Milujete morské plody alebo len chcete vyskúšať niečo nové? Pre obe varianty sme pripravili tieto lahodné recepty na languste, ktoré stoja za vyskúšanie!
Mäso tohto morského kôrovca je chuťovo podobné homáru, ale za zlomok ceny, preto sa do neho s chuťou pustite!
Niet pochýb o tom, že sa tento pokrm zaradí medzi vaše najobľúbenejšie, je totiž úplne delikátna!
Čo na ne hovoríte?
Langusta s krémovým rizotom
Rizoto s langustou je vynikajúca večera pre zvláštne príležitosti. Či už je to výročie, Valentín alebo narodeniny, recept ako je tento, je perfektnou voľbou pre domáce súkromné oslavy.
Čo budeme potrebovať
- 125 g aborio ryže
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- 250 g húb (očistené a nakrájané)
- ½ nakrájanej cibule
- 4 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 3 lyžice masla
- 125 g parmezánu (nastrúhaného)
- 750 g varených langusty (chvosty)
- Soľ
- Korenie
- Citrón zbavený šťavy a kôry
- Lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Vekú panvicu si potrieme hrubou vrstvou olivového oleja
- Pridáme prelisovaný cesnak a vyprážame
- Cesnak vyberieme z panvice, keď sa rozvonia a než zhnedne
- Pridáme huby do panvice a opekáme, kým nepustí tekutinu
- Potom ich dochutíme soľou a korením, zamiešame
- Vyberieme ich z panvice a tekutinu, ktorú pustili, odložíme do misy vedľa
- Panvicu vrátime na sporák a znovu potrieme olejom
- Pridáme cibuľu a dochutíme ju soľou a korením
- Cibuľu varíme, kým nie je mäkká a priesvitná
- Pridáme ryžu a za stáleho miešania niekoľko minút opekáme
- Pridáme trochu bieleho vína, tak aby ryža bola zakrytá, a miešame, kým sa úplne nevstrebe
- Pridáme trochu kuracieho vývaru, aby sme zakryli ryžu, a znova miešame, kým sa nevstrebe
- Toto opakujeme ešte dvakrát, pokiaľ nie je ryža uvarená „al dente“
- Zatiaľ čo sa ryža varí, pridáme langusty na panvicu s lyžicou masla
- Posypeme ich soľou, a akonáhle sa prehrejú, pokvapkáme ich čerstvým citrónom
- Do ryže vmiešame huby, ich tekutinu a langusty
- K ryži pridáme 2 lyžice masla a syr, premiešame
- Rizoto s langustou ihneď podávame posypané petržlenovou vňaťou a posypané citrónovou kôrou s trochou parmezánu navrchu

Polievka z langusty
Langustie mäso je krehké, mäkké a veľmi jednoduché na prípravu. Chuťou a textúrou podobné homára, ale za zlomok nákladov. Tento recept je naozaj jednoduchým variantom pre rýchlu večeru uprostred týždňa, ale aj dostatočne elegantný pre zvláštne príležitosti.
Čo budeme potrebovať
- 8 lyžíc masla (rozdeleného)
- 160 g žltej cibule (nakrájané na kocky)
- 60 g zeleru (nakrájaného na kocky)
- 60 g mrkvy (nakrájané na kocky)
- 70 ml paradajkového pretlaku
- 950 ml kuracieho vývaru
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- Lyžička sušeného estragónu
- 250 ml červeného vína (sladkého)
- 340 g langustích chvostov (varené a olúpané, rozmrazené)
- 450 ml hustí smotany na šľahanie
- 4 lyžice múky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- Strúhaný parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustíme 4 lyžice masla a vhodíme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler
- Zeleninu vyprážame po dobu 8–10 minút, kým nebude mäkká
- Polovicu zeleniny vyberieme z panvice a dáme bokom
- Do hrnca pridáme paradajkový pretlak pastu a pokračujeme vo varení ďalšiu 1 minútu, potom pridáme vývar, cesnak, cibuľu, estragón a víno
- Zmes v panvici privedieme do varu
- Pridáme 60 g langusty a všetko rozmixujeme ponorným mixérom
- Pridáme smotanu a znovu privedieme do varu
- Medzitým si pripravíme zápražku tak, že rozpustíme zvyšné maslo v nepriľnavej panvici a potom pridáme múku a miešame asi 3 minúty, kým sa všetko nezmieša a múka nezačne hnednúť
- Do polievky vmiešame zápražku
- Akonáhle polievka zhustne, pridáme späť odloženú zeleninu a zostávajúce langustu
- Polievku z langusty ochutnáme a dochutíme soľou a korením
- Langustu necháme v polievke pár minút prehriať a potom polievku podávame posypanú parmezánom

Bulky plnené langustím mäsom
Jednoducho orestujte mäsité chvosty na kúsku masla a kapary, a potom ich pridajte do maslom natretých a opečených hrčiek. Ak ste milovníkom morských kôrovcov alebo len chcete vyskúšať niečo nové na večeru, všetky recepty s langustou si jednoducho zamilujte a stanú sa bežnou súčasťou vášho jedálnička.
