Luxusné recepty na zapekané kotletky na 6 rôznych spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!

Chcete pripraviť jednoduchú a zároveň vynikajúcu večeru s mäsom?

Už vám dochádza inšpirácia?

Potom sa inšpirujte našimi skvelými receptami na zapečené kotlety 6x inak!

S hubovou omáčkou, so syrom a trstinovým cukrom alebo radšej s dijonskou horčicou?

U nás si každý vyberie!

Pečené bravčové kotlety po Taliansku

Lahodné bravčové kotlety pečené na zemiakoch, cibuli, fenikle, cesnaku a množstve byliniek sú skvelým pokrmom, ktorý sa zapíše medzi vaše obľúbené jedlá!

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica plus 1 lyžička olivového oleja
  • 2 stredná cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 malý fenikel
  • 4 (2,5 – 4 cm hrubé) bravčové kotlety s kosťou
  • 3 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia a ďalšie na dochutenie
  • 1 kg zemiakov
  • 2 polievkové lyžice zmesi čerstvých byliniek, ako je tymián, oregano, petržlen, šalvia, rozmarín
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka suchého bieleho vína

Postup

  1. Dajte rošt do stredu rúry a zohrejte rúru na 175 ° C.
  2. Medzitým potrite zapekaciu misu s rozmermi 23 x 33 cm 1 lyžičkou olivového oleja.
  3. Rozpolte a nakrájajte na tenké plátky 2 cibule.
  4. Nakrájajte na tenké plátky 6 strúčikov cesnaku.
  5. Z 1 malej feniklovej buľvy odstrihnite vršky listov, buľvu rozpolte a nakrájajte na tenké plátky.
  6. Cibuľu, cesnak a fenikel vložte do veľkej misy.
  7. Ochuťte 4 bravčové kotlety s kosťou 1 lyžičkou soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
  8. Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu, kým sa nezačne trblietať.
  9. Bravčové kotlety opečte v 2 dávkach: pridajte do panvice a opekajte dozlatista, asi 3 minúty z každej strany.
  10. Preneste na tanier.
  11. Pridajte cibuľovú zmes do panvice a dochuťte 1 lyžičkou soli a trochou čierneho korenia.
  12. Varte za občasného miešania, pokiaľ nie je zelenina mäkká a zlatisto hnedá, asi 10 minút.
  13. Medzitým olúpte a nakrájajte zemiaky na 3 cm hrubé plátky.
  14. Vložte do zapekacej misy, ochuťte zvyšné 1 a 1/2 lyžičky soli a trochou čierneho korenia a premiešajte.
  15. Usporiadajte do rovnomernej vrstvy.
  16. Hrubo nasekajte 2 lyžice čerstvých byliniek.
  17. Keď je cibuľová zmes hotová, zložte panvicu z platne.
  18. Preneste cibuľovú zmes na zemiaky v rovnomernej vrstve.
  19. Do teraz prázdnej panvice nalejte 1 hrnček suchého bieleho vína, zoškrabnite z dna zhnednuté kúsky a nalejte do pekáča.
  20. Bravčové kotlety položte na cibuľovú zmes v jednej vrstve a polejte ich prípadnou nahromadenou šťavou z taniera.
  21. Všetko zalejte 1 hrnčekom kuracieho vývaru.
  22. Posypte rovnomerne bylinkami.
  23. Pečte odkryté, kým bravčové kotlety nebudú mať teplotu aspoň 60 ºC na teplomere s okamžitým odpočtom vloženým do najhrubšej časti a zemiaky nie sú prepečené, asi 1 hodinu.
Bravčové kotlety pečené na zemiakoch, cibuli, fenikle, cesnaku a množstve byliniek v pekáči.
www.thekitchn.com

Inšpirujte sa našimi receptami na bravčové kotlety 7x inak ! Pripravené ako minútka, grilované aj zapečené v rúre.

Zapečené bravčové plátky so smotanovo-horčičnou omáčkou

Luxusné bravčové plátky zapečené s omáčkou z dijonskej horčice a smotany je perfektný spôsob, ako posunúť kotlety na úplne novú úroveň. Navyše je tento recept jednoduchý, takže si ho môžete pripraviť kedykoľvek počas týždňa a zároveň dostatočne pôsobivý, aby očaril aj tých najnáročnejších hostí!

