Výborné recepty na krevety v stredomorskom štýle 5x inak. Inšpirujte sa!

Stredomorská kuchyňa patrí medzi najzdravšie a najchutnejšie na svete.

Tak prečo si z nej niečo nepripraviť?

Máme pre vás luxusné recepty na krevety na stredomorský spôsob, ktoré sú rýchle, jednoduché a zdravé!.

Ocení ich celá vaša rodina!

Krevety v paradajkovej omáčke

Tento recept na krevety na stredomorský spôsob je plný úžasných živých chutí. Veľké krevety marinované v zmesi korenia s cesnakom a olivovým olejom a potom uvarené v lahodnej paradajkovej omáčke vytvárajú jednu z najchutnejších večerí, ktorú navyše máte hotovú za 20 minút.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg veľkých kreviet, olúpaných (nezabudnite sa zbaviť aj čriev kreviet, ktorá sa nachádza vo vnútornej časti celého priebehu tela – vypreparujete ich najlepšie narezaním vonkajšej časti tela, pri ktorej narazíte na tmavú dlhú tenkú líniu)
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky nového korenia
  • 1 lyžička oregana
  • šťava z 1 citróna
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 biela cibuľa nakrájaná na plátky
  • 8 malých papričiek nakrájaných na plátky
  • 5 strúčikov cesnaku, nasekaného
  • ½ lyžičky rasce
  • ½ lyžičky koriandra
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • 2 veľké paradajky nakrájané na kúsky
  • ⅓ šálky vody

Postup

  • Vložte krevety do misky.
  • Pridajte soľ, korenie, nové korenie, oregano, citrónovú šťavu a 1 lyžicu olivového oleja.
  • Premiešajte a nechajte odležať, zatiaľ čo si pripravujete zvyšok ingrediencií.
  • Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja v liatinovej panvici na strednom plameni.
  • Na olivovom oleji orestujte cibuľu, kým nie je ľahko zlatistá, 5 až 8 minút.
  • Pridajte nakrájané papričky a cesnak.
  • Pridajte rascu, koriander a muškátový oriešok.
  • Opekajte, aby paprika zmäkla, čo by malo trvať asi 5 minút.
  • Pridajte krevety a paradajky a potom vodu (ak sú paradajky šťavnaté, možno budete potrebovať menej ako ⅓ šálky vody).
  • Znížte teplotu na stredne nízku.
  • Opekajte, kým krevety nezružujú a paradajky nezmäknú.
  • Podávajte teplé s obľúbenou prílohou.
Veľké krevety v lahodnej paradajkovej omáčke na panvici s vedľa položenými bylinkami a citrónom.
www.unicornsinthekitchen.com

Vyskúšajte aj naše dokonalé recepty na cesnakové krevety ! Sú jednoduché, rýchle a neskutočne lahodné.

Šalát s krevetami v stredomorskom štýle

Lahodný a ľahký šalát so šťavnatými krevetami, opečenou cícerom, cherry paradajkami, nakladanou cibuľou, slanými olivami, krémovou fetou, chrumkavou uhorkou a úžasnou zálievkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcií.

Čo budete potrebovať

  • 6 šálok nakrájaného rímskeho šalátu
  • 425 g konzervované cícery, scedené a prepláchnuté
  • 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
  • 1 šálka nakrájané šalátové uhorky
  • ½ strednej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky, marinovanej s 2 lyžicami bieleho octu a štipkou soli + cukru, pokiaľ je surová cibuľa príliš štipľavá
  • 1 veľká paprika, nakrájaná
  • ⅓ šálky olív kalamata zbavených kôstok a rozpolených
  • ½ šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky čerstvej mäty
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého oregana
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti

Na krevety:

  • 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nastrúhané alebo nasekané
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Na zálievku:

  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 3-4 lyžice citrónovej šťavy
  • ¼ šálky červeného vínneho octu
  • ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • morská soľ a čierne korenie podľa potreby

