Hľadáte jednoduchý recept na múčnik? Máte radi kokos?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás tie najlepšie recepty na kokosovú buchtu na jednom mieste.
Sú rýchle, jednoduché na prípravu a tá vôňa exotiky vás ohromí!
Kokosové nebo so šľahačkou
Upečte si tento recept na vláčnu kokosovú buchtu so šľahačkou. Pochutí si celá rodina!
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 2ks vajec
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Ingrediencie na posyp
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 250ml smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte si rúru na 175°C.
- V mise zmiešajte vajcia s cukrom, prilejte mlieko a premiešajte.
- Vmiešajte múku s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom.
- Vzniknuté cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- V menšej mise zmiešajte strúhaný kokos s cukrom a rovnomerne ním posypte celé cesto.
- Dajte piecť na cca 20 minút. Skúste špajľou, či je hotová.
- Ešte horúcu buchtu polejte smotanou a nechajte vychladnúť.
Využite kokos aj v slaných pokrmoch! S kokosovým olejom si môžete uvariť niektorý z našich receptov na kuracie kari .
Črepníkový kokosový múčnik na plech
Tento extra rýchly a jednoduchý recept ocení každý, kto nestíha alebo nechce stráviť hodiny pri sporáku. Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 2 ks vajec
- 1 hrnček práškového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Prilejte olej, mlieko a premiešajte.
- Postupne primiešavajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľahajte dohladka.
- Cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech, posypte strúhaným kokosom zmiešaným s práškovým cukrom.
- Pečte po dobu 20 minút, nechajte vychladnúť a podávajte.
Máme pre vás ďalšie recepty na kokosové rezy . Upečte si sladký múčnik ku káve či čaju.
Objavte podobné tipy
Jablčná buchta z kokosovej múky
Jablká má doma snáď každý. Keď nie, tak sú na zohnanie v každom obchode. Upečte si túto výbornú a pritom zdravú buchtu.
Ingrediencie
- 1 hrnček kokosovej múky
- 6ks vajíčok
- 7 lyžíc medu
- 1 hrnček oleja
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 3 väčšie jablká
- 1 lyžička perníkového korenia
- škorica podľa chuti na posypanie
Postup
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- V mise zmiešajte kokosovú múku s jedlou sódou a perníkovým korením.
- Potom pridajte olej, vajcia a med. Riadne premiešajte do hustejšieho hladkého cesta.
- Vzniknuté cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte najemno. Potom ich rovnomerne navrstvite na cesto v plechu.
- Nakoniec ešte buchtu zľahka posypte škoricou a dajte piecť po dobu 25-30 minút.
- Hotovú upečenú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte.
Rýchla kokosová buchta s kakaom
Veľmi rýchla buchta z kokosu s kakaom, čokoládou a mandľami, ktorá stojí za vyskúšanie!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 ks vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/2 čokolády na varenie
- 50g mandlí
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
- V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do pečiva a cukrom.
- Pridajte olej, vajcia a mlieko.
- Potom primiešajte kakao, strúhaný kokos, nasekané mandle a nastrúhanú čokoládu na varenie.
- Všetko dobre premiešajte a vzniknuté cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte po dobu 30 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť a potom podávajte.
Mokrá buchta rafaelo
Po tejto buchte sa budú každému zbiehať sliny ešte dlho potom. Kokosová buchta rafaelo je výborný zákusok na každú príležitosť.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček práškového cukru (+ 1/2 hrnčeka na posyp)
- 2ks vajec
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 250ml smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise zmiešajte vajcia s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a vyšľahajte do peny.
- Pridajte hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva, mlieko a premiešajte do hladka.
- Cesto nalejte do formy alebo na menší plech.
- Na cesto rovnomerne nasypte strúhaný kokos zmiešaný s práškovým cukrom.
- Dajte piecť na cca 20 minút. Po upečení ešte horúcu buchtu zalejte smotanou.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.
Kokos nielen v sladkostiach
Sme zvyknutí konzumovať kokos väčšinou iba v sladkom prevedení. Mal by sa však v našom jedálničku objaviť častejšie av rôznych podobách. Má totiž množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie.
Dužinu kokosu je možné jesť čerstvú ale aj sušenú a vďaka nej dostanete do svojho tela veľa vlákniny. Zrýchlite tým svoj metabolizmus, podporíte funkciu čriev a navyše vás na dlhú dobu zasýti. Preto sa kokos hodí pri najrôznejších diétach a pri chudnutí.
Kokos udržuje správnu hladinu cholesterolu, obsahuje kvalitné tuky a dostávate s ním do tela veľa proteínov, horčíka, vápnika a vitamínov B. Vďaka tomu priaznivo ovplyvníte svoju nervovú sústavu. Pravidelná konzumácia kokosu poskytuje úľavu pri lupienke a najrôznejších ekzémoch.
Aj napriek tomu, že dužina obsahuje veľa vlákniny, nie je tak dobre stráviteľná, preto by ste ju nemali konzumovať príliš. Zato by ste ju mali jesť pravidelne. Pre príklad je ideálna jedna polievková lyžica strúhaného kokosu za deň. Tú potom môžete pridať do jogurtu, na ovsenú kašu, do tvarohu alebo napríklad do ovocného šalátu.
Zdravé je aj kokosové mlieko. Máme preto pre vás báječné recepty na indickú tikka masala , do ktorej sa kokosové mlieko pridáva.