Luxusné recepty na králika s omáčkou z horčice 5x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Hoci sa možno neradíte medzi milovníkov tohto zdravého mäsa, dajte mu ešte raz šancu.

Pripravili sme si pre vás totiž 5 lahodných receptov na králika v horčičnej omáčke, ktoré musia zachutnať snáď všetkým.

Vyskúšajte variant s kaparmi, zelenými fazuľkami či feniklom.

Nech už si vyberiete akokoľvek, pochutnáte si!

Dusený králik s krémovou horčičnou omáčkou

Bohatá a chutná omáčka z bieleho vína, kuracieho vývaru, horčice, čerstvých byliniek, kaparov a crème fraîche servírovaná s kusmi králika je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.

Čo budete potrebovať

  • 1 (3 až 4 kilový) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
  • soľ a korenie
  • 1 a ½ lyžice masla
  • 1 a ½ lyžice oleja
  • 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 a ½ šálok kuracieho vývaru
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • pár vetvička tymiánu
  • 12 listov šalvie
  • ½ šálky crème fraîche
  • 1 lyžička nasekaných kapar
  • nakrájaná pažítka na ozdobu

Postup

  • Králika dochuťte soľou a korením.
  • Zahrejte veľkú hlbokú, ťažkú panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte maslo a olej.
  • Na rozpálenom tuku opekajte králičie mäso po dávkach asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
  • Opečeného králika vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne, asi 5 až 6 minút.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Posypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa múka dobre nezapracuje.
  • Potom varte asi minútu.
  • Pridajte víno a 1 šálku vývaru a šľahajte, kým omáčka nezhustne.
  • Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
  • Ochutnajte a prípadne dosoľte.
  • Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
  • Pridajte tymian a šalvia.
  • Panvicu prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
  • Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno budete musieť vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
  • Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
  • Dajte panvicu na sporák na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
  • Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
  • Ochutnajte omáčku a prípadne dochuťte.
  • Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
  • Posypte pažítkou.
  • Nechajte si chutiť!
Bohatá a chutná omáčka z bieleho vína, kuracieho vývaru, horčice, čerstvých byliniek, kaparov a crème fraîche servírovaná s kusmi králika na panvici s lyžicou.
www.wildgreensandsardines.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s králikom a zaručene si pochutnáte! Máme pre vás pečené aj dusené varianty.

Pomaly pečený králik v zeleninovej omáčke s horčicou a ciderom

Králik najlepšie chutí, keď je pomaly pečený a čo potom keď ho dopĺňa luxusná omáčka zo zeleniny, horčice a cideru. To je ešte len delikatesa!

Čo budete potrebovať

  • 4 králičie stehná
  • 2 nahrubo nakrájané šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
  • 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaný nadrobno
  • 1 stredne veľká mrkva, najemno nakrájaná
  • 100 g pancetty alebo slaniny nakrájanej na malé kocky
  • 20 g dijonskej horčice
  • 1 bobkový list
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 malý list šalvie
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 250 ml suchého cideru
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 30 ml creme fraiche
  • 20 g masla
  • 50 ml oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • V ťažkej liatinovej panvici na miernom ohni opečte na oleji šalotku, stopkatý zeler, mrkvu a cesnak, kým nebudú mäkké a zosklovatené.
  • Pridajte pancettu alebo slaninu a opekajte aspoň 7 minút, kým nezačne púšťať tuk (nechcete, aby bola chrumkavá).
  • Vyberte tieto ingrediencie z panvice, tuk si ponechajte v panvici, zvýšte plameň a opekajte králičie stehienka z každej strany 1 minútu.
  • Králičie stehná vyberte z panvice.
  • Pridajte cider a nechajte variť asi 1 minútu.
  • Králičie stehná potrite horčicou.
  • Znížte teplotu a pridajte zeleninovú zmes s pancettou a králika späť do panvice spolu s bylinkami.
  • Prilejte kuracie vývar.
  • Vložte do rúry predhriatej na 150 stupňov Celzia a pečte 2 hodiny prikliatej pokrievkou.
  • Po dvoch hodinách vyberte panvicu z rúry.
  • Králika vyberte z panvice a udržujte ho v teple.
  • Dajte panvicu na sporák na mierny plameň, pridajte creme fraiche a miešajte asi 5 minút.
  • Vypnite plameň a pridajte maslo, aby omáčka zhustla.
  • Pred podávaním vložte králika späť do panvice, aby sa prehrial a okoreňte podľa chuti.
  • Podávajte so zemiakovou kašou.
Králičie stehná s omáčkou zo zeleniny, horčice a cideru na panvici.
www.kitchenexile.com

Vyskúšajte aj našich ďalších 10 najlepších receptov na králika z rúry . Zamilujete si ich všetky!

Dusený králik s horčicou a feniklom

Tento recept na králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína si obľúbite a to nielen pre jeho jednoduchosť, ale hlavne pre tú nezabudnuteľnú chuť. Podávajte napríklad s polentou.

