Hoci sa možno neradíte medzi milovníkov tohto zdravého mäsa, dajte mu ešte raz šancu.
Pripravili sme si pre vás totiž 5 lahodných receptov na králika v horčičnej omáčke, ktoré musia zachutnať snáď všetkým.
Vyskúšajte variant s kaparmi, zelenými fazuľkami či feniklom.
Nech už si vyberiete akokoľvek, pochutnáte si!
Dusený králik s krémovou horčičnou omáčkou
Bohatá a chutná omáčka z bieleho vína, kuracieho vývaru, horčice, čerstvých byliniek, kaparov a crème fraîche servírovaná s kusmi králika je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
- 1 (3 až 4 kilový) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
- soľ a korenie
- 1 a ½ lyžice masla
- 1 a ½ lyžice oleja
- 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 a ½ šálok kuracieho vývaru
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- pár vetvička tymiánu
- 12 listov šalvie
- ½ šálky crème fraîche
- 1 lyžička nasekaných kapar
- nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup
- Králika dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte veľkú hlbokú, ťažkú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte maslo a olej.
- Na rozpálenom tuku opekajte králičie mäso po dávkach asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
- Opečeného králika vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne, asi 5 až 6 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- Posypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa múka dobre nezapracuje.
- Potom varte asi minútu.
- Pridajte víno a 1 šálku vývaru a šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
- Pridajte tymian a šalvia.
- Panvicu prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
- Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno budete musieť vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
- Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
- Dajte panvicu na sporák na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
- Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
- Ochutnajte omáčku a prípadne dochuťte.
- Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
- Posypte pažítkou.
- Nechajte si chutiť!
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s králikom a zaručene si pochutnáte! Máme pre vás pečené aj dusené varianty.
Pomaly pečený králik v zeleninovej omáčke s horčicou a ciderom
Králik najlepšie chutí, keď je pomaly pečený a čo potom keď ho dopĺňa luxusná omáčka zo zeleniny, horčice a cideru. To je ešte len delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 4 králičie stehná
- 2 nahrubo nakrájané šalotky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaný nadrobno
- 1 stredne veľká mrkva, najemno nakrájaná
- 100 g pancetty alebo slaniny nakrájanej na malé kocky
- 20 g dijonskej horčice
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 malý list šalvie
- 1 vetvička rozmarínu
- 250 ml suchého cideru
- 250 ml kuracieho vývaru
- 30 ml creme fraiche
- 20 g masla
- 50 ml oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V ťažkej liatinovej panvici na miernom ohni opečte na oleji šalotku, stopkatý zeler, mrkvu a cesnak, kým nebudú mäkké a zosklovatené.
- Pridajte pancettu alebo slaninu a opekajte aspoň 7 minút, kým nezačne púšťať tuk (nechcete, aby bola chrumkavá).
- Vyberte tieto ingrediencie z panvice, tuk si ponechajte v panvici, zvýšte plameň a opekajte králičie stehienka z každej strany 1 minútu.
- Králičie stehná vyberte z panvice.
- Pridajte cider a nechajte variť asi 1 minútu.
- Králičie stehná potrite horčicou.
- Znížte teplotu a pridajte zeleninovú zmes s pancettou a králika späť do panvice spolu s bylinkami.
- Prilejte kuracie vývar.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 stupňov Celzia a pečte 2 hodiny prikliatej pokrievkou.
- Po dvoch hodinách vyberte panvicu z rúry.
- Králika vyberte z panvice a udržujte ho v teple.
- Dajte panvicu na sporák na mierny plameň, pridajte creme fraiche a miešajte asi 5 minút.
- Vypnite plameň a pridajte maslo, aby omáčka zhustla.
- Pred podávaním vložte králika späť do panvice, aby sa prehrial a okoreňte podľa chuti.
- Podávajte so zemiakovou kašou.
Vyskúšajte aj našich ďalších 10 najlepších receptov na králika z rúry . Zamilujete si ich všetky!
Objavte podobné tipy
Dusený králik s horčicou a feniklom
Tento recept na králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína si obľúbite a to nielen pre jeho jednoduchosť, ale hlavne pre tú nezabudnuteľnú chuť. Podávajte napríklad s polentou.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky dijonskej horčice
- 2 lyžice žltého horčičného semienka
- jeden 3kilový králik, naporciovaný na predné a zadné behy a 1 celý chrbát, všetko s kosťou
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
- 1 fenikel, nakrájaný na centimetrové kocky
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 4 listy šalvie
- 1/4 šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky králičieho alebo kuracieho vývaru
- polenta, na podávanie
Postup
- V miske zmiešajte dijonskú horčicu a horčičné semienka.
- Časti králika dochuťte soľou a korením.
- Potrite horčicou celé kúsky králika.
- Prikryte a dajte cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte olej.
