Najlepší recept z bešamelu, na ktorých si pochutí celá rodina. Inšpirujte sa!

V mnohých receptoch, starších aj novších, sa občas objavuje pojem bešamel.

Jedná sa o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlej zápražky.

My sme si pre vás dnes pripravili 5 najobľúbenejších receptov s bešamelom vrátane tipov, ako si ho správne pripraviť.

Užite si to!

Lasagne s masovým ragú a bešamelom

Málokto odolá tradičným lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Sú plné chuti a pochutí si na nich celá rodina!

INGREDIENCIA

Na mäsové ragú:

  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 kocky hovädzieho bujónu
  • ¾ šálky červeného vína
  • 2 x 800 g plechovka drvených/nakrájaných paradajok
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 2 lyžice sušeného oregana
  • 1 lyžica sušených talianskych byliniek
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ šálky vody

Na bešamel:

  • 6 lyžíc masla
  • ¾ šálky hladkej múky
  • štipka sušenej horčice
  • 6 šálok mlieka
  • soľ a korenie

Na lasagne:

  • 300 g sušených lasagní
  • ½ šálky strúhaného čedaru
  • ½ šálky strúhanej mozzarelly
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • jemne nasekaná petržlenová vňať/bazalka na ozdobu

POSTUP

  • Najprv si pripravte bolonské ragú.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici s ťažkým dnom.
  • Pridajte cibuľu a restujte 5 minút, kým nezmäkne.
  • Pridajte mleté ​​hovädzie mäso a pomocou stierky ho rozlomte.
  • Zvýšte teplotu a nechajte hovädzie mäso variť, kým nezačne hnednúť.
  • Rozdrvte cesnak a rozdrobte kocky hovädzieho bujónu.
  • Pridajte červené víno a niekoľko minút varte.
  • Pridajte drvené paradajky, cukor, worcesterskú omáčku, sušené oregano, talianske bylinky, soľ, korenie a vodu.
  • Priveďte do varu.
  • Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 2 hodiny, potom pokrievku odoberte a varte ďalších 30 minút, kým omáčka nezhustne.
  • Medzitým si pripravte bešamel.
  • Rozpustite maslo v strednej panvici na stredne nízkej teplote.
  • Pridajte múku a sušenú horčicu a minútu neustále šľahajte.
  • Pridajte ½ šálky mlieka a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte ďalšiu ½ šálky mlieka a šľahajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
  • Pridávajte mlieko po troškách, kým nespotrebujete všetko.
  • Zahrejte a varte 6–8 minút za pravidelného miešania, kým zmes nezhustne.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Predhrejte rúru na 180 ºC.
  • Na dno pekáča s rozmermi 33 x 23 x 7 cm naneste tenkú vrstvu ragú.
  • Pridajte vrstvu plátkov lasagnej.
  • Na lasagne natrite vrstvu ragú a potom pridajte niečo cez šálku bešamelu.
  • Vrstvy opakujte ešte dvakrát.
  • Na 4. vrstvu plátov lasagní nalejte zvyšný bešamel.
  • Posypte tromi syrmi a pečte 30 minút dozlatista.
  • Pred ozdobením petržlenovou vňaťou a podávaním nechajte lasagne 10 minút odstáť.
Zapečené lasagne v zapekacej mise.
www.sprinklesandsprouts.com

Milujete taliansku kuchyňu? Skúšate radi nové variť na zaujímavé pochúťky? Čo tak vyskúšať aj naše ďalšie recepty na lasagne ? S mäsom? So zeleninou? Záleží len na vás.

Pečená treska v bešameli s rozmarínom

Treska je úžasná ryba s bielym mäsom, úplne ideálna na pečenie. Bešamel s rozmarínom a citrónová šťava potom skvele podčiarknu jej jemnú chuť. To jednoducho musíte ochutnať!

