Jednoduché recepty so zapečeným mäsom pod perinou

Mäso pod perinou nie je krycí názov pre dobre schované zvyšky od večere, ale spôsob pečenia, kedy ďalšími ingredienciami pokryjeme pripravované mäso .

A ktoré sú tie najlepšie recepty?

To sa dozviete v nasledujúcom článku , rovnako ako aj to, ako správne takú perinku pripraviť!

Mäso pod žemľovou perinou

Je to vlastne plnka z žemlí alebo rožkov. Nakrájané kocky zvlhčíme vývarom, mliekom, vodou, pivom alebo vínom , jednoducho podľa chuti, potreby a možností.

Žemľovú zmes doplníme žĺtkami a bielkovým snehom a potom máme na výber ešte ďalšie suroviny.

INGREDIENCIA

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 8 rožkov
  • pol hrnčeka mlieka
  • bazalka
  • pór
  • 3 vajcia
  • 2 cibuľa

POSTUP

  1. Na panvici orestujeme cibuľku a hranolky mäsa, potom vlejeme do formy na pečenie.
  2. Pečieme 35 minút pri 175 ºC.
  3. Potom zasypeme mäso zmesou rožkov na kocky namočených v mlieku s bazalkou a nakrájaným pórom.
  4. Pečieme 15 minút, potom prelejeme rozšľahanými vajcami (osolenými) a dopečieme dozlatista.

Recept na mäso pod žemľovou perinou

Náš tip: Na realizáciu tohto receptu zužitkujte panvice s odnímateľnou rukoväťou .

Mäso pod pečeňovou perinou

Hodí sa bravčová alebo ešte lepšie jemnejšia hydinová pečeň, ktorá pomelieme alebo rozmixujeme. Zahustíme ich strúhankou a doplníme korením, žĺtkami a bielkovým snehom.

Pridať môžeme cibuľu, prelisovaný cesnak, rôzne bylinky, ale aj napríklad sekané mandle alebo orechy. Pečieme podľa druhu mäsa buď zároveň alebo navŕšime na mäso krátko po jeho zapečení.

INGREDIENCIA

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 500 g kuracej pečene
  • hrsť húb
  • 2 vajcia
  • hrnček mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžičky rasce
  • soľ, korenie
  • 3 lyžice oleja

POSTUP

  1. Kuracie kúsky orestujeme na cibuľke a zmiešame s pokrájanými hubami, rascou, soľou a korením.
  2. Vysypeme do formy na pečenie.
  3. Kuraciu pečeň orestujeme a osolíme.
  4. Stranou si uvaríme 2 vajcia.
  5. Vajcia položíme na mäsovú vrstvu a zasypeme pečeňovou vrstvou. Prelejeme mliekom.

Recept na mäso pod pečeňovou perinou

Mäso pod zeleninovou perinou

Na zeleninovú perinku využívame predovšetkým zmes zeleniny. Vhodná je zmes póru, mrkvy , karfiolu alebo brokolice , hrášku, zelených fazuliek , cukety a ďalších zelenín, medzi ktorými nechýba cibuľa .

Zeleninu krájame alebo strúhame najemno a väčšinou ju vopred trochu podusíme. Potom ju doplníme predovšetkým vajcami alebo sladkou či kyslou smotanou .

INGREDIENCIA

  • 1 kel
  • 1 cuketa
  • 3 mrkvy
  • 6 kuracích štvrtok
  • 1 vajce
  • soľ
  • paradajkový pretlak
  • muškátový oriešok
  • 200 g tvrdého syra
  • korenie
  • 4 lyžice oleja
  • 1 naberačka hovädzieho vývaru

POSTUP

  1. Mäso osmažíme na panvici a položíme do pekáča.
  2. Na mäso vysypeme zmes strúhanej cukety, mrkvy, vajíčka, a syra.
  3. Na koniec všetko prekryjeme plátkami kelu a prelejeme pretlakom.
  4. Pečieme 25 minút pri 180 ºC.
  5. Servírujeme so zemiakmi alebo ryžou.

Recept na mäso pod zeleninovou perinou

Mäso pod hubovou perinou

Na perinku z húb musíme huby vopred podusiť domäkka .

