Ideálnym základom na výrobu rezov alebo závinov je lístkové cesto.
Najlepšie je pripravené doma – ušetríte peniaze, pracujete so základnými surovinami a výsledná chuť je jednoducho báječná.
To z obchodu je zase hneď po ruke.
Recepty z lístkového cesta môžu byť rýchle a jednoduché.
Zároveň z neho ale môžete pripraviť aj skutočné cukrárske delikatesy.
Ostatne posúďte sami a inšpirujte sa našimi chutnými receptami.
Základný recept na lístkové cesto
INGREDIENCIA
- 250 g hladkej múky
- 50 g hrubej múky
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička octu
- 125 ml vody
POSTUP
Postupujte podľa videoreceptu:
Štrúdľa z lístkového cesta
Na klasickú štrúdľu sa používa ťahané cesto. Pokiaľ vám ale jeho príprava príde zložitá, prácna, alebo máte málo času, skúste tento recept z lístkového cesta.
INGREDIENCIA
- 1 balenie lístkového cesta
- jablká
- hrozienka
- škorica
- cukor
- strúhanka
- vajcia
POSTUP
- Lístkové cesto rozdeľte na polovicu.
- Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na tenkú placku.
- Jablká olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, prebytočnú šťavu vyžmýkajte.
- Cesto rovnomerne posypte tenkou vrstvou strúhanky.
- Na ňu navŕšte jablká, zasypte umytými hrozienkami, cukrom a škoricou.
- Všetko opatrne zamotajte do závinu (odporúčame všetko pripravovať na kvalitnej pracovnej doske nech sa cesto zbytočne nelepí).
- Závin presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie
- Postup opakujeme s druhou plackou.
- Záviny pred pečením potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia cca 20 minút.

Kremeša z lístkového cesta
Dnes už klasický múčnik z lístkového cesta. Na pohľad sa môže zdať zložitý, ale v tomto recepte zistíte, že to tak nie je. A výsledok rozhodne stojí za to.
INGREDIENCIA
- 500 g lístkového cesta
- 500 ml vody,
- 1 a pol vrecka vanilkového pudingu
- 120 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 200 ml šľahačky
- 1 lyžica práškového cukru
POSTUP
- Listové cesto rozvaľkajte na placku takú veľkú, aký veľký je plech, na ktorom ju potom budete piecť.
- Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 10 minút.
- Upečený listový plát rozkrojte na polovicu.
- Jednu polovicu rozkrájajte ešte na ďalšie porcie podľa toho, koľko ich chcete mať
- V 200 ml vody rozmiešajte oba pudingové prášky
- Zvyšok vody priveďte do varu, prilejte puinkovú zmes, močový aj vanilkový cukor a dobre premiešajte.
- Za stáleho miešania varte 2 minúty, potom odstavte z platne
- Z troch bielkov ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho do horúceho pudingu
- Túto zmes rovnomerne namažte na nepokrájanú časť lístkového cesta a nechajte vychladnúť
- Ušľahajte šľahačku a pridajte do nej lyžicu práškového cukru (lepšie vďaka tomu stuhne)
- Ušľahanú šľahačku namažte na vychladnutý krém a povrch položte nakrájanými štvorcami druhej polovice cesta (keby nebolo vopred pokrájané, pri krájaní by sa drolilo)
- Povrch môžete ozdobiť čokoládovou polevou.

Šatôčky z lístkového cesta
Jedným z najjednoduchších dezertov, ktoré môžete z lístkového cesta pripraviť sú plnené šatôčky. A čo do nich? Čokoľvek čo máte radi, alebo čo máte práve po ruke.
INGREDIENCIA
- 500 g lístkového cesta
- ľubovoľná náplň – lekvár, marmeláda, nutela
- 1 vajce
POSTUP
- Listové cesto rozvaľkajte na placku tenkú asi 2 mm.
- Radielkom z neho nakrájajte štvorce o veľkosti asi 10 x 10 cm.
- Doprostred štvorca dajte náplň
- Rohy prehnite na stred a vytvorte tak šatček
- Dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajcom.
- V rúre pečte pri 180 stupňoch Celzia po dobu 20 minút, dozlatista.
- Hotové šatôčky posypte práškovým cukrom

