Kto by odolal našim receptom na medové rezy?
Sú jednoduché, efektné a neuveriteľne chutné.
Vyskúšajte variant s karamelovou omáčkou, lesným ovocím či kokosom.
Vo všetkých prípadoch si pochutnáte!
Banánovo-medové rezy s karamelovou omáčkou a šľahačkou
Užite si dokonalú kombináciu banánu, medu, karamelu, šľahačky a čokolády v tomto jednoduchom múčniku. Už nikdy nebudete chcieť iný!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 g trstinového cukru
- 4 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 60 g medu
- 250 g masla
- 4 veľké vajcia
- 3 banány
- 180 g kyslej smotany
- 2 lyžičky vanilkovej pasty
Na karamelovú omáčku:
- 125 g medu
- 100 g trstinového cukru
- 125 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
Na čokoládové hobliny:
- 150 g tmavej čokolády
Na šľahačku:
- 375 ml smotany na šľahanie
- 125 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na dekoráciu:
- 1 banán nakrájaný na plátky
- čokoládové hobliny viď vyššie
- 60 g karamelovej omáčky viď vyššie
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Plech s rozmermi 20 cm x 30 cm 5 cm nastriekajte olejom v spreji a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
- Do chladničky dajte na 20 minút ďalší plech.
- Do pridajte múku, trstinový cukor, prášok do pečiva a soľ a premiešajte.
- Do samostatnej veľkej misy pridajte maslo a med.
- Pomocou elektrického ručného mixéra maslo a med rozmixujte do bledej a nadýchanej hmoty, čo potrvá asi 3 minúty.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom a zakaždým dobre premiešajte.
- Zoškrabnite misku a pridajte banány, kyslú smotanu a vanilkovú pastu.
- Dôkladne premiešajte, pridajte suché ingrediencie a opäť premiešajte.
- Cesto nalejte na plech a pečte 45-55 minút.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť.
- Teraz si pripravte omáčku.
- Do pridajte med, maslo a trstinový cukor a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a zmes nebude bublať.
- Pokračujte v miešaní 3 minúty alebo pokiaľ nedosiahnete zlatú farbu.
- Stiahnite plameň a pridajte smotanu.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Ak chcete vytvoriť čokoládové hoblinky, nalejte rozpustenú čokoládu na plech, ktorý bol 20 minút v chladničke.
- Poklepte plechom o pracovnú dosku, aby ste uvoľnili vzduchové bubliny.
- Nechajte zahriať na izbovú teplotu.
- Pomocou lyžičky krátko zoškrabujte čokoládu tak, aby ste tvorili malé hoblinky.
- Do veľkej mixovacej nádoby pridajte smotanu, mascarpone a vanilkový extrakt.
- Šľahajte, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholky.
- Pomocou konca varešky vytvorte otvory po celej buchte, ale snažte sa neprepichovať až na dno.
- Otvory naplňte karamelovou omáčkou.
- Navrch buchty pridajte šľahačku a rovnomerne rozotrite.
- Zalejte karamelovou omáčkou a vmiešajte ju do šľahačky.
- Ozdobte plátkami banánu a čokoládovými hoblinami.
- Nakrájajte a podávajte.

