Nie je nad sladkosti a pochutiny z medu! Preto sa po hlave vrhnite do týchto skvelých receptov na medové guličky, ktoré vám osladia život!
Lahodnejšie recepty len tak nenájdete as tými našimi dokonca precestujete a ochutnáte chute z polovice sveta!
Vyskúšajte ich na indický alebo napríklad aj na taliansky spôsob!
Medové guličky Struffoli
Je čas na prípravu týchto úžasných malých vyprážaných gulí z nadýchaného cesta, karamelizovaných v mede a ozdobené dúhovým posypom alebo kandizovaným ovocím. Struffoli sú typickým talianskym dezertom, ktorý sa podáva na Vianoce a doslova ho nájdete v každej domácnosti a talianskej cukrárni.
Čo budeme potrebovať
- 400 g múky
- 3 vajcia
- 80 g masla
- 40 g krupicového cukor
- 2 lyžice pomarančového likéru (alebo limoncella)
- Kôra z 1 pomaranča
- ½ lyžičky prášku do pečiva alebo jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 600 ml oleja (na vyprážanie)
- 250 g medu
Postup
- Najprv si rozpustíme maslo na vodnom kúpeli a necháme ho vychladnúť
- Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli
- Potom pridáme cukor, rozpustené maslo a likér
- Uprostred urobíme jamku a pridáme vajcia
- Ingrediencie zmiešame pomocou varešky dohromady
- Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, zmiešame ingrediencie lyžicou a potom pokračujeme v miesení rukami, kým nezískame jednotné cesto bez hrudiek
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
- Po odležaní cesto nakrájame na rovnaké diely
- Rukami váľame každý kus po pracovnej ploche, aby sme vytvorili valec s hrúbkou asi 1 centimetra
- Valček cesta nakrájame na mnoho kúskov o veľkosti 1 centimetra
- Kúsky vytvarujeme do guličiek
- Na vyprážanie použijeme panvicu s vysokým okrajom a nalejeme o nej olej, ktorý zahrejeme približne na 180 stupňov
- Teplotu kontrolujeme teplomerom alebo to vyskúšame s malým kúskom cesta, pokiaľ sa hneď po vhodení do oleja začne smažiť a tvoria bublinky, olej je pripravený
- Medové guličky vyprážame vo várkach, aby sme mali lepšiu kontrolu
- Guličky budú hotové počas 30-40 sekúnd
- Struffoli sú usmažené k dokonalosti, keď majú zlatú farbu
- Medové guličky potom vyberieme z panvice a položíme ich na papierovú utierku, aby odkvapkali
- Do hrnca, ktorý pojme všetky guličky, nalejeme takmer všetok med a trochu dúhovej posypky (guličky ešte NIE)
- Začneme zahrievať na veľmi nízku teplotu a ľahko miešame
- Platňu vypneme a pridáme guličky
- Pridáme ešte jednu polievkovú lyžicu medu a všetko premiešame
- Keď sú všetky guličky obalené v mede a posypke, ihneď ich ešte horúce preložte do servírovacej misy
- Posypeme ich kandizovaným ovocím a podávame
Tieto talianske guličky môžete uchovávať vo vzduchotesných nádobách asi týždeň, ALE nesmú byť obalené v mede ani v posypke. Medové guličky teda osmažíte, necháte vychladnúť a potom ich vložíte do skladovacej nádoby.
