Vyskúšajte jeden z týchto receptov na carpaccio a vaše predjedlo nebude mať konkurenciu.
Plánujete pohostenie pre rodinu alebo priateľov?
Vyberte si jednu z týchto verzií na najlepšie talianske predjedlo všetkých čias a vychutnajte si ho spoločne s priateľmi na sladký aj slaný spôsob.
Nie len že skvele chutí, ale je aj neuveriteľne ľahký!
Šalát z hovädzieho mäsa a parmezánom
Originálna receptúra podľa najlepších talianskych šéfkuchárov urobí z tohto pokrmu nezabudnuteľný kulinársky zážitok.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hovädzie sviečkové
- 150 g rukoly
- 50 ml olivového oleja
- Soľ
- Korenie
- Šťava z 2 citrónov
- Lyžička dijonskej horčice
- Žĺtok
- 10 cherry paradajok (nakrájaných)
- Parmezán (nastrúhaný)
Postup
- Hovädziu sviečkovú zabalíme do igelitu a dáme ju na hodinu zmraziť do mrazničky.
- Keď je mäso zmrznuté nakrájame ho na tenké plátky
- Jednotlivé plátky potom prikryjeme potravinárskou fóliou a jemne ich naklepeme alebo rozvaľkáme pomocou valčeka na cesto
- Plátky potom po 6 kusoch skladáme na vychladené taniere
- Opláchnutú a odkvapkanú rukolu dáme do misy a premiešame ju so 4 lyžicami olivového oleja
- Dochutíme jej soľou a korením
- Rukolu potom umiestnime do stredu každého taniera s carpacciom
- Vedľa si v miske zmiešame zvyšný olej s citrónovou šťavou, horčicou, žĺtkom, soľou a korením
- Pomocou ponorného mixéra zmes mixujeme do zhustnutia
- Touto zmesou pokvapkáme hovädzie mäso, pridáme nakrájané paradajky. posypeme parmezánom a ihneď podávame

Predjedlo zo surového teľacieho mäsa
Pokiaľ sa rozhodnete pre tento recept rozhodne nebudete ľutovať, krehkosť mladého teľacieho mäsa, dodá celému receptu úplne iný rozmer.
Čo budeme potrebovať
- 6 lyžíc olivového oleja
- 6 lyžíc citrónovej šťavy
- Korenie
- Soľ
- 600 g teľacieho orecha
- Citrón
- 100 g parmezánu
- 200 g šampiňónov
- Lyžica nasekaných orechov
Postup
- Mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme
- Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu do mrazničky
- Teľacie mäso potom nakrájame na tenké plátky
- Naaranžujme ich na taniere
- Mäso potrieme zmesou olivového oleja a citróna
- Surové mäso umiestnime do chladničky a necháme ho 30 minút odpočívať
- Medzitým si očistíme, olúpeme a nadrobno nakrájame huby
- Zmiešame ich s citrónovou šťavou
- Parmezán si nahrubo nastrúhame
- Na vychladený pokrm naukladáme huby, parmezán a posypeme nasekanými orechmi

Talianske carpaccio s horčičnou omáčkou
Surové mäso krájané na tenké plátky je talianska verzia tatárskeho bifteku. Je vyrobená zo surového hovädzieho mäsa a podávaná s lahodnou omáčkou z balzamika a horčice.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- Lyžica balzamikového octu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- Soľ
- Korenie
- 500 g hovädzie sviečkové
- 150 g rukoly
- 30 g parmezánu
Postup
- V malej miske si premiešame olivový olej, balzamikový ocot, horčicu, soľ a korenie
- Mäso zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime ho na hodinu do mrazničky
- Keď je mäso čiastočne zamrznuté, lepšie sa potom krája
- Ak máte elektrický nôž, mrazenie môžete preskočiť
- Na taniere naaranžujeme plátky nakrájaného mäsa
- Doprostred taniera umiestnime rukolu
- Osolíme a okoreníme
- Ozdobíme nastrúhaným parmezánom a polejeme horčičnou omáčkou

Pikantné predjedlo zo surového tuniaka
Toto je úžasne jednoduché, ľahké jedlo, ktoré vám zanechá na tvári široký úsmev od spokojnosti.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice kapary
- 4 lyžice ružového vína
- Chilli paprička
- 200 g tuniaka
- Citrón
- ½ zväzku čerstvej bazalky
- ½ zväzku čerstvého kôpru
- Strúčik cesnaku
- Olivový olej
- Rukola
Postup
- Kapary dáme do menšej misky a zalejeme ho ružovým vínok
- Takto ho necháme asi 10 minút namáčať
- Medzitým si tuniaka nakrájame na tenké plátky
- Položíme ho na tanier a pokvapkáme citrónovou šťavou
- Lístky bazalky a kôpor nadrobno nasekáme
- Olúpeme cesnak a tiež ho nadrobno nakrájame
- Scedíme si namočené kapary a nasekáme ho nadrobno
- Potom zmiešame všetky nasekané ingrediencie s dvoma lyžicami olivového oleja
- Pridáme nasekanú chilli papričku
- Všetko spolu dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Nakrájaného tuniaka rozložíme na tanier, pokvapkáme ho olivovým olejom a prelejeme ho bylinkovou omáčkou z kapary a chilli
- Potom pridáme rukolu a tanier doplníme o kolieska citróna na prípadné dochutenie