Medové rezy plnené pudingom a džemom s čokoládovou polevou
Tenké vrstvy cesta s medovou príchuťou plnené pudingom a džemom a nakoniec potreté čokoládovou polevou jednoducho musíte milovať! Pripravte si ich už dnes a nebudete ľutovať.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 4 lyžice mlieka
- 2 lyžice medu
- 1 stredné vajcia
- ½ lyžičky jedlej sódy
Na náplň:
- poháre džemu podľa vášho výberu
- 500 ml vanilkového pudingu izbovej teploty
- 180 g práškového cukru
- 250 g masla
Na čokoládovú polevu:
- 100 g čokolády
- 180 ml smotany na šľahanie
Postup
- Do veľkého hrnca dajte cukor, maslo, mlieko, med a vajcia.
- Na miernom ohni neustále miešajte, pokiaľ sa zmes nerozpustí.
- Teraz pridajte jedlú sódu a stále miešajte do spenenia (nevarte).
- Zložte zo sporáka.
- Vmiešajte ½ múky.
- Na pracovnú dosku si preložte zvyšok múky a zalejte zmesou.
- Vytvarujte cesto.
- To rozdeľte na 2 rovnaké polovice a vytvarujte z nich obdĺžniky.
- Každú polovicu váľajte, kým vám nevznikne veľmi tenký plát cesta.
- Skontrolujte veľkosť najväčšieho plechu na pečenie, ktorý máte, a cesto vyvaľkajte tak, aby sa vám na plech zmestilo.
- Vyvaľkané cesto preložte na plech dobre vymastený olejom alebo vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 180 stupňoch Celzia 10 minút.
- To isté urobte aj s druhým plátom cesta (ak máte dva veľké plechy, pečte oba pláty naraz).
- Akonáhle sú pláty upečené, vyberte ich a pred plnením nechajte úplne vychladnúť.
- Pomocou mixéra utrite práškový cukor s mäkkým maslom.
- Postupne pridávajte puding (izbové teploty), kým všetko nespotrebujete a nezískate pekne hustú zmes.
- Umiestnite prvý upečený plát na tácku alebo doštičku a zakryte ho pudingovou náplňou.
- Prikryte druhým upečeným plátom a priečne rozpoľte.
- Jednu polovicu potrite džemom.
- Pokiaľ vám zostala ešte nejaká pudingová náplň, namažte ju na džem.
- Prikryte druhou polovicou.
- Na múčnik položte list papiera na pečenie a zaťažte ho doskou (alebo čímkoľvek, čo na múčnik trochu tlačí).
- Uchovávajte cez noc v chladničke.
- Smotanu na šľahanie priveďte do varu.
- Nalejte na jemne nasekanú čokoládu a pred miešaním nechajte 2 minúty stuhnúť, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Múčnik potrite čokoládou a vráťte do chladničky, aby čokoláda stuhla.
- Po stuhnutí odrežte okraje a nakrájajte na jednotlivé porcie.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty s medom v 5 rôznych variantoch. Ochutnajte luxusné kačacie prsia, talianske guličky aj obľúbené perníčky.
Karamelové rezy s medom a vlašskými orechmi
Tento múčnik je úžasnou kombináciou textúr. Drobivý krehký základ doplnený chrumkavými orechmi v lepkavom medovom karameli s nádychom pomarančov vás dostane! Tak si ho poďme spoločne pripraviť.
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 150 g masla
Na polevu:
- 100 g masla
- 90 g trstinového cukru
- 170 g medu
- 180 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilky
- kôra z jedného pomaranča
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 °C a 20 cm štvorcovú formu na pečenie s odnímateľným dnom vyložte papierom na pečenie.
- Pripravte si cesto.
- V mise ušľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty, potom pridajte múku a miešajte, kým nevznikne drobivé cesto.
- Túto zmes rovnomerne rozprestrite do formy na pečenie.
- Celé cesto prepichajte vidličkou a pečte 15 minút do svetlo zlatistej farby.
- Teraz si pripravte polevu.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo, cukor a med na strednom plameni a miešajte, kým sa zmes nerozpustí a nespojí.
- Trochu znížte plameň a za občasného miešania varte 5 minút.
- Zmes bude trochu peniť.
- Buďte opatrní, pretože karamel je veľmi horúci.
- Po 5 minútach stiahnite z ohňa a pridajte nasekané vlašské orechy, dvojitú smotanu, vanilku a pomarančovú kôru a premiešajte.
- Zmes nalejte na vrch upečeného krehkého cesta, rovnomerne rozotrite a potom pečte 20 minút.
- Po vybratí z rúry bude poleva tekutá; chladnutím zhustne.
- Akonáhle rezy vychladnú a začnú tuhnúť, vyberte ich z formy na pečenie a veľkým nožom natretým maslom krájajte na štvorce.
- Užite si to!

