Králičie mäso je veľmi jemné, s vysokým obsahom bielkovín, takže sa skvele hodí aj na diétne pokrmy.
Inšpirujte sa našimi TOP receptami s králikom a zaručene si pochutnáte!
Máme pre vás pečené aj dusené varianty.
Užite si to!
Králik na horčicu
Horčica je skvelé dochucovadlo, ktoré je možné pridať aj do omáčok a rôznych iných pokrmov. A králik pečený v krémovej horčičnej omáčke so slaninkou je úplná delikatesa. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
- 4 králičie stehná
- soľ
- korenie
- tymian
- 100 g slaniny
- 100 g masla
- 150 ml smotany na varenie
- 150 ml bieleho vína
- 4 lyžice dijonskej horčice
- hladká múka
POSTUP
- Zmiešajte smotanu, horčicu a maslo izbovej teploty.
- Pridajte tymian, osoľte, okoreňte.
- Vložte králika a slaninu na rezančeky do pekáča a pokryte ho pripravenou zmesou.
- Podlejte vínom.
- Pečte cca 50 minút na 200 °C.
- Mäso vyberte na tanier.
- Pokiaľ je to nutné, vytvorte si z múky zápražku a tú pridajte do omáčky.
- Nie je to však nutné.
- Podávajte so zemiakovou kašou alebo s pečivom.

Pečený králik na zelenine
Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a veľmi chutný. Skvele sa hodí na špeciálne oslavy alebo ako sviatočný obed, pretože aj krásne vyzerá.
INGREDIENCIA
- 2 stredné králiky (naporciujte ich alebo požiadajte o naporciovanie svojho mäsiara)
- 6-7 veľkých mrkví, nakrájaných na kolieska
- 3 veľké cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
- 1 paprika, rozpolená a nakrájaná na plátky
- 200 g šampiňónov
- 10 strúčikov cesnaku, olúpaných a nasekaných
- 10 čerstvých alebo suchých bobkových listov
- 5 vetvička čerstvého rozmarínu
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 3 polievkové lyžice soli + viac
- 3 lyžice čierneho korenia
- 1 šálka bieleho vína
- 3-4 šálky vody (prevarené a teplé)
- 1 šálka oleja
- nasekaná petržlenová vňať
POSTUP
- Deň vopred opláchnite králičie mäso pod studenou vodou, vložte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou.
- Dajte do chladničky.
- Ráno vodu vylejte, králika opláchnite a hrniec znovu naplňte studenou vodou, pridajte králika a nechajte ho sedieť vo vode minimálne 12 hodín.
- Králika vyberte z vody a položte ho na papierové obrúsky, aby odkvapkali.
- Zakryte papierovou utierkou, aby králik poriadne uschol.
- Potom ho preneste do veľkého hrnca.
- Do veľkej panvice na strednom plameni pridajte 1/2 hrnčeka oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte 7 minút, kým cibuľa nezozlátne, pridajte nakrájanú mrkvu a varte ďalších 8-10 minút.
- Pridajte nakrájanú papriku, cesnak a huby a podľa potreby soľ a korenie.
- Varte ďalších 5-7 minút.
- Zmiešajte 3 lyžice soli, 3 lyžice korenia a 3 lyžice múky a pridajte ku králikovi, dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie a premiešajte.
- Na veľkej panvici zohrejte 1/2 šálky oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte na panvicu králika v jednej vrstve a opekajte z každej strany 5-7 minút do zlatista.
- Preložte do misky a opakujte so zvyškom králika.
- Akonáhle je králik opečený a zelenina orestovaná, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Pripravte si holandskú rúru alebo zapekaciu misu s objemom 10 litrov.
- Prvá spodná vrstva je vrstva opečeného králičieho mäsa, na ňu dajte vrstvu restovanej zeleniny, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
- Pridajte ďalšiu vrstvu králika, potom opäť zelenina, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
- Prilejte 1 šálku vína a 3 šálky vody.
- Navrch položte 3 vetvičky rozmarínu, prikryte pokrievkou a dajte do rúry.
- Pečte 1 hodinu a 20 minút.
- Vyberte z rúry, vyhoďte vetvičky rozmarínu, ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšnými vetvičkami čerstvého rozmarínu.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečeného králika . Zaručene si pochutnáte!
Králičie stehienka v slanine
Nie je nič lepšie ako mäso pripravované na pive! A čo potom tento recept na králika duseného v omáčke z piva a javorového sirupu. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 500 g malých zemiakov
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
- 4 králičie stehná
- 8 plátkov slaniny
- 8 vetvička tymiánu
- 1 lyžica pikantná horčica
- 1 lyžička medu
Na šalát:
- 1 hrsť rukoly
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 2 lyžice olivového oleja
- štipka cukru
- soľ podľa chuti
- tymián na ozdobu
POSTUP
- Predhrejte si rúru na 160 °C,
- Umyte zemiaky, pozdĺžne rozpolte a dochuťte soľou a korením.
- Na grilovacej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, opečte zemiaky a vložte ich do zapekacej misy.
- Králika opláchnite, osušte a každé králičie stehno obaľte 2-3 plátkami slaniny.
- Na každé králičie stehno pridajte 2 vetvičky tymiánu, zviažte kuchynským povrázkom a dochuťte čiernym korením.
- Na grilovacej panvici opečte králičie stehienka zo všetkých strán a pridajte do pekáča.
- Zvyšný olej zmiešajte v miske s horčicou a medom a zmesou pokvapkajte králičie stehienka.
- Pečte v predhriatej rúre asi 35 minút.
- Na šalát opláchnite bylinky, okrájajte a nahrubo nasekajte.
- Citrónovú šťavu zmiešajte v miske s jogurtom, olivovým olejom a 2-3 lyžicami vody a dochuťte cukrom a soľou.
- Šalát naaranžujte na taniere a pokvapkajte dresingom.
- Na tanier položte zemiaky a králičie stehienka a podávajte ozdobené tymianom.

