Vyskúšajte recepty s kohútom na rôzne spôsoby, ktorý môže byť luxusným obedom aj výdatnou večerou

Chystáte sviatočnú či len slávnostnú hostinu a premýšľate, čím svojich hostí prekvapiť? Potom rozhodne skúste recepty na domáceho kohúta.

Je to ten druh mäsa, ktorý človek chystá raz za čas, ale keď sa to urobí správne, je výsledný pokrm úplne vynikajúci.

Máme pre vás niekoľko zaujímavých lahôdok, ktoré rozhodne stoja za to ochutnať. Uvidíte, ktorá receptúra vám napokon bude vyhovovať najviac.

Potešte svojich blízkych a pripravte im niečo zvláštne, čo s chuťou ochutnáte spoločne s nimi.

Domáci kohút s plnkou

Hoci je tento recept určený pre kohúta, dá sa svojím spôsobom použiť na akúkoľvek hydinu, či už kura, kačicu alebo pokojne aj morku. Fantázii sa medze nekladú a keď vás prepadne chuť na vtáka s plnkou, máte inšpiráciu. Neváhajte omrknúť aj recepty na pečenú morku .

Ingrediencie:

  • 1 kohút (hmotnosť cca 2 až 2 a 1/2 kg)
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 120 g petržlenu
  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 150 g starého chleba
  • 200 g sušenej klobásy
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
  • 20 g polohrubej múky
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Štipka kyseliny citrónovej
  • 1 hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Dobre očisteného kohúta dáme do tlakového hrnca aj s vnútornosťami, pridáme vodu, niekoľko zrniek čierneho korenia, očistenú mrkvu aj zeler.
  • Varíme v tlakovom hrnci domäkka. Pokiaľ nemáme tlakový hrniec, použijeme ten bežný a varíme, až je kohút mäkký.
  • Po uvarení vyberieme kohúta aj so zeleninou z hrnca a jemne nakrájame vnútornosti a uvarenú zeleninu. Dáme do stredne veľkej misy.
  • Pridáme nadrobno nakrájané sušené klobásy, plátky chleba vopred namočené vo vode a vyžmýkané, nasekanú petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.
  • Touto plnkou naplníme uvareného kohúta a zašijeme kuchynskou niťou. Vložíme do vymasteného pekáča a potrieme rozpusteným maslom z 1/4 kocky zo všetkých strán.
  • Predhrejeme rúru na 220 stupňov. Dáme piecť do predhriatej rúry a podľa potreby podlievame vývarom, ktorý sme si nechali v tlakovom hrnci.
  • Hotového kohúta s plnkou necháme vo vypnutej rúre a pripravíme si omáčku.
  • V panvici rozpustíme zvyšné 1/4 masla, poprášime múkou, tú orestujeme a zalejeme vývarom, cca 2 hrnčeky. Omáčku dochutíme štipkou kyseliny citrónovej, soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Luxusný domáci plniaci kohút plný tých najchutnejších surovín.
Zdroj: https://tastycraze.com

Tip: Skúste si pripraviť aj pikantnú verziu omáčky na kohúta.
Čo budete potrebovať:
1 hrnček destilovaného bieleho octu, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku vločkovej soli, 230 g čerstvých pálivých čili papričiek a 2 – 3 polievkové lyžice medu.
Ako na to:
Zmiešajte ocot, cesnak a soľ v sklenenej nádobe s objemom 250 ml s dobre tesniacim viečkom. Chili papričky zbavte stopky a nasekajte nahrubo aj so semienkami. Pridajte do pohára, zaviečkujte a nechajte cez noc marinovať na kuchynskej linke.

Nasledujúci deň nalejete obsah pohára do malého hrnca, vmiešajte med a priveďte do varu na stredne vysokom ohni. Varte po dobu 5 minút, ale snažte sa nevdychovať výpary z hrnca.

