Jednoduché a originálne recepty na talianske predjedlo zo surového mäsa alebo ako na carpaccio

Vyskúšajte jeden z týchto receptov na carpaccio a vaše predjedlo nebude mať konkurenciu.

Plánujete pohostenie pre rodinu alebo priateľov?

Vyberte si jednu z týchto verzií na najlepšie talianske predjedlo všetkých čias a vychutnajte si ho spoločne s priateľmi na sladký aj slaný spôsob.

Nie len že skvele chutí, ale je aj neuveriteľne ľahký!

Šalát z hovädzieho mäsa a parmezánom

Originálna receptúra podľa najlepších talianskych šéfkuchárov urobí z tohto pokrmu nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g hovädzie sviečkové
  2. 150 g rukoly
  3. 50 ml olivového oleja
  4. Soľ
  5. Korenie
  6. Šťava z 2 citrónov
  7. Lyžička dijonskej horčice
  8. Žĺtok
  9. 10 cherry paradajok (nakrájaných)
  10. Parmezán (nastrúhaný)

Postup

  1. Hovädziu sviečkovú zabalíme do igelitu a dáme ju na hodinu zmraziť do mrazničky.
  2. Keď je mäso zmrznuté nakrájame ho na tenké plátky
  3. Jednotlivé plátky potom prikryjeme potravinárskou fóliou a jemne ich naklepeme alebo rozvaľkáme pomocou valčeka na cesto
  4. Plátky potom po 6 kusoch skladáme na vychladené taniere
  5. Opláchnutú a odkvapkanú rukolu dáme do misy a premiešame ju so 4 lyžicami olivového oleja
  6. Dochutíme jej soľou a korením
  7. Rukolu potom umiestnime do stredu každého taniera s carpacciom
  8. Vedľa si v miske zmiešame zvyšný olej s citrónovou šťavou, horčicou, žĺtkom, soľou a korením
  9. Pomocou ponorného mixéra zmes mixujeme do zhustnutia
  10. Touto zmesou pokvapkáme hovädzie mäso, pridáme nakrájané paradajky. posypeme parmezánom a ihneď podávame
Lahodné surové hovädzie mäso s parmezánom a olejom.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Predjedlo zo surového teľacieho mäsa

Pokiaľ sa rozhodnete pre tento recept rozhodne nebudete ľutovať, krehkosť mladého teľacieho mäsa, dodá celému receptu úplne iný rozmer.

Čo budeme potrebovať

  1. 6 lyžíc olivového oleja
  2. 6 lyžíc citrónovej šťavy
  3. Korenie
  4. Soľ
  5. 600 g teľacieho orecha
  6. Citrón
  7. 100 g parmezánu
  8. 200 g šampiňónov
  9. Lyžica nasekaných orechov

Postup

  1. Mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme
  2. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu do mrazničky
  3. Teľacie mäso potom nakrájame na tenké plátky
  4. Naaranžujme ich na taniere
  5. Mäso potrieme zmesou olivového oleja a citróna
  6. Surové mäso umiestnime do chladničky a necháme ho 30 minút odpočívať
  7. Medzitým si očistíme, olúpeme a nadrobno nakrájame huby
  8. Zmiešame ich s citrónovou šťavou
  9. Parmezán si nahrubo nastrúhame
  10. Na vychladený pokrm naukladáme huby, parmezán a posypeme nasekanými orechmi
Na plátky nakrájané teľacie mäso s olejom a horkou rukolou.
Zdroj: carolinescooking.com

Talianske carpaccio s horčičnou omáčkou

Surové mäso krájané na tenké plátky je talianska verzia tatárskeho bifteku. Je vyrobená zo surového hovädzieho mäsa a podávaná s lahodnou omáčkou z balzamika a horčice.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice olivového oleja
  2. Lyžica balzamikového octu
  3. 2 lyžičky dijonskej horčice
  4. Soľ
  5. Korenie
  6. 500 g hovädzie sviečkové
  7. 150 g rukoly
  8. 30 g parmezánu

