Jednoduché vaječné recepty, ktoré sa hodia na rýchlu desiatu alebo výdatnú večeru. Inšpirujte sa!

Premýšľate, čo nachystať na desiatu alebo večeru? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na vajíčka.

Pripravte si jednotlivé pochúťky a zistite, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať.

Chystáte rodinnú oslavu, firemný večierok, pohostenie pre kamarátov na večerný večierok alebo len desiatu pri pracovnom popoludní?

Potešte svojich blízkych, kamarátov i kolegov a dajte im ochutnať svoje výtvory z vajec.

Vynikajúca vajíčková nátierka

Vajcia sú veľmi užitočnou surovinou a používajú sa do mnohých pokrmov, prípadne poslúžia aj ako malá desiata. Tento recept je svojim spôsobom klasika a hodí sa na každú príležitosť. Pre milovníkov pochúťok v tomto štýle odporúčam aj recepty na hermelínovú nátierku .

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 1 lyžička plnotučnej alebo dijonskej horčice
  • 3 jarné cibuľky
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky

Postup:

  • Vajcia dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu.
  • Akonáhle sa začnú variť, odstavíme ich z tepla, zakryjeme pokrievkou av horúcej vode necháme odstáť 12 minút.
  • Potom vyberieme z hrnca, ochladíme, olúpeme a nakrájame na kocky.
  • Nakrájané vajcia dáme do misky, vmiešame majonézu, horčicu aj nakrájanú jarnú cibuľku.
  • Osolíme, okoreníme a zasypeme sladkou paprikou.
  • Naposledy premiešame a servírujeme na čerstvom chrumkavom chlebe, ale aj na slaných sušienkach či bagete.
Lahodná vaječná zmes na chlieb a sendviče.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Vajíčkový šalát

Ochutnajte tento zaujímavý recept, ktorý je veľmi chutný a na prípravu maximálne jednoduchý. Z niekoľkých málo surovín vykúzlite skvelú dobrôtku, ktorá nadchne aj vašich priateľov.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1/4 hrnčeka majonézy
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice jemne nasekané petržlenu
  • 2 lyžice jemne nakrájané pažítky
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Morská soľ podľa chuti

Postup:

  • Privedieme do varu hrniec vody, aby začala veľmi bublať. Potom znížime teplotu nízky stupeň, aby sa netvorili žiadne bubliny.
  • Pomocou veľkej kuchynskej lyžice vložíme do horúcej vody jedno vajce po druhom a znova zapneme sporák na najvyšší stupeň.
  • Vajcia budeme variť presne 12 minút, pričom si medzitým pripravíme miestu so studenou vodou a niekoľkými kockami ľadu.
  • Po uplynutí tejto doby vyberieme vajcia z hrnca a na niekoľko minút vložíme do ľadového vodného kúpeľa. Tým zastavíme proces varenia a vajcia ochladíme.
  • Vychladnuté vajcia olúpeme, nakrájame na stredne veľké kúsky a dáme do misky.
  • Cibuľu očistíme, nakrájame na jemné kocky a prihodíme na vajcia.
  • Prisypeme pažítku, petržlen, pokvapkáme citrónovou šťavou, dijonskou horčicou a majonézou.
  • Dôkladne premiešame, aby sa všetko prepojilo.
  • Nakoniec ešte osolíme, okoreníme a naposledy zamiešame.
  • Podávame v miske ako klasický šalát, ale tiež môžeme servírovať ako nátierku na plátku chleba alebo ako súčasť sendviča.
Klasický recept na vaječný šalát.
Zdroj: https://downshiftology.com/

Miešané vajíčka

Pripraviť také jedlo nie je síce žiadna veda, ale napriek tomu si s tým veľa ľudí neporadí. Správne vajcia musia mať jemnú mäkkú štruktúru, byť krémovité, ale nie roztopené.

