Vynikajúce recepty na vianočné pečivo z kávy, ktorým jednoducho neodoláte. Aký vám chutí najviac?

Pochopiteľne, nie každý má rád kávovú chuť.

Pokiaľ však patríte medzi jej milovníkov, vianočné kávové pečivo je pre vás ako stvorené.

Chcete si pripraviť výborné kávové zrná ?

Máte chuť aj na kávové oválky?

Inšpirujte sa našimi receptami!

Nepečené kávové sušienky

Pripraviť sa dajú na rôzne spôsoby, dokonca sú aj recepty na zdravé varianty .

Ak nechcete zapínať rúru, nemusíte, toto vianočné pečivo z kávy je nepečené.

INGREDIENCIA

  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka kávy
  • 1/2 hrnčeka arašidového masla
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 3 hrnčeky varené quinoi (pripravíte zo zhruba 1 hrnčeka nevarené quinoi)
  • čokoládové lupienky na zdobenie

POSTUP

  1. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  2. Urobte si miesto v chladničke či mrazničke.
  3. V hrnci zmiešajte kokosový olej, javorový sirup a kávu. Zmes priveďte za stáleho miešania do varu, kým sa vám nespoja jednotlivé suroviny. Zmes nechajte zhruba jednu minútu povariť, a potom dajte hrniec bokom.
  4. Zmiešajte arašidové maslo, vanilku a soľ. Primiešajte to do quinoi.
  5. Dohromady zmiešajte všetky pripravené zmesi a robte potom malé kopčeky na pripravený plech s papierom na pečenie.
  6. Ozdobte sušienky čokoládovými lupienkami.
  7. Potom vložte vianočné pečivo kávové do chladničky.
sušienky z kávy bez pečenia
Zdroj: coffeeandquinoa.com

Paleo vianočné pečivo s kávou

Ak sa pri stravovaní riadite paleo pravidlami , potom nemusíte zúfať! Tento recept je totiž delikátny.

Nepoužíva sa klasická múka, ani tradičný cukor.

INGREDIENCIA NA SUŠIENKY

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1/4 hrnčeka kokosovej múky
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky škorice
  • štipka morskej soli
  • 1 lyžica čerstvej namletej kávy
  • 1/2 hrnčeka ghí či kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajcia

INGREDIENCIA NA POĽAVU

  • 3/4 hrnčeka kokosového masla
  • 1/4 hrnčeka čistého javorového sirupu
  • 3 lyžice studenej kávy
  • 2 lyžice mandľového mlieka

POSTUP

  1. Vo veľkej miske si zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, jedlú sódu, škoricu, soľ a kávu.
  2. Pridajte ghí a kokosový cukor. Suroviny mixujte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  3. Pridajte vajcia a vanilku, a potom opäť mixujte.
  4. Nakoniec pridajte suché prísady a vypracujte cesto.
  5. Cesto nechajte vychladnúť cez noc v chladničke.
  6. Akonáhle je cesto vychladené, predhrejte si rúru na 180 °C.
  7. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  8. Rozvaľkajte si cesto na plát vysoký zhruba 5 mm.
  9. Vykrajujte si rôzne tvary z cesta a pečivo dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Cukroví pečte zhruba 8 až 10 minút, a potom ho nechajte vychladnúť.
  11. Pripravte si zatiaľ polevu, a to tak, že zmiešate všetky ingrediencie v miske. Podľa potreby pridajte viac mandľového mlieka. Dôležité je, aby sa dala poleva dobre rozotierať.
  12. Akonáhle je pečivo vychladnuté, ozdobte ho polevou.
cukrovinky z kávy pre paleo stravníkov
Zdroj: sweetapolita.com

Kávové zrná

Medzi veľmi obľúbené kávové vianočné pečivo tento recept určite patrí!

Kávové zrná si môžete pripraviť pokojne počas celého roka, alebo si urobte podľa tohto receptu kávové muffiny .

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice teplého plnotučného mlieka
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 3/4 hrnčeka nesoleného masla izbovej teploty
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 3 lyžice kakaa

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. V mikrovlnnej rúre si ohrejte 2 lyžice mlieka. Do horúceho mlieka pridajte instantnú kávu a miešajte ju dovtedy, kým sa kávové granulky nerozpustia.
  3. Teplé kávové mlieko dajte do mrazničky, aby sa ochladilo.
  4. V miske zmiešajte múku s kakaom. Zmes odložte bokom.
  5. V druhej miske utrite maslo s tvarohom.
  6. Potom pridajte do masla ešte hnedý cukor, vanilkový extrakt a ochladené kávové mlieko. Zmiešajte všetky ingrediencie tak, aby sa spojili.
  7. Zmiešajte suché ingrediencie s mokrými tak, aby vzniklo cesto.
  8. Z cesta potom vytvarujte oválky.
  9. Kávové zrná dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Potom vezmite špáradlo a jemne urobte doprostred oválku z cesta ryhu, aby pečivo vyzeralo ako kávové zrno.
  11. Toto vianočné pečivo z kávy pečte zhruba 10 minút.
chutné pečivo z kávy v tvare kávových zrniek
Zdroj: sweetsociety.com

Kávové oválky s baileysovou polevou

Ochutnali ste niekedy kávu s baileysom ? Chutila vám?

