Jednoduché recepty na vegetariánske rizoto so zeleninou a bez mäsa

Aj bezmäsité rizoto je lahodné.

O tom niet pochýb, najmä ak sa použije tá správna kombinácia prísad.

Závisí tiež na technike a postupe, ktorý v tomto prípade zaručí oveľa lepší výsledok.

Pozrite sa, ako vytvoriť dokonalú súhru ryže a zeleniny.

Cuketové rizoto s cesnakom

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na horčík, draslík a vápnik, pričom draslík vyplavuje z tela prebytočnú vodu a soli. Preto sa nebojme cuketu použiť aj pri príprave bezmäsitého rizota.

INGREDIENCIA

  • 1 cuketa
  • 1 hrnček ryže – asi 250 g
  • 250 g paradajok
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • soľ
  • syr Gouda

POSTUP

  1. V kastróli na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu spoločne s rozotreným cesnakom, pridáme opranú ryžu a osmažíme.
  2. Ryžu zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
  3. Opláchneme paradajky a cuketu a nakrájame na kúsky, ktoré na panvičke osmažíme a podusíme na oleji, až zmäknú.
  4. Dochutíme soľou a čerstvou bazalkou.
  5. Potom zmiešame uvarenú ryžu so zeleninou a na tanieriku posypeme strúhanou goudou.
Hotový recept na bezmäsité rizoto s cuketou
zdroj: allrecipes.co.uk

Hubové rizoto bez mäsa

Jemné bezmäsité rizoto si vykúzlite na obed alebo na večeru a budete z neho nadšení. Vďaka postupnému vareniu dostane tú pravú chuť.

INGREDIENCIA

  • 230 g šampiňónov
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 hrnček ryže arborio
  • ⅓ hrnčeka suchého bieleho vína
  • 2 a ½ zeleninového vývaru
  • ¾ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  • Šampiňóny si očistíme, umyjeme a usušíme.
  • Nakrájame ich na štvrtky a na lyžicu masla a lyžicu oleja ich orestujeme.
  • Restujeme dozlatista, potom ich jemne osolíme a ešte minútku ich dusíme.
  • Dáme ich bokom a pripravíme si ryžu.
  • Ryžu si premiešame, necháme odkvapkať, cibuľu si nakrájame na kocky.
  • Na zvyšku masla a oleja si orestujeme cibuľu, potom pridáme ryžu a restujeme do zozlatnutia.
  • Potom ju podlejeme vínom a necháme ho absorbovať.
  • Následne podlejeme ¼ hrnčekom vývaru a necháme opäť absorbovať.
  • Takto postupne podlievame až do úplného zmäknutia.
  • Varíme 20-25 minút, potom dochutíme, pridáme späť šampiňóny a nastrúhaný parmezán.
  • Chvíľu prehrejeme, premiešame, odstavíme, necháme sadnúť a smieme podávať.
Vegetariánske rizoto zo šampiňónov.
afamilyfeast.com

Bezmäsité tekvicové rizoto

Zeleninové rizoto si môžete pripraviť aj s touto farebnou jesennou pochúťkou.

INGREDIENCIA

  • 350 g olúpanej a vykôstkovanej tekvice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 300 g ryže arborio
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • ¾ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 1 štipka korenia

POSTUP

  • Tekvicu si nakrájame na menšie kúsky, cibuľu si nakrájame na kocky a cesnak tiež.
  • Na masle a oleji si orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme tekvicu a necháme zmäknúť.
  • Po zmäknutí tekvicu roztlačíme na kašu, pridáme prepranú ryžu a restujeme.
  • Postupne prilievame vývar po pol hrnčeka.
  • Keď sa tekutina vyparí, pridáme ďalší vývar.
  • Varíme do zmäknutia ryže.
  • Nakoniec dochutíme a podávame s nastrúhaným parmezánom.
Rizoto s tekvicou a parmezánom nielen pre vegetariánov.
carolinescooking.com

Vegetariánske rizoto s karfiolom

Recept na bezmäsité rizoto si tentoraz predstavíme s karfiolom. V spojení s ryžou získa pokrm skvelú chuť, pokiaľ ho doplníme syrom s výraznou chuťou – napríklad nivou.

