10 najlepších receptov na slané lístkové cesto. Objavte túto lahodnú pochúťku!

Dali by ste si niečo dobré, originálne a hlavne nie sladké?

Vyskúšajte naše recepty na lístkové cesto na slano!

Nahraďte koláče a buchty s lekvárom, tvarohom či makom lahodným ľahkým pečivom so syrom, zeleninou, hubami aj mäsom.

Výsledok vás milo prekvapí.

Rozmanité tyčinky, šatôčky, záviny aj rožky sú skvelým variantom aj pre rodinné oslavy a večierky s priateľmi.

Domáce lístkové cesto

Toto cesto si samozrejme môžete ľahko kúpiť v akomkoľvek supermarkete. Prečo ale nevyskúšať vlastnoručnú výrobu? Príprava je veľmi jednoduchá!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 šálka masla (nerozpusteného)
  • 1/2 šálky vody

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ.
  2. Do zmesi pridajte na kúsky nakrájané maslo a zmiešajte ho s ostatnými ingredienciami.
  3. Pridajte vodu a všetko vypracujte do hutného cesta.
  4. Z cesta vytvorte tvar disku a zabaľte ho do potravinovej fólie.
  5. Následne vložte cesto na hodinu do chladničky alebo na 20 minút do mrazničky.
  6. Po uplynutí tejto doby cesto rozvaľkajte na doske do tvaru obdĺžnika.
  7. Následne zložte cesto na tretiny podobne, ako keď skladáte list.
  8. Otočte cesto o 90 stupňov a opäť ho zložte rovnakým spôsobom.
  9. Opakujte ešte dvakrát.
  10. Na záver cesto uložte do igelitového vrecka a dajte ho pred použitím aspoň na 2 hodiny chladiť.

Do akých tvarov následne lístkové cesto upravíte a akými ďalšími ingredienciami ho obohatíte, už záleží len na vašej fantázii.

Doma pripravené lístkové cesto
zdroj. bakingamoment.com

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Easy Homemade Puff Pastry
zdroj: bakingamoment.com

Z tohto typu cesta sa dajú pripraviť aj ďalšie pochúťky. Pozrite sa na naše sladké recepty z lístkového cesta !

Slimáky z lístkového cesta

Predovšetkým deti majú veľmi rady tento spôsob prípravy, pretože výsledný pokrm im pripomína ich obľúbené zviera – slimáka. Rady vám tak pomôžu aj s prípravou!

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta
  • 150 g syra čedar
  • 100 g slaniny
  • 100 g taveného syra
  • 80 g paradajkového pretlaku
  • 2 šampiňóny
  • vajcia
  • soľ
  • olej

Postup:

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Pripravte si plech s papierom na pečenie.
  • Na kocky nakrájanú slaninu orestujte na panvici s olejom.
  • Rozvaľkané lístkové cesto potrite taveným syrom a paradajkovým pretlakom.
  • Následne na cesto pokladajte na plátky nakrájané šampiňóny, orestovanú slaninu a nastrúhaný čedar.
  • Cesto potom zrolujte ako roládu a následne ho nakrájajte na približne 1,5 centimetra široké plátky.
  • Tieto slimáky pokladajte na papier na pečenie a pred vložením do rúry ich zľahka potrite rozšľahaným vajcom s trochou soli.
  • Pečte dozlatista približne 15 minút.
Slimáky so slaninou a syrom
zdroj: recipes.snydle.com

Syrové tyčinky z lístkového cesta

Skvelé chrumkanie len tak k televízii alebo na večierok. Chuť tyčiniek je možné ozvláštniť použitím rôzneho druhu korenia či byliniek.

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta
  • 1 a 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu a čedaru
  • 2 vajcia

Postup:

  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Listové cesto rozvaľkajte a nakrájajte na prúžky o šírke približne dva centimetre.
  • Do rozšľahaného vajcia pridajte nastrúhanú zmes syrov a premiešajte.
  • Touto zmesou následne potrite prúžky lístkového cesta.
  • Prúžky stočte tak, aby z nich vznikli tyčinky rovnakého tvaru, ako vidíte na obrázku.
  • Tyčinky položte na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry.
  • Pečte približne 15 minút, až sú tyčinky krásne zlatisté a nafúknuté.

Tyčinky z lístkového cesta môžete podávať s rôznymi dipmi alebo len tak napríklad k pivu či vínu.

Syrové krútené tyčinky
zdroj: thekitchn.com

Listové cesto na slano so šunkou

Veľmi jednoduchý, rýchly a chutný pokrm, ktorý môžete pripraviť ako večeru či teplé predjedlo pri rodinnej oslave.