Ingrediencie

  • 4 bravčové kotlety bez kosti
  • soľ a korenie – podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžičky oleja

Na omáčku:

  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžičky lisovaného cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 šálka hustej smotany
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia alebo podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Bravčové kotlety z oboch strán bohato osoľte a okoreňte.
  3. Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom plameni rozpustite maslo.
  4. Do panvice nakvapkajte olej.
  5. Na panvicu pridajte bravčové kotlety az oboch strán ich opekajte 2–3 minúty.
  6. Preložte na tanier a prikryte, aby zostali teplé.
  7. Na prípravu omáčky pridajte do panvice maslo.
  8. Akonáhle sa rozpustí, pridajte cesnak a miešajte po dobu 1-2 minút, kým nebude voňavý.
  9. Pridajte kuracie vývar.
  10. Prišľahajte dijonskú horčicu a potom smotanu.
  11. Vmiešajte soľ a korenie.
  12. Vráťte bravčové kotlety na panvicu, nalejte na ne trochu omáčky a preložte do rúry.
  13. Pečte 10 minút.
  14. Lyžicu tekutinu z panvice nalejte na bravčové kotlety.
  15. Pečte ďalších 10–15 minút, kým nebude bravčové mäso prepečené a omáčka nezhustne.
  16. Na bravčové kotlety nalejte ďalšiu omáčku, podľa potreby posypte čiernym korením a čerstvými bylinkami a podávajte.
Bravčová plátok zaliaty omáčkou z dijonskej horčice a smotany, servírovaný na tanieri s vidličkou.
www.lecremedelacrumb.com

Zapekané kotlety so syrom, cesnakom a trstinovým cukrom

Jednoduchý recept na bravčové kotlety zapečené v rúre za menej ako 30 minút sa skvele hodí ako jednoduchá večera v týždni, ktorú si obľúbi celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 4 bravčové kotlety
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • ⅓ šálky trstinového cukru
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžička papriky
  • ½ šálky strúhaného syra Gouda
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Obe strany bravčových kotliet potrie cesnakom a trstinovým cukrom.
  2. Vložte do štvorcového pekáča a pokvapkajte maslom.
  3. Posypte paprikou, soľou a korením.
  4. Pečte na 175 stupňov Celzia 20-25 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 68 stupňov.
  5. Vyberte z rúry a posypte syrom.
  6. Pečte ďalších päť minút.
  7. Užite si to!
Bravčové kotlety s rozpečeným syrom naskladané vedľa seba.
www.beyerbeware.net

Pečené jahňacie kotlety

Tieto lepkavé jahňacie kotlety pečené v rúre sú veľmi jednoduché a ako bonus neuveriteľne lahodné. Rozhodne ich vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 1,2 kg jahňacích kotliet
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru 35
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 140 g paradajkovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 1 lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice octu

Postup

  1. Pokiaľ sú vaše kotlety veľmi tučné, možno budete chcieť prebytok tuku orezať.
  2. Trochu tuku nechajte, pretože udržia kotlety vlhké a dodá chuť.
  3. Vložte kotlety do veľkej zapekacej misy.
  4. Všetky zvyšné ingrediencie zmiešajte dohromady v malej miske alebo džbáne.
  5. Kotlety prelejte marinádou, dve hodiny chlaďte v chladničke a po hodine kotlety obráťte.
  6. Ak máte málo času, môžete skrátiť dobu marinovania, čím dlhšie, tým lepšie, takže cez noc by to bolo najlepšie, ak máte čas.
  7. Zahrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  8. Zapekaciu misu prikryte alobalom a pečte v rúre 45 minút.
  9. Odstráňte alobal z pekáča a zvýšte teplotu na 200 stupňov Celzia.
  10. Kotlety otočte.
  11. V tejto fáze by kotlety mali byť mäkké, omáčka bude celkom riedka, ale zhustne.
  12. Kotlety vráťte do rúry a pečte ďalších 15 minút.
  13. Jahňacie kotletky podávajte so zemiakovou kašou / karfiolovým pyré a zelenou zeleninou, nezabudnite ich poliať lahodnou omáčkou.
Jahňacie kotlety servírované v pekáčiku s vedľa položenou miskou brokolice a kaše.
www.mykidslickthebowl.com

Vyskúšajte aj našich 10 najlepších receptov na jahňacie alebo kvalitné mäso vyžaduje starostlivosť.