Postup

  1. V malej miske si premiešame olivový olej, balzamikový ocot, horčicu, soľ a korenie
  2. Mäso zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime ho na hodinu do mrazničky
  3. Keď je mäso čiastočne zamrznuté, lepšie sa potom krája
  4. Ak máte elektrický nôž, mrazenie môžete preskočiť
  5. Na taniere naaranžujeme plátky nakrájaného mäsa
  6. Doprostred taniera umiestnime rukolu
  7. Osolíme a okoreníme
  8. Ozdobíme nastrúhaným parmezánom a polejeme horčičnou omáčkou
Talianske predjedlo s lahodnou omáčkou z horčice.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Pikantné predjedlo zo surového tuniaka

Toto je úžasne jednoduché, ľahké jedlo, ktoré vám zanechá na tvári široký úsmev od spokojnosti.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice kapary
  2. 4 lyžice ružového vína
  3. Chilli paprička
  4. 200 g tuniaka
  5. Citrón
  6. ½ zväzku čerstvej bazalky
  7. ½ zväzku čerstvého kôpru
  8. Strúčik cesnaku
  9. Olivový olej
  10. Rukola

Postup

  1. Kapary dáme do menšej misky a zalejeme ho ružovým vínok
  2. Takto ho necháme asi 10 minút namáčať
  3. Medzitým si tuniaka nakrájame na tenké plátky
  4. Položíme ho na tanier a pokvapkáme citrónovou šťavou
  5. Lístky bazalky a kôpor nadrobno nasekáme
  6. Olúpeme cesnak a tiež ho nadrobno nakrájame
  7. Scedíme si namočené kapary a nasekáme ho nadrobno
  8. Potom zmiešame všetky nasekané ingrediencie s dvoma lyžicami olivového oleja
  9. Pridáme nasekanú chilli papričku
  10. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  11. Nakrájaného tuniaka rozložíme na tanier, pokvapkáme ho olivovým olejom a prelejeme ho bylinkovou omáčkou z kapary a chilli
  12. Potom pridáme rukolu a tanier doplníme o kolieska citróna na prípadné dochutenie
Lahodný tuniak marinovaný v zmesi korenia a servírovaný s bylinkovým olejom.
Zdroj: jamieoliver.com

Carpaccio z lososa

Ryby sú všeobecne veľmi vyhľadávanou ingredienciou a nie je tomu inak ani pri tomto recepte. Krémová chuť lososa je tým pravým potešením, ktoré vo svojom jedle hľadáte.

Čo budeme potrebovať

  1. 800 g lososa
  2. 2 citróny
  3. Šalotku (nadrobno nakrájanú)
  4. 2 lyžice kôpru (nasekaného)
  5. 2 lyžičky práškového cukru
  6. 3 lyžice olivového oleja
  7. Lyžica kapary (odkvapkaných a osušených)
  8. Rukolu alebo valeriánku
  9. Tmavý chlieb

Postup

  1. Lososa opláchneme a osušíme
  2. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a umiestnime ho na hodinu do mrazničky
  3. Medzitým si nastrúhame kôru z jedného citróna a z oboch vytlačíme šťavu
  4. Pridáme kôpor, šalotku, cukor soľ a olej
  5. Všetko spolu premiešame, aby vznikla jednotná krémová marináda
  6. Zmrazeného lososa nakrájame na tenké plátky
  7. Kúsky lososa rozložíme do misky a pokvapkáme ho ľahko marinádou
  8. Tú rozotrieme, aby sa losos rovnomerne obalil
  9. Naň pridáme ďalšiu vrstvu lososa a toho tiež potrieme marinádou
  10. Proces opakujeme, kým nám nedôjdu ingrediencie
  11. Potom misku zabalíme fóliou a vložíme ju do chladničky, kde ju minimálne 2 hodiny necháme ležať
  12. Lososa potom aranžujeme na tanier, pridáme kapary a valeriánku
  13. Podávame ho s tmavým chlebom
Krémový losos s reďkovkami, olejom a krekrami.
Zdroj: cravingsjournal.com

Šalát z hrebenatiek s pistáciami a estragónom

Milovníci morských plodov pozor, kúpte si čerstvé mušle as chuťou sa pustite do prípravy tohto perfektného pokrmu.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice vylúpaných pistácií
  2. 2 lyžice citrónovej šťavy
  3. Lyžička dijonskej horčice
  4. Lyžička estragónu
  5. Lyžica olivového oleja
  6. Soľ
  7. Korenie
  8. 250 g hrebenatiek (mušlí)
  9. 75 g reďkoviek (nakrájané na plátky)
  10. Hrsť rukoly
  11. 2 lyžice granátového jablka