Čo budeme potrebovať
- 340 g langustích chvostov
- ½ lyžičky soli
- 6 lyžíc masla (mäkkého)
- 4 bagetky (hrčky na párok v rožku)
- Lyžica čerstvé pažítky (jemne nakrájané)
- Lyžička citrónovej šťavy
- Lyžička kapary (odkvapkané)
- Kolieska citróna (na podávanie)
Postup
- Chvosty z langusty si cez noc necháme rozmraziť (ak používame mrazené)
- Potom ich dobre scedíme a osušíme
- Rozpálime si veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
- Každú hrčku alebo bagetku si rozrežeme a premažeme maslom
- Bagetky potom dáme na panvicu a opekáme asi 3–4 minúty, z každej strany
- Bagetky dáme bokom, aby mierne vychladli
- V rovnakej panvici roztopíme ďalšie 2 polievkové lyžice maslo
- Pridáme citrónovú šťavu a kapary
- Vyprážame 2 až 3 minúty, kým kapary nezačnú prskať
- Pridáme langusty a varíme, kým sa neprehrejú
- Zmes v panvici premiešame, tak aby sa langusty obalili v masle
- Zostávajúce 2 polievkové lyžice masla si rozpustíme v mikrovlnnej rúre a dáme bokom
- Zmes z lángustov rovnomerne naložíme do hrčiek a pokvapkáme ich zvyšným rozpusteným maslom
K tomuto receptu na languste v hrčkach sa najlepšie hodí dokonalý šalát. A tá najlepšia voľba je tento coleslaw , ktorý celý pokrm krásne doplní.

Objavte podobné tipy
Grilované langusta s nakladaným feniklom
Tento delikátny recept na grilované mäso z morských kôrovcov vytvorí skvelé predjedlo pre každú špeciálnu príležitosť. Mäso preliate jemnou, ale výraznou omáčkou, maslom z morských rias a nakladaným feniklom, ktorý dodáva pokrmu šmrnc a skvele ladí so silnou rybou omáčkou.
Čo budeme potrebovať
- 12 langúst (uvarených chvostov)
- Olivový olej
- Soľ
Na nakladaný fenikel
- Fenikel
- 100 ml bieleho vína
- 100 ml bieleho vínneho octu
- 50 ml vody
- 50 g cukru
- Lyžička tymiánu
- Lyžička soli
Na omáčku
- Cibuľa (nakrájaná)
- 2 zelerové tyčinky (nakrájané)
- Fenikel
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky tymiánu
- Bobkový list
- Badián
- Lyžička paradajkového pretlaku
- 75 ml brandy
- 250 ml bieleho vína
- 250 g paradajok
- 2 l rybieho vývaru
Na cmare
- 100 ml cmar
- Lyžička citrónovej šťavy
- Lyžička citrónovej kôry
- Soľ
- Korenie
Na maslo z morských rias
- 250 g masla
- 2 listy morské riasy nori
Postup
- Začneme prípravou nakladaného feniklu
- Odstránime a uschováme vršky feniklu, potom cibuľku nakrájame na tenké plátky
- Fenikel dochutíme soľou a necháme 30 minút odležať
- Medzitým si pripravíme rôsol, tým že v hrnci zmiešame biele vín, ocot, cukor, tymian a vôd
- Zmes privedieme do varu, a akonáhle sa varí, zložíme hrniec z platne
- Z plátkov feniklu umyjeme soľ a starostlivo ich osušíme kuchynskou utierkou
- Vložíme do nádoby alebo pohára a prelejeme ho teplým lákom
- Prikryjeme a necháme plátky nakladať aspoň 3 hodiny
- Kúsky langust pečieme v rúre 20 minút dozlatista
- Medzitým na panvici orestujeme cibuľu, zeler, fenikel a cesnak, potom pridáme bylinky a badián
- Do panvice pridáme paradajkový pretlak a necháme 2 minúty variť
- Do panvice nalejeme brandy s bielym vínom, pridajte paradajky a ďalších 10 minút varíme
- Do panvice pridáme vývar a všetko privedieme do varu
