Rizoto, alebo ak chcete risotto, si každý vybaví najskôr v našom českom podaní.
Školské jedálne nám ho buď dali príležitosť milovať, alebo nemať príliš v láske.
Do akej skupiny patríte vy?
Ale pozor! Neexistuje iba naše kopčekové rizoto, ale aj to talianske risotto.
Aký je v nich rozdiel?
Poďte sa o tom viac dozvedieť a načerpať novú inšpiráciu na varenie!
Tradičné české zeleninové rizoto
INGREDIENCIA
- 20 dkg ryže
- 1 cibuľa
- 40 dkg čerstvých húb
- korenie
- rasca
- 3-4 zelenej papriky
- 3-4 paradajky
- 5 dkg tvrdého syra
- pažítka
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Ryžu operieme a zalejeme vriacou vodou v pomere 1:1
- Osolíme, pridáme lyžicu masla a prikrytú ryžu v rúre udusíme
- Na druhej lyžici masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a za občasného podlievania podusíme
- Keď sú huby polomäkké, pridáme pokrájané papriky a paradajky a dodusíme
- Dusenú ryžu zmiešame s podušenými hubami so zeleninou a posypeme pažítkou

Tip: Toto rizoto vám pôjde od ruky na jednej z panvíc Tefal . Tie najlepšie nájdete v našej recenzii.
Hubové rizoto
INGREDIENCIA
- 40 dkg šampiňónov
- 2 vrecká s predvarenou ryžou
- 4 cibuľa
- 1 pór
- 3 lyžice oleja
- 150 ml zeleninového vývaru
- 15 dkg sterilizovaného hrášku
- soľ
- korenie
POSTUP
- Ryžu uvaríme podľa návodu v osolenej vode
- Vrecká vyberieme a necháme odkvapkať
- Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na hrubšie plátky, pór na tenké kolieska
- Na panvici rozohrejeme olej, cibuľu spoločne so šampiňónmi opražíme, pridáme pór, vyprážame 2 minúty, zalejeme vývarom a dusíme 8-10 minút
- Nakoniec primiešame hrášok, osolíme, okoreníme, premiešame s ryžou a podávame

Cuketové rizoto
INGREDIENCIA
- 1 veľká cuketa
- pór
- pol uhorky na kocky
- sójovú omáčku
- trocha soli
- korenie
- 1 paradajka (môže byť aj paprika)
- 2 vrecká ryže
- 150 gramov tvrdého syra na posypanie
POSTUP
- Cuketu nakrájame na kocky, to isté urobíme s pórom, ale ten na kolieska a potom ďalej na kocky nakrájame papriku a uhorku
- Medzitým si dáme variť ryžu
- Tieto všetky prísady nakrájané na kocky opražíme na oleji, pridáme soľ, korenie a sójovú omáčku a restujeme do zmäknutia, môžete trošku podliať vývarom alebo vodou
- Nakoniec všetko zamiešame dohromady s ryžou a ihneď podávame

Rizoto z rúry
INGREDIENCIA
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1 cibuľa
- olej
- 2 zelené papriky
- 3 paradajky
- pol vrecka mrazenej zeleniny (podľa vašej chuti)
- 30 dkg duseného bravčového mäsa (môže byť aj iné mäso alebo údenina)
- vegeta
POSTUP
- Cibuľku speníme na tuku, prisypeme ryžu a orestujeme. Zalejeme vodou.
- Pridáme zeleninu, mäso, okoreníme vegetou (môžeme použiť aj iné korenie podľa našej chuti alebo len soľ a korenie)
- Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry na 180 ° a pečieme asi 1 hodinu
- Hotové rizoto posypeme syrom a podávame so zeleninovým šalátom

Objavte podobné tipy
Jednoduché rizoto so šampiňónmi
Začneme pekne zľahka s týmto receptom na hubové rizoto. Ako už jeho názov napovedá, nie je na ňom príliš zložitosťou.
INGREDIENCIA:
- 6 hrnčekov kuracieho vývaru
- 3 lyžice olivového oleja
- 900 g šampiňónov
- 2 šalotky
- 1 a ½ hrnčeka ryže na rizoto
- ½ hrnčeka suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
- 3 lyžice čerstvé pažítky
- 4 lyžice masla
- ⅓ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
POSTUP:
- Dajte si ohriať vývar.
- Šampiňóny si nakrájajte na plátky a opražte na troške oleja (asi 3 minútky).
- Potom ich dajte bokom a na panvicu pridajte zase kvapku oleja a nadrobno nasekanú šalotku.
- Nechajte ju chvíľu restovať, a potom pridajte ryžu.
- Chvíľu smažte, potom podlejte vínom, nechajte absorbovať do ryže, a potom začnite podlievať vývarom.
- Vždy podlejte polovicu hrnčeka, počkajte, až sa vývar absorbuje, a takto pokračujte až do zmäknutia ryže.
- Nakoniec vmiešajte späť šampiňóny aj s ich šťavou, maslo, nasekanú pažítku a parmezán.
- Dosoľte, okoreňte a podávajte.

Máte chuť na ďalšie recepty na rizoto bez mäsa ? Mrknite!
Talianske rizoto ala risotto bianco
Rissoto bianco čiže biele rizoto je základným rizotom s jednoduchým zeleninovým základom.
INGREDIENCIA:
- 1.1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 alebo 5 stoniek řapíkatého zeleru
- olivový olej
- 70 g masla
- 400 g ryže na rizoto
- 2 poháre suchého bieleho vína
- 115 g parmezánu
POSTUP:
- Vývar si dajte ohriať.
- Cibuľu, cesnak a zeler nasekajte nadrobno.
- Na panvicu si dajte rozpáliť olej, pridajte kúsok masla a restujte cibuľu, cesnak a zeler asi 15 minút.
- Potom pridajte ryžu a asi minútu smažte, podlejte vínom, nechajte prevrieť, a potom podlievajte za stáleho miešania vývarom.
- Osoľte a nechajte variť asi 15 minút.
- Pokiaľ ryža ešte nie je na skus mäkká, podlejte ešte vývarom alebo horúcou vodou.
- Na konci vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán, zamiešajte a nechajte ešte 2 minúty sadnúť.