Jednoduchý koláč z lístkového cesta
Výborný koláč, ktorý ľahko vykúzlite z mrazeného lístkového cesta az kompótovaného ovocia.
INGREDIENCIA
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 plechovka marhuľového kompótu
- 250 g tvarohu
- 1 téglik kyslej smotany
- 60 g cukru
- 2 vajcia
POSTUP
- Z lístkového cesta vyvaľkajte slabý plát
- Vložte do koláčovej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie
- Zmiešajte tvaroh, smotanu, cukor a vajcia a zmes namažte na cesto
- Navrch rozložte marhule a zľahka ich vtlačte do tvarohu
- Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi po dobu 35 minút.

Objavte podobné tipy
Listové cesto s jahodami a pudingom
Báječný recept z lístkového cesta, ktorý vás uhranie svojou ľahkosťou a nadýchanosťou.
INGREDIENCIA
- 1 balíček lístkového cesta
- 2 lyžice jahodovej marmelády
- 160 ml vanilkového pudingu
- 16 jahôd
- cukor múčka
POSTUP
- Uvarte vanilkový puding s cukrom a nechajte ho vychladnúť
- Rúru predhrejte na 200° a plech vysteľte papierom na pečenie.
- Listové cesto rozvaľkajte a vykrojte z neho 4 rovnaké štvorce
- Tie rozdeľte na polovicu – získate tak 8 menších obdĺžnikov
- Položte na plech a jemne prepichajte vidličkou
- Pečte cca 10 minút
- Nechajte vychladnúť a potom vodorovne rozrežte aby ste „listový bochník“ mohli naplniť
- Spodnú časť pomažte jahodovou marmeládou, na ňu rozmažte vrstvu pudingu, položte plátky jahôd posypte práškovým cukrom
- Prikryte hornou polovicou a ihneď servírujte

Ak ste viac na slanej, určite skúste naše ďalšie recepty so slaným lístkovým cestom . A verte nám. Niečo také dobré ste dlho nejedli!
Hruškový koláč z lístkového cesta
Tento koláč sa skvele hodí k víkendovej pohode a odpočinku. So šálkou dobrej kávy alebo čaju určite príde na chuť.
INGREDIENCIA
- lístkové cesto – viď. základný recept
- 250 g mäkkého tvarohu
- 150 g hnedého cukru
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička mletej škorice
- 500 g hrušiek, olúpaných a zbavených jadrovníka
- 1 lyžička citrónovej kôry
- hrozienka
- 1 vanilkový cukor
- hladká múka na poprášenie
POSTUP
- V mise zmiešajte tvaroh, práškový cukor, hrozienka, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vajcia.
- Listové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a preneste ho do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Cesto potrite tenkou vrstvou pripravenej náplne
- Na ňu rozložte hrušky pokrájané na tenké plátky tak, že sa navzájom čiastočne prekrývajú
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečte asi 25 minút dozlatista.

Škoricový slimáky
Ideálna pochúťka na prepršené jesenné popoludnie, alebo návrat zo zimnej prechádzky. A ako ju najľahšie pripraviť? Áno, z lístkového cesta.
INGREDIENCIA
- 400 g lístkového cesta
- 1 vajce
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice cukru krupice
- 1/2 lyžice škorice
POSTUP
- Z cesta vyvaľkajte tenkú placku
- Potrite ju zmäknutým maslom
- Posypte rovnomerne cukrom a škoricou
- Cesto zrolujte do valčeka az neho ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Tie vyskladajte na plocho do plechu vystlaného papierom na pečenie
- Pomažte rozšľahaným vajcom a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °

Sladký variant lístkového cesta sa dokonale snúbi s hrnčekom kvalitnej kávy. Zaujíma vás, ako sme ohodnotili pákové kávovary ? Okrem iného sa dozviete, ako si múdro vybrať.
Koláč z lístkového cesta s jahodami
Luxusný koláč, ktorým jednoducho ohromíte. Vyskúšajte recept z lístkového cesta, ktorý si zamiluje celá rodina.
INGREDIENCIA
- lístkové cesto – viď. základný recept
- 500 g zrelých jahôd
- 250 g mascarpone
- 4 lyžice kyslej smotany
- 4 lyžice práškového cukru (alebo jednoducho podľa chuti, menej
- alebo viac)
- lyžička nastrúhanej citrónovej kôry (nemusí byť)
- 2 lyžice plátkových mandlí, nasucho opražených na panvici
POSTUP
- Rúru zohrejte na 180 °C.
- Koláčovú formu vyložte papierom na pečenie. Naň rozložte rozvaľkané lístkové cesto
- Prebytočné cesto, ktoré prepadá cez okraje odstrihnite nožnicami
- Dno aj boky zľahka prepichajte vidličkou a upečte dozlatista, cca 20 minút
- V miske zmiešajte mascarpone so smotanou, citrónovou kôrou a cukrom
- Zmes namažte na vychladnutý korpus
- Jahody očistite a pokrájajte na plátky
- Rovnomerne naneste na krém
- Zasypte praženými mandľami a pocukrujte
- Nechajte minimálne hodinu odležať v chladničke

Pudingové rezy z lístkového cesta
Lahôdka, ktorá sa rozpúšťa na jazyku. Príprava síce zaberie viac času, ale nad konečným výtvorom sa budete ešte dlho oblizovať.
INGREDIENCIA
- lístkové cesto – viď. základný recept
- 300 ml mlieka
- 70 g cukru krupica
- 1 vanilkový puding
- 80 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 20 g cukru múčka
POSTUP
- Lístkové cesto rozvaľkajte na slabý plát
- Vložte do plechu vystlaného papierom na pečenie, na niekoľkých miestach prepichajte vidličkou a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180°
- V jednej tretine mlieka rozmiešajte pudingový prášok
- Zvyšné dve tretiny nalejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu
- Akonáhle začne mlieko variť, stiahnite plameň na minimum, vlejte pudingovú zmes a za stáleho miešania prevarte kým krém nezhustne
- Odstavte z platne, pridajte vanilkový cukor a premiešajte a nechajte vychladnúť
- Maslo pokrájajte na malé plátky a nechajte úplne zmäknúť a potom ho opatrne vmiešajte do pudingu.
- Upečené cesto nechajte vychladnúť a potom ho priečne rozrežte napoly
- Na jednu časť pomažte krémom – starostlivo po celej ploche av rovnakej vrstve
- Druhú časť lístkového cesta položte na krém upečenou, prepichanou stranou dole
- Ľahko stlačte a nechajte v chladničke odležať do druhého dňa
- Potom dezert rozkrájajte na jednotlivé porcie, pocukrujte práškovým cukrom a servírujte

Tvarohové rezy z lístkového cesta
Hľadáte niečo rýchle a ľahké a pritom naozaj chutné? Skúste tieto rezy. Tvaroh s lístkovým cestom je skvelá kombinácia.
INGREDIENCIA
- lístkové cesto – viď. základný recept
- 500 g mäkkého tvarohu
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- 3 lyžice cukru kryštálu
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml smotany
POSTUP
- Listové cesto vyvaľkajte na dva rovnako veľké slabé pláty
- Tvaroh zmiešajte so smotanou, žĺtkami, dvoma lyžicami cukru as vanilkovým cukrom
- Na plech vystlaný papierom na pečenie dajte prvý plát lístkového cesta
- Rovnomerne ho pomažte tvarohovou zmesou a prikryte druhým plátom
- Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °
- Bielky vyšľahajte so zvyškom cukru v tuhý sneh
- Plech vyberte z rúry, na dezert rovnomerne rozvrstvite sneh a dajte späť do rúry na ďalších r minút
- Po vychladnutí rozkrájajte na štvorcové porcie a servírujte.

Z lístkového cesta môžeme tiež pripravovať známe cukrárske zákusky, medzi ktoré určite patria kremrole, rožky, košíčky a šatôčky.
Výhoda prípravy z lístkového cesta je, že si tieto tvary plnené až po upečení môžeme pripraviť podľa nášho vlastného času ako polotovary a plniť ich až tesne pred podávaním.
Plníme krémy alebo ochutenú šľahačkou. Okrem toho sa z lístkového cesta veľmi rýchlo dajú pripraviť rôzne koláčiky, taštičky plnené rôznymi náplňami as nimi aj pečené.