Aj bezmäsité rizoto je lahodné.
O tom niet pochýb, najmä ak sa použije tá správna kombinácia prísad.
Závisí tiež na technike a postupe, ktorý v tomto prípade zaručí oveľa lepší výsledok.
Pozrite sa, ako vytvoriť dokonalú súhru ryže a zeleniny.
Cuketové rizoto s cesnakom
Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na horčík, draslík a vápnik, pričom draslík vyplavuje z tela prebytočnú vodu a soli. Preto sa nebojme cuketu použiť aj pri príprave bezmäsitého rizota.
INGREDIENCIA
- 1 cuketa
- 1 hrnček ryže – asi 250 g
- 250 g paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- olej
- soľ
- syr Gouda
POSTUP
- V kastróli na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu spoločne s rozotreným cesnakom, pridáme opranú ryžu a osmažíme.
- Ryžu zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Opláchneme paradajky a cuketu a nakrájame na kúsky, ktoré na panvičke osmažíme a podusíme na oleji, až zmäknú.
- Dochutíme soľou a čerstvou bazalkou.
- Potom zmiešame uvarenú ryžu so zeleninou a na tanieriku posypeme strúhanou goudou.

Hubové rizoto bez mäsa
Jemné bezmäsité rizoto si vykúzlite na obed alebo na večeru a budete z neho nadšení. Vďaka postupnému vareniu dostane tú pravú chuť.
INGREDIENCIA
- 230 g šampiňónov
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule
- 1 hrnček ryže arborio
- ⅓ hrnčeka suchého bieleho vína
- 2 a ½ zeleninového vývaru
- ¾ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- soľ
- korenie
POSTUP
- Šampiňóny si očistíme, umyjeme a usušíme.
- Nakrájame ich na štvrtky a na lyžicu masla a lyžicu oleja ich orestujeme.
- Restujeme dozlatista, potom ich jemne osolíme a ešte minútku ich dusíme.
- Dáme ich bokom a pripravíme si ryžu.
- Ryžu si premiešame, necháme odkvapkať, cibuľu si nakrájame na kocky.
- Na zvyšku masla a oleja si orestujeme cibuľu, potom pridáme ryžu a restujeme do zozlatnutia.
- Potom ju podlejeme vínom a necháme ho absorbovať.
- Následne podlejeme ¼ hrnčekom vývaru a necháme opäť absorbovať.
- Takto postupne podlievame až do úplného zmäknutia.
- Varíme 20-25 minút, potom dochutíme, pridáme späť šampiňóny a nastrúhaný parmezán.
- Chvíľu prehrejeme, premiešame, odstavíme, necháme sadnúť a smieme podávať.

Bezmäsité tekvicové rizoto
Zeleninové rizoto si môžete pripraviť aj s touto farebnou jesennou pochúťkou.
INGREDIENCIA
- 350 g olúpanej a vykôstkovanej tekvice
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 300 g ryže arborio
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- ¾ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- 1 štipka muškátového orieška
- 1 štipka korenia
POSTUP
- Tekvicu si nakrájame na menšie kúsky, cibuľu si nakrájame na kocky a cesnak tiež.
- Na masle a oleji si orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme tekvicu a necháme zmäknúť.
- Po zmäknutí tekvicu roztlačíme na kašu, pridáme prepranú ryžu a restujeme.
- Postupne prilievame vývar po pol hrnčeka.
- Keď sa tekutina vyparí, pridáme ďalší vývar.
- Varíme do zmäknutia ryže.
- Nakoniec dochutíme a podávame s nastrúhaným parmezánom.

Objavte podobné tipy
Vegetariánske rizoto s karfiolom
Recept na bezmäsité rizoto si tentoraz predstavíme s karfiolom. V spojení s ryžou získa pokrm skvelú chuť, pokiaľ ho doplníme syrom s výraznou chuťou – napríklad nivou.
INGREDIENCIA
- karfiol
- 1 hrnček ryže
- 80 ml suchého bieleho vína
- 100 g nivy
- 100 g plátkov mandlí
- maslo
- olej
- tymian
- voda alebo kurací vývar
POSTUP
- V kastróle na masle opražíme umytý a na malé ružičky rozobraný karfiol.
- Pridáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je karfiol mäkký.
- Pripravíme si ryžu. Tú prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ju na panvicu na rozpálený olej a osmažíme.
- Potom ryžu zalejeme vínom a vývarom a dusíme domäkka.
- K uvarenej ryži pridáme opečený karfiol, posypeme strúhanou nivou a ozdobíme plátkami opražených mandlí.

