Ochutnajte vynikajúce recepty na polievku s krupicou pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Hľadáte niečo jednoduché na zahriatie? Perfektnou voľbou sú recepty na krupicovú polievku.

Rýchla príprava je len jednou z mnohých pozitívnych vlastností.

Pripravte túto pochúťku ako ľahký obed, malú večeru, alebo ľahkú desiatu.

Uvidíte, že si recepty zamilujete a často sa k nim v rámci úspory času vrátite.

Jednoduchá krupicová polievka

Táto marocká pochúťka je rýchla, jednoduchá a po čertoch dobrá. Je vhodná nielen ako ľahká večera, ale pokojne to môže byť lahodný základ raňajok. Omrknite aj recepty na zavárky do polievky .

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky vody
  • 3/4 hrnčeka hrubej krupice
  • 1 a 1/4 lyžičky soli (prípadne aj viac, záleží, ako veľmi solíme)
  • 3 hrnčeky mlieka
  • 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 1 lyžička anízových semienok alebo viac podľa chuti

Postup:

  • V hrnci privedieme do varu vodu a vmiešame krupicu so soľou.
  • Za častého miešania varíme na miernom ohni, kým krupica nezmäkne a zmes nezhustne.
  • Zhruba po 10 až 15 minútach vmiešame mlieko, maslo a anízové semienka.
  • Necháme variť ďalších 5 – 10 minút, aby polievka dosiahla požadovanú konzistenciu.
Marocká krupicová polievka s mliekom, anízovými semienkami a medom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Krupicové halušky do polievky

Tieto knedličky sa podávajú vo väčšine tradičných rakúskych reštaurácií a najčastejšie sa konzumujú v Bavorsku. Do polievok je to úplne ideálne, a keď vám niekto povie, že vám urobí krupicovú, tak to nemusí byť nutne len samotná polievka, ale môže myslieť tieto skvelé knedličky z krupice.

Ingrediencie:

  • 5 a 1/2 lyžice zmäknutého nesoleného masla
  • 2 ľahko rozšľahané vajcia
  • 2/3 hrnčeka hrubej krupice
  • 1/4 lyžičky jemnej soli
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 hrnčeky hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • Nakrájaná pažítka na ozdobu

Postup:

  • Zmäknuté maslo šľaháme elektrickým ručným šľahačom do krémovej konzistencie asi 1 minútu.
  • Postupne pridáme polovicu rozšľahaných vajec a polovicu krupice. Pridáme zvyšné vajcia, krupicu, muškátový oriešok, soľ, petržlen a miešame, kým sa všetko dobre nespojí. Zmes by mala byť jemná a krémová.
  • Cesto vložíme do chladničky a necháme 15 minút odležať, aby stuhlo.
  • Privedieme do varu hrniec s osolenou vodou, stiahneme trochu teplotu, aby sa voda varila len mierne, inak sa halušky rozpadnú.
  • Ponoríme dve polievkové lyžice (aby sa neprilepili) do horúcej vody as ich pomocou vytvarujeme menšie oválne halušky, aby mali tri okraje a hladký povrch, prípadne ich tvarujeme ručne. Dôležité je, aby mal každá knedľa pekný, a hlavne rovnaký tvar.
  • Vytvarované knedle vhodíme do vriacej vody. Je dobré použiť väčší hrniec, pretože knedličky zdvojnásobia svoju veľkosť.
  • Knedličky varíme vo vriacej vode po dobu 5 minút. Znížime teplotu na čo najnižšiu možnú a necháme ešte ďalších 10-15 minút dorobiť.
  • Akonáhle knedličky zväčšia svoj objem, vyberieme jednu knedľu na tanier. Pokiaľ je uprostred ešte tuhý, necháme ešte pár minút vo vode. Knedle by mali byť mäkké, ale nie rozvarené.
  • Medzitým zahrejeme vývar. Keď sú knedličky hotové, preložíme ich dierovanou lyžicou do polievkových misiek. Pridáme vývar a podávame posypané nakrájanou pažítkou.
Slávne polievkové knedle.
Zdroj: https://www.lilvienna.com

Krupicová polievka s vajcom

Kuchyňa našich babičiek nie nepostrádateľnou súčasťou života každého z nás. Pripravujú nám tie najvyberanejšie pochúťky, ktoré milujeme a radi na ne v dospelosti spomíname. Tento zaujímavý recept, sme objavili u jednej z mnohých skvelých babičiek, tak dúfame, že vám bude chutiť. Je rýchly, jednoduchý a veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 2 litre vody
  • 5 polievkových lyžíc krupice z tvrdej pšenice
  • 1 vajce
  • 2 lyžice sypkého polievkového korenia
  • Soľ podľa chuti

Na dochutenie:

  • Tekuté korenie do polievky (Maggi, Vitana)

Postup:

  • Vodu so soľou dáme do hrnca a zo všetkého najskôr privedieme do varu.
  • Potom pridáme sypké polievkové korenie a krupicu.
  • Necháme variť, kým polievka nezhustne.
  • V hrnčeku rozšľaháme vajcia a za stáleho miešania pridáme do polievky.
  • Privedieme znova do varu a za priebežného miešania varíme asi 5 – 10 minút.
  • Potom môžeme polievku podávať a ochutiť tak, ako má kto rád.
Tradičná babičkina krupicová polievka s vajcom.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Paprikový vývar s krupicou

Tento druh pokrmu môže byť hustý alebo riedky, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika však dodá neprekonateľnú chuť, vďaka čomu si urobíte očko u svojich blízkych a priateľov bez toho, aby bolo nutné tráviť celý deň v kuchyni.

