Vyskúšali ste už všetky možné recepty na kuracie na cesnaku a stále hľadáte niečo nové, čo by vás ešte mohlo prekvapiť?
Máte obľúbený pokrm, ale chcete ho skúsiť pripraviť trochu inak? Inšpiráciu môžete nájsť u nás.
Starostlivo sme pre vás pozbierali niekoľko zaujímavých dobrôt, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Máte sa na čo tešiť.
Krémové kuracie prsia na cesnaku
Ako sa niekde zíde cesnak s karamelizovanou cibuľou, je o vynikajúcu pochúťku postarané. Tento recept vyzerá síce zložito, ale v skutočnosti je úplne jednoduchý a chutný.
Ostatne kura si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Skvelé sú napríklad recepty na kuraciu roládu .
Ingrediencie:
Na kura:
- 3 veľké vykostené kuracie prsia bez kože
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- 4 lyžice jemne strúhaného čerstvého parmezánu
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa
- 1 palica cesnaku
- 1 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru
- 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka jemne strúhaného čerstvého parmezánu
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Prsia rozpolíme, z oboch strán osolíme, okoreníme a ochutíme cesnakovým práškom.
- V plytkej miske zmiešame múku s parmezánom a prsia v nej obalíme. Zvyšky oklepeme a dáme na stranu.
- Na panvici zohrejeme olej a maslo. Akonáhle sa olej s maslom zahrejú, vložíme obalené prsia a osmažíme z oboch strán dozlatista. Zhruba 4 – 5 minút z každej strany.
- Preložíme do termomisy a odložíme bokom. Takto spracujeme všetky kúsky kurčaťa.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak olúpeme a rozdelíme na 12 strúčikov.
- Znížime teplotu a do panvice prihodíme cibuľu a rozdrvený cesnak. Restujeme spolu s cibuľou zhruba 2 – 3 minúty. Prilejeme vývar a dôkladne premiešame, aby sa všetky kúsky odlepili od panvice.
- Necháme variť 5 minút, aby sa polovica odparila. Znovu trochu znížime teplotu a prilejeme smotanu. Privedieme k miernemu varu a necháme 3 minúty povariť.
- Prisypeme parmezán a varíme ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa syr rozpustil. Občas premiešame. Dochutíme soľou aj korením.
- Vložíme osmažené kura a znova necháme variť asi 3 minúty. Omáčka zhustne a kuracie prsia nasajú všetky chute.
- Servírujeme s cestovinami, karfiolovou kašou, ryžou, zemiakovou kašou alebo s rezancami z cukety. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a štipkou korenia.

Medové kuracie na cesnaku
V dnešnej dobe sú populárne také jedlá, ktoré majú rýchlu a jednoduchú prípravu, sú chutné a z ľahko dostupných surovín. Tento recept všetko spĺňa na jedničku a ešte dokáže roztancovať vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 6 horných polovičiek kuracích stehien
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžičky cesnakového prášku
- 6 strúčikov čerstvého cesnaku
- 1/3 hrnčeka medu
- 1/4 hrnčeka vody alebo kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu (môže byť aj jablkový ocot či biely ocot)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Kuracie mäso osolíme, okoreníme a zasypeme cesnakovým práškom.
- Nahrejeme panvicu na strednú teplotu, nalejeme do nej olej a vložíme ochutené kuracie mäso.
- Opečieme z oboch strán, aby bolo mäso zlatisté a hlavne varené.
- Keď máme osmažené z oboch strán, znížime teplotu na menší stupeň, zakryjeme panvicu pokrievkou a necháme ďalej variť.
- Občas mäso otočíme, aby sa varilo rovnomerne.
- Akonáhle je kurča hotové, odložíme ho stranou pod alobal, aby nevychladlo.
- Do panvice dáme olúpaný a na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a 30 sekúnd – 1 minútu smažíme.
- Pridáme med, vodu, vínny ocot, sójovú omáčku a varíme asi 4 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Servírujeme s prílohou, pokvapkané sosom a ozdobené petržlenovou vňaťou.
- Ako príloha je skvelá zelenina, ryža, cestoviny alebo šalát.

