V mnohých receptoch, starších aj novších, sa občas objavuje pojem bešamel.
Jedná sa o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlej zápražky.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 najobľúbenejších receptov s bešamelom vrátane tipov, ako si ho správne pripraviť.
Užite si to!
Lasagne s masovým ragú a bešamelom
Málokto odolá tradičným lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Sú plné chuti a pochutí si na nich celá rodina!
INGREDIENCIA
Na mäsové ragú:
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 kocky hovädzieho bujónu
- ¾ šálky červeného vína
- 2 x 800 g plechovka drvených/nakrájaných paradajok
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 2 lyžice sušeného oregana
- 1 lyžica sušených talianskych byliniek
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ šálky vody
Na bešamel:
- 6 lyžíc masla
- ¾ šálky hladkej múky
- štipka sušenej horčice
- 6 šálok mlieka
- soľ a korenie
Na lasagne:
- 300 g sušených lasagní
- ½ šálky strúhaného čedaru
- ½ šálky strúhanej mozzarelly
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- jemne nasekaná petržlenová vňať/bazalka na ozdobu
POSTUP
- Najprv si pripravte bolonské ragú.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici s ťažkým dnom.
- Pridajte cibuľu a restujte 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a pomocou stierky ho rozlomte.
- Zvýšte teplotu a nechajte hovädzie mäso variť, kým nezačne hnednúť.
- Rozdrvte cesnak a rozdrobte kocky hovädzieho bujónu.
- Pridajte červené víno a niekoľko minút varte.
- Pridajte drvené paradajky, cukor, worcesterskú omáčku, sušené oregano, talianske bylinky, soľ, korenie a vodu.
- Priveďte do varu.
- Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 2 hodiny, potom pokrievku odoberte a varte ďalších 30 minút, kým omáčka nezhustne.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- Rozpustite maslo v strednej panvici na stredne nízkej teplote.
- Pridajte múku a sušenú horčicu a minútu neustále šľahajte.
- Pridajte ½ šálky mlieka a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte ďalšiu ½ šálky mlieka a šľahajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Pridávajte mlieko po troškách, kým nespotrebujete všetko.
- Zahrejte a varte 6–8 minút za pravidelného miešania, kým zmes nezhustne.
- Osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 180 ºC.
- Na dno pekáča s rozmermi 33 x 23 x 7 cm naneste tenkú vrstvu ragú.
- Pridajte vrstvu plátkov lasagnej.
- Na lasagne natrite vrstvu ragú a potom pridajte niečo cez šálku bešamelu.
- Vrstvy opakujte ešte dvakrát.
- Na 4. vrstvu plátov lasagní nalejte zvyšný bešamel.
- Posypte tromi syrmi a pečte 30 minút dozlatista.
- Pred ozdobením petržlenovou vňaťou a podávaním nechajte lasagne 10 minút odstáť.

Milujete taliansku kuchyňu? Skúšate radi nové variť na zaujímavé pochúťky? Čo tak vyskúšať aj naše ďalšie recepty na lasagne ? S mäsom? So zeleninou? Záleží len na vás.
Pečená treska v bešameli s rozmarínom
Treska je úžasná ryba s bielym mäsom, úplne ideálna na pečenie. Bešamel s rozmarínom a citrónová šťava potom skvele podčiarknu jej jemnú chuť. To jednoducho musíte ochutnať!
INGREDIENCIA
- 500 g filiet z tresky bez kože
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo drvené čierne korenie podľa chuti
- 4 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/4 šálky mlieka
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu na ozdobu
POSTUP
- Rybu vložte do plytkej zapekacej misy s vekom a pokvapkajte ju citrónovou šťavou.
- Dochuťte soľou a korením, pridajte 1/4 šálky vody a pevne prikryte.
- Rybu pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov Celzia asi 20 až 25 minút.
- Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku.
- Rozpustite na panvici maslo, pridajte múku a za stáleho miešania vareškou asi 1 minútu varte.