Ingrediencie:

  • 4 litre filtrovanej vody
  • 2 kusov červenej papriky
  • 1 paradajka
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 cibuľa
  • Bouquet garni z byliniek – tymian, petržlen, bazalka a šalvia
  • 1 struk kardamómu
  • 2 lyžičky ružovej soli
  • 1 hrnček pyré
  • 1 lyžica údenej papriky (môže byť aj maďarská či klasická sladká)
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 polievková lyžica prepusteného masla/ghí
  • 1/2 hrnčeka hrubej krupice
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
  • 1 vajce
  • 3 opečené papriky nakrájané na plátky

Na ozdobu:

  • Údená paprika
  • Extra panenský olivový olej
  • Nasekaná petržlen

Postup:

  • Začneme tým, že si pripravíme väčší hrniec, dáme doň filtrovanú vodu, červené papriky, paradajku, mrkvu, cibuľu a soľ podľa chuti.
  • Do hrnca pridáme bouquet garni z tymiánu, šalvie, bazalky a petržlenovej vňate. Bylinky zviažeme kuchynským povrázkom. Prihodíme struk kardamómu a 1 opečenú papriku.
  • Vývar necháme aspoň 1 hodinu variť na strednom ohni. Potom ho precedíme do inej nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
  • Odoberieme 4 hrnčeky vývaru na polievku a ešte 1 hrnček čo pridáme do pyré.
  • Zeleninu z vývaru, dáme aj s paprikami a odloženým hrnčekom vývaru do misy a pomocou mixéra dôkladne rozmixujeme na pyré.
  • Vo veľkej panvici rozohrejeme ghí a za stáleho miešania pridáme papriku a rascu. Prilejeme olivový olej a necháme 1 – 2 minúty prehriať.
  • Potom za stáleho miešania postupne prisypeme krupicu. Prilejeme pyré a pokračujeme v miešaní po dobu niekoľkých minút.
  • Potom vlejeme 4 hrnčeky čistého vývaru a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
  • Vajcia rozšľaháme s mliekom. Z hrnca odoberieme 2 polievkové lyžice vriacej polievky a pridajte ju k tejto zmesi, aby sa temperovala.
  • Hneď potom pridáme túto temperovanú vaječnú zmes do polievky, prešľaháme a varíme ďalších asi 5 minút.
  • Potom už len stačí rozdeliť do misiek či tanierov, prípadne naaranžujeme nakrájané kúsky pečenej papriky s niťami z čerstvej papriky.
  • Povrch pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čerstvými bylinkami. Servírujeme s čerstvým chlebom.
Krupicová polievka z pečenej červenej papriky.
Zdroj: https://food52.com

Čo je vlastne krupica?

Krupica má veľmi široké využitie, či už do sladkých alebo slaných pokrmov. Je vhodná najmä pre našich najmenších, pretože má vysoký obsah sacharidov, ktoré sú dôležité pre ich prirodzený vývin. Hodí sa tiež pre športovcov ako zdroj chýbajúcej energie.

Vzniká tak, že sa pšeničné zrná obilia melú nahrubo, takže sú zbavené skoro všetkých častí svojho obalu. To čo zostane, je krupica v bielej až žltej farbe. Tá má nízky obsah vlákniny, vďaka čomu je ľahko a dobre stráviteľná aj pre deti. Môžu si ju dokonca dať aj jedinci, ktorých trápia problémy s tráviacim ústrojenstvom.

Hoci prechádza hrubým procesom mletia, nestráca obsiahnuté zdraviu prospešné živiny. Obsahuje napríklad železo, draslík, vitamíny B a E, ale aj napríklad bielkoviny. Ak chceme krupicu bohatú na vlákninu, musíme siahnuť po tom, čo je vyrobená zo špaldy, kukurice alebo pohánky.

Vyrába sa hrubá a jemná, bez ohľadu na to, z čoho pochádza. Tou najkvalitnejšou je jednoznačne krupica semolina. Tá sa melie z tvrdozrnnej pšenice.

Do čoho sa dá krupica použiť?

  • Kaša
  • Polievka
  • Knedličky/noky
  • Halušky
  • Lievance

Čo je Bouquet garni?

Tento francúzsky názov sa v gastronómii používa bežne a doslovne znie zdobená kytica. Je to vlastne zväzok čerstvých byliniek, ktoré sa prevážajú povrázkom a vkladajú sa do hrnca pri príprave pokrmov. Využívajú sa do rôznych vývarov, polievok, na dusené pokrmy, omáčky atď.

Vždy sa varí s ostatnými prísadami, takže pokrmy získajú vynikajúcu bylinkovú chuť a neprekonateľnú arómu. Akonáhle je dovarená, musí sa vždy z pokrmu odstrániť. Dá sa povedať, že presný recept na bouquet garni v podstate neexistuje. Bylinky sa kombinujú podľa potreby a druhu pripravovaného jedla.

Ktoré bylinky sa môžu použiť?

  • Petržlen
  • Tymian
  • Bobkový list
  • Bazalku
  • Krvavec
  • Trebuľka
  • Rozmarín
  • Korenie
  • Saturejku
  • Estragón

Prvá trojica menovaných je tak povediac základným kameňom takého zväzku a tie ostatné sa pridávajú podľa potreby. Niekto dokonca používa aj niektoré druhy zeleniny, najmä tie, čo majú podlhovastý tvar a dajú sa tak ľahko zviazať spolu s bylinkami. To je napríklad stopkový zeler, pór, jarná cibuľka, mrkva či petržlen.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.