Cesnakové kurča
Rýchle, jednoduché a chutné. Toto kuracie mäsko vás nadchne svojou šťavnatosťou a vynikajúcou chuťou bez toho, aby vám jeho príprava zabrala, kto vie koľko času.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1/4 hrnčeka talianskej ochutenej strúhanky
- 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 4 vykostených stehien bez kože
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov.
- V malom hrnci rozohrejeme olivový olej s rozdrvenými strúčikmi cesnaku.
- Vyprážame asi 2 minúty, aby cesnak začal pekne voňať. Potom olej s cesnakom preložíme do stredne veľkej misky.
- Do inej misky dáme ochutenú strúhanku s parmezánom a premiešame.
- Kuracie stehná namočíme z oboch strán v zmesi olivového oleja s cesnakom a potom obalíme v strúhanke s parmezánom.
- Takto pripravené kura vložíme do misky na pečenie alebo pekáča vystriekaného kuchynským sprejom.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 až 35 minút.
- Potom už len stačí vybrať a servírovať. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša.

Objavte podobné tipy
Kuracie mäso s omáčkou
Večera s chuťou cesnaku? Prečo vlastne nie, veď táto zelenina dodá každému pokrmu charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť. Vďaka tomuto receptu sa budete olizovať, ešte keď budete zaspávať.
Ingrediencie:
Na kura:
- 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky čerstvého mletého korenia
Na omáčku:
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 lyžičky mletého cesnaku
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 500 g špargle
- 1 lyžica petržlenu
Postup:
- Kurča dáme do misky, osolíme, pridáme cibuľový aj cesnakový prášok, korenie a dôkladne premiešame, aby sa korenie dostalo na každý kúsok mäsa.
- V panvici rozpustíme 1/4 hrnčeka masla a 1 lyžičku olivového oleja.
- Vložíme kura a opečieme zo všetkých strán, aby bolo zlatohnedé. Musíme to však strážiť, aby sa nepripieklo.
- Pridáme 1 lyžičku mletého cesnaku aj talianskeho korenia a necháme ešte 30 sekúnd povariť.
- Potom vyberieme kura z panvice a odložíme bokom.
- Do panvice vlejeme kurací vývar, pridáme druhú lyžičku mletého cesnaku a varíme za stáleho miešania, aby sa všetky zvyšky odlepili od panvice.
- Prihodíme druhú 1/4 masla, citrónovú šťavu, omáčku srirachy a petržlenovú vňať.
- Pridáme špargľu a varíme, aby zmäkol. Vrátime späť kura a miešame asi minútu, aby sa prehrialo.
- Akonáhle máme hotovo, môžeme servírovať. Kurča so špargľou ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkami citróna.

Restované cesnakové rezance s kuraťom
Ázijské pokrmy sú veľmi populárne, a keď sa nám podarí si ich pripraviť v domácom prostredí, chutia nám dvojnásobne.
Tento recept je jednoduchý, rýchly a veľmi dobrý. Zaujímavé sú aj iné pochúťky. Vynikajúce sú recepty na kuracie karí .
Ingrediencie:
Omáčka:
- 1/3 hrnčeka sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica omáčky Sriracha
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžica strúhaného zázvoru (asi 2 cm)
- 1 lyžička sezamového oleja
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
Cesnakové rezance:
- 250 g špaget
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 600 g vykostených kuracích stehien
- 250 g hnedých húb
- 1 červená paprika
- 1 veľká mrkva
- 1 hrnček hrášku
- 2 lyžice čerstvého koriandra
Postup:
- Stehná nakrájame na kocky, huby na plátky a papriku na jemné kocky.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
- V malej miske zmiešame sójovú omáčku, hnedý cukor, omáčku sriracha, ustrícovú omáčku, zázvor, sezamový olej a cesnak. Zatiaľ odložíme bokom.
- Dáme si variť hrniec s vodou, ktorú osolíme a privedieme do varu. Uvaríme v nej špagety podľa návodu na obale.
- Na panvici zahrejeme olej (ideálne, keď máme Wok) a vhodíme nakrájané kura.
- Prilejeme 2 lyžice zmesi sójovej omáčky a necháme za občasného premiešania variť asi 5 minút. Potom dierovanou naberačkou preložíme kura do čistej misky a zakryjeme.
- Do panvice dáme huby, papriku, mrkvu a hrášok. Varíme asi 4 minúty a nezabúdame priebežne miešať.
- Nakoniec vmiešame uvarené špagety, kura a zvyšok sójovej zmesi. Premiešame a necháme zhruba 3 minúty prevariť.
- Ihneď servírujeme ozdobené koriandrom.