- Pomaly prilievajte mlieko a dobre premiešajte.
- Priveďte do varu a varte, kým omáčka nezhustne.
- Rybu položte na servírovací tanier a nechajte odkvapkať.
- Do bešamelu pridajte šťavu, ktorá vám zostala z pečenia tresky a dobre premiešajte.
- Jemne prehrejte, ale nevarte.
- Dochuťte a ozdobte rozmarínom.
- Tresku prelejte omáčkou a podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty s treskou . Pochutnáte si!
Bešamelová omáčka so syrom
Táto omáčka je syrovou verziou klasického bešamelu a dá sa skvele využiť na mnoho pokrmov, kam sa hodí omáčka s jemnou chuťou syra. Môžete ju servírovať s cestovinami, lasagnami, ryžou aj zeleninou.
INGREDIENCIA
- 5 lyžíc masla
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka, ohriateho
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky muškátového orieška alebo podľa chuti
- 1/2 šálky strúhaného čedaru
- 1 lyžica strúhaného parmezánu
- pálivá omáčka podľa chuti
POSTUP
- V strednom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a vmiešajte múku, aby vznikla zápražka.
- Nechajte zápražku variť 1 až 2 minúty za stáleho miešania.
- Po troškách pridávajte mlieko, za stáleho šľahania nechajte zmes zhustnúť.
- Zaberie to asi 10 minút.
- V prípade potreby znížte teplotu na stredne nízku.
- Pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, čedar, parmezán a pikantnú omáčku.
- Pokračujte v miešaní, kým sa syr nerozpustí.
- Omáčku stiahnite z ohňa a ihneď použite.

Objavte podobné tipy
Tradičná grécka musaka s baklažánom a zemiakmi
Táto luxusná musaka patrí medzi najlepšie grécke pokrmy! Vrstvy vyprážaného baklažánu, zemiakov a cukety sa zalejú bohatou paradajkovou omáčkou s mäsom a hustým bešamelom. Nedá sa poprieť, že sa jedná o pracnejšie jedlo, ale konečný výsledok stojí za to!
INGREDIENCIA
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,7 cm hrubé kolieska
- 2 cukety, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
- 2 baklažány, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
- 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 šálka červeného vína
- 1 šálka paradajkového pyré
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky škorice
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 2 šálky strúhaného parmezánu
POSTUP
- Zemiaky, cuketu a baklažán nakrájajte na cca 0,7 cm hrubé kúsky.
- Položte baklažán na papierovú utierku v rovnomernej vrstve a prikryte papierovou utierkou.
- Opakujte s nakrájanou cuketou a potom zemiakmi.
- Vo veľkej panvici rozohrejte vrstvu vami preferovaného oleja na vyprážanie.
- Začnite zemiakmi, ktoré opečte z oboch strán dozlatista.
- Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
- Položte na papierové obrúsky a odložte bokom.
- V ďalšej veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo kým nezosklovatí.
- Do panvice pridajte nasekaný cesnak a miešajte 30 sekúnd.
- Do panvice pridajte mleté hovädzie mäso s cibuľou a cesnakom.
- Restujte, lámajte mäso na kúsky, kým nezhnedne.
- Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým sa úplne nespoja s mäsom.
- Prilejte červené víno, paradajkové pyré, hovädzí vývar, tymián a 1/4 šálky petržlenu.
- Pridajte 2 bobkové listy, škoricu, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte a nechajte povariť, zatiaľ čo budete robiť bešamelovú omáčku.
- V stredne veľkom hrnci rozpustite 4 lyžice masla.
- Pomaly vmiešajte 4 lyžice múky.
- Pridajte 1/2 lyžičky muškátového orieška, soľ a korenie.
- Pomaly zašľahajte 2 hrnčeky mlieka, kým zmes nezhustne.
- Vmiešajte 1 šálku strúhaného parmezánu a 1 žĺtok.
- Zložte musaku do zapekacej misky 23 x 33 cm.
- Na dno položte vrstvu vyprážaných zemiakov a uzavrite všetky medzery.
- Posypte petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a nastrúhaným parmezánom.
- Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
- Na zeleninu natrite rovnomernú vrstvu hovädzej zmesi.
- Potom bešamelovú omáčku rovnomerne rozotrite po vrchnej časti hovädzej vrstvy.
- Posypte ešte strúhaným parmezánom.
- Pečte pri 175 stupňoch Celzia po dobu 40-50 minút alebo pokiaľ nie je musaka hore zlatisto hnedá.
- Posypte ešte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Ako si správne vybrať? Inšpirujte sa naším testom!
Zapečený karfiol so syrom a bešamelom
Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorej varenie netrvá príliš dlho. V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si ho pripraviť zapečený s bešamelom. Chutí aj vyzerá úplne lahodne! Zaručujeme vám, že ho budú jesť aj tie najnáročnejšie malé deti.
INGREDIENCIA
- 1 karfiol
- 60 g masla
- 60 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 90 g strúhaného syra
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Odstráňte zelené listy z karfiolu a karfiol rozdeľte na stredne veľké ružičky.
- Ružičky umyte a očistite a uvarte ich v hrnci s vriacou vodou a trochou soli do mäkka.
- Dajte pozor, aby ste ružičky neprevarili.
- Odoberte z platne a sceďte.
- Zatiaľ čo sa karfiol varí, môžeme si pripraviť bešamel.
- Dajte panvicu na oheň a pridajte maslo, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
- Maslo nechajte zahriať natoľko, aby sa rozpustilo, ale nepripálilo.
- Postupne pridávajte múku a nechajte ju trochu zhnednúť.
- Aby sa nepripálila ani múka, mal by sa celý proces vykonávať na miernom ohni.
- Potom pomaly za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko, kým sa všetko nezmieša a nezostanú žiadne hrudky.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Nechajte bešamel variť a ďalej miešajte, aby sa neprichytil ku dnu, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Ak je príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
- Keď to urobíte, pridajte v prípade potreby ďalšiu soľ a korenie.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Akonáhle je horúca, vložte uvarené ružičky karfiolu do zapekacej misy.
- Zalejte bešamelovou omáčkou a posypte strúhaným syrom.
- Karfiol vložte do rúry a pečte desať minút.
- Dobrú chuť!

5 chýb, ktorým sa pri príprave bešamelu vyvarovať
- Použitie nesprávneho pomeru.
Základný pomer pre klasický bešamel je 55 g tuku (maslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladkej múky na zápražku. Tento pomer zápražky zahustí až liter mlieka, ale pre hustejšiu omáčku môžete použiť menej mlieka. - Zápražku nevaríte správne dlho.
Na bešamel potrebujeme bielu zápražku, ktorá sa varí tak dlho, aby nechutila ako surová múka. Varte zápražku, kým nebude suchá a nebudú z nej cítiť oriešky, aspoň päť minút. Zhruba v tom čase môžeme ochutnať. Nemali by sme cítiť žiadnu príchuť „obilniny“ alebo bielej múky. - Použitie studeného mlieka.
Na bešamel síce môžeme použiť studené mlieko, ale urobí to väčší neporiadok a bude sa variť dlhšie. Studené mlieko a horúca zápražka sa rovná väčšiemu prskaniu, ako keď vyprážate kura. Preto ohrejte mlieko po dobu jednej až dvoch minút v mikrovlnnej rúre. - Pridanie všetkého mlieka naraz.
Pridajte asi štvrtinu teplého mlieka a intenzívne šľahajte, aby sa zápražka uvoľnila, než pomaly pridáte zvyšné mlieko. - Nevaríte dostatočne dlho.
Správne zahustená zápražka by mala „potiahnuť zadnú stranu lyžice“.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!