INGREDIENCIA

  • karfiol
  • 1 hrnček ryže
  • 80 ml suchého bieleho vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátkov mandlí
  • maslo
  • olej
  • tymian
  • voda alebo kurací vývar

POSTUP

  1. V kastróle na masle opražíme umytý a na malé ružičky rozobraný karfiol.
  2. Pridáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je karfiol mäkký.
  3. Pripravíme si ryžu. Tú prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ju na panvicu na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Potom ryžu zalejeme vínom a vývarom a dusíme domäkka.
  5. K uvarenej ryži pridáme opečený karfiol, posypeme strúhanou nivou a ozdobíme plátkami opražených mandlí.
Hotový recept karfiolové rizoto bez mäsa.

zdroj: epicurious.com

Rizoto bez mäsa s pórom

Pór povzbudzuje chuť do jedla a podporuje činnosť zažívacích orgánov a obličiek. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Môžeme ho preto pokojne použiť aj na prípravu bezmäsitého rizota.

INGREDIENCIA

  • pór
  • 300 g ryže
  • kurací vývar
  • 1 dl bieleho vína
  • cibuľa
  • tvrdý syr – najlepšie parmezán
  • maslo
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. V kastróli si osmažíme na masle nakrájanú cibuľu.
  2. Pór umyjeme a nakrájame na jemné kolieska, ktoré pridáme k cibuli a osmažíme spoločne.
  3. Potom k póru a cibuli pridáme opranú ryžu, chvíľu orestujeme.
  4. Osolíme a okoreníme a zalejeme vínom a vývarom.
  5. Spoločne dusíme domäkka.
  6. Servírovať môžeme so strateným vajcom.
Hotový recept vegetariánske rizoto s pórom.
zdroj: myrecipes.com

Zeleninové rizoto posypané syrom

Niekedy nemáme čas na prípravu zložitého obeda. Vyskúšajte rýchle rizoto bez mäsa so syrom, ktoré je naozaj jednoduché.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček ryže
  • 1 cibuľa
  • 1 plechovka fazule v rajskej omáčke
  • 2 stopky zeleru
  • malá plechovka kukurice v náleve
  • 100 g strúhaného údeného syra
  • soľ
  • korenie
  • olej

POSTUP

  1. V kastróli si na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej opranú ryžu a spoločne opečieme.
  2. Ryžu doplníme nakrájaným zelerom.
  3. Ryžu zalejeme vodou a dusíme domäkka.
  4. K hotovej uvarenej ryži pridáme fazuľu a kukuricu z plechovky a zamiešame.
  5. Na tanieriku posypeme strúhaným syrom.
Hotový recept na vegetariánske rizoto so syrom

zdroj: foodrepublic.com

Vegan špenátové rizoto

Špenát môže byť aj hlavnou prísadou bezmäsitého rizota. Doplňte ho syrom a máte výborný ľahký obed na horúce letné dni.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček ryže
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou.
  2. V hrnci osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a rozotrený cesnak.
  3. Pridáme ryžu a ešte osmažíme.
  4. Potom vmiešame rozmrazený alebo čerstvý špenát.
  5. Zalejeme všetko vodou, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka.
Hotový recept vegánske rizoto so špenátom.
zdroj: eatingwell.com

Tip: Táto rizota vám pôjdu od ruky v hlbokých panviciach – napríklad niektorých z našej recenzie !

Rizoto podávame samozrejme teplé. Úhľadné kôpky vytvoríme naberačkou, prípadne iným tvorítkom, ktoré namočíme do studenej vody, ryžu do neho natlačíme a vyklopíme na tanier.

Namáčame pred každou porciou. Podávané porcie rizota môžeme sypať strúhaným syrom, posekanými zelenými bylinkami.

Môžete zalievať aj niektorú z rýchlych teplých alebo studených syrových omáčok , na ktoré nájdete recepty na našom webe.

Príprava ryže na rizoto

Pre ľahšie a presnejšie určenie potrebnej tekutiny je najlepšie si ryžu vopred odmerať hrnčekom. Potom ryžu v každom prípade prepláchneme studenou vodou. Ďalšia úprava už je na nás a na tom, ako sme zvyknutí ryžu pripravovať.

Jedným zo spôsobov je ten, že ju vložíme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom tekutiny, prípadne o trochu menej, osolíme a zvoľna dusíme domäkka. Ako tekutinu môžeme použiť vodu, ale v prípade rizota, ktoré bude predstavovať samostatné jedlo, je vhodnejšie použiť mäsový alebo zeleninový vývar.

Pre lepšiu chuť sa pred dusením ryže môže osmažiť na tuku. Podľa receptu, ďalšieho použitia a vlastnej chuti sa ryža môže takto restovať už na cibuli, sekanom cesnaku alebo s prídavkom príslušného korenia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.