Pečená červená repa si zachová svoju krásnu farbu aj chuť.
Potom sa táto surovina dá využiť takmer kdekoľvek a nič nepokazí.
Pozrite sa na recepty, ktoré sme si pre vás nachystali.
Dúfame, že si niečo vyberiete a pochutnáte si.
Červená repa pečená v alobale v rúre
Už na vašom tanieri niekedy pristála toto delikatesa v podobe šalátu? Pečená červená repa sa v kombinácii s pekanovými orechmi a kozím syrom dokonale vyníma. Ochutnajte tento recept bohatý na antokyany.
Ingrediencie:
Na pečenú repu:
- 1-2 väčšie červené repy
- olivový olej
- soľ
- korenie
- čerstvý tymián
Na zálievku:
- ¼ hrnčeka balzamikového octu
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 1 lyžica medu alebo agáve sirupu
- ¼ lyžičky sušenej bazalky
- štipka soli
Na šalát:
- ½ hrnčeka omrviniek kozieho syra
- ¼ hrnčeka pekanových orechov (polených)
- ½ veľkého avokáda
- 8-10 hrnčekov baby špenátu
Postup:
- Rúru si predhrejte na 190 °C.
- Repu si dôkladne umyte, osušte, odrežte jej tvrdé konce a dajte na plech. Na každú repu si nachystajte kúsky alobalu, do ktorých ju budete baliť.
- Potrite ju olejom, posoľte, okoreňte, posypte tymianom, zabaľte do alobalu a dajte piecť do mäkka. Trvá to 1 až 2 hodiny (závisí to od veľkosti repy).
- Medzitým si pripravte zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Akonáhle je repa upečená, nechajte ju vychladiť, olúpte ju a nakrájajte na menšie kúsky.
- Repu si zmiešajte spolu so špenátom, kozím syrom, pekanovými orechmi, na kúsky nakrájaným avokádom a pokvapkajte zálievkou.
- Premiešajte a môžete podávať.

Videorecept nájdete tu:
Tip: Ak ste zvyknutí k šalátom prikusovať chrumkavé kúsky pečiva, vyskúšajte si upiecť napríklad výbornú domácu bagetu .
Úžasná polievka z pečenej repy
Mali ste už polievku z pečenej červenej repy? Pochutnáte si na lahodnej krémovej konzistencii a bohatej chuti. Výhodou je, že je ideálna aj pre vegánov a vegetariánov.
Ingrediencie:
- 500 g červenej repy (asi 4 ks)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 4 a ¼ hrnčeka zeleninového vývaru
- 2 lyžice nasekaného kôpru
- soľ a korenie
Na ozdobu:
- jogurt biely (pre vegánov treba sójový)
- kôpor na posypanie
Postup:
- Repu si umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Potrite lyžicou oleja, dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 200 °C asi 30 minút do zmäknutia.
- Medzitým si nakrájajte cibuľu nadrobno a zeler na plátky.
- V hrnci si rozpáľte zvyšok oleja, pridajte cibuľu a zeler. Restujte po dobu 5 minút, občas miešajte.
- Primiešajte pečenú repu, prilejte vývar, dochuťte a varte asi 5 minút.
- Pridajte nasekaný kôpor a rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
- Polievku servíruje pokvapkanú jogurtom a ozdobenú kôprom.

Mimo antokyanov, prírodné pigmenty, nesúce mnohé benefity pre ľudský organizmus, repa tiež obsahuje množstvo antioxidantov. Tie majú účinky v podobe spomalenia oxidačného stresu, procesu starnutia a hlavne chránia pred voľnými radikálmi.
Objavte podobné tipy
Pečená červená repa v podobe hummusu
Ak máte záľubu v rastlinných nátierkach na štýl hummusu, potom neváhajte ochutnať túto. Táto varianta je bez tahini alebo sezamovej pasty. Zároveň prináša skvelý kompromis pre všetkých, ktorí si nemôžu dopriať nátierky s obsahom mlieka.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké červené repy
- 1 palička cesnaku
- 1 a ¼ plechovky cíceru (cca 500 g)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžica zladenky
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
Postup:
- Červenú repu si umyte, osušte a pokvapkajte olivovým olejom.
- To isté urobte s paličkou cesnaku a odkrojte vrchnú časť, aby šli vidieť jednotlivé strúčiky.
- Oboje zapáľte do alobalu a dajte piecť do rúry.
- Pečte na 190 ° C, po 30 minútach vytiahnite hotový cesnak, po 1 hodine repu.
- Po upečení si repu aj cesnak olúpte.
- Repu nakrájajte na menšie kúsky.
- Všetko dajte do mixéra spolu s cícerom, citrónovou šťavou, rascou, soľou a zladenkou.
- Rozmixujte dohladka.
- Počas procesu mixovania prilievajte po častiach olivový olej.
- Prebytočné množstvo nátierky môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe až 2 týždne.

Pečenú repu môžete upiecť aj s pridaním pary. Docielite tak nutrične bohatý pokrm. Pozrite sa na našu recenziu domácich konvektomatov . Dozviete sa okrem iného, čo ďalšie vie.
Pečená červená repa so syrom
Tento recept vás určite nesklame ako po vizuálnej stránke, tak po chuťovej. Odporúčame ho využiť ako slávnostné predjedlo, ale aj ako ľahkú večeru. Pokiaľ nemáte radi chuť kozieho syra, môžete ho zameniť za Lučinu. S medom a pistáciami vytvára pečená červená repa neodolateľný pôžitok.
Ingrediencie:
- 900 g červenej repy
- 300 g kozieho (alebo iného, napr. Lučiny) syra izbovej teploty
- 4 lístky čerstvej šalvie
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
- ¾ lyžičky medu
Na ozdobu:
- nasekané pistáciové orechy
- olivový olej
Postup:
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Umytú a usušenú repu zabaľte každú zvlášť do alobalu.
- Pečte asi 1 hodinu do zmäknutia.
- Vychladnutú repu olúpte a nakrájajte na horizontálne plátky v tvare kruhu (asi 6 mm hrubé).
- Ak chcete, aby repa vyzerala symetricky, použite ešte okrúhle vykrajovač na pečivo a vykrojte ju.
- Nachystajte si náplň zmiešaním šalvie s petržlenovou vňaťou a kozím syrom.
- Pridajte med, korenie a soľ podľa chuti.
- Hotovú náplň môžete vrstviť.
- Z každej repy urobte sendvič, ten potom ozdobte nasekanými orechmi a pokvapkajte olivovým olejom.

Červená repa je nielen veľmi zdravá potravina, ale taktiež chuťovo nenahraditeľná.
Hodí sa skvele do polievok, predjedál, šalátov, nátierok, ale aj sladkých dezertov.
Ktorá kombinácia vás zaujala? Tak sa s radosťou pustite do prípravy.
Hľadáte ďalšie recepty z červenej repy? Mrknite na naše klasické ukrajinské polievky menom boršč alebo si z nej niečo dobré upečiete. Inšpirujte sa našimi koláčmi z červenej repy .