Tu je videorecept na rizoto na 4 spôsoby. Jeden z nich sme si teraz popísali:
České rizoto s kuracím mäsom
Tento recept na kuracie rizoto nám môže navodiť nostalgiu. Varila vaša babička aj také?
INGREDIENCIA:
- 50 g masla
- 85 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 250 g šampiňónov
- 300 g ryže arborio
- 150 ml suchého bieleho vína
- 1.4 l kuracieho vývaru
- 140 g kuracieho mäsa (rezne, stehná, krídla)
- 50 g strúhaného parmezánu
- čerstvá petržlenová vňať
- eidam na servírovanie
POSTUP:
- Kuracie mäso si dajte uvariť do mäkka.
- Slaninu nakrájajte na kocky a dajte osmažiť na sucho.
- Akonáhle bude osmažená dozlatista, a pustí tuk, pridajte nasekanú cibuľu a restujte.
- Potom pridajte trochu masla a na plátky nakrájané šampiňóny a pokračujte vo varení.
- Pridajte ryžu, chvíľu varte, potom podlejte vínom a nechajte absorbovať.
- Začnite po štvrtinách podlievať vínom.
- Vždy počkajte, až sa vývar odparí, a potom podlejte.
- Až bude ryža mäkká, pridajte maslo, nakrájané mäso, nasekanú petržlenovú vňať, parmezán a premiešajte.
- Nechajte chvíľu oddýchnuť, a potom podávajte.

Srbské červené rizoto
Je významné svojou červenou farbou získanou pridaním papriky a paradajok.
INGREDIENCIA:
- 500 g bravčového stehna
- 200 g ryže arborio
- 1 cibuľa
- paradajkový pretlak
- 2 biele papriky
- 3 paradajky
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- 750 ml kuracieho vývaru
- mletá paprika
- soľ
- korenie
- štipka chilli
- petržlenová vňať
- eidam na posypanie
POSTUP:
- Cibuľku a cesnak si osmažte na troške oleja, pridajte na kocky nakrájané mäso a osmažte.
- Pridajte paradajkový pretlak, chvíľu varte, podlejte vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte dusiť asi pol hodiny.
- Paradajky si dajte na 3 minúty do horúcej vody, olúpte a nakrájajte.
- Papriky nakrájajte na kocky.
- Paradajky aj papriky pridajte k mäsu spolu s ryžou.
- Duste domäkka.
- Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Podávajte posypané syrom.

Tekvicové rizoto
Alebo skúste toto zeleninové rizoto. Recept je jednoduchý. Základ si urobíme na sporáku, ale následne všetko presunieme do rúry.
INGREDIENCIA:
- 3 lyžice masla
- 1 a ½ hrnčeka ryže arborio
- 1 cibuľa
- 600 g tekvica hokkaido
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ hrnčeka suchého bieleho vína (vývaru alebo vody)
- 3 a ½ hrnčeka vývaru (kuracieho)
- 2 lyžice nasekanej šalvie
- ½ hrnčeka parmezánu
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Na lyžicu masla si osmažte najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Vymažte dosklovata, a potom pridajte nasekanú šalviu.
- Pridajte ryžu a chvíľu smažte.
- Podlejte vínom a nechajte absorbovať.
- Pridajte vývar a na kocky nakrájanú tekvicu, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou alebo alobalom.
- Dajte do rúry nahriatej na 180 ° C a pečte asi 25 minút.
- Nakoniec vmiešajte zvyšok masla a parmezán.

Rizotu pečenému v rúre je u nás často nazývané ako Srbské rizoto . Tento názov však nepochádza zo Srbska, je to skôr takým slovenským výmyslom.
V Srbsku sa varí pokrm, ktorý nazývajú džuveč . Je veľmi podobný rizotu, rozdiel je však ten, že základnými ingredienciami je tu mäso a zelenina .
Ryža sa v tomto prípade používa len ako príloha, nie ako nutná súčasť. Ryža môže byť zamenená aj za zemiaky.
Ak ste na sladké, určite môžete ryžu tiež použiť. Napríklad v receptoch so sladkou ryžou , o ktorej tiež píšeme.
Pravé talianske risotto sa varí na základe zeleniny. Ako prvá sa ryža osmaží, až potom sa postupne podlieva vínom a vývarom. Chute všetkých ingrediencií sú tak oveľa viac vzájomne prelínané. Ryža využívaná na varenie rizota je najmä tá guľatozrnná (arborio alebo carnaroli).
V slovenskej kuchyni sa rizoto podáva väčšinou na kupca, ktorá vzniká zmiešaním ryže s inými ingredienciami. Namiesto parmezánu tiež využívame syr eidamského typu na záverečný posyp. Konzistencia je oproti talianskemu rizotu taktiež viac lepivá a menej krémová.
Týchto ryžových dobrôt je nespočet. Len pre snahu vás inšpirovať môžeme uviesť recept na rizoto s údeným mäsom.
Okrem ryže je možné využiť aj zdravé pšeno. Pozrite sa, ako sa pripravuje pšeno rizoto.
A na záver budeme veľmi radi, keď nám napíšete, ako vám vaše kulinárske výtvory chutili.