10 najlepších receptov na králika z rúry. Zamilujete si ich všetky!

Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa a tak si právom zaslúži našu pozornosť.

Jedným zo spôsobov, ako si ho pripraviť, je upiecť si ho v rúre.

Inšpirujte sa našimi TOP receptami na pečeného králika, na ktorých si pochutí celá vaša rodina!

Máme pre vás rôznorodé varianty.

Jedna je lepšia ako druhá!

Presvedčte sa sami.

Upečený králik so zemiakmi

Tento pokrm takmer určite osloví väčšinu stravníkov. Mäso sa najskôr dve hodiny marinuje v majonéze a cibuli, vďaka čomu bude úžasne jemné. Potom sa pečie spolu so zemiakmi v rúre, aby sa chute skvele spojili. Tip na skvelý víkendový obed!

INGREDIENCIA

  • 800 – 900 g králika
  • 2-3 cibuľa
  • soľ, podľa chuti
  • čierne korenie, podľa chuti
  • 5 lyžíc majonézy
  • korenie na mäso, podľa chuti
  • 700-800 g zemiakov
  • 4 lyžice rastlinného oleja

POSTUP

  1. Králika nakrájajte na kúsky.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na polkolieska.
  3. Vložte mäso do misy.
  4. Dochuťte soľou a korením, pridajte majonézu a cibuľu a dobre premiešajte.
  5. Misu zakryte a nechajte v chladničke marinovať.
  6. Zemiaky olúpte.
  7. Veľké zemiaky prekrojte napoly alebo na štvrtiny, menšie nechajte celé.
  8. Zemiaky osoľte, okoreňte, pokvapkajte olejom a dobre premiešajte.
  9. Zapekaciu misu vyložte alobalom.
  10. Preložte do nej králika a zemiaky.
  11. Hornú časť misy pevne uzavrite alobalom.
  12. Rúru rozohrejte na 180 ° C a pečte asi 60 minút.
  13. Potom odstráňte alobal a pečte ďalších 25-30 minút.
  14. Nakoniec vyberte z rúry, znovu prikryte alobalom a nechajte 15-20 minút odpočívať.
  15. Upečeného králika so zemiakmi naložte na taniere a podávajte horúce.
Kus králika servírovaný spolu so zemiakmi a vetvičkou rozmarínu na tanieri.
www.yummytemple.com

Králik upečený na koreňovej zelenine

Koreňová zelenina v kombinácii s mäsom patrí medzi naše obľúbené pokrmy. Vyskúšajte náš nasledujúci recept, na ktorom si zaručene pochutnáte a navyše je neuveriteľne jednoduchý na prípravu!

INGREDIENCIA

  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 2 cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 30 g masla
  • 1 králik
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Cibuľu, slaninu a koreňovú zeleninu nakrájajte na kocky.
  2. Všetko premiešajte v pekáči a pridajte na tenké plátky nakrájané maslo.
  3. Králika rozporcujte, dochuťte soľou, čiernym korením aj zvnútra a uložte ho na zeleninu.
  4. Pečte v vyhriatej rúre na 200°C cca 90 minút dozlatista.
Králik servírovaný na tanieri spolu s kúskami mrkvy.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyskúšajte aj naše bezkonkurenčné recepty s králičím mäsom 10x inak. Pečené aj dusené varianty!

Králik na cesnaku

Tento recept patrí k obľúbeným slovenským pokrmom. Pretože je králičie mäso veľmi chudé, upečieme ho spolu s bravčovým bôčikom, ktorý jedlu dodá šťavnatosť a dokonalú chuť.

INGREDIENCIA

  • 1 ks naporciovaného králika
  • 2 palice cesnaku
  • 120 g slaniny
  • 600 g bravčového bôčika
  • hladká múka na obalenie
  • 2 ks cibule
  • 1 lyžička rasce
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • niekoľko vetvička čerstvého tymiánu
  • soľ
  • čerstvo namleté ​​korenie

POSTUP

  1. Nakrájajte niekoľko strúčikov cesnaku a asi polovicu slaniny.
  2. Do mäsa urobte špičkou noža ostré zárezy a vsuňte do nich kúsky cesnaku a slaniny.
  3. To isté môžete urobiť aj s bôčikom.
  4. Obe mäsa potrite prelisovaným cesnakom.
  5. Králika osoľte, okoreňte a zľahka ho otlačte v múke, bôčik stačí len osoliť a okoreniť.
  6. Zvyšnú slaninu nakrájajte na kocky a nechajte ho vyškvariť.
  7. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, zvyšný cesnak, rascu a všetko mäso.
  8. Sprudka ho opečte zo všetkých strán.
  9. Podlejte časťou vývaru, pridajte tymián a zakryté pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
  10. Často prelievajte vypečenou šťavou, prípadne dolievajte vývar.
  11. Pečte asi 1 až 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
Kusy králika na tanieri spolu so zemiakovými knedľami a špenátom s vedľa položenou vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na králika na cesnaku , či už ako chutný obed alebo ľahkú večeru.