Pripravte si potom špeciálne vianočné pečivo. Kávové oválky s baileysovou polevou sú skutočnou slasťou.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček masla izbovej teploty
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice instantnej kávy rozpustenej v 1/4 hrnčeku vody
  • 1 a 1/2 lyžice smotany do kávy
  • 3 a 1/2 hrnčeka múky
  • 1 lyžička prášku na pečenie
  • 1/4 lyžičky soli

POSTUP

  1. V miske utrite maslo s cukrom.
  2. Pridajte vajcia a miešajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
  3. Ďalej do misky nalejte kávu, pridajte kypriaci prášok, štipku soli a nakoniec múku.
  4. Vypracujte cesto, ktoré potom nechajte na pol hodiny v chladničke odležať.
  5. Vytiahnite cesto z chladničky a vytvorte z neho oválky, ktoré potom jemne roztlačte napríklad vidličkou.
  6. Rozohrejte si rúru na 180 ° C a vianočné kávové pečivo pečte zhruba 10 minút.
  7. Počas toho, čo vám budú kávové oválky chladnúť, sa pustite do polevy.
TIP : Polevu s likérom baileys urobte podľa receptu na kokosovo-rumovú polevu , avšak namiesto rumu dajte baileys. Kokos použiť môžete, ale nemusíte, záleží na vás.
ovály s kávovou príchuťou s baileys polevou
Zdroj: twosisterscrafting.com

Cappuccino sušienky

Sušienky si môžete prispôsobiť svojim chutiam. Zatiaľ čo niekomu v nich chutia aj orechy, inému zase vyhovuje kávové pečivo bez orechov.

Napríklad práve v tomto recepte je namiesto orechov použitá biela čokoláda .

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček a 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice instantnej kávy či espressa
  • 1/2 hrnčeka nakrájaného nesoleného masla izbovej teploty
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1 a 1/2 lyžice vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajcia izbovej teploty
  • 3/4 hrnčeka bielej čokolády nakrájanej na malé kúsky

POSTUP

  1. V miske zmiešajte múku, jedlú sódu a instantnú kávu či espresso. Misku odložte bokom.
  2. V ďalšej miske utrite maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia a znova zmes mixujte, kým nebude nadýchaná. Pridajte vanilkový extrakt a opäť chvíľu zmes mixujte.
  3. Zmiešajte suché suroviny s mokrými tak, aby vzniklo hladké cesto.
  4. Pridajte do cesta kúsky bielej čokolády, a potom ho nechajte odležať v chladničke aspoň na hodinu, ideálne však aj na tri dni.
  5. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  6. Plech si vyložte papierom na pečenie.
  7. Z cesta potom vytvorte guličky, dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich roztlačte, aby vznikli sušienky.
  8. Pečte toto vianočné pečivo s kávou zhruba 12 minút, kým nezačnú okraje hnednúť.
  9. Sušienky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
TIP : Vianočné kávové sušienky si môžete pokojne aj zamraziť, a to na dva mesiace. Rovnako si môžete zmraziť aj samotné cesto. Po dvoch mesiacoch stačí cesto vytiahnuť, nechať ho chvíľu na izbovej teplote, a potom z neho vytvoriť sušienky a dať piecť.
krehké sušienky s cappuccinovou príchuťou
Zdroj: thebitchinkitchin.blogspot.com

Kávový krém do cukroviniek

Pečiete si na vianoce plnené cukroví? Pripravte si linecké podľa týchto tradičných receptov a naplňte ho kávovým krémom.

Kávový krém do cukroviniek môžete použiť nielen na vianočné pečivo, ale pokojne aj do tort .

INGREDIENCIA

  1. 250 g masla izbovej teploty
  2. 500 g práškového cukru
  3. 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  4. 3 lyžice instantnej kávy
  5. 1 a 1/2 lyžice vriacej vody

POSTUP

  1. Instantnú kávu zmiešajte s vriacou vodou a nechajte vychladnúť.
  2. Maslo si naporciujte na plátky a potom ho rozmixujte. Postupne doň pridajte práškový cukor.
  3. Za stáleho mixovania pridajte vanilkový extrakt a postupne aj kávu.
  4. Skontrolujte konzistenciu kávového krému, pričom by mal byť mäkký, nie tuhý. Ak je stále tuhší, potom ho ešte chvíľu mixujte.
krém z kávy na muffinoch
Zdroj: charlotteslivelykitchen.com

Patrí káva k vašim obľúbeným nápojom? Radi vám poradíme s výberom automatického kávovaru . Páčil by sa vám nejaký z nami hodnotených modelov?

Poznáte históriu vianočných cukroviniek?

S históriou vianočných cukroviniek ako takého je to trochu zložitejšie.

Podľa dochovaných písomností však tradícia siaha zhruba do 16. storočia.

Predtým sa však nepripravovalo také pečivo ako dnes, ale malo málinko inú podobu.

Spravidla sa jednalo o figúrky z ovocia, rovnako tak boli obľúbené vykrajované zvieratá, ktoré mali aj ochranársku funkciu. V minulosti totiž ľudia verili, že také pečivo ochráni živé zvieratá v hospodárstve.

Cukroví v tvare slnka sa zase dávalo na dvere domov a ovocné stromy, aby bola veľká úroda.

Ak by ste hľadali dnešnú podobu cukroviniek, tak prvýkrát sa také objavilo okolo 19. storočia, ale iba v bohatých rodinách.

Dnes sa však pečú už rôzne druhy, a to ako vyššie uvedené kávové pečivo vianočné, tak aj perníčky, linecké kolieska, medvedie labky, kokosové pusinky, osie hniezda, sadlové koláčiky, vínové pečivo a podobne.
Ak ste si už vybrali z kávových receptov, tak si upečte podľa našich receptov ešte vianočné pečivo s orechmi .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.