Medovníkové guličky Marlenka
Sladké, lepivé, nadýchané to sú presne tieto guličky inšpirované známym medovým dezertom. Garantujeme vám, že lepšiu chuťovú kombináciu nenájdete a dezertné misky zostanú prázdne. Krémové čokoládové cesto s kúskami nadýchaného cesta vo vnútri aj na povrchu, táto kombinácia s medom jednoducho neomrzí! Trúfam si tvrdiť, že sú lepšie ako originál, ale posúďte sami.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 120 g čokolády (nasekané)
- 125 ml karamelového kondenzovaného mlieka
- 80 g kakaového prášku (plus viac na obaľovanie)
- Lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice medu
- Štipka soli
Na cesto
- 450 g hladkej múky
- 150 g cukru múčka
- 50 g vlašských orechov
- 2 vajcia
- 2 lyžice kypriaceho prášku
- 4 lyžice medu
- 60 g masla
Postup
- Čokoládové lupienky a kondenzované mlieko vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a následne do mikrovlnnej rúry
- Tam zmes 40-60 sekúnd zahrievame av priebehu ohrievania miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí
- Zmes miešame, kým nie je úplne hladká
- Vmiešame kakaový prášok, vanilkový extrakt a soľ, kým sa ingrediencie nespoja a dáme bokom
- Následne si pripravíme cesto na perníkové pláty
- Zmiešame hladkú múku, cukor múčku, namleté oriešky a kypriaci prášok
- Potom do suchých ingrediencií pridáme maslo, med, vajcia
- Zo zmesi si vypracujeme hladké konzistentné cesto
- Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky
- Cesto potom rozdelíme na diely az nich vyvaľkáme placky (nemusí byť rovnaké, cesto po upečení budeme drobiť)
- Pláty cesta položíme na plech a do rúry
- Pečieme ich na 180 stupňov 10 minút
- Vychladnuté medové placky rozdrobíme a časť dáme bokom na obaľovanie
- Do zvyšného rozdrobeného cesta pridáme cesto na guličky a premiešame
- Cesto necháme, odpočinú v chladničke aspoň 1 hodinu
- Potom z cesta na medové guličky začneme tvarovať gule
- Tie obaľujeme v rozdrobenom ceste alebo v kakaovom prášku
Medové guličky bez salka
Tento recept na guličky s medom je gréckou verziou tejto sladkosti. Sú vyrobené z jednoduchého cesta, vyprážané kým nemajú zlatistý a chrumkavý povrch, zatiaľ čo vo vnútri sú stále mäkké. Na záver sú ponorené do sladkého sirupu a ozdobený cukrom a orechmi.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 250 ml vlažnej vody
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice aktívneho sušeného droždia
- 750 g hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 250 ml vlažného mlieka
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- Olej na vyprážanie (použila som hroznový olej)
- 85 g drvených orechov
- Mletá škorica (na podávanie)
- Múčkový cukor (na podávanie)
Na sirup
- 250 ml vody
- 250 g medu
- 200 g cukru
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame vodu, cukor a droždie
- Zmes odstavíme na 10 minút, kým kvások nevzíde a nezpení
- Pridáme múku, kukuričný škrob, mlieko a olivový olej
- Premiešame vareškou, aby sa všetko spojilo, a potom miesime asi 5 minút, kým nebude cesto hladké
- Misu zakryjeme plastovou fóliou a dáme ju na 1 hodinu teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
- Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme si medový sirup
- V malom hrnci zmiešame vodu s cukrom a medom
- Premiešame a privedieme do varu
- Potom stiahneme teplotu a necháme asi 20 minút prebublávať
- Sirup zložíme z platne a dáme ho bokom vychladnúť
- Keď je cesto nakysnuté, pretlačíme ho, aby sa vyfúklo
- Ruky si ľahko naolejujeme
- Rukami vytvarujeme z cesta malé guličky a uložíme ich na plech
- Malý kastról naplníme asi do ½ olejom
- Olej začneme zahrievať na strednú teplotu, kým nebude bublať
- Vedľa si pripravíme si veľkú tácku vyloženú papierovou utierkou
- Opatrne začneme pridávať medové guličky do rozohriateho oleja
- Guľôčky vyprážame asi 2 až 3 minúty, kým nie sú zo všetkých strán dozlatista opečené
- Osmažené guličky preložíme na plech vyložený papierovou utierkou a krátko necháme odkvapkať
- Potom guličky ponoríme do pripraveného sirupu
- Akonáhle budeme mať všetky guličky obalené v mede a na servírovacom tanieri, pokvapkáme ich ďalším sirupom a pred podávaním ich posypeme mletým cukrom, škoricou a orechmi
Zaujali vás chute Grécka a chceli by ste ochutnať ďalšie tradičné grécke dobroty? Pusťte sa s nami do prípravy tejto gréckej baklavy , ktorá je taktiež plná medu a navrch je navyše krásne chrumkavá!
Objavte podobné tipy
Nepečené medovníkové guličky
Tento skvelý recept na medové gule si vyžaduje len pár základných a kvalitných ingrediencií, preto aby mohlo vzniknúť skvelé medové cesto. Tieto guličky z arašidového masla sú plné energie a hlavne budete potrebovať iba jednu veľkú misku a asi 10 minút času na prípravu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g ovsených vločiek (nemletých)
- 125 g prírodného arašidového masla
- 125 g medu
- 90 g nesladeného strúhaného kokosu
- 90 g čokolády (nasekané)
- 2 lyžice mletého ľanového semienka
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Všetky ingrediencie dáme do veľkej misy a dobre premiešame, aby sa spojili
- Misku s cestom na medové gule dáme do chladničky na 30 minút až hodinu, aby mohlo stuhnúť
- Cesto potom vyberieme z chladničky a vytvarujeme z neho guličky o veľkosti asi 1 polievkovej lyžice
- Guličky s medom uchovávame v zakrytej nádobe v chladničke alebo mrazničke
Keď už sme u tých medovníkových guličiek, čo takto vyrobiť o niečo väčší zákusok? Napríklad jeden z týchto medových zákuskov , ktorý ocení každý milovník sladkého.