Postup

  1. Na panvici si na sucho opražíme pistácie
  2. Keď pistácie zhnednú, tak ich zložíme z platne a dáme bokom vychladnúť.
  3. Potom ich nahrubo nasekáme
  4. V malej miske si zmiešame citrónovú šťavu, horčicu a estragón
  5. Za stáleho miešania pridávame olivový olej a podľa chuti zmes osolíme a okoreníme
  6. Hrebenatky nakrájame na tenké kolieska
  7. Tie potom rozložíme na tanier a pridáme reďkovky
  8. Doprostred taniera naaranžujeme rukolu a všetko prelejeme dresingom z citrónovej šťavy a estragónu
  9. Pridáme granátové jablko, pistácie a soľ
  10. Ihneď podávame
Talianske predjedlo z morských plodov s rukolou, reďkovkami a olejom.
Zdroj: food52.com

Cuketové carpaccio

Surová cuketa má sviežu chuť, ktorá sa jej varením zeleniny vytráca. Vynikajúci olivový olej a čerstvá citrónová šťava tvoria perfektný dresing, v ktorom sa plátky cukety marinujú. Kyselina z citróna cuketu krásne zjemní a dochutí.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 cukety
  2. Soľ
  3. 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný na plátky)
  4. Šťava z ½ citróna
  5. 3 lyžice olivového oleja
  6. 2 lyžice píniových orieškov
  7. Lyžička medu
  8. 20 g parmezánu (nastrúhaného)

Postup

  1. Cuketu pozdĺžne nakrájame na čo najtenšie kúsky
  2. Tie ľahko posypeme soľou a necháme ich po 30 vypotiť
  3. Cukety potom osušíme papierovými utierkami
  4. Potom ich striedavo vrstvíme s cesnakom do misky
  5. Pokvapkáme citrónovou šťavou a marinujte v chladničke aspoň 15 minút
  6. Pokiaľ máme viac ako 2 vrstvy cukety, musíme ju priebežne otáčať, aby sa celá obalila v citrónovej šťave
  7. Na podávanie cuketu naaranžujeme na tanier, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme orechy, prelejeme medom a pridáme parmezán
Na tenké plátky nakrájaná cuketa dochutená citrónom, parmezánom a píniovými orieškami.
Zdroj: itslaurenofcourse.com

Zdravý šalát z paradajok a malín

Maliny dodávajú šalátu nádhernú chuť, ktorá s mozzarellou a aromatickou bazalkou vytvára neuveriteľnú kombináciu.

Čo budeme potrebovať

  1. 8 kríkových paradajok (nakrájaných na plátky)
  2. Olivový olej
  3. 90 g malín
  4. 125 g mozzarelly (natrhané)
  5. Hrsť lístkov bazalky
  6. Malinový ocot

Postup

  1. Paradajky nakrájame na plátky a rozložíme na tanier
  2. Dochutíme ich soľou, korením a olejom
  3. Maliny pokvapkáme octom a vidličkou roztlačíme
  4. Mozzarellu si natrháme na menšie kúsky a rozprestrieme po paradajkách
  5. Paradajkové carpaccio pokvapkáme malinovým dresingom a dozdobíme lístkami bazalky
Nakrájané paradajky dochutené malinami a trhaným syrom.
Zdroj: jamieoliver.com

Carpaccio z červenej repy

Na tenké plátky nakrájaná repa položila základ pre tento taliansky predjedlo. Najlepšiu repu nájdete buď na svojej záhradke, alebo na farmárskych trhoch.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 repy
  2. 2 mrkvy
  3. 2 artičoky
  4. 4 reďkovky
  5. Kvaka
  6. 50 ml olivového oleja
  7. 4 lyžice vínneho octu
  8. 2 lyžice píniových orieškov
  9. Lyžica tekvicových semienok
  10. Hrsť poľníka
  11. Soľ
  12. Mleté korenie
  13. Tenký plátok chleba

Postup

  1. Všetku zeleninu si umyjeme a nakrájame na veľmi tenké plátky
  2. Vložíme ju do misy, do ktorej pridáme olej a ocot
  3. Jemne všetko spolu premiešame a necháme hodinu odstáť
  4. Chlieb nakrájame na malé kocky
  5. Na rozohriatej panvici ho spoločne s píniovými orieškami a tekvicovými semienkami začneme na sucho opekať
  6. Zeleninu naaranžujeme na tanier, ozdobíme jej krutónmi, semienkami a orieškami
  7. Pridáme valeriánku a všetko posypeme čiernym korením

Ak si tento recept na carpaccio urobiť o niečo zábavnejšie a interaktívnejšie použite rôzne druhy repy a mrkvy. Repu je možné zohnať v rôznych farbách ako napríklad v ružovej, žltej a bielej farbe. Rovnako tak mrkva, ktorú môžete kúpiť v žltom a fialovom prevedení.