Carpaccio z lososa
Ryby sú všeobecne veľmi vyhľadávanou ingredienciou a nie je tomu inak ani pri tomto recepte. Krémová chuť lososa je tým pravým potešením, ktoré vo svojom jedle hľadáte.
Čo budeme potrebovať
- 800 g lososa
- 2 citróny
- Šalotku (nadrobno nakrájanú)
- 2 lyžice kôpru (nasekaného)
- 2 lyžičky práškového cukru
- 3 lyžice olivového oleja
- Lyžica kapary (odkvapkaných a osušených)
- Rukolu alebo valeriánku
- Tmavý chlieb
Postup
- Lososa opláchneme a osušíme
- Zabalíme ho do potravinárskej fólie a umiestnime ho na hodinu do mrazničky
- Medzitým si nastrúhame kôru z jedného citróna a z oboch vytlačíme šťavu
- Pridáme kôpor, šalotku, cukor soľ a olej
- Všetko spolu premiešame, aby vznikla jednotná krémová marináda
- Zmrazeného lososa nakrájame na tenké plátky
- Kúsky lososa rozložíme do misky a pokvapkáme ho ľahko marinádou
- Tú rozotrieme, aby sa losos rovnomerne obalil
- Naň pridáme ďalšiu vrstvu lososa a toho tiež potrieme marinádou
- Proces opakujeme, kým nám nedôjdu ingrediencie
- Potom misku zabalíme fóliou a vložíme ju do chladničky, kde ju minimálne 2 hodiny necháme ležať
- Lososa potom aranžujeme na tanier, pridáme kapary a valeriánku
- Podávame ho s tmavým chlebom

Objavte podobné tipy
Šalát z hrebenatiek s pistáciami a estragónom
Milovníci morských plodov pozor, kúpte si čerstvé mušle as chuťou sa pustite do prípravy tohto perfektného pokrmu.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice vylúpaných pistácií
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Lyžička dijonskej horčice
- Lyžička estragónu
- Lyžica olivového oleja
- Soľ
- Korenie
- 250 g hrebenatiek (mušlí)
- 75 g reďkoviek (nakrájané na plátky)
- Hrsť rukoly
- 2 lyžice granátového jablka
Postup
- Na panvici si na sucho opražíme pistácie
- Keď pistácie zhnednú, tak ich zložíme z platne a dáme bokom vychladnúť.
- Potom ich nahrubo nasekáme
- V malej miske si zmiešame citrónovú šťavu, horčicu a estragón
- Za stáleho miešania pridávame olivový olej a podľa chuti zmes osolíme a okoreníme
- Hrebenatky nakrájame na tenké kolieska
- Tie potom rozložíme na tanier a pridáme reďkovky
- Doprostred taniera naaranžujeme rukolu a všetko prelejeme dresingom z citrónovej šťavy a estragónu
- Pridáme granátové jablko, pistácie a soľ
- Ihneď podávame

Cuketové carpaccio
Surová cuketa má sviežu chuť, ktorá sa jej varením zeleniny vytráca. Vynikajúci olivový olej a čerstvá citrónová šťava tvoria perfektný dresing, v ktorom sa plátky cukety marinujú. Kyselina z citróna cuketu krásne zjemní a dochutí.
Čo budeme potrebovať
- 2 cukety
- Soľ
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný na plátky)
- Šťava z ½ citróna
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice píniových orieškov
- Lyžička medu
- 20 g parmezánu (nastrúhaného)
Postup
- Cuketu pozdĺžne nakrájame na čo najtenšie kúsky
- Tie ľahko posypeme soľou a necháme ich po 30 vypotiť
- Cukety potom osušíme papierovými utierkami
- Potom ich striedavo vrstvíme s cesnakom do misky
- Pokvapkáme citrónovou šťavou a marinujte v chladničke aspoň 15 minút
- Pokiaľ máme viac ako 2 vrstvy cukety, musíme ju priebežne otáčať, aby sa celá obalila v citrónovej šťave
- Na podávanie cuketu naaranžujeme na tanier, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme orechy, prelejeme medom a pridáme parmezán

Zdravý šalát z paradajok a malín
Maliny dodávajú šalátu nádhernú chuť, ktorá s mozzarellou a aromatickou bazalkou vytvára neuveriteľnú kombináciu.
Čo budeme potrebovať
- 8 kríkových paradajok (nakrájaných na plátky)
- Olivový olej
- 90 g malín
- 125 g mozzarelly (natrhané)
- Hrsť lístkov bazalky
- Malinový ocot
Postup
- Paradajky nakrájame na plátky a rozložíme na tanier
- Dochutíme ich soľou, korením a olejom
- Maliny pokvapkáme octom a vidličkou roztlačíme
- Mozzarellu si natrháme na menšie kúsky a rozprestrieme po paradajkách
- Paradajkové carpaccio pokvapkáme malinovým dresingom a dozdobíme lístkami bazalky

