Premýšľate, čo si pripraviť cez víkend na obed?
Máme pre vás skvelé recepty na dusené mäso, ktoré si zamiluje celá vaša rodina!
Vyskúšajte variant s kuracím, teľacím alebo hovädzím mäsom.
Nech už si vyberiete akokoľvek, bude to nezabudnuteľná pochúťka!
Dusené kuracie stehná so šampiňónmi a pórom
Ochutnajte tento pokrm, ktorý vás počas chladných dní krásne zahreje a je skvelý ako perfektný obed či večera pre celú rodinu!
Ingrediencie
- 2 veľké alebo 3 stredné póry, iba biele časti
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 lyžičky papriky
- olivový olej v spreji
- 8 kúskov (cca 1,2 kg) kuracích stehien s kosťou a bez kože, nakrájaných
- 1 lyžica masla
- 230 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 3 lyžice sherry
Postup
- Pór dobre opláchnite a oddeľte jednotlivé vrstvy, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú žiadne nečistoty.
- Nakrájajte na polmesiaca hrubé asi 0,5 cm.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Zmiešajte dohromady 1 a 1/4 lyžičky soli, 1/4 lyžičky korenia a papriku a okoreňte všetky strany kurčaťa.
- Rozpáľte veľký hrniec (alebo panvicu) vhodný do rúry na vysokom plameni.
- Až bude hrniec rozpálený, pridajte olivový olej a opekajte kura po dávkach zo všetkých strán, asi 5 minút z každej strany, podľa potreby upravte teplotu.
- Odstavte a opakujte so zvyšným kuracím mäsom.
- Dajte bokom.
- Znížte plameň na stredne nízky a pridajte maslo.
- Keď maslo začne peniť, pridajte pór a restujte za stáleho miešania do zmäknutia asi 6 až 8 minút.
- Pridajte šampiňóny, 1/4 lyžičky soli, premiešajte a varte prikryté 5 minút.
- Miešajte, kým nepustí šťavu.
- Prisypte múku, vmiešajte kurací vývar a sherry a 2 až 3 minúty poduste.
- Vráťte kurča do hrnca, nalejte naň omáčku zo šampiňónov a cherry a pečte v rúre zakrytej 40 až 50 minút, kým nebude mäso prepečené a mäkké.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalších 6 najlepších receptov na stehná z kuracieho mäsa , ktorým nebude môcť odolať. Vyskúšajte!
Osso Buco
Už ste niekedy vyskúšali túto taliansku klasiku zo šťavnatého duseného teľacieho s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku? Nie? Chyba! Je to lahôdka!
Ingrediencie
Na Osso Buco:
- 115 g pancetty, nakrájané na 0,5 cm kocky
- 1,1 až 1,4 kg teľacej gleje (4 až 6 kusov s hrúbkou 5 až 8 cm)
- 1/2 šálky nakrájanej mrkvy (0,5 cm kocky)
- 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru (0,5 cm kocky)
- 1 stredná cibuľa (0,5 cm kocky)
- 2 lyžice nasekaného cesnaku (asi 4 strúčiky)
- 3 až 4 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 1 až 2 šálky kuracieho alebo teľacieho vývaru
- hladká múka na poprášenie mäsa
- soľ a korenie podľa chuti
Na gremolate:
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené a nasekané
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Nechajte rozpáliť hrniec vhodný do rúry (alebo veľkú panvicu) na sporáku na strednom plameni asi 5 minút.
- Pridajte do hrnca pancettu, restujte a občas premiešajte.
- Keď je pancetta chrumkavá a väčšina tuku je vypálená (asi 5 minút restovania), vyberte pancettu na tanier pokrytý papierovou utierkou a dajte bokom.
- V prípade potreby zlejte z panvice všetok tuk okrem dvoch lyžíc.
- Múku dajte do plytkej misy alebo hlbokého taniera.
- Teľacie mäso dobre osoľte a okoreňte, obaľte ju v múke, straste prebytok a mäso pridajte do rozpáleného tuku v hrnci.
- Zvýšte plameň na stredne vysoký a opečte mäso z každej strany, kým nebude dobre zhnednuté (asi 5 minút z každej strany).
- Vyberte mäso na tanier, dajte bokom.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler do hrnca.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí asi 5 minút), a pridajte cesnak a tymian.
- Pokračujte v restovaní, kým zelenina nezačne hnednúť (asi 10 minút).
- Vráťte mäso do hrnca a potom pridajte toľko vývaru, aby presahoval o niečo viac ako do polovice mäsa.
- Priveďte do varu.
- Zakryte hrniec a vložte ho do rúry.
- Pečte, kým nie je mäso mäkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Zmiešajte ingrediencie na gremolate a dajte ich do samostatnej malej servírovacej misky.
- Podávajte Osso Buco servírované na rizote alebo polente.
- Posypte gremolatou.