Červená repa ako taliansky predjedlo so syrom, orechmi a rukolou.
Zdroj: annalee-eats.de

Ovocný šalát pre deti

Tento recept je skvelou voľbou pre detských stravníkov, ktorí určite nebudú fanúšikmi klasického carpaccia zo surového mäsa.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g ricotty
  2. 70 g mascarpone
  3. Lyžička čerešňovej šťavy (alebo zriedenej čerešňovej marmelády)
  4. 40 g pistácií (nasekaných)
  5. 4 bielky
  6. 4 lyžice cukru
  7. 125 ml šľahačky
  8. 450 g sezónneho ovocia (ananás, mango, kivi, jahody, liči, papája, broskyne atď.)

Postup

  1. V mise si pomocou mixéra spoločne zmiešame ricottu, mascarpone, čerešňovú šťavu a pistácie
  2. Bielky vyšľaháme s cukrom do hustého snehu
  3. Bielky opatrne vmiešame do zmesi z ricotty
  4. Zmes prelejeme do malých formičiek a dáme ju aspoň na hodinu chladiť do chladničky
  5. Ovocie umyjeme, očistíme a olúpeme
  6. Jednotlivé druhy ovocia nakrájame na tenké plátky a naaranžujeme ich na tanier
  7. Vychladený ricottový krém pridáme doprostred taniera s carpacciom z ovocia
Talianske predjedlo vo svojej ovocnej verzii plný šťavnatého sezónneho ovocia.
Zdroj: kuechenchaotin.de

Jablčné carpaccio so syrom

Ako je vidieť tento taliansky recept sa dá aplikovať prakticky na čokoľvek. Táto sladko slaná variácia jablka a slaného modrého syra, je úplne neodolateľná.

Čo budeme potrebovať

  1. 150 ml šťavy granátového jablka (alebo džúsu)
  2. Lyžička medu
  3. Lyžica citrónovej šťavy
  4. Štipka korenia
  5. 2 hrsti rukoly
  6. Jablko
  7. 100 g modrého syra
  8. 30 g vylúpaných pistácií (nahrubo nasekaných)

Postup

  1. V malej miske zmiešame šťavu z granátového jablka, med, šťavu a korenie
  2. Na každý tanier naložíme hrsť rukoly
  3. Jablko umyjeme a zbavíme jadrovníka, ale nelúpeme
  4. Potom ho nakrájame na tenké plátky a naaranžujeme ho cez rukolu
  5. Na jablko rozdrobíme modrý syr a posypeme pistáciami
Jablká nakrájané na tenké plátky dochutené octom a plesnivým syrom.
Zdroj: mamalikestocook.com

Aj keď naozaj milujete surové mäso alebo klasický tatársky biftek, mali by ste poznať pravidlá pre výber a kontumáciu bezpečného mäsa v neupravenom stave. Všeobecne platí, že surové mäso bezpečné nie je a jeho konzumácia by sa mala vždy starostlivo zvážiť, a pokiaľ tak nakoniec urobíte, tak len na vlastnú zodpovednosť.

Riziká, ktoré neupravené mäso predstavuje je výskyt baktérií ako je Salmonella a E.coli.

Hovädzie mäso by sa malo variť na takú teplotu, aby sa zabili choroboplodné zárodky. Pokiaľ je mäso mleté, musí sa prepiecť aspoň pri teplote 70 stupňov. V zásade, ale platí, že každá kvalitná reštaurácia má aj kvalitné mäso a riziko je teda minimálne, to isté platí o mäse kupovanom, ktoré prechádza najrôznejšími testami.

Ak aj napriek tomu nesprávate dôveru v surové mäso, s dôverou sa môžete obrátiť na tieto recepty na pečené hovädzie s cesnakom .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.