Carpaccio z červenej repy
Na tenké plátky nakrájaná repa položila základ pre tento taliansky predjedlo. Najlepšiu repu nájdete buď na svojej záhradke, alebo na farmárskych trhoch.
Čo budeme potrebovať
- 3 repy
- 2 mrkvy
- 2 artičoky
- 4 reďkovky
- Kvaka
- 50 ml olivového oleja
- 4 lyžice vínneho octu
- 2 lyžice píniových orieškov
- Lyžica tekvicových semienok
- Hrsť poľníka
- Soľ
- Mleté korenie
- Tenký plátok chleba
Postup
- Všetku zeleninu si umyjeme a nakrájame na veľmi tenké plátky
- Vložíme ju do misy, do ktorej pridáme olej a ocot
- Jemne všetko spolu premiešame a necháme hodinu odstáť
- Chlieb nakrájame na malé kocky
- Na rozohriatej panvici ho spoločne s píniovými orieškami a tekvicovými semienkami začneme na sucho opekať
- Zeleninu naaranžujeme na tanier, ozdobíme jej krutónmi, semienkami a orieškami
- Pridáme valeriánku a všetko posypeme čiernym korením
Ak si tento recept na carpaccio urobiť o niečo zábavnejšie a interaktívnejšie použite rôzne druhy repy a mrkvy. Repu je možné zohnať v rôznych farbách ako napríklad v ružovej, žltej a bielej farbe. Rovnako tak mrkva, ktorú môžete kúpiť v žltom a fialovom prevedení.

Ovocný šalát pre deti
Tento recept je skvelou voľbou pre detských stravníkov, ktorí určite nebudú fanúšikmi klasického carpaccia zo surového mäsa.
Čo budeme potrebovať
- 200 g ricotty
- 70 g mascarpone
- Lyžička čerešňovej šťavy (alebo zriedenej čerešňovej marmelády)
- 40 g pistácií (nasekaných)
- 4 bielky
- 4 lyžice cukru
- 125 ml šľahačky
- 450 g sezónneho ovocia (ananás, mango, kivi, jahody, liči, papája, broskyne atď.)
Postup
- V mise si pomocou mixéra spoločne zmiešame ricottu, mascarpone, čerešňovú šťavu a pistácie
- Bielky vyšľaháme s cukrom do hustého snehu
- Bielky opatrne vmiešame do zmesi z ricotty
- Zmes prelejeme do malých formičiek a dáme ju aspoň na hodinu chladiť do chladničky
- Ovocie umyjeme, očistíme a olúpeme
- Jednotlivé druhy ovocia nakrájame na tenké plátky a naaranžujeme ich na tanier
- Vychladený ricottový krém pridáme doprostred taniera s carpacciom z ovocia

Jablčné carpaccio so syrom
Ako je vidieť tento taliansky recept sa dá aplikovať prakticky na čokoľvek. Táto sladko slaná variácia jablka a slaného modrého syra, je úplne neodolateľná.
Čo budeme potrebovať
- 150 ml šťavy granátového jablka (alebo džúsu)
- Lyžička medu
- Lyžica citrónovej šťavy
- Štipka korenia
- 2 hrsti rukoly
- Jablko
- 100 g modrého syra
- 30 g vylúpaných pistácií (nahrubo nasekaných)
Postup
- V malej miske zmiešame šťavu z granátového jablka, med, šťavu a korenie
- Na každý tanier naložíme hrsť rukoly
- Jablko umyjeme a zbavíme jadrovníka, ale nelúpeme
- Potom ho nakrájame na tenké plátky a naaranžujeme ho cez rukolu
- Na jablko rozdrobíme modrý syr a posypeme pistáciami

Aj keď naozaj milujete surové mäso alebo klasický tatársky biftek, mali by ste poznať pravidlá pre výber a kontumáciu bezpečného mäsa v neupravenom stave. Všeobecne platí, že surové mäso bezpečné nie je a jeho konzumácia by sa mala vždy starostlivo zvážiť, a pokiaľ tak nakoniec urobíte, tak len na vlastnú zodpovednosť.
Riziká, ktoré neupravené mäso predstavuje je výskyt baktérií ako je Salmonella a E.coli.
Hovädzie mäso by sa malo variť na takú teplotu, aby sa zabili choroboplodné zárodky. Pokiaľ je mäso mleté, musí sa prepiecť aspoň pri teplote 70 stupňov. V zásade, ale platí, že každá kvalitná reštaurácia má aj kvalitné mäso a riziko je teda minimálne, to isté platí o mäse kupovanom, ktoré prechádza najrôznejšími testami.
Ak aj napriek tomu nesprávate dôveru v surové mäso, s dôverou sa môžete obrátiť na tieto recepty na pečené hovädzie s cesnakom .