Zaujímavé recepty na králika s cesnakom ako chutná večera či menší obed. Inšpirujte sa!

Skúste si pripraviť zaujímavé recepty na králika na cesnaku, či už ako chutný obed alebo ľahká večera.

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a vykúzlite im skvelé pochúťky, za ktoré vás budú zbožňovať.

Inšpiráciu môžete hľadať v tomto článku, kde nájdete jednoduché, a napriek tomu vynikajúce pokrmy na rôzne príležitosti.

Jednoduchý králik na cesnaku

Hovorí sa, že napríklad v USA to nie je veľmi bežné, že sa pripravuje práve tento druh mäsa, napriek tomu sa nájdu domácnosti, kde sa na jedálničku objavia.

U nás je to obľúbená pochúťka, ktorá sa dá urobiť na mnoho spôsobov. Táto receptúra je veľmi chutná a ľahko sa pripravuje. Ostatne vyskúšajte aj recepty na pečeného králika .

Ingrediencie:

  • 1 králik vypitvaný s kožou (hmotnosť cca 1 500 – 1 600 g)
  • 250 ml červeného vínneho octu
  • 1 hrnček extra panenského olivového oleja
  • 15 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • Šťava z 2 chemicky neošetreného citróna
  • 1/3 hrnčeka bieleho vína
  • 2 hrnčeky vody

Postup:

  • Králika naporciujeme a zatiaľ odložíme bokom. Strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame na plátky.
  • Kúsky mäsa naukladáme do panvice a vlejeme ocot, aby bolo mäso ponorené do polovice. Pokiaľ nám 250 ml nestačí kvôli veľkosti panvici, pridáme, koľko potrebujeme.
  • Mäso marinujeme 1 1/2 hodiny z jednej strany, potom ho otočíme a znova marinujeme druhú stranu po dobu 1 1/2 hodiny.
  • Potom vyberieme králika z panvice a ocot vylejeme. Do panvice potom nalejeme olivový olej a zahrejeme.
  • Akonáhle je olej zahriaty, vložíme králika a restujeme ho v panvici zo všetkých strán, kým nezíska zlatohnedý odtieň.
  • Prihodíme plátky cesnaku a keď zozlatne až takmer zhnedne, zalejeme mäso bielym vínom.
  • Osolíme, okoreníme, prihodíme rozmarín aj bobkový list a prelejeme vodou.
  • Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme zhruba 1 hodinu. Pred koncom varenia asi tak 10 minút prilejeme citrónovú šťavu a zľahka zahýbeme panvici, aby sa šťava dostala do celej panvice, ale nemiešame.
  • Nakoniec vypneme sporák a zakrytú panvicu necháme ešte 15 minút na teplej platničke dôjsť.
Luxusný králik na víne s cesnakovou omáčkou.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Pečený králik na cesnaku

Máte chuť na šťavnatý kúsok mäsa a hľadáte vhodný recept? Tento je rýchly a jeho príprava jednoduchá. Budete sa olizovať ešte aj na druhý deň. Pripravte túto pochúťku svojim blízkym a budú vás zbožňovať.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
  • 800 g králika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 hrnček suchého bieleho vína
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Trochu vody (ak bude treba ešte podliať)
  • Čerstvý tymián

Postup:

  • Králika naporciujeme ostrým nožom na 4 diely a zatiaľ necháme bokom.
  • Na stredne vysokom ohni zahrejeme veľkú panvicu (takú, ktorá pôjde vložiť do rúry) a dáme do nej olej. Keď sa zahreje, vložíme kúsky králika a vyprážame zo všetkých strán, kým nebude hnedý.
  • Počas vyprážania králika osolíme a okoreníme.
  • Znížime teplotu, pridáme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak a necháme zozlatnúť.
  • Akonáhle získa zlatohnedý odtieň, necháme králika variť ešte ďalšie 2 – 3 minúty.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Do panvice vlejeme biele víno, aby sa uvoľnilo všetko, čo sa prilepilo na dno panvice. Keď sa víno odparí, prilejeme kurací vývar.
  • Teraz prišiel čas vložiť panvicu s králikom do rúry a pečieme zhruba 30 minút. Vnútri musí mať mäso cca 65 stupňov.
  • Vyberieme z rúry a môžeme servírovať. Na tanieri ozdobíme čerstvým tymianom.
Králik s cesnakom a omáčkou z vína.
Zdroj: https://whatsinthepan.com/

