Čaká vás ďalšia grilovačka a vy by ste sa tentoraz radi blysli s niečím novým?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás totiž pripravených 5 skvelých receptov na krevety na grile, ktoré sú ľahké, rýchle na prípravu a zároveň skvele chutia.
Tak si ich poďme predstaviť!
Tom Yum krevety z grilu
Ak ste milovníci thajskej polievky Tom Yum, určite si zamilujete aj tieto grilované krevety. Grilujú sa totiž s luxusnou Tom Yum pastou a servírujú s čerstvou limetkou a limetkovými listami. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 10 veľkých čerstvých kreviet
- 2–3 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 stonky citrónovej trávy (len biela časť, nakrájaná na tenké plátky)
- hŕstka stoniek koriandra, nasekaných
- 1 červená chilli paprička, jemne nasekaná
- 3 lyžičky tom yum pasty
- 1 lyžička rybacej omáčky
- 1 limetkový (kafrový) list, nakrájaný na tenké plátky, plus navyše na ozdobu
- 1 lyžica surového cukru
- 1 lyžica vody
- olej (na grilovanie)
- limetka, na ozdobu
Postup
- Odrežte krevetám fúzy a nožičky.
- Krevety umyte a osušte.
- Nožnicami odstrihnite stred panciera krevety až po chvost.
- Potom rozrežte dužinu kreviet tak, aby sa vám krevety poriadne otvorili.
- Dajte ich stranou.
- Rozohrejte panvicu s 1 lyžicou oleja a 1 minútu restujte nasekaný cesnak, potom pridajte nakrájanú citrónovú trávu a ďalšiu minútu opekajte.
- Pridajte nasekané stonky koriandra a nasekané chilli papričky a smažte 30 sekúnd.
- Pridajte tom yum pastu a poriadne premiešajte.
- Prilejte rybiu omáčku, niekoľko sekúnd restujte a pridajte nakrájaný limetkový list.
- Premiešajte a pridajte cukor.
- Pokračujte v miešaní a pridajte lyžicu vody.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Dajte bokom.
- Osmaženú pastu naberte a natrite na pripravené krevety.
- Rozohrejte grilovaciu panvicu s lyžicou oleja a grilujte krevety škrupinou dole, kým dužina nezružovie.
- Pre rovnomernú cirkuláciu môžete grilovaciu panvicu zakryť.
- Krevety podávajte ozdobené tenkými plátkami limetkového listu a nakrájanou limetkou.

Nielen na tento recept sa vám možno budú hodiť naše recenzie panvíc na grilovanie . Aké možnosti ponúkajú jednotliví výrobcovia?
Pikantné grilované špízy s krevetami a ananásom
Nebaví vás točiť stále dookola tie isté jedlá na vašich letných grilovačkách? Vyskúšajte tento luxusný recept na grilované krevety s ananásom! Je jednoduchý, rýchly na prípravu a taaak dobrý! To si jednoducho zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 500 g jumbo kreviet, olúpaných (nezabudnite sa zbaviť aj čriev kreviet, ktorá sa nachádza vo vnútornej časti celého priebehu tela – vypreparujete ich najlepšie narezaním vonkajšej časti tela, pri ktorej narazíte na tmavú dlhú tenkú líniu)
- ½ čerstvého ananásu, zbaveného jadrovníka, rozpoleného a nakrájaného na tenké plátky
- ¼ šálky olivového oleja
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 1 lyžica čerstvého koriandra, nasekaného
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- ½ lyžičky hrubej soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ¼ lyžičky papriky
- ¼ lyžičky chilli prášku
- štipka vločiek červeného chilli
Postup
- Predhrejte vonkajší gril.
- Pripravte si marinádu.
- Do veľkej misy alebo veľkého vrecka na zips pridajte krevety, olivový olej, limetkovú šťavu, koriander, cesnak, soľ, korenie, papriku, chilli prášok a vločky chilli.
- Poriadne všetko premiešajte.
- Uzavrite vrecko/prikryte misku a nechajte 30 minút chladiť.
- Počas chladenia namočte asi 8 špízov do vody na 30 minút.
- Vyberte krevety z marinády a straste prebytočnú tekutinu, marinádu si ponechajte.
- Napichujte krevety a ananás na špajle podľa ľubovôle.
- Špízy položte na gril a potrite trochou odloženej marinády.
- Zakryte a grilujte 2-3 minúty.
- Otočte špajle a potrite zvyšnou marinádou.
- Prikryte a grilujte ďalšie 2-3 minúty, kým krevety nezružovie.
- Užite si to!