Preneste zmes do mixéra a mixujte po dobu asi 5 minút, aby vznikla hladká omáčka. Opäť sa vyhnite vdychovaniu výparov. Preložte do misky a podľa chuti ešte pridajte med, ktorý vmiešajte lyžicou. Hotovú omáčku preceďte do čistého pohára, ktorý má vzduchotesné viečko. Než budete servírovať, nechajte ju vychladiť v chladničke.

Pomaly pečený kohút

Tento recept vás nadchne, pretože po upečení sa mäso rozpadá a úplne sa rozplýva na jazyku. Samozrejme, že podobne ako kohúta, možno pripraviť aj kura.

Ingrediencie:

  • 1 kohút (cca 2 – 3 kg)
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1 hrnček piva alebo vína
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Soľ
  • Bylinková zmes (tymián, ligurček, petržlen)
  • Voda podľa potreby

Postup:

  • Začneme tým, že celého kohúta osolíme a predhrejeme si rúru na 150 stupňov.
  • Cibuľu očistíme a spolu s citrónom nakrájame na štvrťky.
  • Cesnak olúpeme, prelisujeme, zmiešame s bylinkami a rozotrieme na kohúta.
  • Umiestnime ho do pekáča, okoreníme, prihodíme nakrájanú cibuľu s citrónom, prilejeme pivo alebo víno a zaklopíme pokrievkou.
  • Potom pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 3 – 4 hodiny.
  • Priebežne kontrolujeme, ako sa odparili tekutiny a podľa potreby podlievame vodou.
  • Potrebujeme, aby nám v pekáči nakoniec zostala šťava/omáčka, ale nebola vodová až príliš, inak nebude chutiť, ako je treba.
  • Ku koncu pečenia zložíme pokrievku, zvýšime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 30 – 40 minút.
  • Ako príloha sa hodí pečená zelenina a varené zemiaky. Tie prelejeme šťavou z kohúta.
Recept na kohúta pečeného pri nízkej teplote.
Zdroj: http://laviealapetiteferme.blogspot.com

Tip: Neváhajte ochutnať dokonalú marinádu na kohúta, ktorá je jednoduchá a rýchla. Nebudete už musieť premýšľať, ako naložiť kohúta.
Čo budete potrebovať:
1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja, 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu, 3 nakrájané strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica talianskeho korenia, 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Ako na to:
Zmiešajte všetky ingrediencie v marinovacom sáčku. Pridajte naporciovaného kohúta a nechajte marinovať cez noc. Druhý deň stačí kohúta vybrať a dať piecť do pekáča, prípadne ho hodiť na gril a pravidelne potierať zostávajúcou marinádou, ktorá zostala v sáčku.

Kohútie prsník pečený na panvici

Príprava kohúta býva často zdĺhavá záležitosť, pretože keď sa nám dostane do ruky starší kus, môže sa stať, že bude mať mäso tuhé ako podrážku. To však neznamená, že to nie je dobré mäso. Práve naopak je veľmi chutné a keď sa dobre pripraví, potešia naše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 2 lyžičky steakového korenia
  • 1/2 lyžičky údené mletej papriky
  • 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 2 kohútie prsia bez kostí a kože
  • 1 lyžica slnečnicového alebo extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica masla

Postup:

  • V miske zmiešame steakové korenie, údenú papriku aj sladkú papriku. Kohútie prsia hojne potrieme korením zo všetkých strán.
  • Do veľkej panvice dáme olej, zahrejeme na strednú teplotu.
  • Panvíc pohybujeme tak, aby sa olej dostal na celé dno.
  • Vložíme kohútie prsíčka a opekáme po dobu 8 minút bez prevracania. Pokiaľ sú prsia tenké, stačí len 5 minút.
  • Potom prsia otočíme a opakujeme rovnaký postup pečenia.
  • Pridáme na panvicu lyžicu masla, necháme rozpustiť a prsia niekoľkokrát otočíme, aby sa obalili v rozpustenom masle.
  • Preložíme na servírovaciu tácku, necháme 5 – 7 minút odpočinúť a až po uplynutí tejto doby kohútie prsíčka nakrájame a môžeme podávať.
Krehké a šťavnaté vykostené kohútie prsia pripravované v panvici ako rýchla večera či ľahký obed.
Zdroj: https://www.thejustgroupuk.com