- Potom mierne znížime teplotu a varíme ďalších 30 minút
- Panvicu zložíme z platne a necháme 15 minút odpočívať
- Zmes precedíme cez sitko do čistého hrnca a zahrievame, kým sa nezmení na hustú omáčku
- Dochutíme a potom panvicu zložíme z platne a udržujeme v teple, kým nebudeme langustu servírovať
- Na maslo si v kuchynskom robote namelieme riasu nori, kým sa nevytvorí jemný prášok
- Zmäknuté maslo si vyšľaháme, kým nebude krémové a potom vmiešame morskou riasou
- Maslo odložíme na chladné miesto, pokiaľ nebude potrebné
- Pre cmar zmiešame dohromady mlieko a citrónovú šťavu s kôrou, kým sa dobre nespoja
- Podľa chuti dosolíme av prípade potreby pridáme viac citrónovej šťavy
- Na platňu postavíme panvicu a rozpálime ju na vysokú teplotu, kým nebude horúca, potom langusty, ochutíme soľou a trochou oleja a vložíme do panvice
- Grilujeme ich asi 1 minútu, kým na jednej strane neskaramelizujú
- Potom ich vyberieme z panvice a potrieme ich maslom z morských rias
- Ak chceme grilovanú langustu podávať, potrieme každý tanier trochou cmaru a lyžičkou omáčky
- Na stred taniera naaranžujeme veľkú porciu nakladaného feniklu a navrch dáme grilované langusty a odloženú feniklovú vňať

Ako sa jej langusta
Začnite tým, že jednou rukou budete držať hlavu a druhú chvost.
Hlavu dajte bokom.
Všetky ‚kúsky‘, ktoré nezjete, môžete niekoľko dní uchovávať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Neskôr z nich môžete pripraviť langustovú polievku (recept vyššie).
Pomocou oboch palcov rozlomte a uvoľnite škrupinu.
Mäso by teraz malo ľahko vykĺznuť von.
Nakrájajte mäso zo zadnej časti langusty a podávajte.
Ako uvariť langustu
Základná metóda
Najzákladnejšou metódou varenia langošov je jednoducho ich uvariť vo vriacej a olúpať pri stole.
Bez ohľadu na to, ako ich varíte, umiestnite ich na 30 minút do mrazničky, aby ste ich pred varením omráčili.
Priveďte do varu veľkú panvicu s veľmi osolenou vodou (1 polievková lyžica soli na 1 l vody)
Dávajte pozor, aby ste panvicu nepreplnili, pridajte langusty, v prípade potreby po dávkach, a varte 3 až 4 minúty, dajte pozor, aby ste ich neprevarili.
Či sú pripravení, spoznáte podľa spodnej strany chvosta; pri varení bude biela na rozdiel od priesvitnej, keď je langusta surová.
Langusty vyberte z panvice a pred podávaním sceďte.
Podávajte na veľkom tanieri s trochou majonézy na namáčanie, kolieskami citróna a trochou soli.
Ďalšie metódy
Umiestnite langusty priamo na rozpálený gril (rozkrojené pozdĺžne napoly, reznou stranou nahor) a grilujte po dobu niekoľkých minút. Grilovanie na uhlie alebo na dreve kôrovcom dodá ľahko dymový nádych.
Ak chcete langusty pripraviť jednoducho, tak ich blanšírujte vo vriacej osolenej vode po dobu približne 20 sekúnd, potom ich vyberte z hrnca, ihneď ponorte do ľadovej vody. Ľahko potom stiahnete hlavu a klepetá, potom stlačte brucho dovnútra, aby sa rozbil pancier. Odlúpnite pancier prejdením ostrého noža po chrbte a odstráňte čiernu nitku (črevo a tráviaci trakt). Varenie langúst dokončite buď opekaním na panvici s maslom do zbelenia/zružovenia, alebo pošírovaním v omáčke, polievke alebo vývare.