Postup

  • Najprv si pripravte krevety.
  • Prešľahajte citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
  • Pridajte krevety a premiešajte.
  • Nechajte 20 minút marinovať, nie dlhšie, pretože kyselina z citróna krevety uvarí.
  • Sceďte, opláchnite a osušte cícer.
  • Rozohrejte panvicu, premiešajte cícer s lyžičkou olivového oleja a opekajte na rozpálenej panvici, kým nezačne ľahko zlátnuť.
  • Teraz si pripravte zálievku.
  • V sklenenej nádobe s viečkom alebo čistý zavárací pohár zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, červený vínny ocot, cesnak, oregano, soľ, korenie a olivový olej.
  • Šľahajte alebo pretrepte nádobu, aby sa všetko spojilo.
  • Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  • Dajte bokom.
  • Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Akonáhle je horúca, pridajte krevety a opekajte za častého miešania 2-4 minúty v závislosti od veľkosti vašich kreviet alebo kým nie sú prepečené.
  • Teraz môžete zostaviť šalát.
  • Pridajte nasekaný rímsky šalát do veľkej misy, prípadne všetko rozdeľte do 4-5 menších misiek.
  • Navrch dajte cícer, paradajky, uhorku, červenú cibuľu, papriku, olivy, fetu, petržlenovú vňať, mätu a oregano.
  • Všetko premiešajte.
  • Pridajte krevety a požadované množstvo zálievky a znovu premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Ihneď podávajte s extra zálievkou bokom.
Šalát so šťavnatými krevetami, opečenou cícerom, cherry paradajkami, nakladanou cibuľou, slanými olivami, krémovou fetou, chrumkavou uhorkou a úžasnou zálievkou vo veľkej mise.
www.nourishdeliciously.com

Pečené krevety s paradajkovým pyré, olivami, artičoky a fetou

Šťavnaté krevety pečené v paradajkovo-cesnakovej omáčke spolu s klasickými stredomorskými ingredienciami, ako sú artičoky, olivy a feta, vás prenesú na úžasné slnečné miesto bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.

Čo budete potrebovať

  • 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 400 ml pyré z pečených paradajok
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ¼ lyžičky vločiek červeného chilli
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 400 g konzervovaných artičokových srdiečok, scedených a roztvorených
  • ½ šálky vykôstkovaných olív Kalamata
  • 3/4 šálky rozdrobeného syra feta
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • na podávanie: celozrnný kuskus, chrumkavý chlieb alebo cestoviny

Postup

  • Umiestnite rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Osušte krevety, vložte ich do misy a posypte polovicou soli a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
  • Premiešajte a dajte bokom.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu a posypte zvyšnou soľou a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
  • Restujte za občasného miešania do zmäknutia, asi 5 minút.
  • Podľa potreby znížte plameň, aby cibuľa zmäkla, ale nezhnedla.
  • Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
  • Pridajte paradajky, oregano a vločky červeného chilli.
  • Znížte plameň na stredne nízky a nechajte 10 minút mierne prebublávať.
  • Vmiešajte červený vínny ocot a med.
  • Odoberte z platne.
  • Navrch rozložte artičoky a olivy a potom na ne položte krevety v jednej vrstve.
  • Posypte fetou.
  • Pečte 10 až 12 minút, kým paradajky nezačnú bublať, syr ľahko nezhnedne a krevety sa neprevaria.
  • Pokvapkajte citrónovú šťavu a posypte petržlenovou vňaťou.
  • Servírujte horúce s ľubovoľnou prílohou.
Krevety pečené v paradajkovo-cesnakovej omáčke s artičokami, olivamia fetou na panvici.
www.wellplated.com

Grilované krevety so stredomorskou marinádou

Jednoduché grilované špízy z kreviet s marinádou z olivového oleja, cesnaku a čerstvých byliniek skvele fungujú ako ľahká večeru či luxusné predjedlo!

Čo budete potrebovať

Na marinádu:

  • ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
  • kôra z 2 citrónov
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička papriky
  • ½ lyžičky koriandra
  • ½ lyžičky vločiek červeného chilli

Na krevety:

  • 1 kg veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
  • soľ podľa chuti