Francúzske bravčové plátky s cibuľou a syrom

Jednoduché jedlo, ktoré si hravo pripravíte kedykoľvek počas týždňa a to za 30 – 40 minút. Navyše obsahuje všetky chute francúzskej cibuľačky, čo je v kombinácii so šťavnatým mäsom úplne neodolateľná kombinácia.

Ingrediencie

  • 2 žlté cibule olúpané, nakrájané na polovice a potom nakrájané na plátky v tvare polmesiaca
  • 3 lyžice masla
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 šálka plus 4 polievkové lyžice hovädzieho vývaru
  • 4 bravčové kotlety bez kosti s hrúbkou asi 2,5 – 4 cm
  • ½ lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 a ½ lyžice hladkej múky
  • 4 plátky syra Provolone
  • 1 šálka strúhaného syra Gruyere
  • vetvičky čerstvého tymiánu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Rozpustite maslo a olivový olej vo veľkej liatinovej alebo inej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokú teplotu.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte 3-5 minút, kým nezmäkne.
  4. Pridajte 4 polievkové lyžice hovädzieho vývaru a pokračujte vo varení za občasného miešania 12–15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlátne.
  5. Zatiaľ čo sa cibuľa restuje, ochuťte obe strany bravčových kotliet soľou, čiernym korením, tymianom a sušeným cesnakom.
  6. Cibuľu preložte na tanier.
  7. Znížte teplotu, v prípade potreby pridajte na panvicu kvapku olivového oleja a opekajte bravčové kotlety, asi 3–4 minúty z každej strany, dozlatista.
  8. Bravčové kotlety preneste na tanier.
  9. Uvarenú cibuľu vráťte na panvicu a zasypte múkou.
  10. Miešajte, aby sa cibuľa obalila a varte asi minútu.
  11. Pridajte zvyšnú 1 šálku hovädzieho vývaru a často miešajte, kým sa zmes neprivedie do varu.
  12. Dochuťte štipkou soli a korenia.
  13. Vložte bravčové kotlety späť do panvice a nalejte na ne trochu hovädzieho vývaru.
  14. Navrch dajte plátky syra provolone a hromadu strúhaného gruyere (asi ¼ šálky na každú kotletu).
  15. Pridajte pár vetvička čerstvého tymiánu, vložte panvicu do rúry a pečte 8-10 minút, kým sa syr nerozpustí a nezmäkne.
  16. Pred podávaním nalejte na vrch syra trochu hovädzieho vývaru/cibuľovej zmesi a podľa potreby ozdobte trochou čierneho korenia.
Bravčové kotlety vo francúzskej cibuľovej omáčke.
www.thechunkychef.com

Pečené kotlety s krémovou hubovou omáčkou

Jemné šťavnaté bravčové kotletky s hubovou omáčkou sú jednoduché, delikátne a potrebujete na ne iba dve ingrediencie!

Ingrediencie

  • 4 – 6 bravčových kotliet (4 – 5 cm)
  • 1 plechovka krémové hubové polievky
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • rastlinný olej, na opečenie

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte na vysokom plameni pár lyžíc oleja.
  2. Bravčové kotlety dochuťte podľa chuti soľou, cesnakom a korením.
  3. Bravčové kotlety opečte z oboch strán do hneda, asi 2–3 minúty.
  4. Predhrejte rúru na 175 °C.
  5. Pridajte bravčové kotlety do nádoby vhodnej do rúry.
  6. Navrch nalejte smotanovú hubovú polievku.
  7. Pevne prikryte alobalom a pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nie sú bravčové kotlety prepečené a mäkké.
  8. Užite si to!
Bravčová kotleta servírovaná na zemiakovej kaši s fazuľkami, preliata hubovou omáčkou.
www.kitchengidget.com

Máte chuť na niečo tradičné, ale v novom kabáte? Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na bravčové na hubách !

A ako kotletky chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.