Premýšľate, aký jednoduchý a pritom výživný uvariť obed alebo večeru?
Nahliadnite na tieto recepty na kuracie rezančeky a určite si niektorý vyberiete.
Nájdete tu zdravší variant so zeleninou, rezančeky na čínsky spôsob, korenené a množstvo ďalších.
Rezančeky so zeleninou a ryžou
Využite zeleninu, ktorú máte v chladničke na tento pokrm. Nájsť sa zdravo a nebudete plytvať surovinami.
Ingrediencie
- 400-500g kuracích pŕs
- 1-2 zemiaky (nakrájané na kocky)
- 1 brokolica
- 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 1 cuketa (nakrájaná na polmesiačiky)
- 1 menšia žltá tekvica (nakrájaná na kocky)
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 3/4 lyžičky korenia
- Kôra a šťava z 1 citróna
- 2,5 lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- Parmezán, nastrúhaný
Postup
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Do misky vložte nakrájané zemiaky, pokvapkajte lyžicou olivového oleja a posypte lyžičkou soli a 0,5 lyžičkou korenia. Poriadne v korení obaľte a rozložte na vymastený plech.
- Pečte 10 minút. Nakrájajte si mäso na rezančeky.
- Medzitým do misky vložte kuracie rezančeky, brokolicu, papriku, cuketu a žltú tekvicu.
- Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja, pridajte citrónovú kôru a šťavu, talianske korenie, cesnakový prášok a zvyšnú 1 čajovú lyžičku soli a zvyšné korenie.
- Kurča so korením rozložte na plech so zemiakmi a premiešajte.
- Vráťte plech do rúry a pečte ďalších 15 až 20 minút. V priebehu pečenia aspoň raz premiešajte.
- Medzitým si uvarte ryžu.
- Nakoniec posypte parmezánom. Podávajte s uvarenou ryžou.

Kuracie na karí
Pre milovníkov indickej kuchyne je tu recept na kuracie rezančeky na kari. Jedlo zvládnete uvariť do hodinky.
Ingrediencie
- 500g kuracích pŕs, nakrájaných na rezančeky
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky drveného cesnaku
- 3 lyžičky kari korenia
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1 lyžička kukuričného škrobu (s 2 lyžičkami vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, korenie
- 200ml smotany na varenie
- Nasekaný koriander
Postup
- Zahrejte na panvici olivový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte do zlatohneda. Potom pridajte cesnak a zázvor a restujte ešte 30 sekúnd. Potom pridajte karí a restujte ďalších 30 sekúnd.
- Prilejte kurací vývar a priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku teplotu, prikryte pokrievkou a varte 5 minút.
- Zmes rozmixujte tyčovým mixérom alebo ju nalejte do mixéra a mixujte do hladka. Potom vráťte späť na panvicu.
- Ochuťte omáčkou soľou a korením a potom pridajte kuracie rezančeky.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku teplotu, prikryte pokrievkou a duste, kým sa kura neuvarí, za občasného miešania asi 8 – 12 minút.
- Počas poslednej minúty varenia vmiešajte kukuričný škrob s vodou, aby sa omáčka ľahko zahustila (v opačnom prípade zrieďte ešte kuracím vývarom).
- Vmiešajte smotanu, ešte chvíľku povarte a potom podávajte posypané koriandrom s ryžou.

Kuracie rezančeky s omáčkou z nivy
Pripravte si lahodnú syrovú omáčku s kuracím mäsom. Iste sa po nej zapráši. Trvanie je 40 minút.
Ingrediencie
- 400g kuracích pŕs
- 1 lyžica olivového oleja
- 100-200g nivy (podľa preferencií)
- 250ml smotany 30%
- Nasekaná petržlenová vňať
Postup
- Každé kuracie prsia nakrájajte na rezančeky.
- Na panvici zohrejte olivový olej a potom osmažte kuracie rezančeky po dobu 5 minút.
- Potom prilejte smotanu, zohrejte ju, pridajte nastrúhanú alebo nalámanú nivu a nasekanú petržlenovú vňať.
- Varte do zhustnutia a podávajte s cestovinami alebo ryžou.

Chceli by ste novú varnú dosku do vašej kuchyne. Naša recenzia na varné dosky na indukciu vám môže pomôcť s výberom.
Objavte podobné tipy
Pikantné rezančeky z kurčaťa s ryžou
Pre vás, ktorí sa vyžívajú v pikantných jedlách, je tu recept na kuracie rezančeky s pikantným nádychom. Recept je hotový do 1 hodiny.
Ingrediencie
- 400g kuracích pŕs
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica pálivej papriky
- 1 lyžička chilli pasty
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 200g roztlačených paradajok
- 2 plátky slaniny
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- Rastlinný olej
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- Soľ a korenie
- Jarná cibuľka, nakrájaná najemno
Postup
- Kuracie mäso očistite a nakrájajte na rezančeky. Posypte pálivou paprikou, vložte do misky a pridajte múku. Rovnomerne mäso obaľte.
- Na panvici zohrejte olej, potom osmažte kurča po dobu 5-6 minút. Potom mäso preneste na tanier a múku, v ktorej ste mäso obaľovali, ponechajte bokom.
- Na panvicu pridajte ďalší olej, osmažte cibuľu, pridajte korenie, cesnak a zvyšok múky. Restujte za častého miešania asi 5 minút.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a pridajte drvené paradajky, kuracie vývar, slaninu, worcesterskú omáčku, chilli pastu, trstinový cukor, bobkový list a tymián.
- Vráťte späť kuracie mäso späť do na panvicu. Priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vložte do rúry na 30 minút. Potom panvicu odkryte a pečte ďalších 15 minút.
- Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Vyberte bobkový list a podávajte s ryžou a posypané jarnou cibuľkou.

