Lahodné recepty na kalmáre v 4 jednoduchých variantoch

Už ste niekedy skúšali pripraviť kalmáre?

Nie? A chceli by ste, len neviete, ako na to?

Vyskúšajte naše jednoduché recepty na kalamáre, ako bývajú často kalmáre označované.

Poradíme vám tiež, ako ich správne očistiť.

Užite si to!

Vyprážané kalamáre

Jemné kúsky kalamár namočené v cmare, potom obalené v korenenej múke a vyprážané do zlatohneda, sú rýchly a jednoduchý predjedlo, ktoré môže smelo konkurovať jedlu v hociktorej lepšej reštaurácii.

Ingrediencie

  • 450 g kalamárových krúžkov a chápadiel
  • 1 šálka cmaru
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky soli a viac na servírovanie
  • 1/2 lyžičky údené alebo normálnej papriky
  • 1/4 čajového korenia
  • 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Vložte kalamáre do misky s cmarom a premiešajte, aby sa ingrediencie poriadne spojili.
  2. Misku prikryte a nechajte aspoň 30 minút v chlade.
  3. Zahrejte v hlbokej panvici poriadnu vrstvu oleja na cca 190 stupňov C.
  4. Múku, soľ, papriku, korenie a sušený cesnak dajte do misky a poriadne premiešajte.
  5. Vyberte kalamáre z cmaru a obaľte ich postupne v zmesi z múky a korenia.
  6. Do oleja vložte 8-10 kusov kalamárov.
  7. Vymažte 2-3 minúty alebo do zlatista.
  8. Vyberte kalamáre z oleja a položte ich na papierové utierky kvôli odstráneniu prebytočnej mastnoty.
  9. Opakujte postup so zvyšnými kalamáre.
  10. Ak chcete, kalamáre dosoľte a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
  11. Ihneď podávajte.
Vyprážané krúžky s omáčkou a citrónom
www.dinneratthezoo.com

Plnené kalamáre v paradajkovej omáčke

Hoci Taliani k morským plodom takmer nikdy nepridávajú syr, v tomto jedle urobili výnimku. Lahodné syry dodávajú náplni božskú slanú chuť. Tento delikátny pokrm je najlepšie s cestovinami ako hlavný chod.

Ingrediencie

  • 1 kg očistených kalamárov s chápadlami (asi 8 kalamárov)

Náplň

  • 2 a 1/2 šálky čerstvej strúhanky zo starého chleba
  • 1/4 šálky strúhaných syrov Parmigiano a Pecorino
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 drvený strúčik cesnaku
  • 1 veľké vajcia
  • 1/4 lyžičky soli
  • korenie podľa chuti

Paradajková omáčka

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 drvený strúčik cesnaku
  • vločky červeného korenia (voliteľne)
  • 796 ml pohár paradajkovej passaty
  • soľ podľa chuti

Na servírovanie

  • 450 g cestovín podľa vášho výberu

Postup

  1. Kalamáre dobre opláchnite tečúcou vodou a nechajte ich uschnúť.
  2. Nakrájajte jemne chlapadlá a vložte do misky.
  3. Do stredne veľkej misky dajte strúhanku, nasekané chápadlá, nastrúhané syry Parmigiano a Pecorino, drvený cesnak, petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajcia. Vidličkou alebo prstami dobre premiešajte.
  4. Prstami naplňte kalamáre vzniknutou náplňou.
  5. Uistite sa, že tlačíte aj dole, aby ste naplnili spodný koniec kalamára.
  6. Hore nechajte asi centimeter priestoru, pretože náplň počas varenia trochu nadobudne a môže vytekať.
  7. Zaistite otvorený koniec špáradlom.
  8. Odložte nabok a medzitým si pripravte paradajkovú omáčku.
  9. Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej a opražte cesnak a vločky červeného korenia (voliteľne).
  10. Prilejte pohár paradajkovej passaty a priveďte do varu.
  11. Naplnené kalamáre opatrne ponorte do omáčky.
  12. Stlmte plameň a varte zakryté 30 minút.
  13. Asi 10 minút pred tým, než budú kalamáre hotové, uvarte svoje obľúbené cestoviny podľa návodu na obale „ale dente“.
  14. Opatrne preložte kalamáre na tanier a odstráňte špáradlá.
  15. Cestoviny zalejte paradajkovou omáčkou a podávajte spoločne s kalamáre.
Plnené kalmáre v paradajkovej omáčke na tanieri
www.mangiabedda.com

Ak je vám talianska kuchyňa blízka, nezabudnite vyskúšať našich 7 skvelých tipov na talianske cestoviny , ako ich nepoznáte.

