Milovníci morských plodov pozor! Tento článok bol ušitý vám na mieru.
Ponorte sa do hlbín morí a pripravte si spolu s nami tieto lahodné recepty na kalmáre!
Nebudete veriť vlastným očiam aké sú ľahké a vlastným chuťovým pohárikom ako sú výborné!
Akú pochúťku z tejto morskej potvory skúsite najskôr?
Dusená kalmáre
Tento recept na kalamáre z chobotnice na červenom víne, fenikle, rozmaríne a paradajok sa perfektne hodí ako tapa alebo jednoducho ho môžeme podávať s ryžou či novými zemiakmi.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja (plus navyše na pokvapkaní)
- 1 kg pripravené kalmáre (očistené a nakrájané na hrubé krúžky)
- 2 cibuľa (nakrájané)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- Štipka chilli
- Lyžička feniklového prášku
- 3 bobkové listy
- Lyžica rozmarínu (nahrubo nasekaného)
- Štipka cukru
- 3 lyžice červeného vínneho octu
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 200 ml červeného vína
- Hrsť nasekaného koriandra
- Kôra z ½ pomaranča
Postup
- V plytkom kastróli rozohrejeme olivový olej a pridáme kúsky kalmáre, cibuľu a cesnak
- Pridáme suché ingrediencie (okrem koriandra a pomarančovej kôry) a začneme variť asi 15 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a cibuľa nezmäkne
- Pridáme ocot a nakrájané paradajky, varíme ďalšiu 1 minútu
- Potom zalejeme červeným vínom a okoreníme
- Varíme, za občasného miešania po dobu 1 hodiny, na najnižšiu teplotu ohňu, kým omáčka nie je bohatá a chobotnica naozaj mäkká
- Vypneme teplo a necháme mierne vychladnúť
- Kalmárik pokvapkáme trochou olivového oleja a posypeme koriandrom a pomarančovou kôrou

Šalát s chobotnicou, cícerom a chorizom
Olieheň, ktorá sa vyskytuje v každom oceáne, je najrozšírenejším morským plodom na svete a jedným z najlacnejších, zároveň veľmi chutných a jednoduchých na prípravu.
Čo budeme potrebovať
- 4 červené papriky
- 800 g cíceru z plechovky (opláchnuté a odkvapkané)
- Zväzok petržlenovej vňate (nasekané nahrubo)
- Červená chilli paprička (zbavená semienok a nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno)
- 100 ml olivového oleja
- 600 g očistenej kalmáre (nakrájané na krúžky, chápadlá ponechané celé)
- 200 g vareného choriza (nakrájaného na kúsky veľkosti cíceru)
- Šťava a kôra z 1 veľkého citróna
Postup
- Papriky vložíme do rúry na plechu na pečenie
- Rúru zapneme na 220 stupňov v režime grilu a pečieme ich za občasného obracania pod grilom, kým úplne nezuhoľnatí
- Papriky dáme do misy, prikryjeme tanierom a čakáme, kým nevychladnú, aby sa dali uchopiť a olúpať
- Papriky rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame najemno
- Vo veľkej mise zmiešame papriky s trochou šťavy z cíceru as cícerom, petržlenovou vňaťou, chilli a cesnakom
- Dáme bokom
- Rozpálime veľkú panvicu, kým nezačne fajčiť
- Pracujeme rýchlo a opatrne, na panvicu pridáme kvapku oleja a potom chobotnicu
- Za stáleho miešania vyprážame asi 30 sekúnd
- Posypeme chobotnicu chorizom
- Pokračujeme vo varení ďalších 30 sekúnd, a potom pridáme do misy k paprikám
- Všetko osolíme a okoreníme
- Nakoniec zalejeme zvyšným olejom, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou
- Zmiešame dohromady, navŕšime na tanier a podávame

Vyprážané krúžky z kalmára
Preneste sa do prímorskej reštaurácie s týmito vyprážanými chobotnicovými krúžkami inšpirovanými v najlepších reštauráciách pri Stredozemnom mori. Vyprážanie je jednoduchšie, než si myslíte a lahodný cesnakový dip chuť chobotnice len podčiarkne.
Čo budeme potrebovať
- 500 g chobotnice (očistené)
- Rastlinný olej (pre smaženie)
- 50 g hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- Štipka kajenského korenia
Na dip
- 150 g majonézy
- Veľký strúčik cesnaku (jemne nastrúhaný)
- Štipka šafranu
- ½ citróna (šťava)
Postup
- Chobotnicu odrežeme chápadlá a dáme ich do misky
- Zvyšok chobotnice nakrájame na zhruba centimeter silné krúžky a pridáme ich do misy k chápadlám
- Vo veľkej panvici si na miernu teplotu rozohrejeme olej
- Na dip si zmiešame v malej miske majonézu, cesnak, šafran a citrónovú šťavu a dáme bokom
- Chobotnicu premiešame s múkou, kukuričnou múkou, práškom do pečiva, kajenským korením a ½ lyžičky soli
- Keď je olej roztopený pridáme kúsky chobotnice
- Kúsky pridávame v niekoľkých várkach, aby sa nám nezačala miesto vyprážania variť
- Smažíme po dobu 2 minút, kým nebudú kúsky ľahko zlaté a chrumkavé
- Chobotnicu dáme bokom na plech vyložený kuchynskou papierovou utierkou
- Vyprážanú chobotnicu podávame teplú s domácim cesnakovo šafranovým dipom

