Recepty na muffiny pripomínajú postupom, ale aj chuťou našu bábovku.
Táto dobrota pochádza z anglosaských krajín a obľúbená je predovšetkým v USA.
Tieto malé bábovky pečieme v špeciálnych formičkách alebo košíčkoch . Formu vždy naplníme do dvoch tretín, múčnik pečením nadobudne objem. Po upečení ich necháme vychladnúť, a potom vyklopíme a prípadne dozdobíme.
Ako je najlepšie ozdobiť sa dozviete na konci článku!
Jednoduché banánové muffiny
Nechajte sa uniesť chuťou banánu a vôňou vanilky.
Čo budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- 3 zrelé banány
- 1 až 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu.
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Všetky ingrediencie spoločne rozmixujeme.
- Cesto nalejeme do formy.
- Pečieme približne 20 minút.
- Podávame.
Hrnčekové muffiny s čučoriedkami
Čučoriedkové muffiny sú skvelé, a to nielen vďaka svojej fialovej farbe.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 až 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 3/4 hrnčeka čučoriedok
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Múku premiešame s cukrom, práškom do pečiva a soľou.
- Pridáme zvyšok ingrediencií, s výnimkou čučoriedok.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Vmiešame čučoriedky.
- Plníme formu na muffiny.
- Pečieme približne 20 minút.
- Podávame.
Čokoládové muffiny
Výborné muffiny pre čokoholikov.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 4 lyžice vriacej vody
- 40 g kakaa
- 3 vajcia
- 175 g masla
- 165 g trstinového cukru
- 115 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
Na polevu
- 60 g masla
- 30 g kakaa
- 3 lyžice mlieka
- 250 g trstinového cukru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 °C.
- Ingrediencie na cesto dáme do misy.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Naplníme formu na muffiny a pečieme približne 15 minút.
- Necháme vychladnúť a pustíme sa do prípravy polevy.
- Ingrediencie na polevu spoločne zapracujeme.
- Vychladnuté muffiny ozdobíme.
- Podávame.
Mrkvové muffiny
Muffiny z mrkvy silne pripomínajú mrkvovú tortu, ktoré máte radi. Sladké, ultra vlhké, s nádychom škorice a dokonale nadýchanou textúrou. Neodoláte!
Čo budeme potrebovať
- 320 g hladkej múky
- 250 g cukru
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 125 ml rastlinného oleja
- 80 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 450 g jemne nastrúhanej mrkvy
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a formu na muffiny dobre vymažte.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, škoricu, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise zmiešajte olej, trstinový cukor, vajcia a vanilku a dobre premiešajte.
- Vmiešame nastrúhanú mrkvu.
- Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých ingrediencií, kým sa úplne nezapracujú.
- Formičky na muffiny naplňte do 2/3.
- Pečte v predhriatej rúre 20-22 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinov nevyjde čisté.
- Podávajte čerstvé alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 3 dni alebo v chladničke až 2 týždne.
Skvelé tvarohové muffiny
Tento recept na muffiny s tvarohom sa vám doslova rozpustí na jazyku.
Čo budeme potrebovať
- 250 g mäkkého tvarohu
- 200 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 50 g medu
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 60 ml oleja
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vajcia s cukrom a medom vyšľaháme do peny.
- Vmiešame olej a ostatné ingrediencie.
- Vypracujeme cesto.
- Plníme formu na muffiny.
- Pečieme približne 20 minút.
- Podávame.
Servírujeme posypané čokoládovými hoblinkami.
Objavte podobné tipy
Jablčné muffiny so škoricou
Jablká sa hodia aj inam ako do štrúdly.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1 až 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka mlieka
- 2 nastrúhané jablká
- 1 lyžica škorice
- 2 lyžice masla
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Všetky ingrediencie dáme spoločne do misy.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto nalejeme do formy na muffiny.
- Pečieme približne 20 minút.
- Podávame.
Muffiny podávame čerstvo vytiahnuté z rúry aj vychladené. Párujú sa skvele s kávou. Lahodnú variantu pripravíte napríklad v kávovaroch Siemens .
Vláčne muffiny s cuketou
Tieto cuketové muffiny plné nakrájanej cukety a čokoládových lupienkov sú zdravé raňajkami na cestách alebo desiatou po škole.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 60 g rozpusteného masla
- 120 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 stredná cuketa, nastrúhaná
- 60 g čokoládových lupienkov + 2 lyžice na posypanie
- 90 g nasekaných pekanových orechov alebo vlašských orechov
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Formu na muffiny vymažte a vysypte.
