Nemáte veľa času na varenie a napriek tomu chcete rodine prichystať niečo výborné?
Potom vyskúšajte našich 5 najlepších receptov na hydinovú pečeň!
Ide o surovinu, ktorá nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu a vy tak behom pár chvíľ vykúzlite úplne luxusný pokrm.
Užite si to!
Kuracia pečeň s karamelizovanou cibuľkou a Madeirou
Lahodná restovaná pečeň s cibuľkou a portským vínom sa príjemne pohrajú s vašimi chuťovými bunkami a vy spoznáte, že aj vnútornosti môžu byť úplne luxusnou pochúťkou!
Ingrediencie
- 3 lyžice oleja
- 3 cibule nakrájané na tenké plátky
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 500 g kuracej pečene
- 1/2 šálky vína Madeira
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 2 lyžice nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Na panvicu dajte 2 lyžice oleja, rozohrejte a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Pridajte polovicu soli a korenia, restujte do zlatista, potom ich preložte z panvice do misky.
- Kuraciu pečeň umyte a prekrojte vždy na polovicu.
- Na panvicu pridajte zvyšnú lyžicu oleja a do rozohriateho oleja vložte kúsky pečene.
- Pridajte zvyšok soli a korenia a orestujte zo všetkých strán.
- Pečeň by mala zostať vo vnútri mierne ružová.
- Do panvice k pečeni pridajte Madeiru, vložte orestovanú cibuľu a krátko prehrejte.
- Servírujte s nakrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobte uvareným vajcom nakrájaným na osminky.
- Ako prílohu je možné podávať toast alebo hrianku, alebo opekané zemiaky či tortillu .

Restovaná kuracia pečeň na víne
Kombinácia kuracej pečene, červeného vína, cibuľky a cibuľovej marmelády je úplne výborná! Servírujte so zemiakovou kašou a vaša rodina bude nadšená.
Ingrediencie
- 500 g kuracej pečene
- 2 cibuľa
- 2 dcl červeného vína
- 3 lyžice cibuľovej marmelády
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
- 1/2 lyžičky soli a korenia
- 2 lyžice oleja
- trstinový cukor na dochutenie (v prípade potreby)
Postup
- Umyte, odblaňte a nakrájajte pečeň na stredné kúsky.
- Pečeň vložte na panvicu a restujte zo všetkých strán, po orestovaní dajte do misky.
- Pečeň by mala zostať mierne ružovkastá.
- Pridajte zvyšný olej, rozohrejte a pridajte cibuľu nakrájanú na drobné plátky, restujte do zlatohneda.
- Pridajte mletú papriku a hneď zalejte vínom, pridajte cibuľovú marmeládu, soľ a korenie.
- Dostatočne prevarte, v prípade veľkej kyslosti môžete dochutiť cukrom.
- Do omáčky vložíte restovanú pečeň a prehrejte.
- Restovaná pečeň podávajte so zemiakmi kašou.

Pozrite sa aj na našich 6 najlepších receptov na osmaženú pečeň . Ktorý vyskúšate ako prvý?
Objavte podobné tipy
Morčacia pečeň na hubách
Pripravte si tento chutný recept z morčacej pečene a húb, ktorý je rýchly a jednoduchý a vďaka tomu sa určite stane vašou obľúbenou večerou či obedom.
Ingrediencie
- 1 lyžička ryžovej alebo celozrnnej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 500 g morčacej pečene
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 šálka plátkov húb (možno aj šampiňóny)
- 1 jarná cibuľka
- 200 ml kuracieho vývaru
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja.
- Umyte, odblaňte a nakrájajte pečeň na stredné kúsky.
- Pečeň vložte na panvicu a restujte zo všetkých strán, po orestovaní vytiahnite do misky.
- Pečeň by mala zostať mierne ružovkastá.
- Pridajte zvyšný olej, rozohrejte a pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, orestujte na skus.
- Pridajte huby nakrájané na plátky, soľ, korenie a zalejte kuracím vývarom.
- Dostatočne prevarte.
- Do omáčky vložte restovaná pečeň a prehrejte.
- Pri servírovaní posypte restovaná krutá pečeň petržlenovou vňaťou.
- Restovaná pečeň môžete podávať napríklad s pažítkovou ryžou.

Toasty s orestovanou morčacou pečeňou a cibuľkou
Rýchla a jednoduchá večera, ktorá je navyše vynikajúca je splnený sen každej kuchárky. Vyskúšajte tento recept na morčaciu pečeň podávanú na opečených toastoch s karamelizovanou cibuľkou a budete nadšení!
Ingrediencie
- 500 g morčacej pečene
- 1 lyžica hladkej múky
- 4 cibuľa
- 4 lyžice masla
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica cukru
- 4 cl koňaku
- 8 plátkov toastového chleba
- soľ
- papričky
Postup
- Pečeň umyte, osušte a nakrájajte na 8 tenkých plátkov.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na prúžky.
- Vo veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice masla, pridajte cibuľu a restujte, kým nezačne karamelizovať.
- Posypte cukrom, potrite koňakom a varte, kým sa koňak neodparí a cibuľa nebude chrumkavá.
- Dajte bokom.
- Na panvici rozohrejte zvyšné maslo a olej.
- Pečeň zaprášte múkou a na stredne miernom ohni 2-4 minúty restujte.
- Chleba opečte, položte cibuľou a pečeňou a podávajte.

Kuracia pečeň s cesnakom a chilli
Už vás nebaví pečeň pripravovať iba tradične s cibuľkou? Potom budete z tohto receptu nadšení! Cesnak a chilli dodávajú pečeni perfektný pikantný nádych a plnú chuť a vy už ich nebudete chcieť pripravovať inak.
Ingrediencie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g kuracej pečene, nakrájaných a očistených
- 1 lyžica ghí
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1/2 – 1 červená chilli paprička, nakrájaná najemno
- šťava z 1/2 citróna
- 3 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- morská soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Rozpáľte veľkú panvicu na vysokú teplotu.
- Pridajte olej a kuraciu pečeň a opekajte z oboch strán dozlatista.
- Pridajte ghí, cesnak, chilli a citrón a nechajte ďalšiu minútu alebo dve restovať a potom dochuťte.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

K receptom na hydinovú pečeň je možné podávať aj ostatné ingrediencie , ktoré ich veľmi dobre dopĺňajú ako je údenina, zelenina, ovocie.
Zoznam všetkých možných ingrediencií nie je možné popísať vyčerpávajúcim spôsobom.
Do tých ďalších patria ingrediencie používané pri špeciálnych receptoch.
Môžu to byť orechy, strúhaný kokos, hrozienka, niektoré menej používané druhy exotického ovocia a podobne.
Chutilo? Ak áno, inšpirujte sa aj našimi ďalšími 10 receptami na kuraciu pečeň !