Grilovaná kalmáre
Tento recept na grilovanú chobotnicu je plný lahodnej syrovej zmesi. Syrová zmes sa skladá z paradajok, cibule, strúhanky, zelenej cibuľky, tvarohu a parmezánu. Ochutnajte túto obľúbenú stredomorskú dobrotu aj vy u vás doma.
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké chobotnice (očistené)
- 250 g rímskych paradajok (nakrájaných)
- 150 g bielej cibule (jemne nakrájané)
- 6 strúčikov cesnaku (nasekaných najemno)
- 200 g strúhanky
- Vajcia (rozšľahané)
- 70 g smotanového syra
- 70 g nastrúhaného parmezánu
- 75 g nakrájanej jarnej cibuľky
- Soľ
- Korenie
- Olivový olej
Postup
- Na nepriľnavej panvici rozohrejeme asi 2 lyžice oleja na varenie
- Orestujeme ½ cibule a varíme, kým nezosklovatí a dáme bokom
- Do rovnakej panvice pridáme polovicu nakrájaného cesnaku a 1 minútu restujeme
- Pridáme orestovanú cibuľu, strúhanku, vajcia, syr, soľ a korenie
- Odstránime z platne
- Každý kus chobotnice naplníme syrovou náplňou, ale neprepĺňame
- Konce chobotnice k sebe pripevníme špáradlom
- Chobotnice grilujeme na panvici a potierame trochou oleja, kým sa neprepečú
- Do panvice pridáme zvyšok cibule a varíme, kým nezosklovatí
- Pridáme druhú polovicu nasekaného cesnaku a varíme ďalšiu 1 minútu
- Vmiešame paradajky a 120 ml vody
- Varíme 5 minút, kým omáčka nezhustne
- Omáčku nalejeme na grilované chobotnice a podávame horúce

Objavte podobné tipy
Pečená chobotnica s plnkou
Tento recept na kalmáre, ktorá je plnená lahodnou plnkou musíte vyskúšať aj vy! Chutná kombinácia zemiakov, namáčaného chleba a čerstvej kurkumy tvorí dokonalú výdatnú, jemnú náplň, ktorá je sprevádzaná sviežosťou jogurtovej omáčky, ktorá dodáva tomuto pokrm z morských plodov ďalší rozmer!
Čo budeme potrebovať
- 600 g kalmáre
- 200 g zemiakov
- 90 g toastového chleba
- 90 ml plnotučného mlieka
- Čerstvú jarnú cibuľku
- 10 g Parmigiano Reggiano
- Majoránka
- 10 g kurkumy
- Vajcia
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Čierne korenie
Na omáčku
- 130 g prírodného bieleho jogurtu
- 2 lyžičky smotany na šľahanie
- Kôpor
- Extra panenský olivový olej
Postup
- Na prípravu plnené chobotnice začneme zemiakmi
- Vložíme ich do hrnca so studenou vodou a varíme asi 20-30 minút
- Akonáhle sú hotové, necháme ich vychladnúť, potom ich olúpeme a dáme bokom
- Potom z chleba odstránime kôrku, chlieb nakrájame na malé a tie namočím do mlieka
- Krájač dôkladne opláchneme, aby sme odstránili všetky nečistoty, a okrájame krídla s chápadlami
- Najemno nasekáme jarnú cibuľku
- Na panvici rozohrejeme extra panenský olivový olej, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku a majoránku
- Na miernej teplote za občasného miešania niekoľko minút vyprážame
- Potom pridáme nakrájané krídla a chápadlá z kalmáre a niekoľko sekúnd varíme na vysokú teplotu, aby sa voda uvoľnená z kalmáre úplne odparila
- V tejto chvíli je potrebné začať pripravovať plnku
- Studené zemiaky roztlačíme vo veľkej mise a pridáme namočený chlieb, nakrájanú chobotnicu a jarnú cibuľku, strúhaný syr Parmigiano Reggiano, kurkumu, soľ, korenie a celé vajcia
- Dôkladne všetko spolu premiešame
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, potom vymažeme dno malej zapekacej misky
- Kalmáre naplníme plnkou až po okraj
- Položíme ich vedľa seba do zapekacej misky
- Dochutíme soľou a korením a nakoniec pokvapkáme olejom
- Pečieme približne 30 minút
- Zatiaľ čo sa kalmáre pečú, pripravíme omáčku na podávanie
- Nalejeme jogurt a smotanu do malej misky, pridajte kvapku oleja a kôpor a dobre premiešame
- Akonáhle sú kalmáre uvarené, vyberieme ich z rúry a podávame ich s pripravenou omáčkou
Ako som avizovala v úvode, tento článok ocenia primárne milovníci morských plodov. Najmä im, ale nie len im, odporúčame vyskúšať ďalšie lahodné recepty s morskými plodmi , ktoré nemajú jedinú chybičku!