Jednoducho povedané ani veľmi suchá, ani veľmi mokrá. Najlepšími pomocníkmi na prípravu tohto pokrmu, sú nepriľnavá panvica a špachtľa zo silikónu, prípadne drevená vareška.

Ingrediencie:

  • 1/2 polievkové lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 4 veľké vajcia veľkosti L
  • 1/8 čajovej lyžičky jemnej morskej soli (alebo podľa chuti)
  • Na dochutenie:
  • Bylinky podľa chuti (pažítka, petržlen, ligurček)
  • Korenie čierne alebo štvorfarebné

Postup:

  • Maslo rozpustíme v panvici na strednom ohni.
  • Vajcia rozklepneme do misky, pridáme štipku soli a pomocou vidličky alebo malej metličky šľaháme tak dlho, až sa začnú na povrchu tvoriť bublinky.
  • Akonáhle maslo prebubláva, zalejeme ho rozšľahanými vajcami a špachtľou ihneď začneme odlepovať od panvice a premiešavať.
  • Miešame pomaly, v malých kruhoch, vďaka čomu sa začnú tvoriť malé kúsky. Takto pokračujeme asi 30 sekúnd.
  • Potom začneme namiesto kruhov jazdiť špachtľou v dlhých ťahoch cez panvicu po dobu 20 sekúnd.
  • Akonáhle sú vajcia jemné a utvoria sa kúsky, odstavíme panvicu z tepla a necháme ešte 3 minúty odpočívať.
  • Dochutíme soľou aj korením a môžeme posypať čerstvými nasekanými bylinkami.
Najlepšie krémové miešané vajcia.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Šošovka na kyslo so slaninou

Vajcia môže poslúžiť aj ako rýchla a chutná príloha, podobne ako napríklad ohriaty párok. V tomto recepte si pripravíme vynikajúcu strukovinu, ktorá je typická najmä na Nový rok, čo neznamená, že si ju nemôžeme pripraviť kedykoľvek na ňu dostaneme chuť.

Ingrediencie:

  • 600 g šošovky
  • 2 bobkové listy
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 3 kuchynské žlté cibule (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 60 ml octu
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • Cibuľová poleva:
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 žlté cibule (ošúpané, nakrájané na kocky)

Príloha:

  • Vajcia ako volské oko
  • Sterilovaná uhorka
  • Čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  • Šošovku dôkladne prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a dáme do veľkej misy. Zalejeme vodou, aby dosahovala cca 5 cm nad šošovku.
  • Necháme namočenú minimálne 2 hodiny, maximálne 8 hodín (najlepšie cez noc). Potom prelejeme šošovku aj s vodou do veľkého hrnca, pridáme bobkové listy a privedieme do varu.
  • Znížime trochu teplotu a varíme bez pokrievky, pokiaľ nie je šošovka skoro mäkká. Trvá to asi 15 minút. Nesmie sa rozpadnúť a byť ako kaša.
  • Vezmeme veľkú misu od prepláchnutej šošovky, dáme na nej sito a precedíme do nej uvarenú šošovku. Tekutinu uchováme a oboje odložíme nabok.
  • Hrniec, v ktorom sa šošovka varila, umyjeme a dáme doň na stredný oheň nahriať olej. Prihodíme nakrájanú cibuľu a necháme zosklovatieť cca 6 – 8 minút.
  • Pridáme uvarenú šošovku, vmiešame ocot, osolíme a okoreníme. Nakoniec ešte prisypeme cukor a prilejeme 1 hrnček tekutiny zo šošovky. Dochutíme, necháme 10 minút povariť a odstavíme nabok.
  • Do panvice dáme olej, prihodíme cibuľu a vyprážame do zlatohneda. Potom vyberieme cibuľu av rovnakej panvici urobíme volské oká.
  • Servírujeme šošovku s volským okom, k tomu kúsok vyprážanej cibuľky a zdobené sterilovanou uhorkou. Nakoniec ešte posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Kto nechce petržlen, môže vynechať.
Vegánska verzia sladkej a kyslej zelenej šošovky s vyprážanou cibuľkou, uhorkou a nasekanou petržlenovou vňaťou s vajíčkom.
Zdroj: https://verygoodcook.com/