- V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- Vo veľkej mise prešľahajte rozpustené maslo a hnedý cukor. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a šľahajte, aby sa všetko spojilo, nakoniec vmiešajte cuketu.
- Pridajte suché ingrediencie k cuketovej zmesi a miešajte, kým sa nespoja. Vmiešajte 60 g čokoládových lupienkov a všetky orechy.
- Veľkou lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu rozdeľte cesto do formy na muffiny.
- Na muffiny nasypte zvyšné 2 lyžice čokoládových lupienkov.
- Pečte 20 až 25 minút, alebo pokiaľ špajľa nevyjde čistá.
- Muffiny nechajte 10 minút vychladnúť.
Muffiny z cukety sú tak trochu iné, preto vyskúšajte aj tak trochu iné, ale stále výborné, americké muffiny .
Ovocné muffiny s jogurtom
Je to najvláčnejší recept na muffiny, ktorý kedy ochutnáte. Zlaďte druh jogurtu s druhom ovocia, ktoré používate.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 120 g cukru
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 150 g jogurtu s príchuťou jahôd
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 200 g jahôd
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte formičky na muffiny.
- Zmiešajte múku, cukor, jedlú sódu a prášok do pečiva.
- V samostatnej miske zmiešajte jogurt, vajcia, vanilku, maslo a jahody.
- Zmiešajte zmesi dohromady, kým sa nespoja, cesto bude veľmi husté.
- Vlejte ich do pripravených košíčkov na muffiny.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
Vyšperkované perníkové muffiny
Perníkový dezert v roztomilom balení.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžica kakaa
- 1 prášok do perníka
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Všetky ingrediencie dáme spoločne do misy.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto nalejeme do formy na muffiny.
- Pečieme približne 20 minút.
- Podávame.
Citrónové muffiny
Keď ti život dáva citróny, urob muffiny s citrónom! Sú ľahké, nadýchané, kyslé a chutia úžasne.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 140 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 90 g jogurtu
- 90 g rozpusteného masla
- kôra a šťava z jedného citróna
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov.
- Formičky na muffiny vymažeme maslom alebo ich vyložíme papierom na pečenie.
- Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a vmiešame cukor a citrónovú kôru.
- V stredne veľkej miske rozšľahajte vajcia s jogurtom, rozpusteným maslom, citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom, kým sa nespoja.
- Mokré ingrediencie nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto by malo byť husté a hrudkovité.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny.
- Pečte 3 minúty a potom znížte teplotu rúry na 180 stupňov a pokračujte v pečení ďalších 12–17 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
- Nechajte 10 minút chladiť.
Čím muffiny ozdobiť?
- Sladkosti
Medzi ďalšie skvelé sladkosti na zdobenie patrí M&Ms, Jelly Beans alebo kúsky väčších čokoládových tyčiniek.
- Vlajky a štítky
Prispôsobte si svoje vlastné štítky pre špeciálnu udalosť.
- Čokoládové kresby
Rozpustite trochu čokolády. Nakreslite svoje obrázky priamo na kus voskového papiera a potom nechajte čokoládu stuhnúť. Keď čokoláda stuhne, jemne obrázky zlúpnite z voskového papiera a vtlačte ich do krému na muffinoch.
- Čerstvé ovocie
Použite akékoľvek ovocie, ktoré chcete. Pre efekt používajte ovocie, ktoré je súčasťou receptu, pokiaľ pripravujete muffiny s jablkami a škoricou, ozdobte ich plátkom jablka. Pečiete citrónové? Ozdobte ich plátkom citrusov!
- Ganache
Ak chcete pripraviť jednoduchú čokoládovú ganache, priveďte do varu 30 ml mlieka, potom ho stiahnite z platne a pridajte 120 g čokolády. Pre mätovú príchuť, pridajte aj ¼ čajovej lyžičky mätového extraktu. Zmes miešajte, kým sa v mlieku nerozpustí všetka čokoláda a nezostane vám hladká, lesklá omáčka. Nechajte ju pár minút vychladnúť na linke, aby zhustla.
Vršky košíčkov môžete ponoriť priamo do misky s ganache, alebo ich omáčkou môžete preliať.