Stredomorská kuchyňa patrí medzi najzdravšie a najchutnejšie na svete.
Tak prečo si z nej niečo nepripraviť?
Máme pre vás luxusné recepty na krevety na stredomorský spôsob, ktoré sú rýchle, jednoduché a zdravé!.
Ocení ich celá vaša rodina!
Krevety v paradajkovej omáčke
Tento recept na krevety na stredomorský spôsob je plný úžasných živých chutí. Veľké krevety marinované v zmesi korenia s cesnakom a olivovým olejom a potom uvarené v lahodnej paradajkovej omáčke vytvárajú jednu z najchutnejších večerí, ktorú navyše máte hotovú za 20 minút.
Čo budete potrebovať
- 1 kg veľkých kreviet, olúpaných (nezabudnite sa zbaviť aj čriev kreviet, ktorá sa nachádza vo vnútornej časti celého priebehu tela – vypreparujete ich najlepšie narezaním vonkajšej časti tela, pri ktorej narazíte na tmavú dlhú tenkú líniu)
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky nového korenia
- 1 lyžička oregana
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 biela cibuľa nakrájaná na plátky
- 8 malých papričiek nakrájaných na plátky
- 5 strúčikov cesnaku, nasekaného
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky koriandra
- ½ lyžičky muškátového orieška
- 2 veľké paradajky nakrájané na kúsky
- ⅓ šálky vody
Postup
- Vložte krevety do misky.
- Pridajte soľ, korenie, nové korenie, oregano, citrónovú šťavu a 1 lyžicu olivového oleja.
- Premiešajte a nechajte odležať, zatiaľ čo si pripravujete zvyšok ingrediencií.
- Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja v liatinovej panvici na strednom plameni.
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu, kým nie je ľahko zlatistá, 5 až 8 minút.
- Pridajte nakrájané papričky a cesnak.
- Pridajte rascu, koriander a muškátový oriešok.
- Opekajte, aby paprika zmäkla, čo by malo trvať asi 5 minút.
- Pridajte krevety a paradajky a potom vodu (ak sú paradajky šťavnaté, možno budete potrebovať menej ako ⅓ šálky vody).
- Znížte teplotu na stredne nízku.
- Opekajte, kým krevety nezružujú a paradajky nezmäknú.
- Podávajte teplé s obľúbenou prílohou.

Vyskúšajte aj naše dokonalé recepty na cesnakové krevety ! Sú jednoduché, rýchle a neskutočne lahodné.
Šalát s krevetami v stredomorskom štýle
Lahodný a ľahký šalát so šťavnatými krevetami, opečenou cícerom, cherry paradajkami, nakladanou cibuľou, slanými olivami, krémovou fetou, chrumkavou uhorkou a úžasnou zálievkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcií.
Čo budete potrebovať
- 6 šálok nakrájaného rímskeho šalátu
- 425 g konzervované cícery, scedené a prepláchnuté
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 šálka nakrájané šalátové uhorky
- ½ strednej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky, marinovanej s 2 lyžicami bieleho octu a štipkou soli + cukru, pokiaľ je surová cibuľa príliš štipľavá
- 1 veľká paprika, nakrájaná
- ⅓ šálky olív kalamata zbavených kôstok a rozpolených
- ½ šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- ¼ šálky čerstvej mäty
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 2 lyžice nasekaného čerstvého oregana
- morská soľ a čierne korenie podľa chuti
Na krevety:
- 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nastrúhané alebo nasekané
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ¼ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Na zálievku:
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 3-4 lyžice citrónovej šťavy
- ¼ šálky červeného vínneho octu
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- morská soľ a čierne korenie podľa potreby
Postup
- Najprv si pripravte krevety.
- Prešľahajte citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
- Pridajte krevety a premiešajte.
- Nechajte 20 minút marinovať, nie dlhšie, pretože kyselina z citróna krevety uvarí.
- Sceďte, opláchnite a osušte cícer.