Pečené stehná
Kuracie na cesnaku je vhodnou voľbou ako na obed, tak na večeru. Výhodou je blesková príprava a skvelá chuť.
Ingrediencie:
Na kura:
- 700 g vykostených kuracích stehien
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 1 lyžica masla
- 250 g hnedých húb
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
Postup:
- Z kuracích stehien odrežeme prebytočný tuk a osušíme ich pomocou papierových kuchynských utierok.
- V miske zmiešame cibuľový prášok, cesnakový prášok, bylinka, soľ aj korenie av zmesi obalíme jednotlivé kúsky kurčaťa.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme mäso a opražíme z oboch strán do zlatisto hnedej farby. Zhruba 6 – 8 minút z každej strany.
- Takto pripravené prsia preložíme na tanier, zabalíme do alobalu a odložíme nabok.
- Do panvice vhodíme maslo, pridáme huby, osolíme, okoreníme a necháme variť asi 3 minúty.
- Prisypeme cesnak, petržlen, tymian aj rozmarín a restujeme zhruba 1 minútu, až začne korenie voňať.
- Vrátime späť do panvice kura a podľa potreby dochutíme čiernym korením i soľou. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Kurča s citrónom a cesnakom
Hydina, ktorá sa pečie vcelku je vždy zárukou skvelého obeda a ak k tomu ešte urobíme napríklad knedle s kapustou, potom je to tá pravá božská mana.
Ingrediencie:
- 1 celé kura (hmotnosť cca 2 000 – 2 500 g)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 4 chemicky neošetrené citróny
- 3 palice cesnaku
- 30 g rozpusteného masla
- 225 g slaniny
- 240 ml bieleho vína
- 120 ml kuracieho vývaru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, vyčistíme kura od drobov a dôkladne opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri.
- Do dutiny vložíme prepláchnutý tymián, umytý citrón a 2 prepolené palice cesnaku.
- Povrch kurčaťa potrieme rozpusteným maslom a posypeme soľou aj korením.
- Pomocou špagátu k sebe spojíme stehná a krídielka zasunieme špičkami pod kura.
- Rozkrojíme citróny na štvrťky a rozložíme okolo kurčaťa v pekáči.
- Potom cez kurča položíme slaninu a pekáč vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 1 hodinu, potom dáme preč slaninu a dáme piecť na ďalších 30 minút.
- Akonáhle sa odparia šťavy, preložíme kura na tanier a zakryjeme alobalom.
- Z pekáča odoberieme prebytočný tuk, aby tam zostali len tak 2 – 3 polievkové lyžice a prilejeme víno s kuracím vývarom.
- Privedieme do varu a varíme cca 5 minút, aby sa aspoň polovica odparila.
- Kurča nakrájame a rozprestrieme na taniere. Mäso ozdobíme slaninou, pečeným cesnakom a tymianom, k tomu prihodíme kúsok citróna a pokvapkáme omáčkou.
- Ako príloha je perfektná zemiaková kaša.

Viete vlastne, ako sa vyrába sójová omáčka? Poďme sa spoločne pozrieť do tradičnej japonskej továrne a zistíme to.
Mrknite tiež na výrobu, respektíve získavanie morskej soli, ktorú často berieme ako úplnú samozrejmosť.