Famózne recepty na rýchle risotto v podaní českom aj zahraničnom: inšpirujte sa!

Rizoto, alebo ak chcete risotto, si každý vybaví najskôr v našom českom podaní.

Školské jedálne nám ho buď dali príležitosť milovať, alebo nemať príliš v láske.

Do akej skupiny patríte vy?

Ale pozor! Neexistuje iba naše kopčekové rizoto, ale aj to talianske risotto.

Aký je v nich rozdiel?

Poďte sa o tom viac dozvedieť a načerpať novú inšpiráciu na varenie!

Tradičné české zeleninové rizoto

INGREDIENCIA

  • 20 dkg ryže
  • 1 cibuľa
  • 40 dkg čerstvých húb
  • korenie
  • rasca
  • 3-4 zelenej papriky
  • 3-4 paradajky
  • 5 dkg tvrdého syra
  • pažítka
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  1. Ryžu operieme a zalejeme vriacou vodou v pomere 1:1
  2. Osolíme, pridáme lyžicu masla a prikrytú ryžu v rúre udusíme
  3. Na druhej lyžici masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a za občasného podlievania podusíme
  4. Keď sú huby polomäkké, pridáme pokrájané papriky a paradajky a dodusíme
  5. Dusenú ryžu zmiešame s podušenými hubami so zeleninou a posypeme pažítkou
Jednoduché rizoto so zeleninou

Tip: Toto rizoto vám pôjde od ruky na jednej z panvíc Tefal . Tie najlepšie nájdete v našej recenzii.

Hubové rizoto

INGREDIENCIA

  • 40 dkg šampiňónov
  • 2 vrecká s predvarenou ryžou
  • 4 cibuľa
  • 1 pór
  • 3 lyžice oleja
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 15 dkg sterilizovaného hrášku
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu v osolenej vode
  2. Vrecká vyberieme a necháme odkvapkať
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na hrubšie plátky, pór na tenké kolieska
  4. Na panvici rozohrejeme olej, cibuľu spoločne so šampiňónmi opražíme, pridáme pór, vyprážame 2 minúty, zalejeme vývarom a dusíme 8-10 minút
  5. Nakoniec primiešame hrášok, osolíme, okoreníme, premiešame s ryžou a podávame
Rýchle riziko s hubami

Cuketové rizoto

INGREDIENCIA

  • 1 veľká cuketa
  • pór
  • pol uhorky na kocky
  • sójovú omáčku
  • trocha soli
  • korenie
  • 1 paradajka (môže byť aj paprika)
  • 2 vrecká ryže
  • 150 gramov tvrdého syra na posypanie

POSTUP

  1. Cuketu nakrájame na kocky, to isté urobíme s pórom, ale ten na kolieska a potom ďalej na kocky nakrájame papriku a uhorku
  2. Medzitým si dáme variť ryžu
  3. Tieto všetky prísady nakrájané na kocky opražíme na oleji, pridáme soľ, korenie a sójovú omáčku a restujeme do zmäknutia, môžete trošku podliať vývarom alebo vodou
  4. Nakoniec všetko zamiešame dohromady s ryžou a ihneď podávame
Rizoto s cuketou na zelenom tanieri

Rizoto z rúry

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček ryže
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 cibuľa
  • olej
  • 2 zelené papriky
  • 3 paradajky
  • pol vrecka mrazenej zeleniny (podľa vašej chuti)
  • 30 dkg duseného bravčového mäsa (môže byť aj iné mäso alebo údenina)
  • vegeta

POSTUP

  1. Cibuľku speníme na tuku, prisypeme ryžu a orestujeme. Zalejeme vodou.
  2. Pridáme zeleninu, mäso, okoreníme vegetou (môžeme použiť aj iné korenie podľa našej chuti alebo len soľ a korenie)
  3. Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry na 180 ° a pečieme asi 1 hodinu
  4. Hotové rizoto posypeme syrom a podávame so zeleninovým šalátom
Rizoto z rúry s klobásou

Jednoduché rizoto so šampiňónmi

Začneme pekne zľahka s týmto receptom na hubové rizoto. Ako už jeho názov napovedá, nie je na ňom príliš zložitosťou.

INGREDIENCIA:

  • 6 hrnčekov kuracieho vývaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 900 g šampiňónov
  • 2 šalotky
  • 1 a ½ hrnčeka ryže na rizoto
  • ½ hrnčeka suchého bieleho vína
  • soľ
  • korenie
  • 3 lyžice čerstvé pažítky
  • 4 lyžice masla
  • ⅓ hrnčeka nastrúhaného parmezánu

POSTUP:

  • Dajte si ohriať vývar.
  • Šampiňóny si nakrájajte na plátky a opražte na troške oleja (asi 3 minútky).
  • Potom ich dajte bokom a na panvicu pridajte zase kvapku oleja a nadrobno nasekanú šalotku.
  • Nechajte ju chvíľu restovať, a potom pridajte ryžu.
  • Chvíľu smažte, potom podlejte vínom, nechajte absorbovať do ryže, a potom začnite podlievať vývarom.
  • Vždy podlejte polovicu hrnčeka, počkajte, až sa vývar absorbuje, a takto pokračujte až do zmäknutia ryže.
  • Nakoniec vmiešajte späť šampiňóny aj s ich šťavou, maslo, nasekanú pažítku a parmezán.
  • Dosoľte, okoreňte a podávajte.
Rizoto s hubami je skvelým tipom na jedlá pre vegetariánov.
simplyrecipes.com

Máte chuť na ďalšie recepty na rizoto bez mäsa ? Mrknite!

Talianske rizoto ala risotto bianco

Rissoto bianco čiže biele rizoto je základným rizotom s jednoduchým zeleninovým základom.

INGREDIENCIA:

  • 1.1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 alebo 5 stoniek řapíkatého zeleru
  • olivový olej
  • 70 g masla
  • 400 g ryže na rizoto
  • 2 poháre suchého bieleho vína
  • 115 g parmezánu

POSTUP:

  • Vývar si dajte ohriať.
  • Cibuľu, cesnak a zeler nasekajte nadrobno.
  • Na panvicu si dajte rozpáliť olej, pridajte kúsok masla a restujte cibuľu, cesnak a zeler asi 15 minút.
  • Potom pridajte ryžu a asi minútu smažte, podlejte vínom, nechajte prevrieť, a potom podlievajte za stáleho miešania vývarom.
  • Osoľte a nechajte variť asi 15 minút.
  • Pokiaľ ryža ešte nie je na skus mäkká, podlejte ešte vývarom alebo horúcou vodou.
  • Na konci vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán, zamiešajte a nechajte ešte 2 minúty sadnúť.
Základné talianske rizoto s parmezánom.
numnums.com

Tu je videorecept na rizoto na 4 spôsoby. Jeden z nich sme si teraz popísali:

How To Make Perfect Risotto 4 ways | Gennaro Contaldo

České rizoto s kuracím mäsom

Tento recept na kuracie rizoto nám môže navodiť nostalgiu. Varila vaša babička aj také?

INGREDIENCIA:

  • 50 g masla
  • 85 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 300 g ryže arborio
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 1.4 l kuracieho vývaru
  • 140 g kuracieho mäsa (rezne, stehná, krídla)
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • čerstvá petržlenová vňať
  • eidam na servírovanie

POSTUP:

  • Kuracie mäso si dajte uvariť do mäkka.
  • Slaninu nakrájajte na kocky a dajte osmažiť na sucho.
  • Akonáhle bude osmažená dozlatista, a pustí tuk, pridajte nasekanú cibuľu a restujte.
  • Potom pridajte trochu masla a na plátky nakrájané šampiňóny a pokračujte vo varení.
  • Pridajte ryžu, chvíľu varte, potom podlejte vínom a nechajte absorbovať.
  • Začnite po štvrtinách podlievať vínom.
  • Vždy počkajte, až sa vývar odparí, a potom podlejte.
  • Až bude ryža mäkká, pridajte maslo, nakrájané mäso, nasekanú petržlenovú vňať, parmezán a premiešajte.
  • Nechajte chvíľu oddýchnuť, a potom podávajte.
Recept na rizoto s kuracím mäsom na slovenský spôsob.
sweetcsdesignes.com

Srbské červené rizoto

Je významné svojou červenou farbou získanou pridaním papriky a paradajok.