Pečené králičie stehná so zeleninovou ryžou

Máte po ruke králičie stehienka? Odporúčame ich opiecť so zmesou korenia, ako je oregano, tymian a bazalka, a ako prílohu zvoliť misku ryže so šampiňónmi a paprikou. Skvelý tip na víkendový obed!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 králičie stehná (cca 230 g každé)
  • soľ
  • korenie
  • tymian
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička bazalky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 6 šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • ½ žltej papriky, nakrájanej na kocky
  • ½ červenej papriky, nakrájanej na kocky
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 140 g ryže
  • ½ šálky bieleho vína
  • ¼ šálky zeleninového vývaru
  • 85 g hrášku

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Zahrejte rastlinný olej na panvici na strednom ohni.
  3. Pridajte králičie stehienka a dochuťte ich soľou a korením.
  4. Medzitým použite malú misku a zmiešajte tymián, oregano, bazalku, olivový olej a štipku soli.
  5. Použite túto zmes a rozotrite ju na králičie stehienka.
  6. Stehná treba opekať na panvici 2-3 minúty z každej strany.
  7. Vložte ich do rúry na ďalších 40 minút.
  8. Do panvice, na ktorej ste vyprážali králika, pridajte šampiňóny a papriky.
  9. Premiešajte a zeleninu dochuťte rozmarínom, soľou a čiernym korením.
  10. Pridajte ryžu.
  11. Zalejte bielym vínom a kuracím vývarom.
  12. Priveďte do varu a prikryte pokrievkou na 25 minút.
  13. Pridajte hrášok a spoločne s ryžou 3-4 minúty povarte.
  14. Králičie stehienka vyberte z rúry a podávajte so zeleninovou ryžou.
Kus králika servírovaný spolu s ryžou s hráškom a ďalšou zeleninou na tanieri.
www.sodelicious.recipes

Králik na smotane s karlovarskou knedľou

Králik na smotane je výnimočné a veľmi chutné sviatočné jedlo. Nenechajte sa odradiť náročnejšou prípravou. Pokiaľ budete postupovať podľa receptu, nemôžete urobiť chybu a odmenou vám bude vynikajúci nedeľný obed hodný poklony.

INGREDIENCIA

  • 1 králik (2 predné nohy, 2 zadné nohy a chrbát, ak máte aj trup a krk, použite ich na vývar)
  • 1 malé maslo
  • 2 bobkové listy
  • 15 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 300 g koreňovej zeleniny nakrájanej na malé kocky
  • 50 g slaniny nakrájanej na jemno
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 1 lyžica horčice
  • 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice octu
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 500 ml vývaru z trupu a krku králika, môžete použiť aj kuracie vývar alebo vodu
  • 1 smotana na šľahanie (200ml)
  • 1 citrón
  • soľ, korenie

Na knedľu:

  • 400 g staršieho bieleho pečiva (rožky či žemle)
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • muškátový oriešok
  • hrsť petržlenovej vňate nakrájanej na jemno
  • soľ

POSTUP

  1. Kúsky umytého králika osušte a dajte do misy.
  2. V hrnci rozpustite maslo a pridajte k nemu korenie.
  3. Chvíľočku ho na masle opražte a potom rozpusteným maslom zalejte králika.
  4. Poriadne premiešajte.
  5. Misku prikryte a dajte odpočívať do chladničky na 4 až 24 hodín.
  6. Pred pečením mäso vyberte a chvíľu nechajte pri izbovej teplote.
  7. Medzitým si z trupu a krku uvarte vývar spolu s korením na vývar.
  8. Varte, kým mäso nie je mäkké.
  9. Rúru rozohrejte na 170 stupňov Celzia.
  10. Na sporáku rozpáľte pekáč, v ktorom budete mäso piecť a sprudka opečte kusy králika zo všetkých strán.
  11. Keď je mäso opečené, vyberte ho a do výpeku dajte nakrájanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujte za stáleho miešania, potom pridajte nakrájanú slaninu a cibuľu.
  12. Znovu restujte a miešajte, kým nie je zelenina zlatistá.
  13. Pridajte korenie, hladkú múku, horčicu, ocot a cukor.
  14. Premiešajte a zalejte vývarom.
  15. Ďalej do pekáča vložte mäso a prikryte.
  16. Vložte do rúry a pečte cca 2 hodiny.
  17. Do veľkého hrnca dajte variť vodu.
  18. Oddeľte žĺtky od bielkov.
  19. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do snehu.
  20. Nakrájajte si pečivo na kocky, osoľte, pridajte žĺtky a nakrájanú petržlenovú vňať.
  21. Všetko premiešajte a po častiach vmiešajte sneh z bielkov.
  22. Kuchynskú fóliu rozložte na stôl a pol zmesi na knedle do nej zabaľte tak, aby mala tvar valčeka.
  23. Na okrajoch valček zaviažte povrázkom.
  24. S druhou časťou cesta urobte to isté.
  25. Valčeky varte pod pokrievkou 25 minút a raz otočte.
  26. Po vybratí rozbaľte a nakrájajte.
  27. Keď je králik mäkký, vyberte pekáč na sporák a omáčku s mäsom bez pokrievky ešte varte.
  28. Po 10 minútach mäso vyberte, zabaľte do alobalu a omáčku prepasírujte cez jemné sitko.
  29. Dochuťte šťavou z citróna, prípadne soľou.
Kus králika na tanieri spolu s omáčkou a plátkami knedle s vedľa položeným príborom.
www.receptykulinarium.sk

Králik pečený s feniklom

Kombinácia králika a feniklu môže byť pre niekoho trochu neobvyklá. Dajte tomu však šancu! Ide totiž o skvelú pochúťku, na ktorej si pochutí celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 1 králik naporciovaný na 8 kusov
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ a korenie
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 buľvy feniklu nakrájané na klinky
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
  • 85 g pancetty, nasekané
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • ½ šálky nahrubo nasekaných listov feniklu
  • ¾ šálky bieleho vína
  • ½ šálky kuracieho vývaru

POSTUP

  1. Vložte do mixéra 2 veľké strúčiky cesnaku, rozmarín, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky korenia a lyžicu olivového oleja a vytvorte pastu.
  2. Potrite pastou kúsky králika a dajte cez noc do chladničky.
  3. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  4. Použite pekáč alebo zapekaciu misu dostatočne veľkú, aby sa do nej zmestili kúsky králika, cibuľa a fenikel.
  5. Okolo králika a medzi kúskami položte fenikel, cibuľu, pancettu, cesnak a semená feniklu a navrch položte polovicu feniklových listov.
  6. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  7. Pečte 30 minút.
  8. Pridajte ½ šálky bieleho vína a pečte ďalšiu hodinu.
  9. Každých 15 minút podlievajte šťavou z pekáča.
  10. Pokiaľ je v pekáči málo tekutiny, pridajte viac vína alebo vody.
  11. Zvýšte teplotu na 230 stupňov Celzia.
  12. Pečte ďalších 15 minút, kým králik nezíska zlatohnedú farbu.
  13. Kúsky králika otočte a pečte ďalších 15 minút, počas ktorých ho ešte raz podlejte.
  14. Fenikel a cibuľa by mali byť mäkké a pekne opečené.
  15. Preložte králika a zeleninu na nahriaty tanier a udržujte v rúre teplej, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
  16. Dajte pekáč nad horákmi na vysokú teplotu a zalejte ¼ šálkou bieleho vína a kuracím vývarom.
  17. Z pekáča zoškrabnite všetky hnedé kúsky a zvarte tekutinu asi na polovicu.
  18. Nechajte prehrievať asi 3 až 5 minút.
  19. Králika posypte zvyšnými feniklovými listami a podávajte s omáčkou.
Kusy králika a feniklu v pekáči.
www.internationalcuisine.com

Ak ste fanúšikovia feniklu, možno sa vám bude hodiť aj niektorý z našich 7 voňavých feniklových receptov !

Králik upečený s kyslou kapustou

Jednoduchý na prípravu a chuťovo úplne vynikajúci! Taký je nasledujúci recept na pečeného králika s kyslou kapustou. Vyskúšajte ho aj vy!

