Hľadáte recept na jednoduchú letnú i zimnú večeru ?
Vyskúšajte niektorý náš recept na tekvicovú polievku !
Máme niekoľko variantov a je len na vás, ktorú zvolíte.
Obľúbite si vegánsky variant s kokosovým mliekom alebo pikantný verziu pre gurmánov?
Vyskúšajte ich všetky!
Recept na tekvicovú polievku (základnú)
Najjednoduchší a najznámejší variant tekvicovej polievky nesmie chýbať ani na našom zozname. Pokiaľ s hokkaido ešte len začínate, tento recept na vynikajúcu polievku určite vyskúšajte . Až si budete istí v kramflekoch, nebojte sa experimentovať s rôznymi surovinami navyše , ako napríklad pražené oriešky, mrkva alebo chilli.
INGREDIENCIA
- Tekvica s hmotnosťou 1,2 kg
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané, celé
- 750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 50 ml vody
- Soľ a korenie
- 150 ml smotany
POSTUP:
- Tekvicu nakrájajte na 3 cm plátky. Olúpte šupku a vydlabte dužinu s jadrami. Nakrájajte na kúsky.
- Dajte tekvica, cibuľu, cesnak, vývar a vodu do hrnca a priveďte do varu. Varte na miernom ohni, kým nie je tekvica mäkká.
- Odoberte z ohňa a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka.
- Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu.
- Podávajte ozdobené trochou smotany.

Sledujete radšej videá s receptami? Pozrite sa na video recept na túto skvelú tekvicovú polievku :
Krémová polievka z tekvice hokkaido
Ako už napovedá názov, tento variant polievky je plný korenia a exotických ingrediencií. Ale nemusíte sa báť, mieru pálivosti volíte len vy sami.
INGREDIENCIA
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 hrnčeky mrkvy nakrájané na štvrtiny
- 1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredná tekvica hokkaido
- 2 lyžičky chili
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1 lyžička údené papriky
- 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia (nemusí byť)
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- Šťava z 1 limetky
- 1 plechovka kokosového mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Tekvicu rozkrojte a vydlabajte vnútro.
- Položte rezom dole na plech a pridajte mrkvu a cibuľu. Všetko pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Pečte cca 30 minút, potom pridajte cesnak a pečte ďalších 10 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Všetky pečené suroviny vložte do mixéra a pridajte korenie, vývar a limetkovú šťavu. Rozmixujte do hladka.
- Pridajte kokosové mlieko a zamiešajte.
- Pokiaľ je polievka dostatočne teplá, môžete ihneď podávať. V opačnom prípade prelejte do hrnca a prehrejte na miernom ohni.

Vyskúšajte aj ďalšie krémové polievky , ktoré vás zahrejú nielen v zimnom období.
Objavte podobné tipy
Bezlepková polievka z pečenej tekvice (vegán)
Zdravší variant krémovej polievky z tekvice hokkaido vás prekvapí svojou plnou chuťou a nezaťaží organizmus ani našu planétu viac, než je nevyhnutné. Objavte kúzlo vegánskej varianty tekvicovej polievky, ktorá vám pohladí bruško zvnútra .
INGREDIENCIA
- polovica tekvica Hokkaido
- 1 lyžička olivového oleja
- 160 g zeleninového vývaru
- 70 g kokosového mlieka
- soľ podľa chuti
- kokosové mlieko
- tekvicový olej
- pečené tekvicové semienka
POSTUP:
- Rozrežte tekvicu na polovice, vydlabajte semienka a vnútro potrite olivovým olejom a osoľte.
- Dajte piecť do rúry rezom dole na 200 ° C po dobu cca 20 minút. Potom otočte rezom hore a pečte ďalších 10 minút, alebo pokiaľ nie je tekvica mäkká.
- Tekvicu olúpte, pokiaľ má tvrdú šupku a nakrájajte na kocky.
- Vložte tekvicu do mixéra, zalejte vývarom a pridajte kokosové mlieko a soľ. Mixujte dohladka.
- Polievku nalejte do hrnca a varte niekoľko minút.
- Servírujte horúce ozdobené kvapkou tekvicového oleja, kokosového mlieka a posypané praženými tekvicovými semienkami.

Zaujímate sa o zdravý životný štýl a skúšate radi vegánske recepty? Potom musíte ochutnať aj lahodné vegánske dobroty z póru !
Hokkaido polievka s karamelizovanou cibuľou
Sladká chuť pečenej tekvice sa výborne dopĺňa s inými sladkastými ingredienciami. Vyskúšajte napríklad lahodnú kombináciu s karamelizovanou cibuľkou , ktorá povýši vašu polievku na gurmánsky zážitok !
INGREDIENCIA
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 plechovku tekvicového pyré
- 1/2 lyžičky papriky
- 1/2 čajovej lyžičky cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 šálky zeleninového vývaru s nízkym obsahom sodíka
- tekvicové semienka na ozdobu
POSTUP:
- Vo veľkom hrnci rozohrejte na miernom plameni olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte asi 15 minút. Pridajte štipku soli a restujte ďalších 5 minút. Dajte pozor, aby sa cibuľka nespálila.
- Keď je cibuľa hotová, pridajte citrónovú šťavu. Zamiešajte a zoškrabnite všetky pripečené kúsky z dna hrnca. Varte, kým sa kvapalina takmer úplne neodparí.
- Potom pridajte tekvica, papriku, cesnak, soľ, korenie a vývar a nechajte cca 5 minút variť.
- Pomocou tyčového mixéra rozmixujte dohladka.
- Podávajte horúce, ozdobené tekvicovými semienkami.

Máte radi chuť karamelizovanej cibule? Vyskúšajte tie najlepšie recepty na cibuľovú polievku .
Tekvicová polievka so zázvorom a mrkvou
Ďalšia zo skvelých vegánskych polievok poteší aj skutočných gurmánov . Vyskúšajte orientálnu kombináciu so zázvorom a sladkou mrkvou , na ktoré si pochutná celá rodina.
INGREDIENCIA
- 4 mrkvy
- 1 kúsok čerstvého zázvoru
- 500 ml vody
- 0,5 lyžičky soli
- 1 lyžička kokosového oleja
- tekvicový olej na ozdobu
- 0,5 lyžičky drveného kokosu
POSTUP:
- Olúpte zázvor a polovicu postrúhajte. Druhú polovicu zázvoru nakrájajte na malé kúsky.
- Olúpte a nakrájajte mrkvu na silnejšie kolieska.
- V hrnci zahrejte kokosový olej a pridajte nasekanú mrkvu a zázvor. Restujte, kým nezačne mrkva hnednúť. Pridajte vodu, priveďte do varu a varte cca 10 minút.
- Pomocou tyčového mixéra rozmixujte do hladka.
- Pridajte soľ a nechajte prejsť varom.
- Podávajte horúce, posypané strúhaným zázvorom, kokosom a pokvapkané tekvicovým olejom.

Zaujíma vás, ako fungujú drviče kuchynského odpadu ? Mrknite sa! Tiež vám poradíme s ich výberom.
Už viete, ktorý variant tekvicovej polievky zvíťazí u vás?
Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, najlepšie si ju vychutnáte horúcu, podávanú s čerstvým chrumkavým pečivom .
Trúfate si na upečenie vlastných hústičiek či bagetiek?
Pozrite sa na naše skvelé tipy a recepty na pečenie domáceho pečiva , s ktorými ich zvládnete aj vy !