Varíte ryžu vo varných vreckách? Zjednodušte si prácu a kúpte si napríklad ryžovar. Vo výbere vám pomôže naša recenzia najlepších ryžarov .
Smotanové kuracie na cesnaku
Jednoduché a veľmi chutné jedlo si pripravíte do 40 minút. Rezančeky môžete podávať s cestovinami, ryžou alebo napríklad zemiakovými haluškami.
Ingrediencie na kura
- 400-500g kuracích pŕs
- 4 lyžice hladkej múky
- Jemne nastrúhaný parmezán
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky mletého korenia
Ingrediencie na omáčku
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
- 5-6 strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
- 1,5 hrnčeka kuracieho vývaru
- 250ml smotany 30%
- Jemné nastrúhaný parmezán
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Očistite kura, nakrájajte na rezančeky a ochuťte soľou, sušeným cesnakom a čiernym korením.
- V plytkej miske zmiešajte múku s parmezánom. Obaľte kuracie mäso a prebytok múky zotrepte.
- Na panvici zohrejte 2 lyžice oleja a 1 lyžicu masla.
- Osmažte kuracie rezančeky dozlatista (4-5 minút), preložte na tanier a dajte bokom.
- Na zvyšných 2 lyžiciach oleja a 1 lyžicu masla orestujte cibuľu, pridajte nakrájaný cesnak a restujte 2-3 minúty.
- Potom prilejte kurací vývar, znížte teplotu a varte asi 5 minút.
- Prilejte smotanu, varte 2-3 minúty. Potom vmiešajte parmezán a za občasného miešania varte ďalšie 2-3 minúty, kým sa syr nerozpustí.
- Omáčku dochuťte soľou a korením podľa vašej chuti.
- Nakoniec vložte kura späť do panvice a varte ďalšie 2 minúty, aby sa omáčka zahustila.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Inšpirujte sa aj týmito najlepšími receptami na kura na smotane .
Kuracie kúsky na čínsky spôsob
Posledným z receptov sú kuracie rezančeky po ázijsku. Tento pokrm je najlepšie podávať s ryžou.
Ingrediencie
- 400g kuracích pŕs
- 5 lyžíc rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 3 lyžice kukuričnej múky (kukuričný škrob)
- 10 lyžíc hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sladkej papriky
- Sezamové semienka a jarná cibuľka na ozdobu
Ingrediencie na omáčku
- 1 lyžica sezamového oleja (voliteľné)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica ryžového octu (alebo vínneho octu)
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice sladkej chilli omáčky (aj viac podľa chuti a sily omáčky)
- 3 lyžice kečupu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 4 lyžice sójovej omáčky
Postup
- V hlbokej panvici zahrejte olej.
- V miske rozšľahajte vajcia. Do inej misky dajte kukuričný škrob. Do ďalšej misky nasypte múku, soľ, korenie, sušený cesnak a papriku.
- Kurča nakrájané na rezančeky/kocky obaľte v kukuričnom škrobe, potom ponorte do vajca a nakoniec ho obaľte v korenenej zmesi.
- Obalené kura smažte po dobu 6-7 minút. Vyberte mäso a vložte do misky alebo hlbokého taniera vyloženého papierovými utierkami.
- Všetky prísady na omáčku dajte na rozpálenú panvicu, premiešajte a varte, kým sa omáčka nezredukuje (cca 2-3 minúty).
- Pridajte späť kura, premiešajte a varte 1-2 minúty.
- Podávajte s ryžou, posypané sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou.

Pre viac ázijských receptov nazrite napríklad na kung pao v 4 variantoch.
Klady konzumácia kuracieho mäsa
Konzumovanie kuracieho mäsa v kombinácii so zdravou stravou prispieva k zníženiu telesnej hmotnosti a tiež k zlepšeniu fungovania niektorých orgánov.
Vďaka tomu, že je dobre stráviteľné, má nízky obsah tukov a jemnú chuť, ho lekári a dietológovia odporúčajú ako vhodnú potravinu. Navyše má vysoký obsah proteínov, teda podporuje nárast svalovej hmoty a tiež na jej regeneráciu po telesnej aktivite.
Mäso z kurčaťa obsahuje aj niacín, ktorý ovplyvňuje uvoľňovanie energie zo sacharidov, má protirakovinové účinky a tiež riadi hladinu krvného cukru. Ďalšími látkami, ktoré mäso obsahuje pôsobí kladne na vstrebávanie selénu do organizmu. Selén zlepšuje odolnosť buniek proti stresu a posilní váš imunitný systém.
Navyše kombinácia tohto druhu mäsa zvyšuje v tele hladinu fosforu, ktorý ovplyvňuje kvalitu zubov a kostí.
Avšak je potrebná konzumácia všetkého s mierou. Kuracie mäso v sebe totiž obsahuje tzv. puríny, ktoré sa v organizme premenia na kyselinu močovú a to vedie k vzniku obličkových kameňov či k závažnému ochoreniu kĺbov.
Treba nájsť tú správnu rovnováhu v tom, čo konzumujeme a svoj jedálniček dobre vyvážiť všetkými potrebnými surovinami.