A čo také recepty na guličky s medom 5x inak? Oslaďte si s nami život!
Objavte podobné tipy
Medovo-kokosové rezy
Lahodné a jednoduché rezy z ovsených vločiek, kukuričných lupienkov, kokosu a medu sú báječnou desiatou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 45 g kukuričných lupienkov
- 120 g ovsených vločiek
- 120 g sušeného kokosu
- 165 g práškového cukru
- 125 g masla
- 2 lyžice medu
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Plech na pečenie s rozmermi 28 x 18 cm bohato vymažte maslom.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej miske jemne rozdrvte kukuričné lupienky zadnou stranou lyžice – buďte opatrní, aby ste ich nerozdrvili príliš, pretože stále chcete, aby dodali rezom trochu textúry a chrumkavosti.
- Do kukuričných lupienkov pridajte ovsené vločky, sušený kokos a práškový cukor.
- Suché ingrediencie miešajte, kým sa nespoja.
- V malej panvici rozpustite na miernom ohni maslo a med.
- Nalejte zmes masla a medu do suchých prísad a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes preložte na vopred vymastený plech.
- Zadnou stranou lyžice zatlačte zmes do rohov a rovnomerne ju vyrovnajte do formy.
- Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, kým rezy nezískajú teplú zlatú farbu.
- Pred vyklopením na doštičku a nakrájaním na plátky alebo štvorce nechajte úplne vychladnúť.

Rezy s medom a lesným ovocím
Kombinácia medu a lesného ovocia je úplne luxusná ao tom vás presvedčí aj tento recept na medové rezy s malinami a čučoriedkami. Potrite ho medovou polevou a podávajte ako ten najlahodnejší dezert ku káve. Možno oceníte naše recenzie najlepších švajčiarskych kávovarov Jura , ktoré vám pripravia dokonalú jedinečnú kávu.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka cukru
- 1 šálka repkového oleja
- 1 šálka medu
- 3 veľké vajcia
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 a 1/2 šálok hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka čerstvých alebo mrazených malín
- 1 šálka čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175°C.
- Vymažte tukom 33 x 23 cm plech na pečenie.
- Vo veľkej mise prešľahajte cukor, olej, med, vajcia, pomarančovú šťavu a vanilku.
- V inej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a postupne zašľahajte do medovej zmesi.
- Preneste na pripravený plech.
- Pečte 15 minút.
- Vrch buchty posypte malinami a čučoriedkami.
- Pečte, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté, ďalších cca 30–35 minút.
- Nechajte úplne vychladnúť na plechu na mriežke.
- Zmiešajte ingrediencie na polevu a polevú buchtu potrite.
- V prípade potreby podávajte s ďalším lesným ovocím.
- Nechajte si chutiť!

Medovo-vanilkové rezy s polevou a zdobením
Tento recept si nezabudnite uložiť! Vláčnu buchtu s medom a vanilkou potretou krémovou polevou z kakaa, medu a masla si totiž budete chcieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 180 g medu
- ½ šálky práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálky rastlinného oleja
- 1 šálka cmaru
Na polevu:
- 270 g medu
- 1 lyžica kakaa
- 170 g studeného masla, nakrájaného
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice pestrého zdobenia
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Plech vymažte a vyložte papierom na pečenie.
- V mise prešľahajte múku, prášok do pečiva a jedlú sódu a dajte bokom.
- V inej miske zmiešajte vajcia a cukor a šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte vanilkový extrakt a rastlinný olej a znova prešľahajte.
- Postupne vmiešajte striedavo s cmarom k suchým ingredienciám.
- Cesto nalejte na vyložený plech a vrch zarovnajte lyžicou.
- Pečte 30-35 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na prípravu polevy dajte studené maslo, kakao, vanilkový extrakt a med do misy stolného mixéra.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a textúra nie je ľahká a nadýchaná, asi 8-10 minút.
- Polevu natrite na upečené cesto a posypte zdobením.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.

Nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na medové pečivo ! Máme pre vás napríklad medové trubičky, kornútky, ale pokojne aj medovo-rumové guličky.
Tipy na pečenie s medom
Med je skvelou ingredienciou na pečenie. Pozrite sa na naše tipy a triky, ako s medom piecť ako profesionál.
- Pri pečení s medom odmeriavajte ingrediencie v gramoch . Je to najpresnejší spôsob a poskytne vám konzistentné výsledky.
- Tesne pred pridaním medu do odmerky ju postriekajte trochou oleja v spreji , aby med ľahko vytekal.
- Keď pečiete buchtu s medom, vždy pomocou špajle otestujte, či je buchta hotová . Zvlášť pokiaľ v recepte úplne nahrádzate cukor.
- Formu tesne pred pečením zakryte alobalom , aby nedochádzalo k nadmernému zhnednutiu. Med je bohatý na prírodné cukry a môže spôsobiť, že váš múčnik získa tmavo hnedú farbu.
A ako sa vám naše dnešné recepty na medové rezy páčili? Napíšte nám do komentárov!