Skvosť slovenskej národnej kuchyne!
Jedlo, ktoré milujeme už od detstva.
Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na paradajkovú omáčku.
Na výber máte z niekoľkých variantov. Ako vám chutí najviac?
Pravá paradajková omáčka s hovädzím mäsom
Omáčka z paradajok je krásne sladkastá a na prípravu jednoduchšia ako by ste čakali. Kúpte si dobré hovädzie a pustite sa do toho.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzie plece
- 3 cibuľa
- 3 stredné mrkvy
- ½ menšieho zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 guličiek nového korenia
- 3 bobkové listy
- 1 klinček
- štipka škorice
- ½ ČL soli
- 10 guličiek čierneho korenia
- 2 PL oleja
- 1.5 kg paradajok
- 2 PL cukru
Postup
- Mäso očistite a odblaňte
- Zeler a mrkvy pokrájajte na menšie kúsky, jednu cibuľu rozkrojte na pol, cesnak olúpte
- Do hrnca dajte mäso, zeleninu, bobkový list, nové korenie, korenie a soľ, zalejte vodou a varte pokiaľ mäso nie je mäkké
- Vývar preceďte, mäso a mrkvu si dajte bokom
- Zvyšné dve cibule nakrájajte na drobno a opečte v strednom hrnci na oleji do zlatista
- Paradajky nakrájajte na kúsky a pridajte k cibuli
- Zalejte polovicou vývaru a povarte, kým paradajky nezmäknú
- Pridajte mrkvy z vývaru a rozmixujte dohladka
- Prepasírujte cez sito
- Vráťte do hrnca, oslaďte podľa chuti a ešte chvíľu povarte. Pokiaľ je omáčka veľmi riedka môžete ju zahustiť zápražkou
- Mäso nakrájajte na plátky a vložte do omáčky
- Servírujte s kysnutými knedľami

Paradajková omáčka s plnenými paprikami
Recept na jednoduchú paradajkovú omáčku z pretlaku, ktorý zvládne naozaj každý.
Ingrediencie
- 6 bielych paprík
- 300 g mletého mäsa
- 2 paradajkové pretlaky
- 50 g ryže
- 2 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 guličky nového korenia
- 4 guličky korenia
- soľ
- cukor
- štipka tymiánu
- štipka škorice
- 1 PL zápražky
Postup
- Ryžu uvarte podľa popisu na obale
- Cibuľa nakrájajte na jemno
- Mleté mäso zmiešajte s polovičným množstvom nakrájanej cibule, uvarenou ryžou a rozotreným cesnakom, osoľte a okoreňte
- Paprikám odrežte stopku a zbavte ich semienok, zľahka zvnútra osoľte
- Naplňte ich mäsovou zmesou
- V hrnci na oleji osmažte zvyšok cibule
- Pridajte pretlak, korenie a papriky a zalejte vývarom
- Duste pod pokrievkou 30 minút
- Papriky dajte bokom, omáčku preceďte, dochuťte cukrom prípadne aj soľou, zahustite zápražkou a povarte
- Vráťte papriky späť do omáčky
- Servírujte s cestovinami alebo s knedľami

Objavte podobné tipy
Luxusné mäsové guličky v paradajkovej omáčke
Dobrá omáčka z paradajok je krásne hladká, červená a príjemne sladkastá. V spojení s masovými guličkami v tomto recepte, dosiahnete paradajkovú dokonalosť úplne ľahko.
Ingrediencie
- 0,5 kg mletého mäsa
- 2 cibuľa
- 2 plechovky krájaných paradajok
- 1 paradajkový pretlak
- 0,5 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 guličky nového korenia
- 4 guličky čierneho korenia
- 1 PL zápražky
- soľ
- cukor
- štipka škorice
Postup
- Mäso zmiešajte s jednou nadrobno nakrájanou cibuľou a soľou a vytvarujte v ruke malé guličky
- Obaľte ich v múke a opečte vo väčšej panvici alebo v hrnci na rozohriatom oleji
- Guľôčky vyberte a dajte ich bokom
- Na oleji opečte druhú, najemno nakrájanú cibuľu
- Zalejte ju paradajkami z plechovky, pretlakom a vývarom, pridajte bobkový list, nové korenie, korenie a škoricu
- Vložte späť mäsové guličky, omáčku priveďte do varu a 20 minút povarte
- Vyberte mäso aj korenie a omáčku rozmixujte
- Dochuťte cukrom a pridajte zápražku
- Premiešajte a prevarte
- Mäsové guličky vložte späť do omáčky
- Servírujte s ryžou, cestovinami alebo knedľami

Sú drviče odpadu naozaj účinnými pomocníkmi? Pozrite sa, ako sme ich ohodnotili .
Paradajková omáčka so smotanou a so kelovými závitkami
Paradajková omáčka sa pridaním smotany ešte viac zjemní as ľahko pikantnými závitkami vytvára chuťovo skvelú kombináciu.
Ingrediencie
- 10 kelových listov
- 500 g mletého mäsa
- 1 vajce
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL strúhanky
- 2 plechovky drvených paradajok
- 300 ml vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 1 PL zápražky
- cukor
- soľ
- korenie
- štipka perníkového korenia
Postup
- Listy kelu vložte na 2 minúty do hrnca s vriacou vodou
- Potom ich rýchlo schlaďte pod studenou vodou
- Zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku a jednu najemno nasekanú cibuľu so soľou a korením
- Na kraj každého listu dajte časť mäsovej zmesi, prehnite kraje dovnútra a zarolujte
- Závitok môžete prepichnúť špáradlom aby lepšie držal
- V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak
- Pridajte obe plechovky paradajok a krátko povarte
- Závitky naukladajte do pekáča, zalejte paradajkovou omáčkou a pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °
- Počas pečenia závitky prelievajte paradajkovou omáčkou
- Kelové zálievky dajte bokom, omáčku preceďte späť do hrnca
- Prilejte vývar, smotanu a pozvoľna priveďte do varu
- Pridajte cukor, zápražku a perníkové korenie a nechajte prevariť
- Kapustové zálievky servírujte preliate rajskou omáčkou s ryžou, alebo knedle

TIP: Máte radi kel, alebo hľadáte spôsob, ako ho viac zaradiť do svojho jedálnička? Skúste recepty na kelové placky .
Ako pripraviť zápražku?
Zápražka, čiže zásmažka sa rozlišuje na 2 základné typy: svetlá a tmavá. Líšia sa dobou prípravy aj použitím.
Svetlá zápražka sa dáva do polievok, bešamelu a svetlých omáčok. Je veľmi silná a pokrm zahustí najlepšie.
Tmavá zápražka sa hodí predovšetkým do gulášu, do štiav k mäsám a do tmavých omáčok.
Ingrediencie
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL masla (sadla, rastlinného tuku)
Postup
- Na malom plameni pozvoľna rozohrejte maslo
- Prisypte múku a premiešajte
- Za stáleho miešania, aby sa zápražka nepripálila, nechajte hmotu peniť
- Po minúte máte hotvú svetlú zápražku
- Ak chcete pripraviť tmavú zápražku pokračujte ďalej v miešaní
- Dávajte pozor aby sa zápražka neprichytila a nespálila
- Po 2-3 minútach sa farba zmení na zlatistú a je hotovo