Chcete pripraviť jednoduchú a zároveň vynikajúcu večeru s mäsom?
Už vám dochádza inšpirácia?
Potom sa inšpirujte našimi skvelými receptami na zapečené kotlety 6x inak!
S hubovou omáčkou, so syrom a trstinovým cukrom alebo radšej s dijonskou horčicou?
U nás si každý vyberie!
Pečené bravčové kotlety po Taliansku
Lahodné bravčové kotlety pečené na zemiakoch, cibuli, fenikle, cesnaku a množstve byliniek sú skvelým pokrmom, ktorý sa zapíše medzi vaše obľúbené jedlá!
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica plus 1 lyžička olivového oleja
- 2 stredná cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 malý fenikel
- 4 (2,5 – 4 cm hrubé) bravčové kotlety s kosťou
- 3 a 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia a ďalšie na dochutenie
- 1 kg zemiakov
- 2 polievkové lyžice zmesi čerstvých byliniek, ako je tymián, oregano, petržlen, šalvia, rozmarín
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 šálka suchého bieleho vína
Postup
- Dajte rošt do stredu rúry a zohrejte rúru na 175 ° C.
- Medzitým potrite zapekaciu misu s rozmermi 23 x 33 cm 1 lyžičkou olivového oleja.
- Rozpolte a nakrájajte na tenké plátky 2 cibule.
- Nakrájajte na tenké plátky 6 strúčikov cesnaku.
- Z 1 malej feniklovej buľvy odstrihnite vršky listov, buľvu rozpolte a nakrájajte na tenké plátky.
- Cibuľu, cesnak a fenikel vložte do veľkej misy.
- Ochuťte 4 bravčové kotlety s kosťou 1 lyžičkou soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
- Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu, kým sa nezačne trblietať.
- Bravčové kotlety opečte v 2 dávkach: pridajte do panvice a opekajte dozlatista, asi 3 minúty z každej strany.
- Preneste na tanier.
- Pridajte cibuľovú zmes do panvice a dochuťte 1 lyžičkou soli a trochou čierneho korenia.
- Varte za občasného miešania, pokiaľ nie je zelenina mäkká a zlatisto hnedá, asi 10 minút.
- Medzitým olúpte a nakrájajte zemiaky na 3 cm hrubé plátky.
- Vložte do zapekacej misy, ochuťte zvyšné 1 a 1/2 lyžičky soli a trochou čierneho korenia a premiešajte.
- Usporiadajte do rovnomernej vrstvy.
- Hrubo nasekajte 2 lyžice čerstvých byliniek.
- Keď je cibuľová zmes hotová, zložte panvicu z platne.
- Preneste cibuľovú zmes na zemiaky v rovnomernej vrstve.
- Do teraz prázdnej panvice nalejte 1 hrnček suchého bieleho vína, zoškrabnite z dna zhnednuté kúsky a nalejte do pekáča.
- Bravčové kotlety položte na cibuľovú zmes v jednej vrstve a polejte ich prípadnou nahromadenou šťavou z taniera.
- Všetko zalejte 1 hrnčekom kuracieho vývaru.
- Posypte rovnomerne bylinkami.
- Pečte odkryté, kým bravčové kotlety nebudú mať teplotu aspoň 60 ºC na teplomere s okamžitým odpočtom vloženým do najhrubšej časti a zemiaky nie sú prepečené, asi 1 hodinu.

Inšpirujte sa našimi receptami na bravčové kotlety 7x inak ! Pripravené ako minútka, grilované aj zapečené v rúre.
Zapečené bravčové plátky so smotanovo-horčičnou omáčkou
Luxusné bravčové plátky zapečené s omáčkou z dijonskej horčice a smotany je perfektný spôsob, ako posunúť kotlety na úplne novú úroveň. Navyše je tento recept jednoduchý, takže si ho môžete pripraviť kedykoľvek počas týždňa a zároveň dostatočne pôsobivý, aby očaril aj tých najnáročnejších hostí!
Ingrediencie
- 4 bravčové kotlety bez kosti
- soľ a korenie – podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 2 lyžičky oleja
Na omáčku:
- 1 lyžica masla
- 2 lyžičky lisovaného cesnaku
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 šálka hustej smotany
- ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia alebo podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Bravčové kotlety z oboch strán bohato osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom plameni rozpustite maslo.
- Do panvice nakvapkajte olej.
- Na panvicu pridajte bravčové kotlety az oboch strán ich opekajte 2–3 minúty.
- Preložte na tanier a prikryte, aby zostali teplé.
- Na prípravu omáčky pridajte do panvice maslo.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte cesnak a miešajte po dobu 1-2 minút, kým nebude voňavý.
- Pridajte kuracie vývar.
- Prišľahajte dijonskú horčicu a potom smotanu.
- Vmiešajte soľ a korenie.
- Vráťte bravčové kotlety na panvicu, nalejte na ne trochu omáčky a preložte do rúry.
- Pečte 10 minút.
- Lyžicu tekutinu z panvice nalejte na bravčové kotlety.
- Pečte ďalších 10–15 minút, kým nebude bravčové mäso prepečené a omáčka nezhustne.
- Na bravčové kotlety nalejte ďalšiu omáčku, podľa potreby posypte čiernym korením a čerstvými bylinkami a podávajte.

