Recepty na omáčky z pečene pre všetkých, ktorí ich skrátka majú radi

Pečeňová omáčka asi nie každému vonia.

Na svete sa ale nájdu jedinci, ktorí ju milujú a ich chuťové bunky sú v eufórii.

Áno, tak práve pre vás to je.

Poďte uvariť tú najlepšiu omáčku z pečene a tromfnete aj šéfkuchára.

Hovädzia pečeňová omáčka s ryžou

Ako prvý tu máme recept na pečeňovú omáčku z hovädzej pečene. Vďaka namočeniu v mlieku navyše krásne skrehnú.

INGREDIENCIA:

  • 1 kg hovädzej pečene
  • 1 červená cibuľa
  • 1 žltá cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • ½ lyžičky tymiánu
  • ½ lyžičky oregana
  • ½ lyžičky rozmarínu
  • 1 lyžica papriky
  • 1 a ½ lyžice vegety bez glutamátov
  • 1 paradajka
  • 1 lyžica paradajkovej pasty
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 1 zelená paprika
  • soľ
  • korenie
  • rastlinný olej

POSTUP:

  • Z pečene si očistite blanku a nakrájajte ich na kocky.
  • Potom pečeň zalejte mliekom (nasiaknu sa do nej prípadné toxíny a pečeň krásne skrehnú).
  • Nechajte 30 minút odstáť.
  • Na troške oleja si orestujte najemno nakrájané cibuľky a na kocky nakrájanú zelenú papriku.
  • Restujte, a potom pridajte roztlačenú paradajku a paradajkovú pastu.
  • Chvíľu povarte, pridajte bylinky, a potom podlejte ¼ horúcej vody.
  • Nechajte variť do husta, a potom na tejto zmesi orestujte scedenú pečeň.
  • Varte asi ďalších 8 minút.
  • Omáčku prípadne zrieďte.
  • Podávajte so svojou obľúbenou ryžou.
Hovädzia pečeň s omáčkou a bylinkami.
junedarville.com

Tento recept na omáčku s pečeňou si môžete urobiť aj s videom:

HOW TO MAKE TENDER, FLAVOURFUL LIVER! | THREE HERB GARLIC LIVER | LIVER RECIPE | KALUHI'S KITCHEN

Pečeňová omáčka so smotanou bez múky

Je vhodná k ryži, ale aj cestovinám alebo knedle. Skúste napríklad náš overený recept na kysnutú knedľu .

INGREDIENCIA:

  • 500 g kuracej pečene
  • 2 až 4 lyžice masla
  • 2 veľké šalotky
  • 150 g šampiňónov
  • 2 lyžice koňaku
  • ¼ hrnčeka suchého bieleho vína
  • ¼ hrnčeka mäsového vývaru
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP:

  • Pečeň si očistite a nakrájajte na polovice.
  • Šalotky si nasekajte nadrobno, šampiňóny nakrájajte na plátky.
  • Na troche masla si orestujte pečeň, aby bola zatiahnutá zo všetkých strán a dajte ich bokom.
  • Do rovnakej panvice pridajte zvyšok masla a orestujte šalotku, pridajte šampiňóny a restujte 3-5 minút.
  • Potom podlejte koňakom a vínom a nechajte zredukovať takmer do úplného odparenia.
  • Potom podlejte vývarom a smotanou, pridajte pečeň späť do omáčky a varte do zhustnutia.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Omáčka z kuracej pečene so smotanou.
afternoonexpress.co.za

Bravčová pečeň s omáčkou a ryžou

Skvelou voľbou je aj tento recept na pečeňovú omáčku z pečene bravčovej. Je to jednoduché ak ryži ako stvorené.

INGREDIENCIA:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 30 g masla
  • 150 g cibule
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 200 ml vody
  • soľ
  • 30 g kukuričného škrobu

POSTUP:

  • Pečeň umyjeme, osušíme a odblaníme.
  • Nakrájame na kúsky.
  • Cibuľku si nakrájame nadrobno a osmažíme na masle.
  • Pridáme aj pečeň a necháme zatiahnuť.
  • Pridáme horčicu, majoránku, papriku a korenie.
  • Podlejeme vodou a necháme 25 minút dusiť pod pokrievkou.
  • Po uplynutí tejto doby si omáčku podlejeme ďalšími 200ml vody zmiešanej so škrobom.
  • Varíme do zhustnutia.
  • Solíme až napokon!
  • Podávame s ryžou.
Pečeňová omáčka z bravčovej pečene na cibuľke.
cookpad.com

Omáčka z kuracej pečene so zeleninou

A tentoraz variant so zeleninou, aby bola omáčka trochu bohatšia.

INGREDIENCIA:

  • 600 g kuracej pečene a (obličiek)
  • ½ lyžice rastlinného oleja
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica masla
  • 3 hrnčeky nakrájanej papriky trikolóry
  • 1 veľký cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • ½ lyžičky tymiánu
  • ⅓ lyžičky kari
  • 1 lyžička papriky
  • 200 ml mäsového vývaru

POSTUP:

  • Pečeň a (obličky) umyte a odblaňte a dajte ich marinovať do sójovej omáčky na pol hodiny.
  • Cibuľu si nakrájajte na kolieska a osmažte na masle do zlatista a dajte bokom.
  • Potom orestujte pečeň na oleji a nechajte ich zatiahnuť.
  • Pridajte karí, tymian, soľ, korenie a restujte.
  • Pridajte prelisovaný cesnak, zázvor a podlejte vývarom.
  • Varte asi 8 minút, potom pridajte na kocky nakrájané papriky a pridajte aj mletú papriku.
  • Po chvíli pridajte cibuľku a varte do mäkka.
  • V prípade potreby podlejte ešte vodou.
Recept na pečeňovú omáčkou s tromi druhmi paprík.
derrickjnight.com

Zvieracie droby čiže vnútornosti sú bohaté na železo, vitamín B12, ale aj podstatné bielkoviny. Pečeň si môžete dopriať aj v iných podobách. S ich prípravou si veľkú hlavu robiť nemusíte.

Jedinou zložitou záležitosťou je ich solenie. Solíme pred prípravou alebo po ich príprave? Závisí najmä na zvolenej pečeni. Kuracie a morčacie osoľte pokojne hneď. Pri bravčových a hovädzích ale soľ ponechajte úplne nakoniec. Mala by tendenciu tvrdnúť, a tak by celá príprava jedla prišla nazmar.

Okrem omáčok skúste napríklad restovaná hydinová pečeň alebo vyprážaná morčacia a kuracia pečeň . Tieto droby sa dajú krásne využiť aj do paštét alebo obľúbených pečeňových gulášov. Záľubu môžete nájsť aj v ich grilovaní. Stačí ich obaliť do slaniny a dobrota je na svete.

Tak nech vám to krásne vyjde.

Podeľte sa s nami v komentároch!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.