Stehná na cibuli a cesnaku

Králik má charakteristickú chuť a veľmi jemné mäso. Mnohí si na jeho prípravu netrúfajú, ale to je škoda, pretože jeho úprava je veľmi rýchla a výsledok chutný.

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 kg králičích stehien (prípadne 1 celého králika)
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 1 palica cesnaku
  • 1/3 hrnčeka sherry octu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 – 2 hrsti čerstvého hrášku
  • Voda podľa potreby

Postup:

  • Pripravíme si najlepšie liatinový hrniec a dáme doň zahriať olivový olej.
  • Králika naporciujeme (pokiaľ nezoženieme len stehná) a dobre osolíme aj okoreníme. Vložíme do rozohriateho oleja a necháme opražiť.
  • Akonáhle získa králik hnedastý odtieň, prihodíme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu. Varíme zhruba 8 – 10 minút, aby cibuľa zozlátla.
  • Pridáme olúpané a na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a necháme 2 minúty variť/restovať.
  • Potom vložíme späť kúsky králika, trochu osolíme, zalejeme octom a prihodíme bobkový list.
  • Všetko zalejeme vodou v takom množstve, aby bol králik do polovice ponorený.
  • Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 2 hodiny.
  • Akonáhle je králik jemný, pridáme ešte trochu korenia a vmiešame čerstvý hrášok.
  • Vypneme sporák a necháme pod pokrievkou dôjsť ešte asi 10 minút.
  • Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom.
Králičie stehienka s cesnakom a cibuľou.
Zdroj: https://honest-food.net

Dusené mäso so špenátom

Králik na cesnaku je vynikajúca pochúťka pre každého, kto miluje tento druh mäsa a cesnak ako taký.

Ostatne ten dokáže vyzdvihnúť aj to absolútne najnudnejšie jedlo na vyššiu úroveň. Pripravte tento recept ako obed pre svojich blízkych či pohostenie pre priateľov, budú vás za to milovať.

Ingredinci:

  • 1 králik
  • 1/2 hrnčeka múky
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 červená paprika
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica rozmarínu
  • 1/4 hrnčeka octu z bieleho vína
  • 2 lyžičky cukru (kryštál, trstinový)
  • 1 hrnček bieleho vína
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru

Na ozdobu:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 lyžice pražených píniových orieškov
  • 2 lyžice smotany

Postup:

  • Do misy dáme múku a dostatočne osolíme aj okoreníme. Premiešame a vložíme do nej králika, ktorého si predtým naporciujeme.
  • Dôkladne ho v múke obalíme a prebytočnú múku oklepeme.
  • Pripravíme si veľkú panvicu a vlejeme do nej olivový olej, aby sa nahrial. Zároveň s olejom pridáme aj maslo.
  • Akonáhle je tuk zahriaty, vložíme do panvice králika a opekáme zo všetkých strán, aby zhnedol. Nastavíme si stredný oheň, aby sa nám králik s múkou nepripálil.
  • Takto zhnednutého králika odložíme nabok a očistíme si všetku zeleninu.
  • Všetko nakrájame na tenké prúžky či kocky a prihodíme do panvice. Rozmarín nasekáme a taktiež dáme do panvice. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť, pokiaľ nie je zelenina jemná a mäkká.
  • Potom odklopíme, zvýšime teplotu, pridáme ocot s cukrom a varíme po dobu 30 sekúnd.
  • Potom prilejeme víno s kuracím vývarom, dochutíme a privedieme do varu.
  • Vrátime králika do panvice, zaklopíme a na miernom ohni varíme asi 30 minút.
  • Po uplynutí tejto doby králika vyberieme a uložíme na teplé miesto, aby nevychladil.
  • Znížime teplotu a ešte 5 minút varíme. Nakoniec ešte prisypeme píniové oriešky so špenátom a zalejeme smotanou. Necháme chvíľku variť a môžeme servírovať. Podávame na tanieri preliate omáčkou.

