opečte do chrumkava, nechajte odkvapkať na papierových utierkach, rozdrobte a dajte bokom.
- Na panvici restujte mleté hovädzie mäso spolu s cibuľou a cesnakovým práškom, kým nebude mäso prepečené.
- Zvyšnú šťavu zlejte.
- K mäsu pridajte smotanový syr a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Pridajte kečup, horčicu, mozzarellu, worcesterskú omáčku, rozdrobenú slaninu a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Plech vyložte papierom na pečenie a naplňte každý klobúčik šampiňónov mäsovou zmesou.
- Posypte strúhaným čedarom a pečte 20 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a šampiňóny nie sú hotové.
- Dobrú chuť!

Portobello plnené hovädzím mäsom, koriandrom a fetou
Tieto šampiňóny portobello plnené mletým hovädzím mäsom, čerstvým koriandrom, balzamikom a syrom feta sú šťavnaté, chutné a skvele poslúžia napríklad ako skvelý ľahký obed, ktorý si ideálne vychutnajte vonku na slnku.
Čo budete potrebovať
- 8 šampiňónov portobello
- 3 lyžice olivového oleja
- štipka soli a korenia
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- ½ veľké červené cibule
- 2 lyžice balzamikového octu
- 500 g chudého hovädzieho mletého mäsa
- hrsť čerstvého koriandra
- 25 g syra feta
Postup
- Položte šampiňóny lícom dole na plech na pečenie.
- Potrite trochou oleja a dochuťte soľou a korením.
- Šampiňóny otočte a odstráňte nožičky.
- Potrite olejom, pokvapkajte balzamikovým octom a dochuťte soľou a korením.
- Šampiňóny pečte 6 minút pri 200 stupňoch Celzia.
- Vylejte prebytočnú tekutinu.
- Vložte huby späť do rúry, aby zostali teplé, kým budete pripravovať náplň.
- Na panvici na strednom plameni rozohrejte lyžičku oleja.
- Pridajte nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú červenú cibuľu.
- Restujte do mäkka.
- Pridajte mleté mäso a restujte, kým nezhnedne.
- Zbavte sa prebytočnej tekutiny.
- Vmiešajte natrhaný koriander.
- Do teplých šampiňónov naneste mäsovú zmes.
- Posypte rozdrobenou fetou, okoreňte a podávajte.

Ako si pripraviť šampiňóny na naplnenie?
- Použiť môžete akékoľvek šampiňóny , výsledky budú vždy vynikajúce.
- Na plnenie sú skvelé aj portobello šampiňóny , ktoré majú veľké klobúky.
- Huby sú veľmi savé, preto ich neponárajte do vody . Namiesto toho utrite klobúčiky navlhčenými papierovými utierkami, aby ste odstránili všetky kúsky kompostu, ktoré na nich priľnú. Pokiaľ je to naozaj nutné, čo najrýchlejšie ich opláchnite pod kohútikom a okamžite ich osušte a utrite papierovými uteráky.
- Pokiaľ chcete šampiňóny plniť, odstráňte nožičku jej miernym ohnutím.
- Potom škrabkou na paradajky vydlabajte časť dužiny .
- Zo šampiňónov portobello je dobré oškrabať čierne žiabre .
Šampiňón, najpestovanejší druh huby na svete. Viete, čím je pre vás prospešný? Ako spoznať nejedlý šampiňón? Či ako ho správne spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o šampiňónoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!