Týchto 6 receptov na rizoto s tekvicou jednoducho musíte vyskúšať

Tekvica je v Česku čím ďalej obľúbenejšou surovinou.

Dá sa použiť nasladko aj naslano, variť, piecť, smažiť, zapekať aj zavárať.

Veľmi ľahko a rýchlo z nej možno pripraviť aj výborné recepty na tekvicové rizoto.

Inšpirujte sa v našom článku

Rizoto z tekvice hokkaido

Rýchle a ľahké jedlo. Rizoto s hokkaido tekvicou môžete mať do 30 minút na stole.

Ingrediencie

  • 250 g ryže Arborio
  • ½ tekvica hokkaido
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 50 g parmezánu
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 lyžice krémového syra (napr. Gervais)
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej

Postup

  • Tekvicu olúpte, nakrájajte na malé kocky, preložte na plech, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a dajte piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 °.
  • V hrnci rozohrejte lyžicou olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte do zlatista.
  • Pridajte ryžu, nakrájaný cesnak, premiešajte a opekajte ešte 2 minúty.
  • Prilejte biele víno a nechajte vstrebať, zalejte vývarom, pridajte šalviu a priveďte do varu. Varte pokiaľ ryža nezmäkne, v prípade potreby dolejte vodu.
  • Do ryže, ktorá absorbovala všetku tekutinu a je mäkká na skus, primiešajte nastrúhaný parmezán, krémový syr a upečenú tekvicu.
  • Dochuťte soľou a korením a môžete podávať.
Zmes varenej ryže, pečenej tekvice a byliniek v bielej miske
Zdroj: karlasnordickitchen.com

Rizoto z pečenej maslovej tekvice so slaninou

Lahodné, krásne jemné smotanové rizoto. Maslová tekvica je po upečení presne taká ako napovedá jej meno. Vyskúšajte sami.

Ingrediencie

  • 600 g maslovej tekvice
  • 200 g ryže arborio
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 70 g tvrdého syra (eidam, čedar)
  • 2 lyžice píniových orieškov alebo slnečnicových semienok
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml bieleho stolného vína
  • 2 lyžice masla

Postup

  • Rozohrejte rúru na 180 °.
  • Tekvíc olúpte, očistite a pokrájajte na malé kúsky. Vložte do pekáča vymasteného maslom, posoľte, okoreňte, premiešajte a pečte 20 minút.
  • Vo väčšom hrnci opečte na drobno nakrájanú slaninu.
  • Vyberte z hrnca a odložte bokom av tuku zo slaniny orestujte najemno nasekanú cibuľu.
  • Keď cibuľa zosklovatí, pridajte nasekaný cesnak a ryžu. Krátko opečiete, zalejte vývarom a minútu premiešajte.
  • Zalejte kuracím vývarom, priveďte do varu a varte kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu a nezmäkne (ak je potrebné, prilejte trochu vody). Potom odstavte z platne.
  • Upečenú tekvicu vyberte z rúry a spoločne so slaninou a nastrúhaným syrom ju zľahka vmiešajte do uvarenej ryže. Dochuťte soľou a korením.
  • Na panvici opečte pár minút na sucho píniové oriešky alebo slnečnicové semienka.
  • Tekvicové rizoto posypte opraženými orieškami alebo semnínkami a servírujte.
Krémová tekvicová ryža s opečenou slaninou v bielom hranatom tanieri
Zdroj: macheesmo.com

Tekvicové rizoto s kuracím mäsom

Farebné a chutné tekvicové rizoto (nielen) pre deti. Pripravte rýchlu a lacnú večeru pre celú rodinu.

taste.com.au

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g Arborio ryže
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 600 g tekvica hokkaido
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 2 kuracie rezne
  • 80 g strúhaného tvrdého syra

Postup

  • V hrnci zohrejte olej, pridajte najemno pokrájanú cibuľu a 2 minúty opekajte.
  • Pridajte cesnak a ryžu a opekajte ešte ďalšie 2-3 minúty.
  • Pridajte tekvicu, zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu. Varte 20 minút.
  • Kuracie mäso umyte, osušte, nakrájajte na kocky alebo rezančeky, osoľte a okoreňte.
  • Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a mäso za stáleho miešania opečte.
  • Keď sa voda v hrnci takmer vstrebe a tekvica zmäkne, pridajte mrazený hrášok a varte ešte 5 minút.
  • Odstavte z platne, vmiešajte nastrúhaný syr a opečené mäso, podľa potreby dochuťte a môžete podávať.
Červená miska s ryžou, kuracím mäsom, hráškom, tekvicou a parmezánom
Zdroj: simplyrecipes.com

Krémové talianske tekvicové rizoto

Rizoto z tekvice je jednoduchý a tradičný recept talianskej kuchyne. Je typické predovšetkým pre severné regióny, kde sa pestuje ako ryža, tak aj tekvica typu Mantua. Tá je chuťou podobná maslovej tekvici, ktorú bežne zoženiete u nás.