- Pridajte kúsky králika a opekajte na miernom ohni, kým nezozlátnu, asi 2 minúty z každej strany; kúsky opatrne otáčajte, aby na králikovi zostalo čo najviac horčičnej kôrky.
- Preložte králika na tanier.
- Na panvicu pridajte cibuľu, fenikel, tymian, rozmarín a šalvia.
- Zakryte a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne, asi 10 minút.
- Pridajte víno a varte, zoškrabte opečené kúsky z dna panvice.
- Pridajte vývar a priveďte do varu.
- Kúsky králika pridajte do panvice.
- Panvicu prikryte a králika duste v hornej tretine rúry asi 50 minút, kým nezmäkne.
- Odkryte a duste ďalších 10 minút.
- Preložte králika na tanier.
- Bylinky vyhoďte.
- Omáčku varte na vysokej teplote, kým sa tekutina nezredukuje o dve tretiny, asi 5 minút.
- Dochuťte soľou a korením a kúsky králika vráťte do omáčky prehriať.
- Podávajte v plytkých miskách na polente.
Králičie kúsky v slanine so šampiňónovou omáčkou s horčicou
Tento recept si obľúbia aj tí, ktorí králika nemajú práve dvakrát v láske. Je totiž králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 1 čerstvý králik
- 12-16 tenkých plátkov prerastené slaniny
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
- 1 lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 450 g malých šampiňónov
- 1⁄2 šálky dezertného vína Marsala
- 1 šálka kuracieho vývaru
- morská soľ a čerstvo mleté korenie
- 1/3 šálky smotany na varenie
- 2 lyžice nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
Postup
- Králika naporciujte na 6–8 kusov.
- Všetky kúsky okoreňte a každý kúsok zabaľte do dvoch plátkov slaniny.
- Zaistite kuchynským povrázkom.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a maslo a králika opečte zo všetkých strán.
- Vyberte na tanier.
- Pridajte cesnak, horčicu, rozmarín, bobkové listy a šampiňóny a varte, kým šampiňóny nezačnú mäknúť.
- Pokiaľ je panvica príliš suchá, pridajte kvapku vývaru.
- Zvýšte plameň, pridajte marsalu a vývar, okoreňte a nechajte prebublať.
- Pridajte králika a prípadnú vytečenú šťavu späť do panvice.
- Prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
- Duste 25 minút alebo kým králik nezmäkne.
- Králika vyberte na tanier a prikryte, aby zostal teplý.
- Vmiešajte smotanu a varte, kým sa šťava z panvice nezredukuje a nezesirupovatí.
- Vmiešajte plocholistú petržlenovú vňať a podľa potreby dochuťte.
- Pridajte králika späť do panvice a prelejte ho omáčkou.
- Užite si to!
A čo naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom ? Ideálna ako chutná večera či menší obed!
Dusené králičie stehná so zelenými fazuľkami
Pripravte si králičie stehienka v lahodnej krémovej omáčke z horčice, bieleho vína a čerstvých byliniek. Servírujte sa zelenými fazuľkami!
Čo budete potrebovať
- 4 králičie stehná
- soľ a korenie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky dijonskej horčice
- 2 vetvičky tymiánu
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica octu
- 1/4 šálky olivového oleja
- 250 g zelených fazuliek, orezaných
Postup
- Králika osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte olej vo woku.
- Králičie stehienka opečte zo všetkých strán dozlatista a chrumkava, často s nimi pohybujte, aby sa neprilepili na panvicu.
- To by malo trvať približne 10 minút.
- Vyberte stehná z panvice a dajte bokom.
- Pridajte cibuľu a restujte do zmäknutia.
- Posypte múkou.
- Restujte 1 minútu.
- Pridajte víno a vývar.
- Priveďte do varu.
- Pridajte horčicu a premiešajte.
- Vráťte králika do panvice.
- Pridajte tymian.
- Zakryte pokrievkou a duste 1 hodinu.
- Po 20 minútach premiešajte zelené fazuľky s olivami a soľou.
- Marinujte 25 minút.
- Marinované fazuľky opekajte na panvici asi 15 minút.
- Vyberte králika z rúry a dajte bokom.
- Do omáčky vmiešajte kyslú smotanu, ocot a petržlenovú vňať.
- Redukujte asi 5 minút.
- Králika podávajte s výdatnou porciou fazuliek a omáčkou.
Pokiaľ ešte nie ste hrdým majiteľom woku, možno sa vám budú hodiť naše recenzie, kde vám poradíme, aké panvice wok sú najlepšie a prečo.
Králik je jedno z najzdravších, najľúbejších a najekologickejších más , ktoré môžete jesť. V porovnaní s hovädzím, bravčovým, jahňacím, morčacím, teľacím aj kuracím mäsom má králik najvyššie percento bielkovín, najnižšie percento tuku a najmenej kalórií na kilogram!
A ako sa vám naše dnešné recepty na králika v horčičnej omáčke páčili? Napíšte nám do komentárov!