Zapekané kotlety so syrom, cesnakom a trstinovým cukrom
Jednoduchý recept na bravčové kotlety zapečené v rúre za menej ako 30 minút sa skvele hodí ako jednoduchá večera v týždni, ktorú si obľúbi celá vaša rodina.
Ingrediencie
- 4 bravčové kotlety
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- ⅓ šálky trstinového cukru
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička papriky
- ½ šálky strúhaného syra Gouda
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Obe strany bravčových kotliet potrie cesnakom a trstinovým cukrom.
- Vložte do štvorcového pekáča a pokvapkajte maslom.
- Posypte paprikou, soľou a korením.
- Pečte na 175 stupňov Celzia 20-25 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 68 stupňov.
- Vyberte z rúry a posypte syrom.
- Pečte ďalších päť minút.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Pečené jahňacie kotlety
Tieto lepkavé jahňacie kotlety pečené v rúre sú veľmi jednoduché a ako bonus neuveriteľne lahodné. Rozhodne ich vyskúšajte!
Ingrediencie
- 1,2 kg jahňacích kotliet
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru 35
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 140 g paradajkovej omáčky
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 1 lyžička soli
- 2 polievkové lyžice octu
Postup
- Pokiaľ sú vaše kotlety veľmi tučné, možno budete chcieť prebytok tuku orezať.
- Trochu tuku nechajte, pretože udržia kotlety vlhké a dodá chuť.
- Vložte kotlety do veľkej zapekacej misy.
- Všetky zvyšné ingrediencie zmiešajte dohromady v malej miske alebo džbáne.
- Kotlety prelejte marinádou, dve hodiny chlaďte v chladničke a po hodine kotlety obráťte.
- Ak máte málo času, môžete skrátiť dobu marinovania, čím dlhšie, tým lepšie, takže cez noc by to bolo najlepšie, ak máte čas.
- Zahrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Zapekaciu misu prikryte alobalom a pečte v rúre 45 minút.
- Odstráňte alobal z pekáča a zvýšte teplotu na 200 stupňov Celzia.
- Kotlety otočte.
- V tejto fáze by kotlety mali byť mäkké, omáčka bude celkom riedka, ale zhustne.
- Kotlety vráťte do rúry a pečte ďalších 15 minút.
- Jahňacie kotletky podávajte so zemiakovou kašou / karfiolovým pyré a zelenou zeleninou, nezabudnite ich poliať lahodnou omáčkou.

Vyskúšajte aj našich 10 najlepších receptov na jahňacie alebo kvalitné mäso vyžaduje starostlivosť.
Francúzske bravčové plátky s cibuľou a syrom
Jednoduché jedlo, ktoré si hravo pripravíte kedykoľvek počas týždňa a to za 30 – 40 minút. Navyše obsahuje všetky chute francúzskej cibuľačky, čo je v kombinácii so šťavnatým mäsom úplne neodolateľná kombinácia.
Ingrediencie
- 2 žlté cibule olúpané, nakrájané na polovice a potom nakrájané na plátky v tvare polmesiaca
- 3 lyžice masla
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 šálka plus 4 polievkové lyžice hovädzieho vývaru
- 4 bravčové kotlety bez kosti s hrúbkou asi 2,5 – 4 cm
- ½ lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- 2 a ½ lyžice hladkej múky
- 4 plátky syra Provolone
- 1 šálka strúhaného syra Gruyere
- vetvičky čerstvého tymiánu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Rozpustite maslo a olivový olej vo veľkej liatinovej alebo inej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte 3-5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte 4 polievkové lyžice hovädzieho vývaru a pokračujte vo varení za občasného miešania 12–15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlátne.
- Zatiaľ čo sa cibuľa restuje, ochuťte obe strany bravčových kotliet soľou, čiernym korením, tymianom a sušeným cesnakom.
- Cibuľu preložte na tanier.
- Znížte teplotu, v prípade potreby pridajte na panvicu kvapku olivového oleja a opekajte bravčové kotlety, asi 3–4 minúty z každej strany, dozlatista.
- Bravčové kotlety preneste na tanier.
- Uvarenú cibuľu vráťte na panvicu a zasypte múkou.
- Miešajte, aby sa cibuľa obalila a varte asi minútu.
- Pridajte zvyšnú 1 šálku hovädzieho vývaru a často miešajte, kým sa zmes neprivedie do varu.
- Dochuťte štipkou soli a korenia.
- Vložte bravčové kotlety späť do panvice a nalejte na ne trochu hovädzieho vývaru.
- Navrch dajte plátky syra provolone a hromadu strúhaného gruyere (asi ¼ šálky na každú kotletu).
- Pridajte pár vetvička čerstvého tymiánu, vložte panvicu do rúry a pečte 8-10 minút, kým sa syr nerozpustí a nezmäkne.
- Pred podávaním nalejte na vrch syra trochu hovädzieho vývaru/cibuľovej zmesi a podľa potreby ozdobte trochou čierneho korenia.

Pečené kotlety s krémovou hubovou omáčkou
Jemné šťavnaté bravčové kotletky s hubovou omáčkou sú jednoduché, delikátne a potrebujete na ne iba dve ingrediencie!
Ingrediencie
- 4 – 6 bravčových kotliet (4 – 5 cm)
- 1 plechovka krémové hubové polievky
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- rastlinný olej, na opečenie
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte na vysokom plameni pár lyžíc oleja.
- Bravčové kotlety dochuťte podľa chuti soľou, cesnakom a korením.
- Bravčové kotlety opečte z oboch strán do hneda, asi 2–3 minúty.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Pridajte bravčové kotlety do nádoby vhodnej do rúry.
- Navrch nalejte smotanovú hubovú polievku.
- Pevne prikryte alobalom a pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nie sú bravčové kotlety prepečené a mäkké.
- Užite si to!

Máte chuť na niečo tradičné, ale v novom kabáte? Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na bravčové na hubách !
A ako kotletky chutili vám? Napíšte nám do komentárov!