INGREDIENCIA

  • 100 g kvalitné prerastené slaninky
  • 1 lyžica oleja z hroznových jadier
  • 3 plátky masla
  • 4 stehná z králika
  • himalájska soľ
  • 1 lyžička mletej sušenej zeleniny
  • zemiaky
  • kyslá kapusta
  • olivový olej

POSTUP

  1. Králičie mäso poriadne umyte a osušte papierovou utierkou.
  2. Slaninku nakrájajte na kocky a spolu s olejom z hroznových jadier opražte na panvici.
  3. Orestovanú slaninku vyberte a do panvice vložte plátky masla a pridajte stehná.
  4. Nechajte ich krátko zatiahnuť, aby do seba nasala rozpustené maslo, pretože králičie mäso je suchšie.
  5. Keď máte stehná dozlatista orestované, preložte ich do zapekacej misy, pridajte slaninu, do panvice nalejte cca 1 dcl vody a nechajte výpek variť.
  6. Pridajte do neho mletú sušenú zeleninu a výpekom zalejte stehná v zapekacej mise.
  7. Mäso prikryte kyslou kapustou, zakryte alobalom a pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi hodinku alebo do mäkka.
  8. Potom zložte alobal a pečte ešte chvíľu odkryté pekne dozlatista.
  9. Ako príloha sa skvele hodia pečené zemiaky.
  10. Ošúpané zemiaky nakrájajte na mesiačiky alebo hranolky, blanšírujte vo vriacej vode asi 5 minút, potom ich sceďte a položte na plech s papierom na pečenie.
  11. Pokvapkajte olivovým olejom, posoľte a pečte asi 20 minút na 200 stupňoch.
  12. Dobrú chuť!
Kus králika s kyslou kapustou a pečenými zemiakovými hranolkami na tanieri.
www.miriamkalisova.sk

Pečený králik s medom a horčicou

Pokiaľ nemáte čas na marinovanie králika, bude sa vám tento recept náramne hodiť. Maslo totiž udrží králika šťavnatého po celú dobu pečenia a jednoduchá medovo-horčičná omáčka všetko krásne spojí. Podávajte so zemiakmi a pečenou zeleninou ako lahodný obed či večeru.

INGREDIENCIA

  • celý králik, cca 1,5 kg
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/4 šálky medu
  • 1 a 1/2 lyžičky dijonskej horčice

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Umiestnite celého králika do zapekacej misky a hojne ho potrite maslom, uistite sa, že sa dostanete aj dovnútra.
  3. Posyptesušeným tymiánom a zľahka dochuťte štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Pečte v rúre 30 minút.
  5. Po 30 minútach vyberte králika z rúry a pridajte kurací vývar do zapekacej misy.
  6. Vložte späť do rúry a pečte ďalších 35 až 40 minút.
  7. Asi päť minút predtým, než králika vytiahnete z rúry, zmiešajte v malej miske med a horčicu.
  8. Tesne pred podávaním králika zľahka pokvapkajte omáčkou.
Kus králika servírovaný na tanieri spolu s americkými zemiakmi a špargľou.
www.bcoutdoorsmagazine.com

Užite si aj našich 5 najlepších receptov na medové pokrmy . Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Králik upečený v rúre so šampiňónmi, medom a pivom

Luxusne pripravený králik, ktorý sa pečie spolu s pivom, medom, rozmarínom a šampiňónmi, má nezabudnuteľnú chuť, ktorú si zamiluje snáď každý!

INGREDIENCIA

  • 1 králik, naporciovaný na kusy
  • 1 plechovka piva
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžica medu
  • 400 g šampiňónov
  • 1 vetvička rozmarínu
  • mletá soľ a korenie
  • trochu zemiakov ako príloha (voliteľne)

