Obvyklejšie sú recepty na palacinky so sladkou náplňou, ale veľmi chutné sú aj palacinky na slaný spôsob, kedy ich plníme rôznymi studenými aj teplými náplňami.
Možno ich zapiecť, namáčať v cestíčku a usmažiť alebo zaliať omáčkou.
Poďme si v tomto článku pripraviť vybrané palacinky na slané palacinky.
Slané palacinky s hubovou náplňou
Tento recept na palacinky na slaný spôsob je ideálnou voľbou pre nedeľné raňajky!
Čo budeme potrebovať
- 250 g tvrdého syra (Eidam, Gouda, Čedar)
- 100 g polotučného tvarohu
- 500 g húb, opláchnutých, nakrájaných
- 1/2 strednej cibule, nakrájaná
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica oleja
- 1 polievková lyžica masla
Postup
- Na prípravu hubovej náplne rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu s maslom a olejom.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ich asi 5 minút.
- Pridajte huby, dochuťte soľou a korením a varte ďalších 5 minút.
- Zmes preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
- Jednu palacinku po druhej plňte lyžicou hubovej náplne a 1 lyžicou strúhaného syra a okolo náplne zarolujte.
- Na panvici rozpustite trochu masla a palacinky z oboch strán na miernom ohni niekoľko minút opečte a podávajte teplé s kyslou smotanou.
Plnené palacinky na slano so špenátom
Ako už bolo avizované na začiatku, špenát je často spájaný práve s palacinkami. Stačí pár ďalších ingrediencií a vytvoríte lákavé jedlo nielen na pohľad.
Čo budeme potrebovať
- 1 balenie listového mrazeného špenátu
- 1 téglik syra riccota
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
Postup
- Nechajte špenát povoliť na izbovú teplotu. Najlepšie to urobíte tak, že ho cez noc vytiahnete z mrazničky. Ak sa ponáhľate, rozmrazte ho v hrnci. Prebytočnú vodu zlejte.
- Pridajte riccotu a primerane osoľte a okoreňte. Nakoniec prelisujte cesnak.
- Všetko zmiešajte a potrite tým palacinky. Podávajte prepolené na pol.
Na prípravu môžete využiť liatinové panvice z našej recenzie .
Objavte podobné tipy
Zapečené palacinky na slano so šunkou a syrom
Šunka a syr sú roky preverená kombinácia. Skvele sa k sebe hodia a dopĺňajú sa.
Čo budeme potrebovať
- 250 g tvrdého syra podľa chuti
- 150 g šunky
- 1 téglik smotany
- sladká paprika
- muškátový oriešok
Postup
- Syr nastrúhajte do misy, posypte štipkou sladkej papriky, poprášte muškátovým orieškom a nakoniec vmiešajte smotanu.
- Šunku pokrájajte na rezančeky a pridajte do zmesi.
- Naplňte palacinky, vložte do zapekacej misy a vložte do predhriatej rúry na 200 °C. Nechajte tak dlho, aby sa syr roztiekol.
- Podávame ešte teplé.
Ak máte napriek tomu radšej sladké palacinky, mrknite na naše recepty na zapečené palacinky . Prajeme dobrú chuť.
Základný recept na palacinky
Žiadny recept, či už na klasické palacinky alebo slané palacinky sa nezaobíde bez perfektného a nadýchaného cesta.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 1 väčšie vajcia
- vanilkový cukor
- soľ
Postup
- Vymiešame vajcia s cukrom a štipkou soli, prípadne s nejakými bylinkami podľa vašej chuti. Šľaháme buď ručným šľahačom, alebo klasicky v ruke.
- Prešľaháme mlieko.
- Nakoniec po lyžiciach postupne pridávame múku, aby nevznikli hrudky.
- Vznikne tekuté cesto, ktoré vyprážame na miernom plameni na rozpálenej panvici, ktorú sme vymastili olejom.
- Tenkú palacinku utvoríme tak, že cesto nalejeme malou zberačkou na panvicu a naklonením panvice ich rozlejeme po celej panvici.
- Akonáhle sa palacinka začne nafukovať, osmaženú stranu obrátime lopatkou a vyprážame aj po druhej strane. Usmažené palacinky udržujeme teplé a plníme rôznymi náplňami.
Cesto použite na vyššie uvedené slané palacinky, ale ak máte zálusk skôr na sladkú verziu, nie je nič jednoduchšie ako sa inšpirovať týmito 12 najlahodnejšími receptami na sladké palacinky .
Mlieko môžeme nahradiť aj obyčajnou vodou, sódovkou alebo minerálkou. Napodiv sú palacinky aj tak chutné. Milovníci piva môžu použiť svetlé pivo.
Palacinky sa po usmažení a naplnení stáčia do roličky, prekladajú na polovicu alebo do šatôčky, dá sa vytvoriť aj kornútok.
Samozrejme ich podávame teplé a pri podávaní ich môžeme ešte pokvapkať smotanou alebo horúcim kečupom či posypať syrom. Použiť sa dá aj niektorý z dresingov alebo teplej či studenej omáčky