Dusené jahňacie kolienko v paradajkovej omáčke
Tento recept je jednoduchý a pritom tak luxusný! Jahňacia kolienka dusená veľmi pomaly v rúre v paradajkovej omáčke, ktorá dodá mäsu veľa lahodnej chuti, budú to najlepšie, čo ste za posledný rok jedli!
Ingrediencie
- 6 jahňacích kolienok
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 stredné mrkvy, olúpané a jemne nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 plechovka (425 g) paradajkovej omáčky
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 šálka červeného vína
- zemiaková kaša, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
- Jahňacie kolienka osoľte a okoreňte.
- Vo veľkom hrnci (alebo panvici) vhodnom do rúry rozohrejte olej.
- Pridajte jahňacie mäso a opekajte celé dozlatista, asi 4 minúty z každej strany.
- Podľa potreby pracujte v dávkach.
- Vyberte jahňacie mäso z hrnca a položte na tanier.
- V hrnci rozpustite na strednom plameni 2 lyžice masla.
- Pridajte cibuľu a mrkvu a restujte do mäkka, 4 minúty.
- Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, ešte 1 minútu, potom pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
- Zalejte vývarom a paradajkovou omáčkou a potom vráťte jahňacie kolienka do hrnca.
- Pridajte rozmarín a priveďte do varu.
- Prikryte a preložte do rúry.
- Pečte, kým jahňacie kolienka úplne nezmäknú, 2 hodiny.
- Vyberte jahňacie mäso z hrnca a položte na doštičku.
- Zabaľte mäso do alobalu, aby ste ho udržali teplé.
- Rozmarín vyhoďte.
- Vráťte hrniec na sporák na strednú teplotu.
- Pridajte víno a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a nechajte variť do zhustnutia, 10 minút.
- Vmiešajte zvyšné 2 lyžice masla.
- Jahňacie mäso podávajte so zemiakovou kašou a lyžicou omáčky navrch.

Objavte podobné tipy
Morčacie stehná dusené v jablčnom mušte
Morčacie stehienka dusené so zeleninou v jablčnom mušte sú jednoduché na prípravu a zároveň sa jedná o výbornú záležitosť, ktorú si obľúbi celá vaša rodina!
Ingrediencie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 2 morčacie stehná
- 115 g pancetty alebo slaniny, nakrájané na cca centimetrové kocky
- 2 stredné mrkvy, nakrájané na centimetrové kocky
- 1 veľký stopka stopkového zeleru, nakrájaný na centimetrové kocky
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 šálky jablčného muštu
- 1–1 a ½ šálky morčacieho vývaru
- 1 bobkový list
- 2 celé klinčeky
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Zohrejte široký hrniec s ťažkým dnom vhodný do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
- Morčacie stehná osušte a dochuťte soľou a korením.
- Pridajte do hrnca olej a potom morčacie stehná.
- Varte asi 8-10 minút na prvej strane alebo pokiaľ dobre nezhnednú.
- Otočte a varte ďalších 10–15 minút, alebo pokiaľ zo všetkých strán nebudú krásne zlaté.
- Odstráňte z panvice.
- Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte do hrnca pancettu.
- Varte celkom 10–15 minút, teplotu upravujte podľa potreby, alebo pokiaľ sa tuk nerozpustí a pancetta nebude chrumkavá.
- Vyberte pancettu z panvice pomocou dierovanej lyžice.
- Nechajte si v hrnci zvyšný tuk.
- Pridajte do hrnca mrkva, stopkatý zeler a cibuľu.
- Dochuťte soľou.
- Restujte na strednom plameni za občasného miešania asi 10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
- Pridajte morku a pancettu späť do hrnca.
- Zalejte jablčným muštom a dostatočným množstvom vývaru, aby tekutina dosahovala do ⅔ morčacích stehien.
- Pridajte bobkový list, klinčeky a tymian.
- Prikryjeme pokrievkou a dajte do rúry.
- Pečte 45 minút, odkryte a pečte ďalších 15–20 minút, alebo kým najhrubšia časť morčacieho mäsa nezaznamená na teplomere 70 °C.
- Morčacie stehienka preložte na tanier a zakryte alobalom, aby zostala teplá.
- Tekutinu z dusenia preceďte.
- Zeleninu a pancettu nevyhadzujte, nechajte si ju na servírovanie.
- Lyžicou odstráňte tuk z hornej časti scedenej tekutiny.
- Precedenú tekutinu vráťte do hrnca a priveďte do varu.
- Varte do zhustnutia a zredukujte asi na 2 šálky.
- V prípade potreby dokoreňte.
- Morčacie stehienka podávajte s omáčkou a odloženou zeleninovou zmesou.
- Ako príloha je skvelá zemiaková kaša.
- Užite si to!