- Rozohrejte panvicu, premiešajte cícer s lyžičkou olivového oleja a opekajte na rozpálenej panvici, kým nezačne ľahko zlátnuť.
- Teraz si pripravte zálievku.
- V sklenenej nádobe s viečkom alebo čistý zavárací pohár zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, červený vínny ocot, cesnak, oregano, soľ, korenie a olivový olej.
- Šľahajte alebo pretrepte nádobu, aby sa všetko spojilo.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Dajte bokom.
- Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
- Akonáhle je horúca, pridajte krevety a opekajte za častého miešania 2-4 minúty v závislosti od veľkosti vašich kreviet alebo kým nie sú prepečené.
- Teraz môžete zostaviť šalát.
- Pridajte nasekaný rímsky šalát do veľkej misy, prípadne všetko rozdeľte do 4-5 menších misiek.
- Navrch dajte cícer, paradajky, uhorku, červenú cibuľu, papriku, olivy, fetu, petržlenovú vňať, mätu a oregano.
- Všetko premiešajte.
- Pridajte krevety a požadované množstvo zálievky a znovu premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Ihneď podávajte s extra zálievkou bokom.

Pečené krevety s paradajkovým pyré, olivami, artičoky a fetou
Šťavnaté krevety pečené v paradajkovo-cesnakovej omáčke spolu s klasickými stredomorskými ingredienciami, ako sú artičoky, olivy a feta, vás prenesú na úžasné slnečné miesto bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.
Čo budete potrebovať
- 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 400 ml pyré z pečených paradajok
- 1 lyžička sušeného oregana
- ¼ lyžičky vločiek červeného chilli
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 400 g konzervovaných artičokových srdiečok, scedených a roztvorených
- ½ šálky vykôstkovaných olív Kalamata
- 3/4 šálky rozdrobeného syra feta
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- na podávanie: celozrnný kuskus, chrumkavý chlieb alebo cestoviny
Postup
- Umiestnite rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Osušte krevety, vložte ich do misy a posypte polovicou soli a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
- Premiešajte a dajte bokom.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a posypte zvyšnou soľou a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
- Restujte za občasného miešania do zmäknutia, asi 5 minút.
- Podľa potreby znížte plameň, aby cibuľa zmäkla, ale nezhnedla.
- Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
- Pridajte paradajky, oregano a vločky červeného chilli.
- Znížte plameň na stredne nízky a nechajte 10 minút mierne prebublávať.
- Vmiešajte červený vínny ocot a med.
- Odoberte z platne.
- Navrch rozložte artičoky a olivy a potom na ne položte krevety v jednej vrstve.
- Posypte fetou.
- Pečte 10 až 12 minút, kým paradajky nezačnú bublať, syr ľahko nezhnedne a krevety sa neprevaria.
- Pokvapkajte citrónovú šťavu a posypte petržlenovou vňaťou.
- Servírujte horúce s ľubovoľnou prílohou.

Objavte podobné tipy
Grilované krevety so stredomorskou marinádou
Jednoduché grilované špízy z kreviet s marinádou z olivového oleja, cesnaku a čerstvých byliniek skvele fungujú ako ľahká večeru či luxusné predjedlo!
Čo budete potrebovať
Na marinádu:
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
- kôra z 2 citrónov
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička papriky
- ½ lyžičky koriandra
- ½ lyžičky vločiek červeného chilli
Na krevety:
- 1 kg veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- soľ podľa chuti
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na marinádu v malej miske.
- Nechajte si 2 polievkové lyžice marinády v samostatnej miske na neskôr.
- Krevety osušte a dochuťte soľou.
- Vložte krevety do veľkej misy a zalejte ich marinádou.
- Premiešajte.
- Zakryte a dajte do chladničky na 20 až 30 minút (nenechávajte ich tam dlhšie).
- Napichnite krevety na špajle (asi 4 veľké krevety na špajli).