Nátierka so šunkou

Vajíčka sú super prílohou, ale vo varenej podobe aj vhodnou surovinou do rôznych náteriek či šalátov. S týmto receptom potešíte každého, kto fandí pochúťkam studenej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 150 g dusené bravčové šunky (môže byť aj morčacie či kuracie)
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
  • Dáme do misky a pridáme najemno pokrájanú šunku.
  • Prihodíme majonézu s dijonskou horčicou aj očistenú a nakrájanú jarnú cibuľku.
  • Osolíme, okoreníme, dôkladne zamiešame a dáme na 2 hodiny vychladiť, aby sa vône pekne prepojili.
  • Nátierka je skvelá do čerstvej žemle, na toastový či klasický chlieb, ale aj na jednohubky či krekry.
Vajíčková nátierka s kúskami šunky na chlieb a pečivo.
Zdroj: https://www.food.com/

Vaječná tlačenka s bravčovým mäsom

Kombinácia vajec s mäsom je možno trochu netradičná, ale o to chutnejšia. Ostatne je veľmi chutná, rýchla a hodí sa ako desiata aj malý obed, prípadne pre niekoho aj trochu výdatnejšia večera.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové nožičky
  • 1 bravčový jazyk
  • 2 bravčové uši
  • 500 g bravčového mäsa (ideálne zmes)
  • 2 bobkové listy
  • 3 – 5 guličiek čierneho korenia
  • 6 – 8 vajec
  • 1 hrsť petržlenu
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • Ocot podľa chuti

Postup:

  • Do veľkého hrnca dáme bravčové nôžky, jazyk, uši, zmes mäsa, bobkové listy, čierne korenie, zalejeme vodou a privedieme do varu.
  • Pri nízkej teplote všetko varíme, pokiaľ nie je mäso mäkké.
  • Uvarené kúsky bravčového vyberieme z vody, jazyk ošúpeme, ostatné kúsky zbavíme kostí a všetko nakrájame či vidličkou roztrháme na kúsky.
  • Dáme do misky, zalejeme vývarom z hrnca, osolíme, pridáme pretlačený cesnak, ocot a zamiešame.
  • Vajcia uvaríme natvrdo, vychladíme, olúpeme a rozdelíme na polovice.
  • Naukladáme do nádoby či nejakej formy, prípadne zapekacej misky, zasypeme jemne nasekanou petržlenovou vňaťou a zalejeme vývarom s mäsom.
  • Rovnomerne rozprestrieme a uhladíme. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme cez noc odpočinúť do chladničky, aby sa vývar mal čas premeniť na konzistenciu ako želé.
  • Nasledujúci deň stačí rozkrájať a môžeme servírovať.

Tip: Pomer korenia je iba orientačný, ak máte radšej viac korenia, neváhajte ho upraviť podľa vlastnej chuti.

Bravčová tlačenka s varenými vajcami a bylinkami.
Zdroj: https://tastycraze.com/

Chlieb vo vajíčku

Určite mávnete rukou nad tým, že tento recept pozná každé malé dieťa a zvládne ho urobiť aj úplný amatér, ale niekedy aj také obyčajné jedlo môžete pokaziť, pokiaľ ho nepripravujete s trochou zápalu.