Králik na paprike
Paprika dokáže vylepšiť a ozvláštniť nejeden pokrm. Nie inak je tomu aj u králika. Skúste si uvariť tohto luxusného králika na paprike a uvidíte, že potešíte všetkých stravníkov u vás doma.
INGREDIENCIA
- králik
- soľ
- olej
- cibuľa
- 100 g slaniny
- 250 ml smotany na varenie
- koreňová zelenina – mrkva, zeler a petržlen
- celé korenie
- bobkový list
- guličky nového korenia
- sladká mletá paprika
- strúčik cesnaku
- 4 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Králika naporciujte.
- Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu na jemno a na troške oleja speňte dozlatista.
- Zeleninu tiež pokrájajte a pridajte do hrnca.
- Ľahko osmažte.
- Nakoniec vložte jednotlivé porcie králika, hojne zasypte sladkou paprikou a sprudka opečte zo všetkých strán.
- Zalejte horúcou vodou, pridajte rozotrený cesnak a duste do zmäknutia.
- Potom mäso vyberte, omáčku preceďte a zahustite smotanou zmiešanou so 4 lyžicami múky.
- Pokiaľ je potrebné, omáčku dochuťte.
- Podávajte s knedľou alebo cestovinami.

Máme pre vás aj luxusné recepty s bravčovým mäsom na paprike 6x inak. Vyskúšajte ich všetky!
Králik dusený na červenom víne
Králik skvele chutí aj v omáčke z červeného vína s čerstvými bylinkami. Tento pokrm sa skvele hodí na víkendový obed!
INGREDIENCIA
- 750 ml červeného vína
- 1⁄4 šálky červeného vínneho octu
- 2 a 1⁄4 polievkové lyžice cukru
- 1 králik (900 – 1400 g), nakrájaný na 8 kusov
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1⁄4 hrnčeka hladkej múky
- 1⁄4 šálky extra panenského olivového oleja
- 16 strúčikov cesnaku, rozdrvených
- 16 listov šalvie
- 6 vetvička rozmarínu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
- V miske zmiešajte víno, ocot a cukor a odložte nabok.
- Králika osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na tanier dajte múku.
- Obaľte králika v múke; straste prebytok.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Králika smažte, raz otočte, kým zo všetkých strán nezhnedne, asi 6 minút z každej strany.
- Preneste králika do hlbokej zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm.
- Pridajte cesnak do panvice a restujte za stáleho miešania dozlatista 3-4 minúty.
- Nalejte zmes vína do panvice.
- Povarte a lyžicou zoškrabte zhnednuté kúsky.
- Prelejte omáčkou králika.
- Navrch nasypte šalviu a rozmarín.
- Zakryte alobalom a vložte do rúry.
- Duste do mäkka, asi 45 minút.
- Odkryte, zvýšte teplotu na 230 ° a pokračujte v pečení.
- Podlievajte králika, kým omáčka nezhustne, ešte asi 25 minút.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s chrumkavým chlebom alebo so širokými vaječnými rezancami.

