Už ste sa niekedy v minulosti zaoberali tým ako pripraviť krevety? Recepty nie sú zložité!
Avšak majú jednu veľkú zákernosť. Sú pre nás príliš exotické.
Niekedy si nevieme rady s ich čistením, a niekedy zase s ich tepelnou úpravou.
V tejto oblasti sa skrýva aj kameň úrazu.
Aký? Všetko podstatné sa dozviete nižšie.
Krevety na masle s cesnakom
Na úvod začneme čarovať lahodnú chuť kreviet s cesnakom na víne.
INGREDIENCIA:
Na marinovanie:
- 500 g lúpaných kreviet (nelúpaných 1 kg)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky čierneho korenia
Na varenie:
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 50 g masla
- ¼ hrnčeka suchého bieleho vína
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Na servírovanie:
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- citrónové plátky
POSTUP:
- Krevety očistite a olúpte (ak nemáte tie lúpané).
- Cesnak prelisujte, zmiešajte s olejom a korením, pridajte krevety a nechajte marinovať 20 minút.
- Na panvici si rozohrejte olej a trochu masla, krevety osoľte a dajte ich smažiť.
- Z každej strany smažte 1 minútu dozlatista.
- Potom ich podlejte vínom a nechajte ho vypariť.
- Primiešajte zvyšok masla, citrónovú šťavu a krátko prehrejte.
- Podávajte s plátkami citróna.

Neviete si rady, ako na tieto krevety? Recept si môžete pozrieť aj v nasledujúcom videu:
Pikantné krevety na cesnaku a chilli
Alebo ochutnajte tieto ostré krevety. Recept je určený najmä pre milovníkov pikantných jedál.
INGREDIENCIA:
- 500 g očistených kreviet
- 1 a ½ lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička sezamového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky strúhaného zázvoru
- 1 lyžička plátkov čili
- ½ hrnčeka vody
- 3 lyžice chilli omáčky
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 3 lyžice hnedého cukru
Na servírovanie:
- sezamové semienka
- jarná cibuľka
POSTUP:
- Krevety si osmažte na oleji z oboch strán (z každej strany 45 sekúnd) a dajte dokom.
- Na panvicu si pridajte sezamový olej, cesnak, plátky chilli, zázvor a restujte dozlatista.
- Pridajte vodu, čili omáčku, cukor, sójovú omáčku a varte asi 3 minúty do zhustnutia.
- Následne pridajte späť do panvice aj krevety a premiešajte.
- Nechajte chvíľku variť, aby sa chute pekne spojili.
- Pridajte sezam a môžete podávať.
- Každú porciu si môžete ozdobiť nasekanou jarnou cibuľkou.

Thajské krevety na grile
Krevety na thajský spôsob s vyváženou sviežou chuťou. Ako prílohu odporúčame ryžu alebo si ich dajte len ako chuťovku.
INGREDIENCIA:
- 20 kráľovských kreviet
- 1 malá šalotka
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2 a ½cm kúsok zázvoru
- trochu citrónovej trávy (dá sa kúpiť v oddelení korenia)
- čerstvá mäta
- čerstvý koriander
- olivový olej
- strúhaná kôra a šťava z limetky
POSTUP:
- Do misy si nasekajte šalotku, pridajte prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, citrónovú trávu, trochu limetkovej kôry a šťavy, nasekaný koriander, mätu, chilli papričku a olej.
- Všetko zmiešajte, prídete krevety aj s chvostíkmi a nechajte marinovať 30 minút.
- Následne krevety napichajte na grilovaciu špajzu, a dajte ich do rozpáleného grilu.
- Z každej strany grilujte zhruba 2-3 minúty.

Krevety s ryžou
Ryža a krevety sa k sebe krásne hodia. Postup je jednoduchý a príprava rýchla.
INGREDIENCIA:
- 1 hrnček ryže (bazmati alebo jazmínovej)
- 6 lyžíc masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 350 g lúpaných veľkých kreviet
- ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
- 3 lyžice mlieka
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Ako prvé si dajte uvariť ryžu podľa inštrukcií na obale.
- Na masle si dozlatista osmažte nakrájaný cesnak.
- Pridajte krevety a smažte 2 minútky.
- Potom pridajte ryžu a premiešajte.
- Následne pridajte mlieko, syr, osoľte, okoreňte a chvíľku varte, aby vznikla krémová konzistencia.