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta
  • 200 g šunky
  • 200 syra gouda
  • 1 vajce

Postup:

  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  • Z lístkového cesta si vyvaľkajte dvoch rovnako veľkých obdĺžnikov.
  • Jeden z obdĺžnikov posypte na kocky nakrájanými plátkami šunky a nastrúhaným syrom. Zmes upravte tak, aby ste na všetkých stranách zachovali približne 2-3 centimetre široký okraj.
  • Tento okraj následne potrite rozšľahaným vajíčkom s troškou vody.
  • Následne toto cesto prekryte druhým obdĺžnikom a okraje k sebe pevne pritlačte, aby pri pečení z cesta nevytiekol roztavený syr.
  • Pred vložením do rúry celý povrch lístkového cesta potrite zvyškom rozšľahaného vajcia.
  • Pečte približne 20-25 minút dozlatista.

Po upečení nakrájajte na plátky či obdĺžniky a pozrite napríklad s horčičným dipom, ktorý ľahko pripravíte zmiešaním horčice, medu a tymiánu.

Slaná pochúťka plnená šunkou a syrom
zdroj: wonkywonderful.com

Slaný závin so zeleninovou náplňou

Štrúdly či záviny nemusia byť vždy iba na sladko. Vymeňte jablká, lekvár či orechy za zeleninu, huby, syr či údeninu. Uvidíte, že si skvele pochutnáte!

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta alebo cesta na pizzu
  • 150 g brokolicových ružičiek
  • 200 g šampiňónov
  • 100 g mozzarelly
  • 1 červená kapia
  • 2 PL oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • 1 čajová lyžička talianskych byliniek
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Brokolicové ružičky rozdeľte na menšie kúsky, šampiňóny nakrájajte na plátky a papriku na kúsky.
  2. Na panvici s jednou polievkovou lyžicou oleja následne niekoľko minút povarte brokolicu a papriku domäkka.
  3. Pridajte talianske korenie, prelisované strúčiky cesnaku a povarte ďalšiu minútu.
  4. Dochuťte soľou a korením, premiešajte a zmes z panvice vyberte.
  5. Do panvice pridajte zvyšný olej a orestujte na ňom šampiňóny.
  6. Poduste domäkka.
  7. Následne povarenú zeleninu aj huby na doske ľahko pokrájajte na menšie kúsky.
  8. Keď táto zmes vychladne, pridajte do nej nastrúhanú mozzarellu a vložte misku so zmesou na chvíľku do chladničky.
  9. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  10. Listové cesto na plechu s papierom na pečenie rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru.
  11. Následne na polovicu cesta dajte predpripravenú náplň z chladničky.
  12. Druhú polovicu cesta následne preložte cez náplň, ako keď robíte štrúdľu.
  13. Okraje cesta dobre utesnite, aby vznikol úhľadný závin.
  14. Závin potrite rozšľahaným vajcom s mliekom.
  15. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút dozlatista.
Slaný závin s náplňou zo zeleniny
zdroj: everyday-delicious.com

Ďalšou obľúbenou pochúťkou, ktorú nemusíte konzumovať iba s marmeládou či tvarohom, sú palacinky. Inšpirujte sa našimi palacinkami na slano !

Mini pizza so syrom a slaninou

Tieto malé pizze so zmesou syra, údeniny a zeleniny môžu byť nielen veľmi chutnou večerou, ale aj skvelým pohostením pre návštevu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 6 PL ľadovo studenej vody
  • soľ

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 100 g čedaru
  • 300 ml kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1 červená cibuľa
  • 2 šalotky
  • 2 PL chutney
  • 1 PL čerstvo nasekané pažítky

Postup:

  1. Z múky, masla, soli a vody vypracujte ručne alebo pomocou kuchynského robota cesto.
  2. Z cesta následne vypracujte guľu, ktorú zabaľte do potravinovej fólie a nechajte približne 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Predhrejte si rúru na 200°C.
  4. Vychladené cesto rozdeľte na šesť rovnako veľkých dielov a následne každý diel rozvaľkajte na placku.
  5. Následne pomocou hrnčeka či niečoho podobného vykrojte z cesta kolieska.
  6. Takto vykrájané kolieska potom prstami vtlačte do formičky na tartaletky, prebývajúce cesto odstráňte. Formičky použite preto, aby zmes vo vytvarovanom košíčku následne lepšie držala.
  7. Vložte cesto znova na 30 minút vychladiť do chladničky.
  8. Cesto vo formičkách prepichajte vidličkou a vložte piecť na približne 8-10 minút (dozlatista) do predhriatej rúry.
  9. V medziobdobí si pripravte náplň.
  10. Na panvici orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
  11. Orestovanú slaninu z panvice vyberte a tuk použite na orestovanie nakrájanej cibule a šalotky.
  12. Následne do každej pizze vložte tročku chutney, orestovanej slaniny, cibuľky a trochu strúhaného čedaru.
  13. Pridajte trochu kyslej smotany, v ktorej ste rozšľahali vajcia a pridali korenie.
  14. Na záver každú pizzu posypte trochou syra.
  15. Vložte späť do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút.