INGREDIENCIA

  • 500 g filiet z tresky bez kože
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo drvené čierne korenie podľa chuti
  • 4 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/4 šálky mlieka
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu na ozdobu

POSTUP

  • Rybu vložte do plytkej zapekacej misy s vekom a pokvapkajte ju citrónovou šťavou.
  • Dochuťte soľou a korením, pridajte 1/4 šálky vody a pevne prikryte.
  • Rybu pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov Celzia asi 20 až 25 minút.
  • Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku.
  • Rozpustite na panvici maslo, pridajte múku a za stáleho miešania vareškou asi 1 minútu varte.
  • Pomaly prilievajte mlieko a dobre premiešajte.
  • Priveďte do varu a varte, kým omáčka nezhustne.
  • Rybu položte na servírovací tanier a nechajte odkvapkať.
  • Do bešamelu pridajte šťavu, ktorá vám zostala z pečenia tresky a dobre premiešajte.
  • Jemne prehrejte, ale nevarte.
  • Dochuťte a ozdobte rozmarínom.
  • Tresku prelejte omáčkou a podávajte.
Pečená biela ryba na tanieri, preliata omáčkou.
www.foodsogoodmall.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty s treskou . Pochutnáte si!

Bešamelová omáčka so syrom

Táto omáčka je syrovou verziou klasického bešamelu a dá sa skvele využiť na mnoho pokrmov, kam sa hodí omáčka s jemnou chuťou syra. Môžete ju servírovať s cestovinami, lasagnami, ryžou aj zeleninou.

INGREDIENCIA

  • 5 lyžíc masla
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka, ohriateho
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška alebo podľa chuti
  • 1/2 šálky strúhaného čedaru
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • pálivá omáčka podľa chuti

POSTUP

  • V strednom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a vmiešajte múku, aby vznikla zápražka.
  • Nechajte zápražku variť 1 až 2 minúty za stáleho miešania.
  • Po troškách pridávajte mlieko, za stáleho šľahania nechajte zmes zhustnúť.
  • Zaberie to asi 10 minút.
  • V prípade potreby znížte teplotu na stredne nízku.
  • Pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, čedar, parmezán a pikantnú omáčku.
  • Pokračujte v miešaní, kým sa syr nerozpustí.
  • Omáčku stiahnite z ohňa a ihneď použite.
Cestoviny s omáčkou v miske s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Tradičná grécka musaka s baklažánom a zemiakmi

Táto luxusná musaka patrí medzi najlepšie grécke pokrmy! Vrstvy vyprážaného baklažánu, zemiakov a cukety sa zalejú bohatou paradajkovou omáčkou s mäsom a hustým bešamelom. Nedá sa poprieť, že sa jedná o pracnejšie jedlo, ale konečný výsledok stojí za to!

INGREDIENCIA

  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,7 cm hrubé kolieska
  • 2 cukety, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
  • 2 baklažány, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
  • 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 šálka červeného vína
  • 1 šálka paradajkového pyré
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 4 lyžice masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 2 šálky strúhaného parmezánu

POSTUP

  • Zemiaky, cuketu a baklažán nakrájajte na cca 0,7 cm hrubé kúsky.
  • Položte baklažán na papierovú utierku v rovnomernej vrstve a prikryte papierovou utierkou.
  • Opakujte s nakrájanou cuketou a potom zemiakmi.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte vrstvu vami preferovaného oleja na vyprážanie.
  • Začnite zemiakmi, ktoré opečte z oboch strán dozlatista.
  • Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
  • Položte na papierové obrúsky a odložte bokom.
  • V ďalšej veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo kým nezosklovatí.
  • Do panvice pridajte nasekaný cesnak a miešajte 30 sekúnd.
  • Do panvice pridajte mleté ​​hovädzie mäso s cibuľou a cesnakom.
  • Restujte, lámajte mäso na kúsky, kým nezhnedne.
  • Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým sa úplne nespoja s mäsom.
  • Prilejte červené víno, paradajkové pyré, hovädzí vývar, tymián a 1/4 šálky petržlenu.
  • Pridajte 2 bobkové listy, škoricu, soľ a korenie.
  • Dobre premiešajte a nechajte povariť, zatiaľ čo budete robiť bešamelovú omáčku.
  • V stredne veľkom hrnci rozpustite 4 lyžice masla.
  • Pomaly vmiešajte 4 lyžice múky.
  • Pridajte 1/2 lyžičky muškátového orieška, soľ a korenie.
  • Pomaly zašľahajte 2 hrnčeky mlieka, kým zmes nezhustne.
  • Vmiešajte 1 šálku strúhaného parmezánu a 1 žĺtok.
  • Zložte musaku do zapekacej misky 23 x 33 cm.
  • Na dno položte vrstvu vyprážaných zemiakov a uzavrite všetky medzery.
  • Posypte petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a nastrúhaným parmezánom.
  • Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
  • Na zeleninu natrite rovnomernú vrstvu hovädzej zmesi.
  • Potom bešamelovú omáčku rovnomerne rozotrite po vrchnej časti hovädzej vrstvy.
  • Posypte ešte strúhaným parmezánom.
  • Pečte pri 175 stupňoch Celzia po dobu 40-50 minút alebo pokiaľ nie je musaka hore zlatisto hnedá.
  • Posypte ešte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé!
Zeleninová musaka s mäsom v zapekacej mise.
www.spoonfulofsi.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Ako si správne vybrať? Inšpirujte sa naším testom!