Objavte podobné tipy
Králik po taliansky
Tento výdatný králičie pokrm pochádza z ostrova Ischia pri pobreží Neapola a je to skvelé jedlo na zahriatie. Podávajte ho so zemiakmi a sezónnou zeleninou.
INGREDIENCIA
- 2 králiky
- 1 celá hlava cesnaku, rozkrojená na polovicu
- 300 g šalotky, nakrájané na plátky
- 1 chilli papričku, rozkrojená pozdĺžne napoly
- 500 ml bieleho vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g paradajok
- 2 bobkové listy
- 1 zväzok petržlenovej vňate, nasekané nahrubo
- 1 zväzok bazalky, nahrubo nasekané
- soľ a korenie
POSTUP
- Naporciujte králiky na kúsky.
- Všetky kúsky osoľte, okoreňte a zľahka poprášte trochou múky.
- Kúsky králika orestujte na panvici na vysokom ohni s trochou olivového oleja.
- Keď je dozlatista, odstavte králika stranou a vylejte olej z panvice.
- Nalejte do panvice trochu extra panenského olivového oleja a pridajte cesnak, šalotku a chilli.
- Restujte niekoľko minút, kým šalotka nezezlátne.
- Kúsky králika opäť vložte do panvice a zalejte bielym vínom.
- Asi po 5 minútach pridajte paradajky a zeleninový vývar.
- Nechajte variť na strednom plameni asi 20 minút.
- Pridajte bylinky a pokračujte vo varení na vysokej teplote, kým nezískate hustú omáčku, asi ďalších 30 minút.
- Ozdobte lístkami bazalky a vetvičkami rozmarínu a podávajte.

Klasický králik na smotane ako od babičky
Čo tradičnejšieho ešte uvariť ako králika na smotane? Vyskúšajte toto pomerne rýchle a dobré jedlo, ktoré sa hodí aj na Veľkú noc.
INGREDIENCIA
- 1 králik
- 1 téglik sladkej smotany
- mletá sladká paprika
- soľ
- korenie
- cibuľa
- hladká múka
- masť
POSTUP
- Králika umyte a naporciujte.
- Mäso osoľte a okoreňte.
- V kastróle osmažte na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte králičie mäso a opečte.
- Posypte mletou paprikou, podlejte a duste domäkka.
- Akonáhle je králičie mäso hotové, zahustite šťavu smotanou, v ktorej ste rozmiešali múku.
- Povarte ešte chvíľu a môžete podávať so žemľovou knedľou.

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na kuracie mäso na smotane , na ktorých si zaručene pochutnáte!
Pečený králik na cesnaku
Pripravte si tento recept, ktorý je obľúbený v mnohých slovenských kuchyniach. Pretože je králičie mäso veľmi chudé, je vhodné k nemu pridať plátky bravčového bôčika, ktoré pokrmu dodajú šťavnatosť a dokonalú chuť.
INGREDIENCIA
- 1 celý králik (2,5 – 3 kg)
- 450 g bravčového bôčika, bez kože a kostí
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky (120 ml) vody
POSTUP
- Očistite králika od zvyšných chlpov, opláchnite vodou a osušte.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska.
- Cesnak olúpte a prelisujte.
- Bravčový bôčik nakrájajte na kúsky hrubé asi 3–4 cm a osoľte ho.
- Králika potrite zo všetkých strán cesnakom a soľou.
- Do zapekacej misy položte kúsky bravčového bôčika a navrch dajte cibuľu.
- Králika položte na pripravený základ.
- Nalejte na králika asi ½ až ¾ šálky (120-180 ml) vody.
- Zakryte a pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
- Po hodine veko snímte.
- Pečte ďalších 60–90 minút, kým sa neodparí voda, ktorú ste pečienku poliali.
- Králik sa začne piecť (nie dusiť).
- Počas tejto doby kontrolujte, aby sa mäso neprepieklo, a každých 10-15 minút ho podlievajte šťavou.
- Po dvoch až dvoch a pol hodinách je králik a bôčik hotový.