- Pokiaľ používate bambusové špajle, je potrebné ich najprv namočiť do vody aspoň na 30 minút.
- Zahrejte grilovaciu panvicu na stredne vysokom plameni, kým nebude horúca.
- Pridajte na ňu špízy z kreviet a opekajte z jednej strany asi 3 alebo 4 minúty.
- Otočte a grilujte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Preneste grilované špízy na tanier a nalejte na ne zvyšnou marinádou, ktorú ste si predtým rezervovali.
- Pridajte kvapku citrónovej šťavy.
- Ihneď podávajte.

Možno sa vám bude hodiť aj náš rozsiahly test panvíc na grilovanie . Podľa čoho vyberať? Aké možnosti ponúkajú jednotliví výrobcovia? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
Fettuccine s krevetami, sušenými paradajkami a špargľou
Jednoduchý a zároveň luxusný recept na cestoviny s krevetami, sušenými paradajkami a špargľou, ktoré môžete naservírovať aj tým najnáročnejším hosťom. Navyše ich máte hotové za chvíľu!
Čo budete potrebovať
- 1 šálka vriacej vody
- 1/2 šálky sušených paradajok, nakrájaných
- 170 g nevarených fettuccine
- 230 g paradajkovej omáčky
- 2 lyžice šťavy zo mušlí
- 2 lyžice nesladené jablčnej šťavy
- 1 lyžička kari
- 1/4 lyžičky korenia
- 500 g čerstvej špargle, orezanej a nakrájanej na cca 2,5 cm kúsky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 500 g nevarených stredných kreviet, olúpaných a bez čriev
Postup
- V malej miske zalejte vriacou vodou sušené paradajky; nechajte 2 minúty odstáť.
- Sceďte a dajte bokom.
- Uvarte fettuccine podľa návodu na obale.
- Medzitým v malej miske zmiešajte paradajkovú omáčku, šťavu zo mušlí, jablkový džús, karí a korenie; dajte bokom.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici postriekanej olejom v spreji restujte špargľu na oleji 2 minúty.
- Pridajte jarnú cibuľku a cesnak a restujte a miešajte ešte 1 minútu.
- Vmiešajte krevety.
- Restujte a miešajte ďalšie 3 minúty, alebo kým krevety nezružovie.
- Vmiešajte zmes paradajkovej omáčky a sušené paradajky a prehrejte.
- Fettuccine sceďte a pridajte na panvicu.
- Všetko premiešajte.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie recepty s krevetami ! Vyskúšajte ich vyprážané, na masle s cesnakom alebo ako koktail.
Čo je to stredomorská kuchyňa?
- Stredomorská kuchyňa je definovaná surovinami a metódami prípravy, ktoré používajú obyvatelia stredomorskej oblasti, to znamená oblasť pozdĺž Stredozemného mora, od Španielska po Maroko cez Taliansko, Grécko, Tunisko a ďalšie krajiny .
- Popularita tohto typu varenia vzrástla s knihou spisovateľky Elizabeth Davidovej v roku 1950.
- Dôraz je kladený na čerstvé produkty, výrazné chute a jednoduchú prípravu .
- Stredomorská kuchyňa sa v podstate skladá z minimálne spracovaných základných surovín , kde sú bylinky a korenie základnými zložkami.
- Tento typ stravovania nielenže dodá vášmu každodennému jedlu nádych sviežosti, farby a rozmanitosti , ale aj niekoľko zdravotných výhod , napríklad znižuje riziko srdcových ochorení vďaka vysokému obsahu zdravých tukov, má pozitívny vplyv na cholesterol a obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, čo napomáha tráveniu. Stredomorská kuchyňa je tiež skvelým zdrojom antioxidantov a chráni pred cukrovkou 2. typu.
- Štúdie tiež ukázali, že ľudia, ktorí jedia stredomorskú stravu, majú o 33 % nižšie riziko rozvoja Alzheimerovej choroby kvôli živinám a vitamínom.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!