POSTUP

  1. Králika najprv nakrájajte na stredné kúsky (kosti nechajte) a očistite pod tečúcou vodou.
  2. Dôkladne ho osušte papierovými utierkami.
  3. Potom pridajte múku a kúsky králika do igelitového vrecka, vrecko dobre uzavrite a pretrepávajte, kým nie sú všetky kúsky mäsa rovnomerne pokryté múkou.
  4. Dajte panvicu naplnenú olivovým olejom do výšky 1 cm na vysoký plameň a keď je olej rozpálený, pridajte pomúčené kúsky mäsa.
  5. Opečte mäso z oboch strán, aby získalo peknú zlatohnedú farbu.
  6. Každý hotový kúsok položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
  7. Na čerstvom olivovom oleji orestujte šampiňóny.
  8. Keď zmäknú, pridajte plechovku piva a lyžičku medu.
  9. Počkajte, až sa alkohol z piva odparí, a zložte panvicu z ohňa.
  10. Do hrnca s pokrievkou vhodného do rúry vložte kúsky králika a pridajte šampiňóny a navrch pivo.
  11. Dajte pozor, aby ste si vybrali hrniec s malým priemerom dna, pretože všetky kúsky mäsa by mali byť zakryté alebo väčšinou ponorené v omáčke.
  12. Do hrnca vložte vetvičku rozmarínu, priklopte pokrievkou a dajte do predhriatej rúry na 230 ° C na 20 minút a potom teplotu znížte na 180 ° C na ďalších 50-70 minút.
  13. Keď budete čakať, kým sa mäso upečte, môžete si pripraviť prílohu.
  14. Tento králik sa skvele hodí napríklad k zemiakom vareným so šupkou.
  15. Môžete ich povariť, nakrájať na kúsky, posypať sladkou paprikou, soľou a korením a vložiť do rúry na 180 stupňov Celzia, aby sa urobila kôrka.
  16. Dobrú chuť!
Kusy králika servírované na tanieri spolu so zemiakmi s vedľa položenou vidličkou.
www.food52.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely!

Králik plnený plnkou

Nie je nič lepšie ako nádherný kus voňavého pečeného mäsa a ešte navyše plneného úžasnou plnkou z mletého teľacieho mäsa, bravčovej klobásy a strúhaného syra. To jednoducho musíte ochutnať!

INGREDIENCIA

  • 1 králik (nechajte si ho vykostiť pri mäsiari
  • 100 g bieleho chleba, namočeného v mlieku a dobre vyžmýkaného
  • 1 vajce
  • 300 g mletého teľacieho mäsa
  • 1 bravčová klobása
  • 100 g strúhaného syra pecorino
  • soľ
  • čierne korenie
  • extra panenský olivový olej
  • 5 zemiakov
  • 1 červená cibuľa
  • 1 šálka hovädzieho alebo zeleninového vývaru alebo bieleho vína

POSTUP

  1. V miske zmiešajte chlieb s mletým teľacím mäsom, bravčovou klobásou, ľahko rozšľahaným vajcom a nastrúhaným syrom pecorino.
  2. Pridajte štipku soli a trochu mletého čierneho korenia.
  3. Dôkladne premiešajte.
  4. Vykosteného králika položte na doštičku a rovnomerne ho potrite náplňou.
  5. Začnite králika rolovať od zadných nôh, potom ho dobre zviažte kuchynským povrázkom a potrite soľou a korením.
  6. Rúru predhrejte na 200 °C a králika vložte do pekáča spolu s olúpanými zemiakmi nakrájanými na mesiačiky a červenou cibuľou nakrájanou na plátky.
  7. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a pečte asi 40 minút, aby králik zhnedol.
  8. Po 40 minútach mäso zalejte vývarom alebo bielym vínom a znížte teplotu na 180 °C.
  9. Králika pečte ďalších 50 minút a občas ho podlievajte omáčkou.
  10. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
  11. Pred podávaním omáčku rozohrejte a nalejte na plátky mäsa.
Králičie roláda plnená plnkou z mletého teľacieho mäsa, bravčovej klobásy a strúhaného syra servírovaná v pekáči spolu so zemiakmi a vetvičkami rozmarínu.
www.en.julskitchen.com

Záverečné tipy na pečenie králika

  • Pri pečení môžeme dochucovať králičie mäso niektorú z byliniek . Niekedy stačí len zelená petržlenová vňať, ale môže to byť aj ligurček, rozmarín, koriander, šalvia či tymián.
  • Králičie mäso je mierne sladkasté , chudé, bledo ružové, jemne vláknité . Má nízky obsah cholesterolu, obsahuje väčší podiel bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.
  • Pridať sa môže aj smotana sladká alebo kyslá a pri pečení králika môžeme podlievať okrem vývaru či horúcej vody aj pivom alebo vínom.
  • Ak si chceme ušetriť prácu s prípravou prílohy, tak králika pečieme súčasne so zemiakmi .

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentára!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.