Grilované krevety so syrom
Už ste niekedy jedli krevety so syrom? Je to delikatesa! Vyskúšajte našu kombináciu s mozzarellou a krémovou syrovou omáčkou, pochutí si celá rodina.
Čo budete potrebovať
Na krevety:
- 16 veľkých kreviet so škrupinou
- 1 šálka strúhanej mozzarelly
- čerstvo mleté čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
Na syrovú omáčku:
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky syra čedar, nastrúhaného
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- štipka soli
- štipka kajenského korenia
- štipka sušenej horčice
Postup
- V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo, pridajte múku, soľ, kajenské korenie a sušenú horčicu.
- Dobre premiešajte.
- Postupne za stáleho miešania prilievajte mlieko a varte do zhustnutia.
- Pridajte čedar a pokračujte vo varení, kým sa syr nerozpustí a nevznikne vám hladká omáčka.
- Dajte bokom.
- Krevety nakrájajte aj so škrupinou, odstráňte žilky a uložte ich na plech.
- Prelejte ich syrovou omáčkou, hlavy nechajte odkryté.
- Posypte mozzarellou a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Plech vložte do hornej časti rúry predhriatej na 230 °C.
- Zapnite funkciu gril a grilujte krevety v rúre 5–8 minút (v závislosti od veľkosti kreviet) alebo pokiaľ nie sú krevety hotové a syr dozlatista opečený.
- Vyberte z rúry, ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a horúce podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty s krevetami ! Máme pre vás aj tipy, ako ich správne olúpať a pripraviť.
Objavte podobné tipy
Krevety na grile v medovo-cesnakovej marináde
Máme pre vás ten najjednoduchší recept na grilované krevety všetkých čias! Krevety sa naložia do štvorzložkovej marinády na iba 30 minút a potom sa bleskovo ugrilujú. Je to super chutné a neuveriteľne ľahké na prípravu! Tak dosť rečí a poďme na to.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky medu
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja plus navyše
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 – 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli (voliteľne)
- 36 extra veľkých kreviet, olúpaných a zbavených čriev
- nakrájaná jarná cibuľka alebo petržlenová vňať, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- V mise prešľahajte med, sójovú omáčku, olivový olej, cesnak a červené čili, ak používate.
- Vložte krevety do veľkého uzatvárateľného vrecka alebo plytkej misky.
- Zalejte krevety marinádou, uzavrite sáčok a odstráňte prebytočný vzduch.
- Krevety v marináde poriadne premiešajte, preložte vrecko do chladničky a nechajte 30 – 60 minút marinovať.
- Ak používate drevené špajle, namočte ich do vody aspoň na 30 minút, aby sa nepripálili.
- Predhrejte gril asi na 200 stupňov Celzia.
- Napichnite krevety na špajle.
- Grilovacie rošty očistite a potrite olejom.
- Dajte špajle s krevetami na gril a grilujte asi 2 minúty z každej strany.
- Podľa potreby posypte jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte.

Grilované tigrie krevety s omáčkou chimichurri
Ak sa vám podarí zohnať obrovské tigrie krevety, pripravte si ich podľa nášho receptu! Pochutnajú si aj tí najnáročnejší hostia.
Čo budete potrebovať
Na chimichurri:
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 2 šalotky, nakrájané nadrobno
- 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a nakrájaná najemno, podľa chuti
- 3 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lyžice čerstvého oregana
- hrsť koriandra, jemne nasekaného
- hrsť plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 4 lyžice olivového oleja
- morská soľ a čierne korenie
Na krevety:
- 15-20 veľkých celých surových tigriích kreviet
- olivový olej
- morská soľ a čierne korenie
Postup
- Všetky ingrediencie na chimichurri zmiešajte s dostatočným množstvom chilli, soli a korenia podľa chuti.
- Krevety opláchnite pod studenou vodou.
- Rozpáľte gril na čo najvyššiu teplotu.
- Ostrým nožom krevety pozdĺžne rozkrojte a rozložte na olejom vymastený plech.
- Pokvapkajte olejom.
- Dajte na gril a grilujte, kým krevety nebudú hotové.
- Dajte si pozor, aby sa vám nepripálili.
- Akonáhle je hotovo, dochuťte soľou a korením, preložte na servírovací tanier a servírujte s chimichurri.

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov z plodov mora . Obohaťte si jedálniček o tieto zdravé pochúťky!
Tipy na tie najlepšie grilované krevety
- Čas grilovania kreviet sa bude líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je veľkosť kreviet, teplota kreviet na začiatku, teplota grilu, vonkajšia teplota, vzdialenosť plameňa od kreviet atď.
- Pred pridaním kreviet na gril nezabudnite grilovacie rošty očistiť grilovacou kefou a potrieť olejom.
- Na gril sa najlepšie hodí extra veľké alebo jumbo krevety . Negrilujú sa tak rýchlo a na špajliach dobre držia pohromade.
- Na grilovanie si pripravte chutnú marinádu .
- Pred pridaním do marinády nezabudnite krevety olúpať , aby nasiakli chute.
- Drevené špajle namočte aspoň na 30 minút do vody , inak by sa mohli na grile pripáliť.
- Krevety neprevarujte , inak budú gumové.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!