Tekvica je v Česku čím ďalej obľúbenejšou surovinou.
Dá sa použiť nasladko aj naslano, variť, piecť, smažiť, zapekať aj zavárať.
Veľmi ľahko a rýchlo z nej možno pripraviť aj výborné recepty na tekvicové rizoto.
Inšpirujte sa v našom článku
Rizoto z tekvice hokkaido
Rýchle a ľahké jedlo. Rizoto s hokkaido tekvicou môžete mať do 30 minút na stole.
Ingrediencie
- 250 g ryže Arborio
- ½ tekvica hokkaido
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- 50 g parmezánu
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžice krémového syra (napr. Gervais)
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup
- Tekvicu olúpte, nakrájajte na malé kocky, preložte na plech, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a dajte piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 °.
- V hrnci rozohrejte lyžicou olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte do zlatista.
- Pridajte ryžu, nakrájaný cesnak, premiešajte a opekajte ešte 2 minúty.
- Prilejte biele víno a nechajte vstrebať, zalejte vývarom, pridajte šalviu a priveďte do varu. Varte pokiaľ ryža nezmäkne, v prípade potreby dolejte vodu.
- Do ryže, ktorá absorbovala všetku tekutinu a je mäkká na skus, primiešajte nastrúhaný parmezán, krémový syr a upečenú tekvicu.
- Dochuťte soľou a korením a môžete podávať.
Rizoto z pečenej maslovej tekvice so slaninou
Lahodné, krásne jemné smotanové rizoto. Maslová tekvica je po upečení presne taká ako napovedá jej meno. Vyskúšajte sami.
Ingrediencie
- 600 g maslovej tekvice
- 200 g ryže arborio
- 500 ml kuracieho vývaru
- 100 g anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 g tvrdého syra (eidam, čedar)
- 2 lyžice píniových orieškov alebo slnečnicových semienok
- soľ
- korenie
- 100 ml bieleho stolného vína
- 2 lyžice masla
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 °.
- Tekvíc olúpte, očistite a pokrájajte na malé kúsky. Vložte do pekáča vymasteného maslom, posoľte, okoreňte, premiešajte a pečte 20 minút.
- Vo väčšom hrnci opečte na drobno nakrájanú slaninu.
- Vyberte z hrnca a odložte bokom av tuku zo slaniny orestujte najemno nasekanú cibuľu.
- Keď cibuľa zosklovatí, pridajte nasekaný cesnak a ryžu. Krátko opečiete, zalejte vývarom a minútu premiešajte.
- Zalejte kuracím vývarom, priveďte do varu a varte kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu a nezmäkne (ak je potrebné, prilejte trochu vody). Potom odstavte z platne.
- Upečenú tekvicu vyberte z rúry a spoločne so slaninou a nastrúhaným syrom ju zľahka vmiešajte do uvarenej ryže. Dochuťte soľou a korením.
- Na panvici opečte pár minút na sucho píniové oriešky alebo slnečnicové semienka.
- Tekvicové rizoto posypte opraženými orieškami alebo semnínkami a servírujte.
Tekvicové rizoto s kuracím mäsom
Farebné a chutné tekvicové rizoto (nielen) pre deti. Pripravte rýchlu a lacnú večeru pre celú rodinu.
taste.com.au
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g Arborio ryže
- 500 ml kuracieho vývaru
- 600 g tekvica hokkaido
- 100 g mrazeného hrášku
- 2 kuracie rezne
- 80 g strúhaného tvrdého syra
Postup
- V hrnci zohrejte olej, pridajte najemno pokrájanú cibuľu a 2 minúty opekajte.
- Pridajte cesnak a ryžu a opekajte ešte ďalšie 2-3 minúty.
- Pridajte tekvicu, zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu. Varte 20 minút.
- Kuracie mäso umyte, osušte, nakrájajte na kocky alebo rezančeky, osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a mäso za stáleho miešania opečte.
- Keď sa voda v hrnci takmer vstrebe a tekvica zmäkne, pridajte mrazený hrášok a varte ešte 5 minút.
- Odstavte z platne, vmiešajte nastrúhaný syr a opečené mäso, podľa potreby dochuťte a môžete podávať.
Objavte podobné tipy
Krémové talianske tekvicové rizoto
Rizoto z tekvice je jednoduchý a tradičný recept talianskej kuchyne. Je typické predovšetkým pre severné regióny, kde sa pestuje ako ryža, tak aj tekvica typu Mantua. Tá je chuťou podobná maslovej tekvici, ktorú bežne zoženiete u nás.
Ingrediencie
- 450 g maslovej tekvice
- 1 cibuľa
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
- 80 g masla
- 100 g strúhaného parmezánu
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup
- Tekvicu olúpte, odstráňte semienka a dužinu pokrájajte na kocky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a polovicu masla a opečte do zlatista.