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na stehná z morčacieho mäsa pre všetkých gurmánov. Vyskúšajte ich všetky!
Hovädzie na víne so šampiňónmi
Nikto neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, ktorý sa rozplýva v ústach! Hovädzie mäso dusené so zeleninou, šampiňónmi a vínom je obľúbená pochúťka a až ju ochutnáte, pochopíte prečo.
Ingrediencie
- 2,3 kg hovädzieho predného mäsa, nakrájaného na 7 – 10 cm kúsky (veľké tučné kúsky odrežte)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica soli
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na jemné kocky
- 2 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 šálky červeného vína (napríklad pinot noir)
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Mäso osušte a zo všetkých strán bohato osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom do rúry rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať.
- V malých dávkach opekajte mäso zo všetkých strán.
- Asi 2 minúty na každú stranu.
- Mäso dajte bokom.
- Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte cibuľu, mrkvu a bobkový list.
- Opekajte, kým mrkva a cibuľa nezmäknú, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
- Vmiešajte paradajkový pretlak.
- Prisypte múku a miešajte, kým sa nevstrebe.
- Pomaly vmiešajte víno a pridajte huby.
- Vložte mäso späť do panvice v jednej vrstve.
- Mäso by malo sedieť tesne nad hladinou tekutiny.
- Aby bolo dobré, nechcete, aby bolo celé ponorené v tekutine.
- Tymian vložte medzi kúsky mäsa a pokrm priveďte do varu.
- Prikryte a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
- Mäso by sa malo po dokončení jemne rozpadať.
- Podávajte na lôžku zemiakovej kaše as trochou zeleniny.

Pikantná bravčová pliecko na jablkách
Bravčové mäso a jablká sú obľúbenou kombináciou. V tomto recepte je sladkosť ovocia vyvážená pikantným korením ako je zázvor, horčica a kajenské korenie. Vyskúšajte túto delikatesu aj u vás doma!
Ingrediencie
- 1 lyžička celých semienok koriandra
- 4 lyžičky soli plus na dochutenie
- 2 a 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžičky horčičného prášku
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
- cca 1,3 kg bravčovej pleci s kosťou
- 2 stredné jablká, nakrájané na kocky
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/4 šálky medu
Postup
- Semienka koriandra opečte na malej suchej panvici na strednom plameni a prevaľujte ich na panvici, aby sa nepripálili, kým nebudú voňavé.
- Krátko schlaďte, potom rozdrvte v mlynčeku na korenie alebo v mažiari.
- Zmiešajte koriander, soľ, zázvor, horčicu, čierne korenie a kajenské korenie v malej miske.
- Ostrým nožom obkreslite tukové švy mäsa a okolo kosti, aby ste vytvorili rad hlbokých rezov na oboch stranách bez toho, aby ste úplne oddelili svaly.
- Vyrežte akýkoľvek vonkajší tuk sérií rezov vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
- Mäso utrite po celom povrchu utierkou, masírujte ho medzi svalmi a zo všetkých strán.
- Vložte mäso do hrnca vhodného do rúry alebo vysokej panvice.
- Zakryte a nechajte v chlade aspoň 12 hodín a až 3 dni.
- Mäso vyberte z chladničky a pred varením ho nechajte 1 až 1 a 1/2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
- Umiestnite stojan do stredu rúry a zahrejte na 150 ° C.
- Odkryte bravčové mäso a pridajte jablká a cibuľu.
- Zmiešajte ocot a med s 1 šálkou vody a nalejte na mäso.
- Pevne prikryte a pečte, kým mäso nezmäkne, 2-1/2 až 3 hodiny.
- Ponechajte tekutinu a jablká v hrnci a preneste mäso na plech s okrajom, aby mierne vychladlo.
- Mäso rozdeľte na veľké kúsky a odstráňte a vyhoďte všetok tuk.
- Z vývaru zoberte tuk.
- Vráťte mäso do hrnca a kúsky naskladajte do jednej vrstvy.
- Zvýšte teplotu rúry na 220 °C.
- Bravčové mäso pečte odkryté (počas pečenia raz otočte), kým povrch pekne nezhnedne, asi 40 minút.
- Podávajte s jablkami a omáčkou a podľa chuti dochuťte soľou.

Odporúčame vyskúšať aj našich 6 vynikajúcich receptov s trhaným mäsom . Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?
A aký recept bol ten váš TOP? Napíšte nám do komentárov!