Upečené mini pizze podávajte posypané pažítkou.

Mini pizza so slaninou a syrom
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Plnené pečivo štyrikrát inak

Hľadáte nevšednú inšpiráciu na večierok či rodinnú oslavu? Tieto rožky so štyrmi rozmanitými náplňami sú tou správnou voľbou!

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 2 šálky strúhaného syra čedar
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky
  • 1 šálka brokolicových ružičiek
  • 1 konzerva čiernych fazule
  • 1 pohár nakladaných sušených paradajok
  • 2 vajcia
  • 3 plátky šunky alebo slaniny
  • 1 talianska klobása (salsiccia)
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička chilli
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Lístkové cesto rozvaľkajte na placku a nakrájajte na trojuholníčky. Do každého trojuholníka potom vložte niektorú z náplní a zrolujte.
  2. Na fazuľovú náplň si na malej panvici zohrejte trošku oleja, pridajte nakrájanú červenú cibuľu, rascu, chilli a restujte približne 2 minúty. Potom pridajte umyté sterilizované fazule a varte 5 minút. Na záver zmes osoľte a okoreňte. Náplň na lístkovom ceste posypte troškou nastrúhaného čedaru a koriandra.
  3. Na vajíčkovú náplň so šunkou najskôr uvarte miešané vajíčka s trochou soli a korenia. Tie potom dajte na pripravené trojuholníčky z lístkového cesta, pridajte kúsky orestovanej šunky alebo slaniny a trochu bazalkových listov.
  4. Na taliansku náplň si na malej panvici na troške oleja orestujte malé kúsky talianskej klobásy, pridajte trochu korenia a sladkej papriky. Keď mäso ľahko zhnedne, pridajte tiež kúsky sušených paradajok a spoločne varte približne 10 minút.
  5. Na syrovo-brokolicovú náplň stačí na trojuholníčky z lístkového cesta vložiť trochu nastrúhaného syra spoločne s ružičkami brokolice, posypať soľou a korením.
  6. Plnené pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180°C približne 15 minút dozlatista.
Slané pečivo plnené zmesou rozmanitých náplní
zdroj: tablespoon.com

Šatôčky so špenátom a šunkou

Nie je nič jednoduchšie, než z cesta vykúzliť malé či väčšie šatôčky. Okrem špenátu a šunky ich môžete samozrejme naplniť aj ďalšími ingredienciami, napríklad lososom, hubami či zmesou zeleniny.

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta
  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 200 g šunky
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1 šálka nastrúhaného tvrdého syra
  • 1 vajce
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Listové cesto rozvaľkajte a nakrájajte približne na 10 centimetrov veľké štvorčeky a dajte do chladničky.
  2. Predhriate si rúru na 200 °C.
  3. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a soľ a zľahka povarte.
  4. Pridajte mlieko a za stáleho miešania povarte ešte približne 5 minút.
  5. Následne znížte intenzitu ohňa a za stáleho miešania vytvorte hustú omáčku.
  6. Pridajte špenátové listy a povarte ich asi 1 minútu.
  7. Pridajte k zmesi na kocky nakrájanú šunku a polovicu množstva syra.
  8. Dobre všetko premiešajte a odstavte z ohňa preč.
  9. Vychladené štvorčeky lístkového cesta pripravte na plech s papierom na pečenie.
  10. Doprostred každého štvorčeka dajte jednu až dve polievkové lyžice pripravenej zmesi.
  11. Posypte strúhaným syrom a uzavrite rohy štvorčekov k sebe, aby vznikol tvar šatôčky.
  12. Pred vložením do rúry šatôčky potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou vody.
  13. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút dozlatista.

Šatôčky z lístkového cesta chutia skvele so šalátom z čerstvej zeleniny.