Ingrediencie:

  • 4 plátky chleba (nie je na to vhodný čerstvý, lepší je tak 2 dni starý)
  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • 2 – 3 lyžice čerstvého nesoleného masla (na vyprážanie)
  • Štipka kurkumy
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Štipka sušeného cesnaku

Na ozdobu:

  • Čerstvá/nakladaná paprika
  • Sterilovaná/šalátová uhorka
  • Cibuľa
  • Horčica

Postup:

  • Vajcia rozklepneme do misky, pridáme mlieko, kurkumu, mleté čierne korenie, sušený cesnak a dôkladne našľaháme.
  • Pripravíme si panvicu a rozpustíme v nej maslo.
  • Medzitým si plátky chleba rozdelíme na polovice a vložíme do vaječnej zmesi a niekoľkokrát obrátime, aby sa do nich zmes vsiakla.
  • Takto nasýtený chlieb vložíme do panvice na rozohriate maslo a osmažíme z oboch strán do zlatohneda.
  • Osmažený chlieb potrieme horčicou a ozdobíme najemno nakrájanou cibuľou, uhorkou a paprikou.
Čerstvý chlieb obaľovaný vo vaječnej zmesi a vyprážaný na čerstvom masle.
Zdroj: https://www.food.com/

Avokádová zmes s vajcami

Obľúbená vaječná pochúťka v novom kabátiku, to je presne tento recept na šalát s vajcami. Má skvelú chuť, peknú štruktúru, je rýchlo pripravený a hodí sa na každú príležitosť.

Ingrediencie:

  • 1 veľké avokádo (tzv. Ready to eat)
  • 3 vajcia natvrdo
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Listy šalátu na servírovanie (little gem, ľadový šalát, rímsky šalát atď.)

Postup:

  • Avokádo opatrne rozpolíme, vyberieme kôstku, lyžicou vydlabneme dužinu, nakrájame na kocky a dáme do misky.
  • Cibuľu olúpeme, rozkrájame najemno a pridáme k avokádu.
  • Uvarené vajcia zbavíme škrupiny, nakrájame na malé kocky a tiež vhodíme do misy.
  • Pridáme ostatné suroviny, dobre premiešame, osolíme, okoreníme a dáme minimálne na 1 hodinu oddýchnuť do chladničky.
  • Servírujeme na listoch šalátu. Kto nechce šalát, môže na to podávať čerstvé pečivo či chlieb.
Vajíčková nátierka s avokádom.
Zdroj: https://downshiftology.com/

Vajcia – prečo ho konzumovať a čo obsahuje?

Konzumácia vajíčok býva častým predmetom sporu. Niekto tvrdí, že sú úplne nezdravé, ďalšie ich zase odporúča ako vhodný zdroj vitamínov a minerálov.

Najpopulárnejšie sú na našom jedálničku jednoznačne vajcia slepačie, avšak výnimkou nie sú ani prepeličie alebo napríklad pštrosie.

Zaujímavosti je, že obsahujú bielkoviny, ktorých biologická hodnota je oveľa lepšia ako u proteínov mlieka či mäsa. Zdrojom je jednoznačne bielok. Ten navyše neobsahuje žiadne tuky a má nízku kalorickú hodnotu.

Vajcia je cenným zdrojom mastných kyselín. Podľa mnohých štúdií dokonca niektoré tieto mastné kyseliny pôsobia antitromboticky, antiateroskleroticky a taktiež protizápalovo. Zvýšenou konzumáciou môžu dokonca fungovať aj ako prevencia.

Treba podotknúť, že sú úplne nepostrádateľné pre malé deti, najmä do ich 3 rokov veku, keď sú zásadné pre správny vývoj mozgu aj očí. Starším ľuďom zasa optimalizujú ideálnu hladinu hormónov.

Ktoré vitamíny môžeme vo vajciach nájsť?

  • Kyselina listová
  • Vitamín B1
  • Vitamín D
  • Cholín
  • Vitamín B5
  • Vitamín B7
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vitamín B3
  • Vitamín B6
  • Vitamín B12
  • Vitamín B2

recepty-na-vajicka-uvodne

  • Draslík
  • Fluór
  • Jód
  • Zinok
  • Kobalt
  • Sodík
  • Mangán
  • Molybdén
  • Fosfor
  • Horčík
  • Selén
  • Železo
  • Vápnik
  • Chróm
  • Meď

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.