INGREDIENCIA:

  • 500 g bravčového stehna
  • 200 g ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • paradajkový pretlak
  • 2 biele papriky
  • 3 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • mletá paprika
  • soľ
  • korenie
  • štipka chilli
  • petržlenová vňať
  • eidam na posypanie

POSTUP:

  • Cibuľku a cesnak si osmažte na troške oleja, pridajte na kocky nakrájané mäso a osmažte.
  • Pridajte paradajkový pretlak, chvíľu varte, podlejte vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte dusiť asi pol hodiny.
  • Paradajky si dajte na 3 minúty do horúcej vody, olúpte a nakrájajte.
  • Papriky nakrájajte na kocky.
  • Paradajky aj papriky pridajte k mäsu spolu s ryžou.
  • Duste domäkka.
  • Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  • Podávajte posypané syrom.
Rizoto na srbský spôsob s paprikou a bravčovým mäsom.
onegreenplanet.org

Tekvicové rizoto

Alebo skúste toto zeleninové rizoto. Recept je jednoduchý. Základ si urobíme na sporáku, ale následne všetko presunieme do rúry.

INGREDIENCIA:

  • 3 lyžice masla
  • 1 a ½ hrnčeka ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • 600 g tekvica hokkaido
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ¼ hrnčeka suchého bieleho vína (vývaru alebo vody)
  • 3 a ½ hrnčeka vývaru (kuracieho)
  • 2 lyžice nasekanej šalvie
  • ½ hrnčeka parmezánu
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Na lyžicu masla si osmažte najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Vymažte dosklovata, a potom pridajte nasekanú šalviu.
  • Pridajte ryžu a chvíľu smažte.
  • Podlejte vínom a nechajte absorbovať.
  • Pridajte vývar a na kocky nakrájanú tekvicu, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou alebo alobalom.
  • Dajte do rúry nahriatej na 180 ° C a pečte asi 25 minút.
  • Nakoniec vmiešajte zvyšok masla a parmezán.
Úžasné rizoto s tekvicou a parmezánom.
carolinescooking.com

Rizotu pečenému v rúre je u nás často nazývané ako Srbské rizoto . Tento názov však nepochádza zo Srbska, je to skôr takým slovenským výmyslom.

V Srbsku sa varí pokrm, ktorý nazývajú džuveč . Je veľmi podobný rizotu, rozdiel je však ten, že základnými ingredienciami je tu mäso a zelenina .

Ryža sa v tomto prípade používa len ako príloha, nie ako nutná súčasť. Ryža môže byť zamenená aj za zemiaky.

Ak ste na sladké, určite môžete ryžu tiež použiť. Napríklad v receptoch so sladkou ryžou , o ktorej tiež píšeme.

Pravé talianske risotto sa varí na základe zeleniny. Ako prvá sa ryža osmaží, až potom sa postupne podlieva vínom a vývarom. Chute všetkých ingrediencií sú tak oveľa viac vzájomne prelínané. Ryža využívaná na varenie rizota je najmä tá guľatozrnná (arborio alebo carnaroli).

V slovenskej kuchyni sa rizoto podáva väčšinou na kupca, ktorá vzniká zmiešaním ryže s inými ingredienciami. Namiesto parmezánu tiež využívame syr eidamského typu na záverečný posyp. Konzistencia je oproti talianskemu rizotu taktiež viac lepivá a menej krémová.

Týchto ryžových dobrôt je nespočet. Len pre snahu vás inšpirovať môžeme uviesť recept na rizoto s údeným mäsom.

Okrem ryže je možné využiť aj zdravé pšeno. Pozrite sa, ako sa pripravuje pšeno rizoto.

A na záver budeme veľmi radi, keď nám napíšete, ako vám vaše kulinárske výtvory chutili.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.