Šatôčky plnené so špenátom, šunkou a syrom
zdroj: eatwell101.com

Slané pečivo sa dá pripraviť aj z ďalších typov ciest, nielen z lístkového. Inšpirujte sa našimi receptami na domáce slané pečivo v ôsmich rôznych podobách.

Hot dog trochu inak

Párok sa nemusí vždy dávať iba do obyčajného rožku. Veľmi originálny variant tohto pokrmu si môžete pripraviť na základe nášho receptu. Uvidíte, že ním ohromíte nielen vaše deti!

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 8 nožičiek párkov
  • 2 PL horčica
  • 1 vajce
  • tymian, majorán alebo rozmarín
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Listové cesto rozvaľkajte do tvaru pravidelného obdĺžnika, približne 12 x 20 centimetrov.
  2. Ten následne nakrájajte na 16 rovnako veľkých obdĺžnikov, do ktorých následne zabalíte párky.
  3. Na každý obdĺžnik naneste k jednej časti malé množstvo horčice, polovicu nožičky párka a posypte bylinkami.
  4. Druhý koniec obdĺžnika potrite rozšľahaným vajcom a obdĺžnik stočte do podoby rolky.
  5. Oba konce dobre utesnite.
  6. Takto predpripravené párky vložte na približne 15 minút do chladničky.
  7. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  8. Potom povrch párkov v „rožku“ potrite zvyšným rozšľahaným vajcom, posoľte a posypte bylinkami.
  9. Pečte 20-30 minút dozlatista.
Mini páriky v rožku
zdroj: foodiecrush.com

Listové cesto na slano s mäsovou náplňou

Tento recept sa skvele hodí nielen na najrôznejšie rodinné oslavy a večierky, ale aj len tak na večeru. Pokrm sa dá konzumovať nielen teplý, ale aj studený.

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 150g mletého hovädzieho mäsa
  • 150g mletého bravčového mäsa
  • 2 paradajky
  • 2 PL oleja
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia

Postup:

  1. Na panvici s trochou oleja orestujte cibuľu, približne 5 minút.
  2. Následne túto cibuľu z panvice odstráňte a vložte do panvice mleté hovädzie a bravčové mäso, ktoré restujte až do okamihu, keď stratia tekutinu a stanú sa z neho menšie kúsky.
  3. Následne k mäsu opäť pridajte orestovanú cibuľku.
  4. Všetko premiešajte a pridajte všetko korenie, teda soľ, korenie a cesnak, a tiež nakrájané paradajky.
  5. Následne za občasného miešania zmes duste približne 20-25 minút.
  6. V medziobdobí si pripravte lístkové cesto a predhrejte rúru na 180 °C.
  7. Cesto rozvaľkajte a nakrájajte na obdĺžniky.
  8. Do každého obdĺžnika potom umiestnite jednu polievkovú lyžicu mäsovej zmesi a preklopte druhou polovicou cesta.
  9. Potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do predhriatej rúry.
  10. Pečte dozlatista, približne 20-25 minút.

Toto slané plnené pečivo chutí skvele s kyslou smotanou.

Slaná pochúťka plnená mletým mäsom
zdroj: foodfromportugal.com

Potrebovali by ste pomôcť s výberom novej rúry? Odporučiť vám môžeme našu recenziu vstavaných rúr , kde sa dozviete, ako si tohto pomocníka dobre vybrať.

Niekoľko tipov a trikov na záver

Recepty z lístkového cesta na slano sú veľmi vyhľadávané pre svoju nenáročnosť a rýchlosť. Výsledkom je vždy veľmi zaujímavý a ľahký pokrm. Ten môžete bez problémov ponúknuť rodine na večeru aj ako občerstvenie akejkoľvek návšteve. Výhodou ponúkaných receptov je to, že si ich môžete veľmi ľahko upraviť podľa toho, akým ingredienciám dávate prednosť, alebo podľa toho, čo máte práve v chladničke.

Z hľadiska náplní záleží iba na vašej fantázii. Ak dávate prednosť vegetariánskym pokrmom, kombinujte rôzne druhy zeleniny so syrom a rozmanitým korením, ktoré pokrmu dodá chuť aj vôňu. Listové cesto na slano možno ale samozrejme naplniť aj rozmanitými typmi údenín a mäsa, predovšetkým mletého.

Pokiaľ potrebujete inšpiráciu, načerpať ju môžete najmä v talianskej kuchyni. Nájdete tu najrôznejšie plnené focaccie, colzoni, cestini a ďalšie pochúťky, ktoré si môžete doma ľahko pripraviť práve za využitia lístkového cesta na slano.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.