zdroj: epicurious.com
Rizoto bez mäsa s pórom
Pór povzbudzuje chuť do jedla a podporuje činnosť zažívacích orgánov a obličiek. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Môžeme ho preto pokojne použiť aj na prípravu bezmäsitého rizota.
INGREDIENCIA
- pór
- 300 g ryže
- kurací vývar
- 1 dl bieleho vína
- cibuľa
- tvrdý syr – najlepšie parmezán
- maslo
- soľ
- korenie
POSTUP
- V kastróli si osmažíme na masle nakrájanú cibuľu.
- Pór umyjeme a nakrájame na jemné kolieska, ktoré pridáme k cibuli a osmažíme spoločne.
- Potom k póru a cibuli pridáme opranú ryžu, chvíľu orestujeme.
- Osolíme a okoreníme a zalejeme vínom a vývarom.
- Spoločne dusíme domäkka.
- Servírovať môžeme so strateným vajcom.

Zeleninové rizoto posypané syrom
Niekedy nemáme čas na prípravu zložitého obeda. Vyskúšajte rýchle rizoto bez mäsa so syrom, ktoré je naozaj jednoduché.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček ryže
- 1 cibuľa
- 1 plechovka fazule v rajskej omáčke
- 2 stopky zeleru
- malá plechovka kukurice v náleve
- 100 g strúhaného údeného syra
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP
- V kastróli si na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej opranú ryžu a spoločne opečieme.
- Ryžu doplníme nakrájaným zelerom.
- Ryžu zalejeme vodou a dusíme domäkka.
- K hotovej uvarenej ryži pridáme fazuľu a kukuricu z plechovky a zamiešame.
- Na tanieriku posypeme strúhaným syrom.

zdroj: foodrepublic.com
Vegan špenátové rizoto
Špenát môže byť aj hlavnou prísadou bezmäsitého rizota. Doplňte ho syrom a máte výborný ľahký obed na horúce letné dni.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček ryže
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g špenátu
- olej
- zeleninový vývar
- soľ
- korenie
POSTUP
- Ryžu prepláchneme pod studenou vodou.
- V hrnci osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a rozotrený cesnak.
- Pridáme ryžu a ešte osmažíme.
- Potom vmiešame rozmrazený alebo čerstvý špenát.
- Zalejeme všetko vodou, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka.

Tip: Táto rizota vám pôjdu od ruky v hlbokých panviciach – napríklad niektorých z našej recenzie !
Rizoto podávame samozrejme teplé. Úhľadné kôpky vytvoríme naberačkou, prípadne iným tvorítkom, ktoré namočíme do studenej vody, ryžu do neho natlačíme a vyklopíme na tanier.
Namáčame pred každou porciou. Podávané porcie rizota môžeme sypať strúhaným syrom, posekanými zelenými bylinkami.
Môžete zalievať aj niektorú z rýchlych teplých alebo studených syrových omáčok , na ktoré nájdete recepty na našom webe.
Príprava ryže na rizoto
Pre ľahšie a presnejšie určenie potrebnej tekutiny je najlepšie si ryžu vopred odmerať hrnčekom. Potom ryžu v každom prípade prepláchneme studenou vodou. Ďalšia úprava už je na nás a na tom, ako sme zvyknutí ryžu pripravovať.
Jedným zo spôsobov je ten, že ju vložíme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom tekutiny, prípadne o trochu menej, osolíme a zvoľna dusíme domäkka. Ako tekutinu môžeme použiť vodu, ale v prípade rizota, ktoré bude predstavovať samostatné jedlo, je vhodnejšie použiť mäsový alebo zeleninový vývar.
Pre lepšiu chuť sa pred dusením ryže môže osmažiť na tuku. Podľa receptu, ďalšieho použitia a vlastnej chuti sa ryža môže takto restovať už na cibuli, sekanom cesnaku alebo s prídavkom príslušného korenia.