Kalmáre na grile s citrónom a korením

Jednoduché a zároveň chutné jedlo, ktorého ugrilovanie vám zaberie iba päť minút. Je to skvelý spôsob, ako si pochutnať na morských plodoch bez toho, aby ste museli zamieriť do reštaurácie.

Ingrediencie

  • tuby kalamár s hmotnosťou 250 gramov
  • 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy
  • hrubo mleté korenie
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Kalamáre dobre očistite pod tečúcou vodou.
  2. Pokiaľ je na dne stále prichytená malá membrána alebo sval, odrežte ho, aby mohla voda voľne pretekať tubou.
  3. Nechajte uschnúť.
  4. Položte kalamáre do plytkej misky.
  5. Zalite čerstvou citrónovou šťavou.
  6. Zakryte plastovou fóliou a vložte do chladničky na 40 minút.
  7. Zahrejte gril na vysokú teplotu.
  8. Vyberte kalamáre z chladničky a vylejte citrónovú šťavu.
  9. Gril potrite rastlinným olejom a zahrejte na strednú teplotu.
  10. Kalamáre grilujte po dobu 2-3 minút z každej strany (mali by byť biele a pevné).
  11. Nakrájajte kalamáre na krúžky a dajte do misy.
  12. Premiešajte s korením a čerstvou petržlenovou vňaťou.
  13. Podávajte ihneď a za tepla.
  14. Užite si to!
Kalmáre na grile s citrónom a korením na tanieri
www.savoryexperiments.com

Restované kalamáre s cesnakom

Jemné kalamáre s pár ingredienciami restované iba pár minút. Podávajte s citrónom pre kyslosť a chrumkavým chlebom na naberanie zvyškov cesnakovo-máslovej omáčky. Je to delikatesa!

Ingrediencie

  • 500 g očistených kalamár (telá nakrájajte na krúžky a chápadlá nechajte celé)
  • lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžičky drveného cesnaku
  • 1 lyžica nahrubo nasekaných listov petržlenu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 citrón, nakrájaný na osminky

Postup

  1. Kalamáre osušte papierovým obrúskom.
  2. Vo veľkej panvici rozpáľte olej na vysokú teplotu.
  3. Pridajte kalamáre, potom pridajte maslo, cesnak a petržlenovú vňať.
  4. Dochuťte soľou a korením.
  5. Restujte a počas restovania kalamáre prehadzujte, kým nie sú hotové (trvá to cca 1 – 2 minúty).
  6. Dosoľte, okoreňte a podávajte s citrónom.
Restované kalmáre s petržlenovou vňaťou a citrónom
www.chowhound.com

Ako kalmáre očistiť?

Pokiaľ kúpite celé kalmáre, budete ich musieť pred ich tepelnou úpravou rozrezať a vyčistiť. Prvým krokom je opláchnutie kalmáre pod studenou vodou a potom odtrhnutie chápadiel od tela.

Odrežte hlavu od chápadiel a vyhoďte ju. Odstráňte zobák zo stredu chápadiel. Vyčistite všetky vnútornosti z tela kalmáre a odstráňte kosť, ktorá vyzerá ako dlhý tenký kus číreho plastu.

Ak je na vonkajšej strane kalmáre membrána, odstráňte ju a potom odrežte veľkú plutvu z každej strany tela. Telo nakrájajte na krúžky. Krúžky a chápadlá potom použite podľa pokynov v danom recepte.

K ešte lepšej predstave vám môže pomôcť aj nasledujúce video:

How to Clean Calamari

Ako vidíte, je to jednoduchý proces, ktorý zvládne skutočne každý!

Napíšte nám, ako ste prípravu kalamár zvládli. Budeme sa tešiť na vaše odpovede.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.