Zapečený karfiol so syrom a bešamelom

Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorej varenie netrvá príliš dlho. V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si ho pripraviť zapečený s bešamelom. Chutí aj vyzerá úplne lahodne! Zaručujeme vám, že ho budú jesť aj tie najnáročnejšie malé deti.

INGREDIENCIA

  • 1 karfiol
  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 90 g strúhaného syra
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  • Odstráňte zelené listy z karfiolu a karfiol rozdeľte na stredne veľké ružičky.
  • Ružičky umyte a očistite a uvarte ich v hrnci s vriacou vodou a trochou soli do mäkka.
  • Dajte pozor, aby ste ružičky neprevarili.
  • Odoberte z platne a sceďte.
  • Zatiaľ čo sa karfiol varí, môžeme si pripraviť bešamel.
  • Dajte panvicu na oheň a pridajte maslo, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
  • Maslo nechajte zahriať natoľko, aby sa rozpustilo, ale nepripálilo.
  • Postupne pridávajte múku a nechajte ju trochu zhnednúť.
  • Aby sa nepripálila ani múka, mal by sa celý proces vykonávať na miernom ohni.
  • Potom pomaly za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko, kým sa všetko nezmieša a nezostanú žiadne hrudky.
  • Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Nechajte bešamel variť a ďalej miešajte, aby sa neprichytil ku dnu, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  • Ak je príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
  • Keď to urobíte, pridajte v prípade potreby ďalšiu soľ a korenie.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Akonáhle je horúca, vložte uvarené ružičky karfiolu do zapekacej misy.
  • Zalejte bešamelovou omáčkou a posypte strúhaným syrom.
  • Karfiol vložte do rúry a pečte desať minút.
  • Dobrú chuť!
Gratinovaný karfiol v zapekacej mise s lyžicou.
www.food.onehowto.com

5 chýb, ktorým sa pri príprave bešamelu vyvarovať

  1. Použitie nesprávneho pomeru.
    Základný pomer pre klasický bešamel je 55 g tuku (maslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladkej múky na zápražku. Tento pomer zápražky zahustí až liter mlieka, ale pre hustejšiu omáčku môžete použiť menej mlieka.
  2. Zápražku nevaríte správne dlho.
    Na bešamel potrebujeme bielu zápražku, ktorá sa varí tak dlho, aby nechutila ako surová múka. Varte zápražku, kým nebude suchá a nebudú z nej cítiť oriešky, aspoň päť minút. Zhruba v tom čase môžeme ochutnať. Nemali by sme cítiť žiadnu príchuť „obilniny“ alebo bielej múky.
  3. Použitie studeného mlieka.
    Na bešamel síce môžeme použiť studené mlieko, ale urobí to väčší neporiadok a bude sa variť dlhšie. Studené mlieko a horúca zápražka sa rovná väčšiemu prskaniu, ako keď vyprážate kura. Preto ohrejte mlieko po dobu jednej až dvoch minút v mikrovlnnej rúre.
  4. Pridanie všetkého mlieka naraz.
    Pridajte asi štvrtinu teplého mlieka a intenzívne šľahajte, aby sa zápražka uvoľnila, než pomaly pridáte zvyšné mlieko.
  5. Nevaríte dostatočne dlho.
    Správne zahustená zápražka by mala „potiahnuť zadnú stranu lyžice“.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.