Domáce vyprážané gule s medom
Tieto sladké medové guličky patria medzi najobľúbenejšie indické dezerty a je často označovaný ako „indické šišky“. Táto lahodná pochúťka sa skladá z mäkkých, v ústach sa rozplývajúcich vyprážaných šišiek, ktoré sa tradične pripravujú zo sušeného mlieka, a potom sa nechávajú cez noc namáčať v cukrovom sirupe.
Čo budeme potrebovať
Na sirup
- 4 zelené struky kardamómu (alebo 4 lyžičky kardamómového prášku)
- 600 g práškového cukru
- Štipka šafranu
- 2 lyžičky ružovej vody
- 2 lyžičky nasekaných pistácií
Na guličky
- 6 zelených strukov kardamómu (alebo 6 lyžičiek prášku)
- Lička práškového cukru
- 100 g sušeného plnotučného mlieka
- 40 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 50 g ghí (alebo zmäknutého masla)
- Olej na vyprážanie
- Lyžica prírodného bieleho jogurtu
- Šťavu z 1 citróna
- 4-5 lyžíc plnotučného mlieka
- Slnečnicový olej
Postup
- Na sirup si v hrnci na miernu teplotu zahrejeme kardamóm, cukor a 500 ml
- Vodu nenecháme variť, kým sa cukor nerozpustí
- Varíme 10 minút, a potom zložíme z platne a dáme vychladnúť bokom
- Postupne pridávame ružovú vodu, šafran, kým nezískame jemne ochutený sirup
- Na guličky si zmiešame rozdrvený kardamóm a cukru
- Sušené mlieko, múku a prášok do pečiva preosejeme do misy a vmiešame zmes kardamómu a cukru
- Votrieme 50 g ghí alebo masla, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku
- Pridáme jogurt, citrónovú šťavu a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto
- Ruky si potrieme trochou slnečnicového oleja az malých porcií cesta tvarujte guličky veľkosti asi 3 centimetrov
- Sirup zahrievame, kým sa nedosiahne bod do varu, potom teplo vypneme teplo a hrniec so sirupom prikryjeme pokrievkou
- Vo vysokom hrnci si rozohreje móle na vyprážanie
- Guličky vyprážame po dávkach na strednú teplotu po dobu 5-7 minút, kým nebudú rovnomerné osmažené a tmavo hnedé
- Vyberieme ich z hrnca a potom ich necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Medové guličky pridáme do teplého sirupu a nechajte 2-3 hodiny, najlepšie cez noc namáčať
- Pred podávaním guličky v mede prehrejeme a podávame ich horúce posypané pistáciami
Medu hovoríte áno, ale ste skôr tím mäsožrútov ako tortožrútov?
Tak sa pustite do našich ďalších receptov s medom, kde nájdete aj varianty na slané pokrmy. Upečte si napríklad tieto rebrá na mede !
Ako sa vyrába med?
Včely medonosné zbierajú nektár z kvetov, aby ho skladovali ako potravu, pretože im med poskytuje energiu pre letové svaly a zaisťuje tepelnú izoláciu v úli v zime.
Včely väčšinou vyprodukujú viac medu, než včelstvo samo potrebuje a spotrebuje. Tento prebytok sa neskôr včelárovi žne a stáča.
Med začína ako nektár zbieraný včelami z kvetov, ktorý sa rozkladá neskôr na jednoduché cukry uložené vo vnútri plástu. Konštrukcia plástu a neustály pohyb krídiel včiel spôsobuje vyparovanie, čím vzniká sladký tekutý med.
Farba a chuť medu sa líšia podľa nektáru zhromaždeného včelami.
Napríklad med vyrobený z nektáru kvetov pomaranča môže mať svetlú farbu, zatiaľ čo med z avokáda alebo divokých kvetov môže mať tmavo jantárovú farbu.
V priemere jeden úľ vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramov prebytočného medu. Včelári ho zberajú tak, že zbierajú plástové rámčeky az nich zoškrabujú biele „čiapočky“. Akonáhle sú „čiapočky“ odstránené, plástu sú umiestnené do odstredivky, ktorá vytláča med z plástu.
Po odstreďovaní sa med scedí a začne sa stáčať.
Potom je čas na fľašovanie, etiketovanie a predaj.