Ingrediencie

  • 450 g maslovej tekvice
  • 1 cibuľa
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
  • 80 g masla
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Tekvicu olúpte, odstráňte semienka a dužinu pokrájajte na kocky.
  • V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a polovicu masla a opečte do zlatista.
  • Pridajte tekvicu, podlejte trochou vývaru, zakryte a varte 10 minút.
  • Keď tekvica absorbuje všetok vývar, pridajte ryžu, zalejte zvyšným vývarom a varte 15 minút.
  • Dochuťte soľou a korením, vypnite teplo, do rizota vmiešajte nastrúhaný parmezán a zvyšok masla a môžete podávať.
Pokrm z varenej ryže a tekvice v hlbokom tanieri na stole
Zdroj: recipesfromitaly.com

Tekvicové rizoto s krevetami, šalviou a vínom

Smotanovú chuť tekvicového rizota krásne osvieži a odľahčí krevety, alebo iné morské plody. V kombinácii s vínom a šalviou je to úplne bez chybičky.

Ingrediencie

  • 190 g Arborio ryže
  • 1 biela cibuľa
  • 400 g špagetovej tekvice
  • 200 g kreviet
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 125 ml bieleho vína
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá šalvia

Postup

  • Tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky.
  • Rúru predhrejte na 180 °, tekvicu rozložte na vymastený plech, osoľte, okoreňte, premiešajte a dajte piecť na 20 minút.
  • V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte trochu masla, cibuľu a pozvoľna osmažte.
  • Po 2 minútach prisypte ryžu, premiešajte, zalejte vínom a nechajte ho odpariť.
  • Prilejte naberačku vývaru, premiešajte a počkajte kým ryža tekutinu absorbuje a potom prilejte ďalšiu naberačku. Priebežne miešajte. Pokračujte kým ryža nezmäkne na skus.
  • Potom pridajte krevety a pečenú tekvicu a varte ešte 5 minút, podľa potreby prilejte ďalší vývar.
  • Osoľte, okoreňte, vmiešajte čerstvú nadrobno nasekanú šalviu a môžete servírovať.
Zmes ryže s tekvicou ozdobená tigriími krevetami
Zdroj: maryswholelife.com

Ak máte radi krevety, pozrite sa aj na ďalšie recepty s krevetami.

Vegánske tekvicové rizoto s ružičkovým kelom

Jednoduché zdravé tekvicové rizoto bez lepku a živočíšnych produktov. Kapustičky pridajú ďalšie živiny a obohatia celkovú chuť.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 300 g ryže Arborio
  • g ružičkového kelu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 menšie muškátové tekvica
  • 150 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • korenie
  • 3 lyžice pekanových alebo vlaššských orechov

Postup

  • Hrniec naplňte do polovice vodou, osoľte a priveďte do varu, tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca a varte do zmäknutia.
  • Sceďte a tekvicové kocky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
  • V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú cibuľku a opečte.
  • Pridajte cesnak nasekaný na drobno a ryžu, 2-3 minúty opečte, potom zalejte vývarom, priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút.
  • Zalejte kokosvým mliekom, pridajte tekvicové pyré, dochuťte soľou a korením a varte ešte 5 minút.
  • Hrniec znova spoloviny naplňte vodou, priveďte do varu, vložte kel a 5 minút povarte.
  • Sceďte, na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte kel a 3 minúty opečte.
  • Tekvicové rizoto podávajte v miske alebo na tanieri s porciou opečeného ružičkového kelu na vrchu a posypané orechy.
Rizoto z tekvice s opečeným ružičkovým kelom a pekanovými orechmi
Zdroj: biancazapatka.com

Tekvicu a kapustičky si môžete pre ešte zdravší spôsob uvariť v niektorom z parných hrncov z našej recenzie . Pozrite sa na ich ďalšie výhody.

Nie je tekvica ako tekvica. . .

Tekvica sa prezýva Kráľovnej jesene, sú farebné, pokrmy z nich sú hutné, zasýtia a sú plné živín a vitamínov.

Na pultoch supermarketov je bežne k dostaniu niekoľko druhov, pričom každý je trochu iný:

Tekvica Hokkaido

Pôvodne japonský druh, ktorý v poslednom čase získal veľkú popularitu. Nemusí sa lúpať, má krásny tvar a sýto oranžovú farbu.

Hodí sa na prípravu polievky alebo koláčov.

Inšpirujte sa našimi receptami na tekvicovú polievku .

Špagetová tekvica

Menej sladký druh, ktorá je považovaný za jednu z najchutnejších tekvíc. Po upečení sa dužina rozpadá na drobné vlákna – tieto „špagety“ je možné použiť do polievky, alebo ako alternatíva klasických cestovín.

Maslová tekvica

Tento druh má tvar hrušky a sladkastú maslovú chuť. Hodí sa na pečenie, na sladko do múčnikov aj na slano s bylinkami a ďalšou zeleninou. Je výborná na prípravu tekvicového pyré.

Muškátová tekvica

Chutovo pripomína batáty a je vhodná na prípravu tekvicovej kaše alebo pyré, možno ju konzumovať aj surovú.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.