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na marinádu v malej miske.
  • Nechajte si 2 polievkové lyžice marinády v samostatnej miske na neskôr.
  • Krevety osušte a dochuťte soľou.
  • Vložte krevety do veľkej misy a zalejte ich marinádou.
  • Premiešajte.
  • Zakryte a dajte do chladničky na 20 až 30 minút (nenechávajte ich tam dlhšie).
  • Napichnite krevety na špajle (asi 4 veľké krevety na špajli).
  • Pokiaľ používate bambusové špajle, je potrebné ich najprv namočiť do vody aspoň na 30 minút.
  • Zahrejte grilovaciu panvicu na stredne vysokom plameni, kým nebude horúca.
  • Pridajte na ňu špízy z kreviet a opekajte z jednej strany asi 3 alebo 4 minúty.
  • Otočte a grilujte ďalšie 2 až 3 minúty.
  • Preneste grilované špízy na tanier a nalejte na ne zvyšnou marinádou, ktorú ste si predtým rezervovali.
  • Pridajte kvapku citrónovej šťavy.
  • Ihneď podávajte.
Grilované špízy z kreviet s marinádou z olivového oleja, cesnaku a čerstvých byliniek servírované na veľkom tanieri.
www.themediterraneandish.com

Možno sa vám bude hodiť aj náš rozsiahly test panvíc na grilovanie . Podľa čoho vyberať? Aké možnosti ponúkajú jednotliví výrobcovia? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

Fettuccine s krevetami, sušenými paradajkami a špargľou

Jednoduchý a zároveň luxusný recept na cestoviny s krevetami, sušenými paradajkami a špargľou, ktoré môžete naservírovať aj tým najnáročnejším hosťom. Navyše ich máte hotové za chvíľu!

Čo budete potrebovať

  • 1 šálka vriacej vody
  • 1/2 šálky sušených paradajok, nakrájaných
  • 170 g nevarených fettuccine
  • 230 g paradajkovej omáčky
  • 2 lyžice šťavy zo mušlí
  • 2 lyžice nesladené jablčnej šťavy
  • 1 lyžička kari
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 500 g čerstvej špargle, orezanej a nakrájanej na cca 2,5 cm kúsky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 500 g nevarených stredných kreviet, olúpaných a bez čriev

Postup

  • V malej miske zalejte vriacou vodou sušené paradajky; nechajte 2 minúty odstáť.
  • Sceďte a dajte bokom.
  • Uvarte fettuccine podľa návodu na obale.
  • Medzitým v malej miske zmiešajte paradajkovú omáčku, šťavu zo mušlí, jablkový džús, karí a korenie; dajte bokom.
  • Vo veľkej nepriľnavej panvici postriekanej olejom v spreji restujte špargľu na oleji 2 minúty.
  • Pridajte jarnú cibuľku a cesnak a restujte a miešajte ešte 1 minútu.
  • Vmiešajte krevety.
  • Restujte a miešajte ďalšie 3 minúty, alebo kým krevety nezružovie.
  • Vmiešajte zmes paradajkovej omáčky a sušené paradajky a prehrejte.
  • Fettuccine sceďte a pridajte na panvicu.
  • Všetko premiešajte.
  • Dobrú chuť!
Cestoviny s krevetami, sušenými paradajkami a špargľou na tanieri s vidličkou.
www.tasteofhome.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty s krevetami ! Vyskúšajte ich vyprážané, na masle s cesnakom alebo ako koktail.

Čo je to stredomorská kuchyňa?

  • Stredomorská kuchyňa je definovaná surovinami a metódami prípravy, ktoré používajú obyvatelia stredomorskej oblasti, to znamená oblasť pozdĺž Stredozemného mora, od Španielska po Maroko cez Taliansko, Grécko, Tunisko a ďalšie krajiny .
  • Popularita tohto typu varenia vzrástla s knihou spisovateľky Elizabeth Davidovej v roku 1950.
  • Dôraz je kladený na čerstvé produkty, výrazné chute a jednoduchú prípravu .
  • Stredomorská kuchyňa sa v podstate skladá z minimálne spracovaných základných surovín , kde sú bylinky a korenie základnými zložkami.
  • Tento typ stravovania nielenže dodá vášmu každodennému jedlu nádych sviežosti, farby a rozmanitosti , ale aj niekoľko zdravotných výhod , napríklad znižuje riziko srdcových ochorení vďaka vysokému obsahu zdravých tukov, má pozitívny vplyv na cholesterol a obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, čo napomáha tráveniu. Stredomorská kuchyňa je tiež skvelým zdrojom antioxidantov a chráni pred cukrovkou 2. typu.
  • Štúdie tiež ukázali, že ľudia, ktorí jedia stredomorskú stravu, majú o 33 % nižšie riziko rozvoja Alzheimerovej choroby kvôli živinám a vitamínom.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.