Vedeli ste, že chren je taký zdravý?
Nielen, že je veľmi účinný na nakopnutie v období rekonvalescencie, ale je aj prírodným antibiotikom.
Chrenová omáčka je skvelým spôsobom, ako ho do seba dostať.
Skvele sa hodí k údenému alebo hovädziemu mäsu.
Máme na ňu chuť?
Diétna omáčka z chrenu
Tento recept na chrenovú omáčku zahreje v dňoch, kedy sa nemôžete dovoliť žiadny jedálenský exces.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica ražnej múky
- 3 hrnčeky šťavy z duseného mäsa alebo hovädzieho vývaru
- 1 a ½ lyžice najemno strúhaného chrenu
POSTUP:
- Z masla a oleja si urobte zápražku, tú potom zrieďte vývarom.
- Varte asi 10 minút, osoľte, okoreňte a odstavte.
- Pridajte chren a premiešajte.

Chrenová smotanová omáčka s údeným
Kúsok údeného mäsa sa ku chrenu hodí ako Lady a Tramp. Tento vyvážený kúsok môžete doplniť domácou žemľovou knedľou .
INGREDIENCIA:
- 50 g masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 4-5 dl vývaru
- 400 g údeného mäsa
- 1 hrnček mlieka alebo smotany
- 1 lyžica octu
- 4-5 lyžíc najemno nastrúhaného chrenu alebo krenexu
- soľ a korenie
POSTUP:
- Údené mäso si dajte variť.
- V hrnci si dajte rozpustiť maslo a zasypte múkou.
- Za stáleho miešania vytvorte zápražku, tú potom postupne podlievajte mliekom a vývarom.
- Varte do zhustnutia asi 15 minút.
- Nakoniec dochuťte octom a do už odstaveného hrnca nasypte chren, premiešajte a môžete podávať.

Objavte podobné tipy
Studená chrenová omáčka
Omáčka alebo dip z kyslej smotany sa hodí k mäsu. Podávať ho môžete ale aj so zeleninou.
INGREDIENCIA:
- 230 g kyslej smotany
- 56 g nastrúhaného chrenu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička červeného vínneho octu (alebo iného)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička kajenského korenia
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- kvapka worcestru
POSTUP:
- Ingrediencie stačí zmiešať a dať vychladiť.

Videorecept na chrenovú omáčku za studena nájdete tu:
Tip: Studená chrenová omáčka sa hodí aj ku grilovaným kotletám .
Chrenová omáčka z krenexu s ríbezľami
Pikantná chuť chrenu je vyvážená vďaka ríbezlí. Pridáva vábnu sladkokyslosť. Ochutnajte!
INGREDIENCIA:
- 20 g masla
- 2 lyžice múky
- 4 hrnčeky vývaru podľa vlastnej voľby
- 2 lyžice ríbezlí
- ½ lyžičky soli
- korenie
- 3-4 lyžice čerstvého nastrúhaného alebo sterilizovaného chrenu
- 1 polievková lyžica octu
- 2 lyžice cukru
POSTUP:
- Z masla a múky si urobte zápražku.
- Podlejte vývarom a miešajte.
- Varte 10-15 minút, osoľte, okoreňte a odstavte.
- Pridajte chren, ocot a premiešajte.
- Nakoniec odovzdajte ríbezle.

Chren má prirodzene pikantnú chuť. Za niektorých okolností sa však môže premeniť na nepožívateľnú horkú surovinu. Pri varení omáčky s chrenom je preto potrebná jedna dôležitá rada, ktorú si treba zapamätať. Chren nikdy nevarte, ale dávajte ho do omáčky až nakoniec. Nielen, že si uchová maximum živín, ale vplyvom tepla by v opačnom prípade zhorkol.
Pred samotným varením z čerstvého chrenu radšej trochu zobnite, a ochutnajte, či nie je horkastý. Jeho horkosť môže byť aj následkom zlého skladovania.
Na zjemnenie môžete pridať smotanu, ideálne smotanu na šľahanie. Tá omáčku nielen zjemní, ale aj zahustí, a navyše je paradoxne viac odolnejšia ako smotana na varenie. V prípade smotany na varenie musíme dávať pozor na krátke prevarenie. Dlhé varenie rada nemá, pretože sa po dlhšej dobe zrazí.
Pýtate sa, v akých receptoch ešte chren zužitkovať? Skúste napríklad zdravú nakladanú kapustu alebo zavarenú červenú repu .