- Pridajte tekvicu, podlejte trochou vývaru, zakryte a varte 10 minút.
- Keď tekvica absorbuje všetok vývar, pridajte ryžu, zalejte zvyšným vývarom a varte 15 minút.
- Dochuťte soľou a korením, vypnite teplo, do rizota vmiešajte nastrúhaný parmezán a zvyšok masla a môžete podávať.
Tekvicové rizoto s krevetami, šalviou a vínom
Smotanovú chuť tekvicového rizota krásne osvieži a odľahčí krevety, alebo iné morské plody. V kombinácii s vínom a šalviou je to úplne bez chybičky.
Ingrediencie
- 190 g Arborio ryže
- 1 biela cibuľa
- 400 g špagetovej tekvice
- 200 g kreviet
- 1 l zeleninového vývaru
- 125 ml bieleho vína
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
- čerstvá šalvia
Postup
- Tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky.
- Rúru predhrejte na 180 °, tekvicu rozložte na vymastený plech, osoľte, okoreňte, premiešajte a dajte piecť na 20 minút.
- V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte trochu masla, cibuľu a pozvoľna osmažte.
- Po 2 minútach prisypte ryžu, premiešajte, zalejte vínom a nechajte ho odpariť.
- Prilejte naberačku vývaru, premiešajte a počkajte kým ryža tekutinu absorbuje a potom prilejte ďalšiu naberačku. Priebežne miešajte. Pokračujte kým ryža nezmäkne na skus.
- Potom pridajte krevety a pečenú tekvicu a varte ešte 5 minút, podľa potreby prilejte ďalší vývar.
- Osoľte, okoreňte, vmiešajte čerstvú nadrobno nasekanú šalviu a môžete servírovať.
Ak máte radi krevety, pozrite sa aj na ďalšie recepty s krevetami.
Vegánske tekvicové rizoto s ružičkovým kelom
Jednoduché zdravé tekvicové rizoto bez lepku a živočíšnych produktov. Kapustičky pridajú ďalšie živiny a obohatia celkovú chuť.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 300 g ryže Arborio
- g ružičkového kelu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 menšie muškátové tekvica
- 150 ml kokosového mlieka
- soľ
- korenie
- 3 lyžice pekanových alebo vlaššských orechov
Postup
- Hrniec naplňte do polovice vodou, osoľte a priveďte do varu, tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca a varte do zmäknutia.
- Sceďte a tekvicové kocky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
- V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú cibuľku a opečte.
- Pridajte cesnak nasekaný na drobno a ryžu, 2-3 minúty opečte, potom zalejte vývarom, priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút.
- Zalejte kokosvým mliekom, pridajte tekvicové pyré, dochuťte soľou a korením a varte ešte 5 minút.
- Hrniec znova spoloviny naplňte vodou, priveďte do varu, vložte kel a 5 minút povarte.
- Sceďte, na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte kel a 3 minúty opečte.
- Tekvicové rizoto podávajte v miske alebo na tanieri s porciou opečeného ružičkového kelu na vrchu a posypané orechy.
Tekvicu a kapustičky si môžete pre ešte zdravší spôsob uvariť v niektorom z parných hrncov z našej recenzie . Pozrite sa na ich ďalšie výhody.
Nie je tekvica ako tekvica. . .
Tekvica sa prezýva Kráľovnej jesene, sú farebné, pokrmy z nich sú hutné, zasýtia a sú plné živín a vitamínov.
Na pultoch supermarketov je bežne k dostaniu niekoľko druhov, pričom každý je trochu iný:
Tekvica Hokkaido
Pôvodne japonský druh, ktorý v poslednom čase získal veľkú popularitu. Nemusí sa lúpať, má krásny tvar a sýto oranžovú farbu.
Hodí sa na prípravu polievky alebo koláčov.
Inšpirujte sa našimi receptami na tekvicovú polievku .
Špagetová tekvica
Menej sladký druh, ktorá je považovaný za jednu z najchutnejších tekvíc. Po upečení sa dužina rozpadá na drobné vlákna – tieto „špagety“ je možné použiť do polievky, alebo ako alternatíva klasických cestovín.
Maslová tekvica
Tento druh má tvar hrušky a sladkastú maslovú chuť. Hodí sa na pečenie, na sladko do múčnikov aj na slano s bylinkami a ďalšou zeleninou. Je výborná na prípravu tekvicového pyré.
Muškátová tekvica
Chutovo pripomína batáty a je vhodná na prípravu tekvicovej kaše alebo pyré, možno ju konzumovať aj surovú.