Objavte podobné tipy
Vyprážané krevety
A čo napríklad chrumkavé krevety? Recept sa nelíši príliš od prípravy rezňov. Odlišuje ich iba iná ústredná surovina a doba vyprážania.
INGREDIENCIA:
- 500 g kreviet s chvostíkmi
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého korenia
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 lyžička papriky
- 2 vajcia
- 1 hrnček strúhanky
- olej na vyprážanie
POSTUP:
- Múku si zmiešajte s korením.
- Vajcia osoľte a krevety obaľte v múke, vajci a nakoniec v strúhanke.
- Vymažte dozlatista v rozpálenom oleji.

Tip: Ako prílohu by sme mohli odporučiť vyprážané zemiaky na rôzne spôsoby .
Krevetový koktail
Famózny recept na krevetový šalát. Chuťová delikatesa plná ľahkosti.
INGREDIENCIA:
- 600 g olúpaných kreviet
- 3 hrnčeky nadrobno nakrájaného ľadového šalátu
- plátky citróna
- najemno nasekaná petržlenová vňať
Na omáčku:
- 165 ml majonézy
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička worcestru
- 1 lyžička nastrúhaného chrenu
- trošku tabasca
- štipka kajenského korenia
POSTUP:
- Krevety si dajte uvariť do horúcej osolenej vody. (Lúpať, či nelúpať? Záleží na vás. Všeobecne sa odporúča lúpať až po uvarení, sú potom chutnejšie).
- Varte asi 2-7 minút. Doba varenia je závislá na veľkosti kreviet, ale aj na sile varu.
- Akonáhle krevety vyplávajú na povrch, ihneď ich odstavte a dajte schladiť do vody s ľadom.
- Predídete tak ich prevareniu, ktoré by spôsobilo ich stuhnutie a žuvavú konzistenciu.
- Nachystajte si dresing zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Servírujte v miske alebo širokých pohároch, na dno dajte šalát, naň krevety a všetko prelejte omáčkou a ozdobte plátkami citróna.

Ako olúpať krevety
Krevety môžete lúpať pred varením alebo po ňom. Pred varením to ide síce ľahšie, ale ponechaný pancier počas varenia môže pridať na chuti.
Olúpanie kreviet nie je nijako náročné. Stačí začať od hlavy a postupovať k chvostu. Chvost môžete pokojne ponechať a pri konzumácii len odhryznúť. Je nutné myslieť aj na črievka kreviet, ktoré sa nachádza vo vnútornej časti celého priebehu tela. Vypreparujete ich najlepšie narezaním vonkajšej časti tela, pri ktorej narazíte na tmavú dlhú tenkú líniu.
K ešte lepšej predstave vám môže pomôcť aj nasledujúce video:
Ako na prípravu nielen mrazených kreviet?
Mrazené krevety stačí nechať povoliť, odkvapkať a následne pripraviť podľa vašich preferencií. Postup je teda takmer totožný, ako keď máte krevety chladené.
Akú tepelnú úpravu zvolíte, je to na vás. Všeobecne ich možno vyprážať, variť alebo grilovať. Pri každej príprave však dávajte pozor na ich prevarenie, ale aj naopak na ich nedostatočnú tepelnú úpravu. Ako možno jednoducho poznať, že sú krevety hotové na konzumáciu? Nemali by mať žiadne priehľadné miesta, ale mali by byť krásne zatiahnuté.
Tepelná úprava je skrátka veľmi rýchla a aj krátky čas pred čiaru môže spôsobiť ich znehodnotenie. Prevarené krevety sú tuhé a gumové. Preto je lepšie mať po ruke nejakú kuchynskú minútku a okrem vizuálnej stránky kreviet sledovať aj čas. Po varení je nutné ich šokovo schladiť ľadovou vodou.
Každopádne sa ich vyprážanie, varenie ani grilovanie báť nemusíte. Keď viete, ako na to, je to hračka.
Ako ďalšiu inšpiráciu ku kulinárskym zážitkom s krevetami prikladáme aj recept na originálne krevety s medom na grile .