Kohút na víne

Iste mi dáte za pravdu, že tento recept patrí k úplným klasikám, ktoré si môžete vychutnať nielen v tých najlepších reštauráciách, ale pokojne aj v pohodlí domova. Stačí len nájsť tú správnu kombináciu surovín. Mladý kohút potrebuje starostlivosť a vhodné korenie, až potom bude mať tú ideálnu chuť.

Ingrediencie:

Na marinádu:

  • 750 ml červeného vína
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 nasekaná veľká cibuľa
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sušených húb
  • 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

Na kohúta:

  • 1 polievková lyžica polohrubej múky
  • 1 kohúta rozdeleného na porcie
  • 2 lyžičky oleja
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla

Na dohotovenie:

  • 700 g zemiakov
  • 500 g čerstvých húb
  • 200 g slaniny nakrájanej na kocky
  • 200 g šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť petržlenu
  • 1 štipka cukru
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do misy nalejeme víno, pridáme nasekanú cibuľu, nakrájanú mrkvu, sušený tymián, prelisovaný cesnak, sušené huby, bobkový list aj mleté čierne korenie.
  • Marinádu dôkladne premiešame a vložíme do nej naporciovaného kohúta. Necháme minimálne 12 hodín marinovať v chladničke.
  • Druhý deň mäso vyberieme a marinádu si odložíme bokom.
  • Rozohrejeme 1/4 kocky masla a 1 lyžicu oleja vo veľkej panvici, ktorú je možné dať aj do rúry, a kohúta rovnomerne opečieme zo všetkých strán.
  • Keď je kohút opečený, pridáme k nemu zeleninu z marinády a 5 minút miešame, aby sa trochu orestovala.
  • Pridáme múku a miešame ďalších 5 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Zalejeme marinádou, chvíľu povaríme, zakryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry na cca 2 hodiny.
  • Zatiaľ čo sa kohút pečie, vezmeme si inú panvicu a rozohrejeme na nej druhú 1/4 masla a lyžicu oleja.
  • Prihodíme slaninu, šalotky a chvíľku za stáleho miešania restujeme zhruba 5 minút. Ochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a pokvapkáme 2 lyžicami vody.
  • Počkáme, až sa odparí tekutina a pridáme nakrájané čerstvé huby. Miešame ďalších 5 – 6 minút, aby sa huby orestovali.
  • Akonáhle je kohút upečený, vmiešame do omáčky nasekaný cesnak a petržlenovú vňať. Zemiaky uvaríme a pridáme na panvicu k hubám.
  • Servírujeme zemiaky, kohúta, a to všetko zaleje omáčkou.
Luxusný kohút vo vínnej omáčke.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Tip: A čo napríklad kohút pečený v rúre so zeleninou? Prečo ho neskúsiť.
Čo budete potrebovať:
1 varený kohút nakrájaný na porcie, 2 cibule nakrájané na väčšie kocky, 3 olúpané a nahrubo nakrájané mrkvy, 3 stonky rapíkatého zeleru nasekaného na stredne veľké kúsky, 3 strúčiky cesnaku, 2 – 3 panák koňaku a 3 vetvičky tymiánu.
Ako na to:
Kohúta zo všetkých strán osolíte a okoreníme. Do vysokého pekáča dajte všetku zeleninu, pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte, okoreňte, premiešajte a potom na zeleninu položte všetky porcie kohúta.

Prelejte ho koňakom, pridajte vetvičky tymiánu, zakryte pokrievkou a vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov. Nechajte piecť po dobu 90 minút. Servírujte aj s pečenou zeleninou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.