Ako si pripraviť morské plody

Plody mora využijete ako v teplej, tak studenej kuchyni. Chuťovo najlepšie sú vždy čerstvé suroviny , ale nemusíte sa báť ani mrazených, s ktorými sa hocikedy lepšie pracuje.

Morské plody si môžete pripraviť hneď na niekoľko spôsobov. Výborné sú vyprážané, varené, pečené alebo fritované, ale aj na studeno.

Vyskúšajte napríklad obľúbené chrumkavé krevetky na čínsky spôsob , talianske krémové krabie rizoto na víne alebo jednoduchú polievku z krabích tyčiniek . Nemusíte sa báť ani prípravy netradičných surovín - tradičné mušle na víne a cesnaku zvládnete s trochou trpezlivosti aj vy.

Bojíte sa prípravy morských plodov? Začnite zľahka a pripravte si obľúbené krabie tyčinky z jemne mletého rybieho mäsa. Osviežujúca krabie nátierka so syrom či chrumkavá pizza s krabími tyčinkami vás dostanú!

Prínosy plodov mora pre zdravie

Morské plody sú bohatým zdrojom minerálov a mastných kyselín, preto by spoločne s rybami mali tvoriť pravidelnú súčasť vyváženého jedálnička. Podľa odborníkov na výživu by sme ich mali konzumovať aspoň dvakrát týždenne.

A kde všade nám môžu byť morské plody prínosom?

  • posilňujú imunitu
  • slúži ako prevencia infarktu, mozgovej mŕtvice a artritídy
  • pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu
  • znižujú vysoký krvný tlak
  • vďaka vysokému obsahu jódu, fosforu, selénu a horčíka pomáhajú mozgové činnosti
  • sú vhodné pri redukčnej diéte kvôli nízkemu obsahu tukov