Tip: Ak nemáte králika a napriek tomu sa vám tento recept páči, použite namiesto neho kura. Výsledok bude vynikajúci.

Králik na cesnaku so špenátom a vôňou rozmarínu.
Zdroj: https://dish.co.nz/

Vyprážané stehná so smotanovou omáčkou

Tento recept na králika na cesnaku je vďaka smotane dokonale krémový a jemný. Určite si radi pridáte viac ako jednu porcičku. Hoci recept je na stehná, môžeme použiť aj celého králika.

Ingrediencie:

  • 1 500 g vypitvaného králika
  • 2 hrnčeky korenené múky z Kentucky
  • Rastlinný olej na vyprážanie
  • Na omáčku:
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice jemne nakrájané pažítky
  • 2 lyžice jemne nakrájaného petržlenu
  • 6 strúčikov cesnaku

Postup:

  • Králika naporciujeme a obalíme v ochutenej múke. Naukladáme ho na mriežku, aby sa múka nelepila na tanier, a necháme odpočívať.
  • V panvici (ideálne liatinovej) rozohrejeme rastlinný olej vo vrstve asi 3 cm na stredne vysokom ohni.
  • Akonáhle je olej horúci, znovu obalíme králika v múke, zľahka oklepeme prebytok a opatrne vložíme do rozpáleného oleja.
  • Smažíme klasicky ako rezeň asi 4 minúty z každej strany, potom znova otočíme, zaklopíme, znížime teplotu a smažíme ďalších 8 minút.
  • Panvicu odkryjeme, kúsky králika znova otočíme a necháme smažiť ďalšie 2 minúty. Pričom osmažené kúsky králika uložíme najlepšie do termomisy, aby bol stále v teple.
  • Takto postupne spracujeme všetky kúsky králika. Potom vylejeme olej z panvice tak, aby v ňom zostali zhruba 3 – 4 lyžice a všetky kúsky, ktoré sa oddelili od králika.
  • Prisypeme do panvice 3 lyžice ochutenej múky a za stáleho miešania varíme, kým nie je ľahko zhnedlá.
  • Pridáme bylinky, cesnak a 2 minúty miešame, aby sa cesnak prehrial. Zalejeme kuracím vývarom a smotanou.
  • Miešame, aby sa všetky kúsky od panvice odlepili a pokračujeme, až začne omáčka hustnúť. Potom môžeme servírovať.
  • Kúsky králika dáme na tanier a prelejeme omáčkou.
Vyprážaný králik so smotanovo-cesnakovým prelivom.
Zdroj: https://www.realtree.com/

Roláda plnená kuracím mäsom

Pečený králik na cesnaku môže mať mnoho podôb a plnený ako kuracia rolka sa stane vašim veľkým favoritom. Má veľmi jemnú štruktúru, vynikajúcu chuť a nasýti nielen vás, ale aj celú vašu rodinu či priateľov.

Ingrediencie:

  • 500 g pikantné bravčové párky
  • 425 g mletého kuracieho mäsa
  • 140 g čerstvej strúhanky z bieleho pečiva
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 8 – 10 strúčikov cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 vajce
  • 2 vykostenia králiky (každý s hmotnosťou cca 1 800 g – 2 000 g) + ich kosti
  • 375 ml suchého bieleho vína
  • 125 ml extra panenského olivového oleja
  • 500 ml tekutého vývaru Massel

Postup:

  • Cibuľu očistíme a jemne nasekáme na kocky, cesnak olúpeme a odkrojíme okraje.
  • Rozmarín opláchneme a nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky.
  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme si pekáče so zvýšeným okrajom.
  • Párky olúpeme a dáme do misky. Pridáme mleté kuracie mäso, strúhanku, parmezán a cibuľu.
  • Do misy k mäsu prelisujeme 4 strúčiky cesnaku, prihodíme 2 lyžice rozmarínu a rozklepneme vajcia. Kto chce, môže všetko dať do nádoby robota a rozmixovať, pretože plnka musí byť jemná.
  • Osolíme, okoreníme a vypracujeme plnku, ktorú rozdelíme na dve časti.
  • Na pracovnú plochu rozložíme oba vykostené králiky a na každého dáme polovicu plnky. Vytvarujeme do podoby klobásy a zavinieme ako roládu.
  • Takto to urobíme aj s druhým králikom a pomocou potravinárskej nite zaviažeme alebo použijeme kuchynské ihly.
  • Obe pripravené rolády vložíme do pekáča a obložíme kosťami. Prihodíme zvyšný cesnak a rozmarín.
  • Prilejeme víno s olejom, osolíme, okoreníme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 90 minút s tým, že po chvíľkach podlievame a pridávame víno, aby nebol pekáč bez tekutiny.
  • Rolády vyberieme, vložíme do čistého pekáča alebo panvice, zakryjeme alobalom a na 30 minút odložíme na teplé miesto.
  • Vyberieme kosti, cesnak roztlačíme a pekáčik položíme na platňu na strednú teplotu.
  • Prilejeme vývar, zamiešame a odlepíme všetky kúsky, ktoré nám v pekáčiku zostali. Varíme 3 minúty a potom šťavu zlejeme do misky.
  • Králičie rolády nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier. Pokvapkáme šťavou a podávame napríklad s varenými zemiakmi.
Pečená roláda z králika s cesnakom a rozmarínom s náplňou z kurčaťa a klobás.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Pečienka s citrónom

Králik na cesnaku v kombinácii s citrusmi? To je úplná lahôdka, či už ako chutný obed alebo netradičná večera. Uvidíte, že si pochutnáte nielen vy, ale aj vaši blízki.

Ingrediencie:

  • 1 králik (cca 1 200 g)
  • Šťava z jedného chemicky neošetreného citróna
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 50 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica tymiánu (sušeného alebo čerstvého, podľa toho čo máme)
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 2 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti (ideálne morská)

Postup:

  • Králika naporciujeme a zo všetkých strán osolíme aj okoreníme.
  • Vložíme do pekáča či zapekacej misky a okoreníme muškátovým orieškom, tymianom aj paprikou.
  • Prihodíme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak, bobkový list, med a citrónovú šťavu.
  • Necháme 2 hodiny marinovať a potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Králika pokvapkáme olivovým olejom a poukladáme citrónom nakrájaným na plátky.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 1 hodinu. Priebežné polievame marinádou, v ktorej králika pečieme.
  • Po uplynutí tejto doby rúru vypneme a pekáč necháme ešte 10 minút v rúre.
  • Potom vyberieme von a servírujeme s bielou ryžou, alebo napríklad s hranolkami.
Králik z rúry s vôňou citróna a muškátového orieška.
Zdroj: https://www.foodfromportugal.com/

Zaujímavosti na záver

Biele víno je súčasťou mnohých receptúr/pokrmov, ale viete, ako sa vlastne vyrába? Vydajte sa s nami do slnečného Francúzska, konkrétne do Burgundska, kde sa vyrábajú špičkové biele vína tej najlepšej kvality.

White Winemaking In Burgundy Explained

Keď už sme sa pustili do prípravy rôznych receptov na králika, nie je na škodu sa naučiť, ako ho správne naporciovať.

How to cut up a Rabbit

Viete, kde sa pestujú tie najsladšie a najchutnejšie citróny? Mrknite sa na video a vyrazte s nami na pobreží Amalfi, ktoré je pestovaním citrónov preslávené.

LEMON | How Does it Grow? ITALY SPECIAL: sweet Amalfi lemons

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.