Pikantné kalmáre na thajský spôsob
Táto pikantná thajská bazalková chobotnica je jednoduchý recept na chobotnicu, ktorý zaberie len asi pol hodiny, a je plný lahodnej chuti!
Čo budeme potrebovať
- 2-3 lyžice oleja na vyprážanie
- 2 šalotky (ošúpané a nakrájané na tenké mesiačiky)
- 6 strúčikov cesnaku (ošúpaných a nasekaných)
- 3 nasekané chilli papričky
- 120 g nakrájaných klobúkov húb shiitake
- 500 g kalmáre (nakrájané na kolieska, chápadlá ponechané celé alebo nakrájané na polovicu)
- 2 lyžičky rybej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Lyžica trstinového cukru
- Lyžička sezamového oleja
- 40 ml vody
- Hrsť bazalkových listov
- Soľ
- Korenie
- Varená biela ryža (na podávanie)
- Jarná cibuľka (na ozdobu)
Postup
- Zahrejeme dve lyžičky oleja v panvici na stredne vysokú teplotu
- Po zahriatí pridáme šalotku a varíme 3–4 minúty, kým nezozlátne a nezmäkne
- Pridáme cesnak a chilli papričky a varíme ďalšiu 1 minútu, kým nebudú voňavé
- Ihneď preložíme do misky
- Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje a pridáme huby
- Varíme 4–5 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu
- Preložíme ich do misy k šalotke a cesnaku a všetko dochutíme soľou
- Kalkáre dôkladne osušíme
- Dochutíme soľou a korením
- Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje
- Akonáhle sa zahreje, pridáme polovicu kalmáre a necháme variť 3 minúty, kým sa kalmárik neprepečie
- Kalmárik preložíme do misky k šalotke a hubám
- Zvyšnú kalmáre upravíme rovnakým spôsobom a preložíme ju do misy
- Na omáčku si zmiešame v miske rybiu omáčku, sójovú omáčku, trstinový cukor a sezamový olej
- Panvicu zapneme na strednú teplotu, vlejeme omáčku, pridáme vodu a privedieme do varu
- Kalmárik pridáme do omáčky, pridáme aj zmes šalotky s hubami a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Znížime teplotu na stredne nízku
- Natrháme lístky bazalky a pridáme ich do panvice
- Za pravidelného miešania varíme 1-2 minúty, kým listy nezvädnú
- Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
- Pikantné kalmáre podávame s uvarenou ryžou a ozdobené jarnou cibuľkou

Ako očistiť čerstvú kalmáre?
Ak sa vám pošťastí a zoženiete čerstvú kalmáre, možno budete bojovať s tým, ako ju pred samotným varením očistiť. Tu je skvelý video návod ako s ňou naložiť!
Prečo kalmáre zaradiť do nášho jedálnička?
Kalmáre sa v dnešnej dobe stáva základnou surovinou pre veľkú časť reštaurácií.
Táto skvelá morská potvora sa bežne objavuje v polievkach, cestovinách, rizotách a ďalších stredomorských pokrmoch.
Mäso kalmáre má svetlú až priesvitnú bielu farbu, žuvavé mäso a lahodnú chuť.
Popri skvelej chuti má aj mnoho zdravotných benefitov, ktoré treba zvážiť a možno jej mäso zaradiť do nášho jedálnička.
Výživné jedlo
Kalmárik má vysoký obsah bielkovín, minerálov a nízky obsah kalórií.
Nízky obsah kalórií
Olíheň je skvelá pre tých, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín bez toho, aby museli zľaviť zo svojho kalorického príjmu (100g má iba 75 kcal)
Žiadne sacharidy
To je skvelá správa pre všetkých, ktorí držia prísnu diétu alebo keto diétu. Vy si môžete do svojho jedálnička zaradiť mäso z kalmáre, pretože neobsahuje žiadne sacharidy.
Dobrý zdroj vitamínu B 12 a B6
Naše telo potrebuje B12 pre zdravý nervový systém a krvný obraz. Vitamín B6 zase pre ochranu srdca proti srdcovým chorobám ako je mŕtvica.
Žiadne obavy z cholesterolu
Rovnako ako väčšina mäkkýšov má aj kalmáre vysoké množstvo cholesterolu vo svojej strave. Ale to by vám nemalo brániť v jeho konzumácii. Niekoľko štúdií totiž ukázalo, že konzumácia mäkkýšov má tendenciu znižovať, nie zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi.