Dobroty z pečenej repy 4x inak: recepty plné vitamínov a chuti

Pečená červená repa si zachová svoju krásnu farbu aj chuť.

Potom sa táto surovina dá využiť takmer kdekoľvek a nič nepokazí.

Pozrite sa na recepty, ktoré sme si pre vás nachystali.

Dúfame, že si niečo vyberiete a pochutnáte si.

Červená repa pečená v alobale v rúre

Už na vašom tanieri niekedy pristála toto delikatesa v podobe šalátu? Pečená červená repa sa v kombinácii s pekanovými orechmi a kozím syrom dokonale vyníma. Ochutnajte tento recept bohatý na antokyany.

Ingrediencie:

Na pečenú repu:

  • 1-2 väčšie červené repy
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý tymián

Na zálievku:

  • ¼ hrnčeka balzamikového octu
  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 1 lyžica medu alebo agáve sirupu
  • ¼ lyžičky sušenej bazalky
  • štipka soli

Na šalát:

  • ½ hrnčeka omrviniek kozieho syra
  • ¼ hrnčeka pekanových orechov (polených)
  • ½ veľkého avokáda
  • 8-10 hrnčekov baby špenátu

Postup:

  • Rúru si predhrejte na 190 °C.
  • Repu si dôkladne umyte, osušte, odrežte jej tvrdé konce a dajte na plech. Na každú repu si nachystajte kúsky alobalu, do ktorých ju budete baliť.
  • Potrite ju olejom, posoľte, okoreňte, posypte tymianom, zabaľte do alobalu a dajte piecť do mäkka. Trvá to 1 až 2 hodiny (závisí to od veľkosti repy).
  • Medzitým si pripravte zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Akonáhle je repa upečená, nechajte ju vychladiť, olúpte ju a nakrájajte na menšie kúsky.
  • Repu si zmiešajte spolu so špenátom, kozím syrom, pekanovými orechmi, na kúsky nakrájaným avokádom a pokvapkajte zálievkou.
  • Premiešajte a môžete podávať.
pečená červená repa v podobe šalátu
Zdroj: simplyrecipes.com

Videorecept nájdete tu:

EASY & Delicious Avocado Beet Salad with Goat Cheese & Homemade Balsamic Dressing!

Tip: Ak ste zvyknutí k šalátom prikusovať chrumkavé kúsky pečiva, vyskúšajte si upiecť napríklad výbornú domácu bagetu .

Úžasná polievka z pečenej repy

Mali ste už polievku z pečenej červenej repy? Pochutnáte si na lahodnej krémovej konzistencii a bohatej chuti. Výhodou je, že je ideálna aj pre vegánov a vegetariánov.

Ingrediencie:

  • 500 g červenej repy (asi 4 ks)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 4 a ¼ hrnčeka zeleninového vývaru
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • soľ a korenie

Na ozdobu:

  • jogurt biely (pre vegánov treba sójový)
  • kôpor na posypanie

Postup:

  • Repu si umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
  • Potrite lyžicou oleja, dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri 200 °C asi 30 minút do zmäknutia.
  • Medzitým si nakrájajte cibuľu nadrobno a zeler na plátky.
  • V hrnci si rozpáľte zvyšok oleja, pridajte cibuľu a zeler. Restujte po dobu 5 minút, občas miešajte.
  • Primiešajte pečenú repu, prilejte vývar, dochuťte a varte asi 5 minút.
  • Pridajte nasekaný kôpor a rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
  • Polievku servíruje pokvapkanú jogurtom a ozdobenú kôprom.
pečená červená repa v podobe polievky
Zdroj: nutritioninthekitchen.com

Mimo antokyanov, prírodné pigmenty, nesúce mnohé benefity pre ľudský organizmus, repa tiež obsahuje množstvo antioxidantov. Tie majú účinky v podobe spomalenia oxidačného stresu, procesu starnutia a hlavne chránia pred voľnými radikálmi.

Pečená červená repa v podobe hummusu

Ak máte záľubu v rastlinných nátierkach na štýl hummusu, potom neváhajte ochutnať túto. Táto varianta je bez tahini alebo sezamovej pasty. Zároveň prináša skvelý kompromis pre všetkých, ktorí si nemôžu dopriať nátierky s obsahom mlieka.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké červené repy
  • 1 palička cesnaku
  • 1 a ¼ plechovky cíceru (cca 500 g)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžica zladenky
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja

Postup:

  • Červenú repu si umyte, osušte a pokvapkajte olivovým olejom.
  • To isté urobte s paličkou cesnaku a odkrojte vrchnú časť, aby šli vidieť jednotlivé strúčiky.
  • Oboje zapáľte do alobalu a dajte piecť do rúry.
  • Pečte na 190 ° C, po 30 minútach vytiahnite hotový cesnak, po 1 hodine repu.
  • Po upečení si repu aj cesnak olúpte.
  • Repu nakrájajte na menšie kúsky.
  • Všetko dajte do mixéra spolu s cícerom, citrónovou šťavou, rascou, soľou a zladenkou.
  • Rozmixujte dohladka.
  • Počas procesu mixovania prilievajte po častiach olivový olej.
  • Prebytočné množstvo nátierky môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe až 2 týždne.
hummus z pečenej červenej repy
Zdroj: lazycatkitchen.com

Pečenú repu môžete upiecť aj s pridaním pary. Docielite tak nutrične bohatý pokrm. Pozrite sa na našu recenziu domácich konvektomatov . Dozviete sa okrem iného, čo ďalšie vie.

Pečená červená repa so syrom

Tento recept vás určite nesklame ako po vizuálnej stránke, tak po chuťovej. Odporúčame ho využiť ako slávnostné predjedlo, ale aj ako ľahkú večeru. Pokiaľ nemáte radi chuť kozieho syra, môžete ho zameniť za Lučinu. S medom a pistáciami vytvára pečená červená repa neodolateľný pôžitok.

Ingrediencie:

  • 900 g červenej repy
  • 300 g kozieho (alebo iného, napr. Lučiny) syra izbovej teploty
  • 4 lístky čerstvej šalvie
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie
  • ¾ lyžičky medu

Na ozdobu:

  • nasekané pistáciové orechy
  • olivový olej

Postup:

  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • Umytú a usušenú repu zabaľte každú zvlášť do alobalu.
  • Pečte asi 1 hodinu do zmäknutia.
  • Vychladnutú repu olúpte a nakrájajte na horizontálne plátky v tvare kruhu (asi 6 mm hrubé).
  • Ak chcete, aby repa vyzerala symetricky, použite ešte okrúhle vykrajovač na pečivo a vykrojte ju.
  • Nachystajte si náplň zmiešaním šalvie s petržlenovou vňaťou a kozím syrom.
  • Pridajte med, korenie a soľ podľa chuti.
  • Hotovú náplň môžete vrstviť.
  • Z každej repy urobte sendvič, ten potom ozdobte nasekanými orechmi a pokvapkajte olivovým olejom.
predjedlo z červenej repy
Zdroj: deliciouseveryday.com

Červená repa je nielen veľmi zdravá potravina, ale taktiež chuťovo nenahraditeľná.

Hodí sa skvele do polievok, predjedál, šalátov, nátierok, ale aj sladkých dezertov.

Ktorá kombinácia vás zaujala? Tak sa s radosťou pustite do prípravy.

Hľadáte ďalšie recepty z červenej repy? Mrknite na naše klasické ukrajinské polievky menom boršč alebo si z nej niečo dobré upečiete. Inšpirujte sa našimi koláčmi z červenej repy .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.