Čo budete potrebovať

  • 1/2 šálky dijonskej horčice
  • 2 lyžice žltého horčičného semienka
  • jeden 3kilový králik, naporciovaný na predné a zadné behy a 1 celý chrbát, všetko s kosťou
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
  • 1 fenikel, nakrájaný na centimetrové kocky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 4 listy šalvie
  • 1/4 šálky suchého bieleho vína
  • 2 šálky králičieho alebo kuracieho vývaru
  • polenta, na podávanie

Postup

  • V miske zmiešajte dijonskú horčicu a horčičné semienka.
  • Časti králika dochuťte soľou a korením.
  • Potrite horčicou celé kúsky králika.
  • Prikryte a dajte cez noc do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160°C.
  • Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte olej.
  • Pridajte kúsky králika a opekajte na miernom ohni, kým nezozlátnu, asi 2 minúty z každej strany; kúsky opatrne otáčajte, aby na králikovi zostalo čo najviac horčičnej kôrky.
  • Preložte králika na tanier.
  • Na panvicu pridajte cibuľu, fenikel, tymian, rozmarín a šalvia.
  • Zakryte a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne, asi 10 minút.
  • Pridajte víno a varte, zoškrabte opečené kúsky z dna panvice.
  • Pridajte vývar a priveďte do varu.
  • Kúsky králika pridajte do panvice.
  • Panvicu prikryte a králika duste v hornej tretine rúry asi 50 minút, kým nezmäkne.
  • Odkryte a duste ďalších 10 minút.
  • Preložte králika na tanier.
  • Bylinky vyhoďte.
  • Omáčku varte na vysokej teplote, kým sa tekutina nezredukuje o dve tretiny, asi 5 minút.
  • Dochuťte soľou a korením a kúsky králika vráťte do omáčky prehriať.
  • Podávajte v plytkých miskách na polente.
Králik dusený v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína v hrnci a vedľa je položená miska polenty.
www.foodandwine.com

Králičie kúsky v slanine so šampiňónovou omáčkou s horčicou

Tento recept si obľúbia aj tí, ktorí králika nemajú práve dvakrát v láske. Je totiž králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 1 čerstvý králik
  • 12-16 tenkých plátkov prerastené slaniny
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 450 g malých šampiňónov
  • 1⁄2 šálky dezertného vína Marsala
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • morská soľ a čerstvo mleté korenie
  • 1/3 šálky smotany na varenie
  • 2 lyžice nasekanej plocholistej petržlenovej vňate

Postup

  • Králika naporciujte na 6–8 kusov.
  • Všetky kúsky okoreňte a každý kúsok zabaľte do dvoch plátkov slaniny.
  • Zaistite kuchynským povrázkom.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a maslo a králika opečte zo všetkých strán.
  • Vyberte na tanier.
  • Pridajte cesnak, horčicu, rozmarín, bobkové listy a šampiňóny a varte, kým šampiňóny nezačnú mäknúť.
  • Pokiaľ je panvica príliš suchá, pridajte kvapku vývaru.
  • Zvýšte plameň, pridajte marsalu a vývar, okoreňte a nechajte prebublať.
  • Pridajte králika a prípadnú vytečenú šťavu späť do panvice.
  • Prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
  • Duste 25 minút alebo kým králik nezmäkne.
  • Králika vyberte na tanier a prikryte, aby zostal teplý.
  • Vmiešajte smotanu a varte, kým sa šťava z panvice nezredukuje a nezesirupovatí.
  • Vmiešajte plocholistú petržlenovú vňať a podľa potreby dochuťte.
  • Pridajte králika späť do panvice a prelejte ho omáčkou.
  • Užite si to!
Králik v slanine v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína na panvici s vedľa položenými lyžicami.
www.dish.co.nz

A čo naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom ? Ideálna ako chutná večera či menší obed!

Dusené králičie stehná so zelenými fazuľkami

Pripravte si králičie stehienka v lahodnej krémovej omáčke z horčice, bieleho vína a čerstvých byliniek. Servírujte sa zelenými fazuľkami!

Čo budete potrebovať

  • 4 králičie stehná
  • soľ a korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky dijonskej horčice
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica octu
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 250 g zelených fazuliek, orezaných

Postup

  • Králika osoľte a okoreňte.
  • Rozpáľte olej vo woku.
  • Králičie stehienka opečte zo všetkých strán dozlatista a chrumkava, často s nimi pohybujte, aby sa neprilepili na panvicu.
  • To by malo trvať približne 10 minút.
  • Vyberte stehná z panvice a dajte bokom.
  • Pridajte cibuľu a restujte do zmäknutia.
  • Posypte múkou.
  • Restujte 1 minútu.
  • Pridajte víno a vývar.
  • Priveďte do varu.
  • Pridajte horčicu a premiešajte.
  • Vráťte králika do panvice.
  • Pridajte tymian.
  • Zakryte pokrievkou a duste 1 hodinu.
  • Po 20 minútach premiešajte zelené fazuľky s olivami a soľou.
  • Marinujte 25 minút.
  • Marinované fazuľky opekajte na panvici asi 15 minút.
  • Vyberte králika z rúry a dajte bokom.
  • Do omáčky vmiešajte kyslú smotanu, ocot a petržlenovú vňať.
  • Redukujte asi 5 minút.
  • Králika podávajte s výdatnou porciou fazuliek a omáčkou.
Králiace stehienka na tácke s miskou horčičnej omáčky a zelenými fazuľkami.
www.bewildeats.com

Pokiaľ ešte nie ste hrdým majiteľom woku, možno sa vám budú hodiť naše recenzie, kde vám poradíme, aké panvice wok sú najlepšie a prečo.

Králik je jedno z najzdravších, najľúbejších a najekologickejších más , ktoré môžete jesť. V porovnaní s hovädzím, bravčovým, jahňacím, morčacím, teľacím aj kuracím mäsom má králik najvyššie percento bielkovín, najnižšie percento tuku a najmenej kalórií na kilogram!

A ako sa vám naše dnešné recepty na králika v horčičnej omáčke páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.