Potom ich okoreníme, doplníme ďalšími surovinami, podľa potreby zahustíme strúhankou alebo krupicou a väčšinou dávame piecť asi tak v polovici pečenia mäsa .

INGREDIENCIA

  • 4 bravčové rezne
  • 1 cibuľa
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 6 vajec
  • 250 g krájaných húb
  • 1/2 lyžičky soli
  • pažítka / petržlenová vňať na posyp
  • 4 lyžice oleja

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame na kolieska a orestujeme. Osolíme a vložíme do pekáča.
  2. Mäso sprudka osmažíme na panvici z oboch strán, potom osolíme a vložíme do pekáča na cibuľu.
  3. Pečieme pri 180 ºC 45 min, potom prelejeme vajcia a opražené huby.
  4. Zapečieme ďalšie 3 minúty a posypeme petržlenovou vňaťou.

Recept na mäso pokryté hubami a vajcom

Príprava mäsa

  1. Pri korenení je najlepšie postupovať tak, že buď koreníme viac mäso alebo perinku . Nezabúdame na to, aby korenie ladilo s ďalšími surovinami.
  2. U hovädzieho a bravčového mäsa volíme postup obvyklý pri zapekaní. Pripravené mäso opečieme rýchlo na tuku po oboch stranách , aby sa vytvorila kôrka, ktorá nebude prepúšťať pri ďalšom pečení šťavu z mäsa a to tak zostane šťavnaté.
  3. Potom mäso narovnáme do pekáča alebo do zapekacej misky a podlejeme výpekom.
  4. Perinku dávame podľa jej zloženia hneď alebo až na takmer mäkké mäso.

Perina na mäso

Perinka by nemala byť len jednotlivé suroviny, ktoré sa zapekajú spoločne s mäsom, ale mala by sa podobať nákypu .

Neobídeme sa preto bez vajec , ktoré vytvoria túto štruktúru. Ostatné suroviny už môžu byť rôzne a môžeme z nich pripravovať napríklad tieto perinky:

  • syrová perinka
  • žemľová perinka
  • pečeňová perinka
  • zeleninová perinka
  • hubová perinka

Perinka zo syrov je najrýchlejšia a najdostupnejšia. Často používaným syrom je tvrdý strúhaný syr eidam alebo chuťovo výraznejší údený syr.

Ale môže to byť aj Niva alebo niektoré tavené syry.

Syry dopĺňame kyslou smotanou alebo bielym jogurtom a vajcami. Vajcia môžeme do syrovej zmesi len zamiešať alebo z bielkov ušľahať sneh, ktorý syrovú perinku nakyprí .

Na spestrenie môžeme pridať aj jemne krájanú šunku, sterilizovaný hrášok alebo inú zeleninu.

Syrová perinka je rýchlo zapečená, takže ju dávame až na mäkké mäso.

INGREDIENCIA

  • 500 g mäsa
  • soľ
  • hladká múka
  • mletá paprika
  • 3 lyžice oleja
  • maslo (na vymazanie zapekacej misy)
  • 200 g tvrdého syra podľa chuti alebo kombinácie 2 syrov
  • 4 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 paradajka
  • 2 lyžice smotany

POSTUP

  1. Mäso na rezančeky osolíme, pridáme mletú papriku a opečieme s pokrájanou paradajkou na oleji.
  2. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vložíme mäso a
  3. pečieme 25 minút pri 180 ºC.
  4. Potom všetko prikryjeme zmesou zo žĺtkov, nastrúhaného syra, smotany a snehu z bielkov.
  5. Pečieme dozlatista.
  6. Podávame so zemiakmi a bylinkami.

Recept na mäso pod syrovou perinou

Prílohy k mäsu pod perinou

Ako prílohu podávame:

  • varené zemiaky
  • zemiakovú kašu
  • opečené zemiaky

Ako oblohu potom:

  • zeleninový šalát
  • kyslá kapusta

Na dochutenie treba jednu z našich studených omáčok , či klasiku akou je tatárska omáčka alebo domáci kečup.

Už máte upečené aj s perinou? Pochváľte sa priateľom na Facebooku , je to jednoduché, pod textom je k tomu modré tlačidlo!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)