Skúste si pripraviť aj ďalšie zaujímavé recepty na králika na cesnaku , či už ako chutný obed alebo ľahká večera. Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a vykúzlite im skvelé pochúťky, za ktoré vás budú zbožňovať!
Sviečková z králika
Sviečková omáčka patrí medzi najobľúbenejšie omáčky vôbec. Ak sa jej nechcete zriecť ani na Veľkú noc a pritom chcete dodržať veľkonočné zvyky, pripravte si sviečkovú z králika.
INGREDIENCIA
- 1 králik
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- kúsok zeleru
- 100 g slaniny
- soľ
- 1 bobkový list
- 5 guličiek nového korenia
- 5 guličiek korenia
- 5 guličiek borievky
- 1 lyžica masti
- trochu sušeného tymiánu
- 1 cibuľa
- 1 téglik smotany
POSTUP
- Králika umyte a naporciujte na jednotlivé porcie.
- Mäso osoľte.
- Do hrnca dajte na tuk umytú a nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a nakrájanú cibuľu a chvíľu osmažte, až zavonia.
- Potom pridajte porcie králika a dochuťte korením, novým korením, tymianom.
- Pridajte bobkový list a borievka.
- Podlejte a duste domäkka.
- Ako je mäso hotové, vyberte ho z hrnca, zároveň vyberte aj korenie, a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
- Potom ju zahustite smotanou, v ktorej ste rozmiešali múku.
- Omáčku dobre prevarte, aby stratila svoju múčnú chuť.
- Vráťte králika späť do omáčky a prehrejte.
- Podávajte tradične so žemľovou knedľou.

Králik na pive
Nie je nič lepšie ako mäso pripravované na pive! A čo potom tento recept na králika duseného v omáčke z piva a javorového sirupu. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 4 králičie stehná
- 1/4 šálky (55 g) masla
- 10 jarných cibuliek, nakrájaných
- 340 ml svetlého piva (pale ale)
- 280 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice (30 ml) javorového sirupu
POSTUP
- Vo veľkej panvici alebo hrnci na strednom plameni orestujte králičie stehienka na masle.
- Pridajte jarnú cibuľku a dôkladne premiešajte.
- Pridajte pivo, vývar a javorový sirup.
- Priveďte do varu.
- Prikryte a varte na strednom plameni hodinu a pol alebo kým mäso nezmäkne.
- Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s cestovinami.

Tipy, ako pripraviť králika
Králičie mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, pritom je málo tučné. Je preto vhodné aj ako diétny pokrm.
Králika v obchode zaobstaráme už stiahnutého a vypitvaného, takže základná príprava sa obmedzí na bežné očistenie a naporciovanie. Porciujeme na zadné stehná, 2-3 porcie z chrbta a predné stehná.
Králika najčastejšie pečieme, môžeme ho aj dusiť, pred prípravou marinovať. Ak potrebujeme zväčšiť objem porcie, tak ho pripravujeme s plnkou. Mladého králika, čo je kúpený králik takmer vždy, môžeme aj vyprážať.
Pri príprave menej porcií a rozdelení králika na dve jedlá, môžeme zo zadných stehien a chrbta vykrájať malé filátka, tie upraviť ako špíz a zvyšok králika potom upiecť alebo podusiť, prípadne pripraviť bielu kyslú polievku.
Dúfame, že vám naše recepty s králikom zachutia!
Dobrú chuť! 🙂