Pečeňová omáčka asi nie každému vonia.
Na svete sa ale nájdu jedinci, ktorí ju milujú a ich chuťové bunky sú v eufórii.
Áno, tak práve pre vás to je.
Poďte uvariť tú najlepšiu omáčku z pečene a tromfnete aj šéfkuchára.
Hovädzia pečeňová omáčka s ryžou
Ako prvý tu máme recept na pečeňovú omáčku z hovädzej pečene. Vďaka namočeniu v mlieku navyše krásne skrehnú.
INGREDIENCIA:
- 1 kg hovädzej pečene
- 1 červená cibuľa
- 1 žltá cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- ½ lyžičky tymiánu
- ½ lyžičky oregana
- ½ lyžičky rozmarínu
- 1 lyžica papriky
- 1 a ½ lyžice vegety bez glutamátov
- 1 paradajka
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- ½ hrnčeka mlieka
- 1 zelená paprika
- soľ
- korenie
- rastlinný olej
POSTUP:
- Z pečene si očistite blanku a nakrájajte ich na kocky.
- Potom pečeň zalejte mliekom (nasiaknu sa do nej prípadné toxíny a pečeň krásne skrehnú).
- Nechajte 30 minút odstáť.
- Na troške oleja si orestujte najemno nakrájané cibuľky a na kocky nakrájanú zelenú papriku.
- Restujte, a potom pridajte roztlačenú paradajku a paradajkovú pastu.
- Chvíľu povarte, pridajte bylinky, a potom podlejte ¼ horúcej vody.
- Nechajte variť do husta, a potom na tejto zmesi orestujte scedenú pečeň.
- Varte asi ďalších 8 minút.
- Omáčku prípadne zrieďte.
- Podávajte so svojou obľúbenou ryžou.

Tento recept na omáčku s pečeňou si môžete urobiť aj s videom:
Pečeňová omáčka so smotanou bez múky
Je vhodná k ryži, ale aj cestovinám alebo knedle. Skúste napríklad náš overený recept na kysnutú knedľu .
INGREDIENCIA:
- 500 g kuracej pečene
- 2 až 4 lyžice masla
- 2 veľké šalotky
- 150 g šampiňónov
- 2 lyžice koňaku
- ¼ hrnčeka suchého bieleho vína
- ¼ hrnčeka mäsového vývaru
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Pečeň si očistite a nakrájajte na polovice.
- Šalotky si nasekajte nadrobno, šampiňóny nakrájajte na plátky.
- Na troche masla si orestujte pečeň, aby bola zatiahnutá zo všetkých strán a dajte ich bokom.
- Do rovnakej panvice pridajte zvyšok masla a orestujte šalotku, pridajte šampiňóny a restujte 3-5 minút.
- Potom podlejte koňakom a vínom a nechajte zredukovať takmer do úplného odparenia.
- Potom podlejte vývarom a smotanou, pridajte pečeň späť do omáčky a varte do zhustnutia.
- Osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

Objavte podobné tipy
Bravčová pečeň s omáčkou a ryžou
Skvelou voľbou je aj tento recept na pečeňovú omáčku z pečene bravčovej. Je to jednoduché ak ryži ako stvorené.
INGREDIENCIA:
- 500 g bravčovej pečene
- 30 g masla
- 150 g cibule
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky sladkej mletej papriky
- 200 ml vody
- soľ
- 30 g kukuričného škrobu
POSTUP:
- Pečeň umyjeme, osušíme a odblaníme.
- Nakrájame na kúsky.
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a osmažíme na masle.
- Pridáme aj pečeň a necháme zatiahnuť.
- Pridáme horčicu, majoránku, papriku a korenie.
- Podlejeme vodou a necháme 25 minút dusiť pod pokrievkou.
- Po uplynutí tejto doby si omáčku podlejeme ďalšími 200ml vody zmiešanej so škrobom.
- Varíme do zhustnutia.
- Solíme až napokon!
- Podávame s ryžou.

Omáčka z kuracej pečene so zeleninou
A tentoraz variant so zeleninou, aby bola omáčka trochu bohatšia.
INGREDIENCIA:
- 600 g kuracej pečene a (obličiek)
- ½ lyžice rastlinného oleja
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica masla
- 3 hrnčeky nakrájanej papriky trikolóry
- 1 veľký cibuľa
- 1 cesnak
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- ½ lyžičky tymiánu
- ⅓ lyžičky kari
- 1 lyžička papriky
- 200 ml mäsového vývaru
POSTUP:
- Pečeň a (obličky) umyte a odblaňte a dajte ich marinovať do sójovej omáčky na pol hodiny.
- Cibuľu si nakrájajte na kolieska a osmažte na masle do zlatista a dajte bokom.
- Potom orestujte pečeň na oleji a nechajte ich zatiahnuť.
- Pridajte karí, tymian, soľ, korenie a restujte.
- Pridajte prelisovaný cesnak, zázvor a podlejte vývarom.
- Varte asi 8 minút, potom pridajte na kocky nakrájané papriky a pridajte aj mletú papriku.
- Po chvíli pridajte cibuľku a varte do mäkka.
- V prípade potreby podlejte ešte vodou.

Zvieracie droby čiže vnútornosti sú bohaté na železo, vitamín B12, ale aj podstatné bielkoviny. Pečeň si môžete dopriať aj v iných podobách. S ich prípravou si veľkú hlavu robiť nemusíte.
Jedinou zložitou záležitosťou je ich solenie. Solíme pred prípravou alebo po ich príprave? Závisí najmä na zvolenej pečeni. Kuracie a morčacie osoľte pokojne hneď. Pri bravčových a hovädzích ale soľ ponechajte úplne nakoniec. Mala by tendenciu tvrdnúť, a tak by celá príprava jedla prišla nazmar.
Okrem omáčok skúste napríklad restovaná hydinová pečeň alebo vyprážaná morčacia a kuracia pečeň . Tieto droby sa dajú krásne využiť aj do paštét alebo obľúbených pečeňových gulášov. Záľubu môžete nájsť aj v ich grilovaní. Stačí ich obaliť do slaniny a dobrota je na svete.
Tak nech vám to krásne vyjde.
Podeľte sa s nami v komentároch!